Νέα στοιχεία για τις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην υγεία μας

Νέα στοιχεία για τις επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στην υγεία μας

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Molecular Metabolism, δείχνει πως η έλλειψη ύπνου μπορεί να πυροδοτήσει μεταβολές στη μικροχλωρίδα του εντέρου, οι οποίες συνδέονται με αρνητικές επιπτώσεις σε ορισμένους μεταβολικούς δείκτες.

Σύμφωνα με συστάσεις διεθνών οργανισμών, οι ενήλικες ηλικίας 18-60 ετών θα πρέπει να κοιμούνται για τουλάχιστον 7 ώρες καθημερινά, ώστε να εξασφαλίσουν βέλτιστη υγεία και ποιότητα ζωής. Ωστόσο, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων ετών δείχνουν ότι σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων δεν καταφέρνει να πετύχει την παραπάνω σύσταση, ενώ η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων, όπως η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία και σακχαρώδης διαβήτης.

Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τη σχέση του ύπνου με την εντερική μικροχλωρίδα, αναλύοντας δείγματα κοπράνων από 9 υγιείς άνδρες, φυσιολογικού σωματικού βάρους, οι οποίοι είχαν κοιμηθεί για περίπου 8 ώρες μέσα σε μία ημέρα ή για περίπου 4 ώρες μέσα σε δύο συνεχόμενες ημέρες. Οι ώρες των γευμάτων και η διαιτητική πρόσληψη δε μεταβλήθηκαν μεταξύ των δύο διαφορετικών περιστάσεων.

Συνολικά, η έλλειψη ύπνου δε φάνηκε να προκαλεί αλλαγές στην ποικιλομορφία της εντερικής μικροχλωρίδας. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν μεταβολές στην αναλογία διαφορετικών ειδών βακτηρίων, οι οποίες έχουν συσχετισθεί στο παρελθόν με την παχυσαρκία.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αν και πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου ενδεχομένως να σχετίζεται με μεταβολές στα βακτήρια του εντέρου, εν τούτοις απαιτούνται περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες για τη διερεύνηση της παραπάνω υπόθεσης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΑΥΠΝΙΑ

Άλλες ειδήσεις

Σημαντικές επαφές πραγματοποίησε στην Αθήνα η Μαρία Καρυπίδου

Σημαντικές επαφές πραγματοποίησε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια εθιμοτυπικών επισκέψεων η Μαρία Καρυπίδου, Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, Μετεγκαταστάσεων – Εταιρικής

Πολιτική λύση για το όνομα των Σκοπίων αναζητά η κυβέρνηση

Αντίστροφα κυλάει ο χρόνος για Αθήνα και Σκόπια και όλα τα βλέμματα στρέφονται στο «ραντεβού» που δίνουν φέτος οι δύο

Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΤΑ Δυτ. Μακεδονίας: Η «Μαδουροποίηση» στα ΕΛΤΑ δεν θα περάσει

Στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους τα ΕΛΤΑ δυστυχώς έχουν μια άβουλη Διοίκηση η οποία  αντί να λειτουργεί ως

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*