Δ. Μακεδονία: Ιδρύεται «Ένωση για τον Λιγνίτη» από 25 ελληνικές εταιρείες

Δ. Μακεδονία: Ιδρύεται «Ένωση για τον Λιγνίτη» από 25 ελληνικές εταιρείες

Στην ίδρυση συλλόγου με την επωνυμία «Ένωση για τον Λιγνίτη» προχωρούν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων 25 ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και σε αυτό της Μεγαλόπολης.

Την ιδρυτική πράξη υπογράφουν η ΔΕΗ, η ΛΑΡΚΟ, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η ΤΕΝΑ, η ΓΑΙΑ, ΜΕΤΕ και άλλες 25 εταιρείες, με σκοπό τη χάραξη, εκ μέρους της πολιτείας, «των ρυθμιστικών αρχών, ενός δεσμευτικού και μακροχρόνιου σχεδιασμού για τη χρησιμοποίηση του λιγνίτη, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές δημοσιονομικές δυσκολίες και στην ανάγκη στήριξης της εθνικής προσπάθειας για ανάπτυξη μακροπρόθεσμα των ΑΠΕ και τη σταδιακή ανθρακοποίηση».

Στην ιδρυτική διακήρυξή τους δηλώνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιμείνει, ώστε να μη θεσπιστεί «Όριο Επίδοσης Εκπομπών» ίσο με 550 gr CO2/kWh, για τη συμμετοχή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους μηχανισμούς διαθεσιμότητας ισχύος, γιατί, όπως επισημαίνουν, εάν ισχύσει το παραπάνω όριο «θα αποκλείσει τις λιγνιτικές μονάδες και θα θέσει σε τεράστιο κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού ενέργειας της χώρας».

Τα προσωρινά μέλη του συλλόγου αναφέρουν ότι θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα θέματα που αφορούν τον λιγνίτη και την παραγωγή ενέργειας και θα παρεμβαίνουν με στόχο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, τάσσονται υπέρ της ολόπλευρης συνεργασίας με την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο την προετοιμασία και εξασφάλιση ικανοποιητικής χρηματοδότησης από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, των μηχανισμών ομαλής μετάβασης στη νέα εποχή για τις περιοχές των λιγνιτωρυχείων.

Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή αποτελείται από τους Δημήτρη Δημητρακόπουλο (ΔΕΗ), Χ. Παυλίδη (Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας), Υ. Κωνσταντινίδου, Γ. Ναθαναηλίδη (ΤΕΝΑ), Κ. Μεσσήνη (ΜΕΤΕ), Δ. Χατζηχαρίση (Εκεντρο), Ζ. Λιβιεράτο, ενώ η έδρα του συλλόγου θα βρίσκεται στην Αθήνα.

ΕΡΤ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΔΕΗ

Άλλες ειδήσεις

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης Θερινό σινεμά «Μπόνι και Κλάιντ»

Με τη θρυλική αριστουργηματική ταινία του Άρθουρ Πεν «Μπόνι και Κλάιντ» (Bonnie and Clyde-1967), ολοκληρώνει αυτή την Τετάρτη 20-9-2017 στις

Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι στην Κοζάνη

Τοποθετήθηκαν την Παρασκευή το πρωί οι πρώτοι υπόγειοι κάδοι συλλογής απορριμμάτων, που περιλαμβάνονται στο πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Κοζάνης. Οι

Ακαδημία Βοΐου – Μακεδονικός Σιάτιστας 0-1. Φωτογραφίες, ρεπορτάζ

Μπροστά σε 500 και πλεόν φιλάθλους στο γήπεδο της ΝΕΑΠΟΛΗΣ και σε μια εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν η φίλαθλοι της

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*