Κασαπίδης: Ερώτηση για τους πεσόντες στο Αλβανικό μέτωπο

Κασαπίδης: Ερώτηση για τους πεσόντες στο Αλβανικό μέτωπο

Σε συνέχεια κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων σχετικά με την υλοποίηση της συμφωνίας Ελλάδος – Αλβανίας για την αναζήτηση, εκταφή, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των «άταφων» πεσόντων Ελλήνων στρατιωτικών κατά το έπος του 1940 στο Αλβανικό μέτωπο, ο βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Κασαπίδης κατέθεσε εκ νέου επίκαιρη ερώτηση.

Με αφορμή και την πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του στο περιθώριο των επαφών που έλαβαν χώρα στην Κρήτη πριν από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο βουλευτής Κοζάνης ζητά να ενημερωθεί εάν το εθνικό αυτό ζήτημα ετέθη  ως προαπαιτούμενο για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Δεδομένου ότι μια πράξη ύψιστης ηθικής σημασίας, όπως ο ενταφιασμός των 7.976 πεσόντων Ελλήνων μαχητών, που συνάδει με πανάρχαιες και θεμελιώδεις αρχές του έθνους μας, παραμένει ανεκπλήρωτη, ο βουλευτής Κοζάνης θέτει εκ νέου το θέμα στο αρμόδιο Υπουργείο για την οριστική αντιμετώπιση της εθνικής μας αυτής εκκρεμότητας.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης:

                                

           ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό:  Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά 

ΘΕΜΑ: ΟΙ ΑΤΑΦΟΙ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΠΟΣ 1940 – 41 ΣΤΗ Β. ΗΠΕΙΡΟ 

Το 2010 κυρώθηκε Συμφωνία από το ελληνικό και το αλβανικό Κοινοβούλιο για δύο στρατιωτικά Κοιμητήρια, στους Βουλιαράτες και στην Κλεισούρα.

Το 2012 συνήλθε η Μικτή Επιτροπή και εκπόνησε κανονισμό για την υλοποίηση της Συμφωνίας με τη δέσμευση να συνέρχεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

Έκτοτε όμως και μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε καμία απόφαση.

Η Μικτή Επιτροπή συνήλθε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2016 και μετά από δύο συνεδριάσεις στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αποφάσισε να συνεδριάσει στα Τίρανα στις αρχές του 2017, για την εκταφή των πεσόντων από πρόχειρους τάφους σε συγκεκριμένους χώρους και να γίνει ο ενταφιασμός στα στρατιωτικά Κοιμητήρια.

Επιπλέον, πριν από λίγες ημέρες, στο περιθώριο των επαφών, που έλαβαν χώρα στην Κρήτη, πριν από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ως υπουργός είχατε συνάντηση με τον ομόλογο σας της Αλβανίας Ντ. Μπουσάτι.

Ερωτάσθαι:

  1. Συνήλθε η Μικτή Επιτροπή στα Τίρανα μετά από πρόσκληση της αλβανικής πλευράς και τι αποφάσισε; Αν δε συνήλθε σε ποιες ενέργειες προέβη ή πρόκειται να προβεί η Κυβέρνηση;
  2. Συμπεριλήφθηκε και η αποκατάσταση της εκκρεμότητας για τους άταφους πεσόντες κατά το Έπος 1940 – 41 στη Β. Ήπειρο μεταξύ των προαπαιτούμενων που θέσατε για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά την συνάντησή σας στην Κρήτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας  Ντ. Μπουσάτι;

 


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
Κασαπίδης

Άλλες ειδήσεις

Δήμος Σερβίων-Βελβεντού: Ανακοίνωση για λειτουργία Παιδικών Σταθμών

Ο Δήμος Σερβίων- Βελβεντού μετά και την εκ νέου αρνητική στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην ΚΕΔΕ και στους εργαζόμενους των

Σιάτιστα: Η παρέλαση για τον εορτασμό των 105 χρόνων από την απελευθέρωση μέσα από φωτογραφίες…

Δείτε πολλές φωτογραφίες από την κάμερα του siera fm, από τη σημερινή παρέλαση για την 105η επέτειο απελευθέρωσης της Σιάτιστας..

Ο Γ. Μανιάτης έρχεται στην Κοζάνη – Ενώ αναβλήθηκε η επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά

Θα επισκεφτεί Πανεπιστήμιο, ΑΣΕΠΟΠ, επιχείρηση ALFA και Αναργύρους Φλώρινας Αναβλήθηκε αλλά δεν ματαιώθηκε η επίσκεψη της Φώφης Γεννηματά στην Κοζάνη

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*