Στην παραγωγή ρεύματος προχωρά η ΔΙΑΔΥΜΑ από βιοαέριο – Δημοπρατείται τον Σεπτέμβριο το έργο

Στην παραγωγή ρεύματος προχωρά η ΔΙΑΔΥΜΑ από βιοαέριο – Δημοπρατείται τον Σεπτέμβριο το έργο

Σε μια νέα, πρωτοποριακή δράση προχωρά η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ (Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας), προκειμένου να παράξει ηλεκτρικό ρεύμα από βιοαέριο, με το οποίο αισιοδοξεί ότι θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών των κεντρικών εγκαταστάσεων της εταιρείας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο ωστόσο του εγχειρήματος αυτού είναι ότι για την παραγωγή του βιοαερίου θα χρησιμοποιηθούν τα ήδη θαμμένα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ σε εξαντλημένο ορυχείο της ΔΕΗ στο Νότιο Πεδίο.

Μάλιστα η εταιρεία έδωσε στη δημοσιότητα τη διακήρυξη του έργου, με την οποία καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει προσφορά σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται σ’ αυτήν. Ο Διαγωνισμός αφορά την ανάδειξη αναδόχου με αντικείμενο: «Παροχή υπηρεσιών συλλογής και εκμετάλλευσης του βιοαερίου του ΧΥΤΑ των Κεντρικών Εγκαταστάσεων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (ΚΕΟΔ) Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τροφοδότηση του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, με παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του βιοαερίου», σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στην αναλυτική Διακήρυξη.

Τόπος εκτέλεσης παροχής των υπηρεσιών είναι οι Κεντρικές Εγκαταστάσεις της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε. (Νότιο Πεδίο ΔΕΗ Α.Ε).

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης ανέρχεται σε 7.760.765,00 ευρώ πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α., στη βάση προεξόφλησης του συνόλου των εκτιμώμενων ετησίων κύκλων εργασιών του Αναδόχου κατά την περίοδο των 20 ετών με εφαρμογή του Επιτοκίου Προεξόφλησης. «Ρητώς διευκρινίζεται ότι ο παραπάνω προϋπολογισμός είναι ενδεικτικός, υπό την έννοια ότι το μόνο συγκριτικό μέγεθος για την επιλογή της προσφοράς είναι η συνδυαστική βαθμολογία της τεχνικής και οικονομικής προσφοράς του όπως ορίζεται στην παρούσα», σημειώνεται στην περιληπτική διακήρυξη του έργου.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης ανέρχεται σε 20 έτη από την έκδοση Άδειας Λειτουργίας της Μονάδας Ενεργειακής Αξιοποίησης. Εντός δύο (2) ετών από την υπογραφή της Σύμβασης αναμένεται να έχουν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες κατά το νόμο άδειες και να έχουν κατασκευαστεί τα απαιτούμενα δίκτυα για τη συλλογή και ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου.

Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα διακήρυξη το αργότερο μέχρι την 25-09-2017 ημέρα Δευτέρα και ώρα 16:00.

«Το έργο θα δημοπρατηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2017», όπως δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο εν λόγω έργο είπε ότι «το έχουμε πει εδώ και καιρό ότι θα παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από το βιοαέριο, από τα απορρίμματα που έχουμε ήδη θαμμένα στα δύο υπάρχοντα κύτταρα του ΧΥΤΑ – καθώς τώρα πηγαίνουν για μηχανική επεξεργασία. Έφθασε πλέον η ώρα για την υλοποίησή του έργου.»

Σημείωσε δε ότι «την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα τη διαθέσουμε για τις βασικές ανάγκες της ίδιας της ΔΙΑΔΥΜΑ, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο ΧΥΤΑ και στο Κέντρο Διαλογής στο Νότιο Πεδίο της ΔΕΗ» και πρόσθεσε ότι  «η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από το βιοαέριο υπολογίζεται να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος των βασικών αναγκών των εγκαταστάσεων της ΔΙΑΔΥΜΑ.»


Άλλες ειδήσεις

Οι Αποκριές στη Νεάπολη.. Δείτε το πρόγραμμα

Πλούσιες εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Αποκριάς στη Νεάπολη του Δήμου Βοΐου Τσικνοπέμπτη 8/2/2018 ώρα 10:00 : Τσίκνισμα στο Δημοτικό

Ποια είναι τα 4 καλύτερα λάδια για μαγείρεμα

Δείτε πώς θα προσθέσετε γεύση στο φαγητό σας απολαμβάνοντας παράλληλα τα οφέλη μιας υγιεινής διατροφής. Δεν πρέπει να «φοβάστε» τα

Σιάτιστα: Οι αιμοδότες χορεύουν και μοιράζουν δώρα με τον Αϊ Βασίλη

Το Δ.Σ. του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Σιάτιστας «Ο Άγιος Παντελεήμων» σας προσκαλεί στον ετήσιο χορό που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*