Πέντε μύθοι που ακούγονται συχνά για τη σοκολάτα

Πέντε μύθοι που ακούγονται συχνά για τη σοκολάτα

Τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Η σοκολάτα αποτελεί μια από τις αγαπημένες τροφές μικρών και μεγάλων σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα οι διατροφολόγοι αναφέρουν τα πολλά οφέλη για την υγεία τα οποία προκύπτουν από την καθημερινή κατανάλωσή της. Ωστόσο, πολλοί είναι και οι μύθοι που υπάρχουν σχετικά με αυτήν. Καλό είναι να τους γνωρίζουμε σε μια προσπάθεια… απενοχοποίησης της νόστιμης αυτής λιχουδιάς.

1. Η σοκολάτα περιέχει πολλή καφεΐνη

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η σοκολάτα δεν έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Ο καφές τύπου ντεκαφεϊνέ περιέχει περισσότερη, ενώ ο κανονικός καφές περιέχει ασύγκριτα μεγαλύτερη ποσότητα.

2. Η σοκολάτα προκαλεί τερηδόνα και καταστρέφει τα δόντια

Μια μελέτη που έγινε πρόσφατα σχετικά με ανάπτυξη της πλάκας στα δόντια από κατανάλωση σοκολάτας διαπίστωσε ότι η σοκολάτα έχει μικρότερη επίδραση στην οδοντική πλάκα από ό,τι η επιτραπέζια ζάχαρη. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Οσάκα της Ιαπωνίας αναφέρουν ότι τα μέρη του φασόλια του κακάο (το κύριο συστατικό της σοκολάτας) μειώνουν κατά πολύ τα βακτήρια του στόματος και κατ’επέκταση περιορίζουν τη φθορά των δοντιών.

3. Η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει το στρες

Διάφορες μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός μικρού κομματιού μαύρης σοκολάτας την ημέρα για δύο εβδομάδες μειώνει σημαντικά τα επίπεδα των ορμονών του στρες σε ανθρώπους που υποφέρουν από έντονο άγχος.

4. Η σοκολάτα προκαλεί ακμή

Παρά το γεγονός ότι κάθε έφηβος λέει με σιγουριά ότι η σοκολάτα προκαλεί ακμή, οι μελέτες που έχουν γίνει επί τους θέματος ήδη από τη δεκαετία του 1960 έχουν αποτύχει να δείξουν κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και της ακμής. Μια εκτεταμένη αναθεώρηση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή δεν παίζει κανένα ρόλο στη θεραπεία της ακμής στους περισσότερους ασθενείς … ακόμα και μεγάλες ποσότητες σοκολάτας δεν έχουν επιδεινώσει κλινικά την ακμή.

5. Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να ξεχάσουν τη σοκολάτα

Η σοκολάτα δεν χρειάζεται να αποφεύγεται εντελώς από ανθρώπους με διαβήτη. Στην πραγματικότητα, πολλοί εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι η σοκολάτα έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με κανονική και υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία σε άτομα με διαβήτη. Φυσικά, πάντα σε συνεργασία με το γιατρό σας σχετικά με τα… σοκολατάκια που θα φάτε!

Πηγή:baby.gr

 

 


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Άλλες ειδήσεις

Σύγχρονο Επιμελητήριο: Τηλεοπτικές συζητήσεις με αφορμή τις εκλογές του Επιμελητηρίου Κοζάνης.

  Ο συνδυασμός «σύγχρονο Επιμελητήριο» πιστός στην πάγια τακτική του για ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα δημοσιοποίησε έγκαιρα το προεκλογικό

Αποτελέσματα και βαθμολογίες παιδικού και ανδρικού του Γυμναστικού

Το παιδικό τμήμα του Γυμναστικού έχασε από τον ΑΠΣ Μέγα Αλέξανδρο με τελικό σκορ 35-71! Επόμενη αγωνιστική για το παιδικό

Το ΚΕΠΚΑ για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στους  δανειολήπτες σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που άρχισαν να διενεργούνται

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*