Χοληστερίνη: Οι επικίνδυνες τιμές σε παιδιά και ενήλικες (πίνακες)

Χοληστερίνη: Οι επικίνδυνες τιμές σε παιδιά και ενήλικες (πίνακες)

Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης ουσία που είτε την παράγει ο ίδιος ο οργανισμός είτε τη λαμβάνουμε μέσω των τροφών.

Είναι αναγκαία σε μικρή ποσότητα για την ομαλή λειτουργία των επιμέρους συστημάτων και οργάνων το σώματος, όταν όμως τα επίπεδά της αυξάνονται υπερβολικά αναδεικνύεται σε παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Για τη μέτρηση της χοληστερίνης λαμβάνονται υπόψη τρεις επιμέρους δείκτες:

η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), γνωστή και ως «κακή» χοληστερίνη, η οποία προκαλεί απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας,
η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστή και ως «καλή» χοληστερίνη, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση της LDL και
τα τριγλυκερίδια, ένα άλλο είδος λιπαρών ουσιών που συσσωρεύεται στο σώμα.

Τιμές χοληστερίνης στους ενήλικες
Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά όλοι οι ενήλικες να υποβάλλονται σε εξέταση μέτρησης της χοληστερίνης κάθε τέσσερα με έξι χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 20 ετών.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποιες είναι οι φυσιολογικές και ποιες οι επικίνδυνες τιμές χοληστερίνης στον ενήλικο πληθυσμό.

Τιμές χοληστερίνης στα παιδιά
Τα παιδιά που είναι σωματικά δραστήρια, τρώνε υγιεινά, έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος και δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερίνης διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υψηλή χοληστερίνη.

Τα παιδιά συνιστάται να υποβάλλονται σε εξέταση μέτρησης της χοληστερίνης σε ηλικία 9-12 ετών και ξανά σε ηλικία 17-21 ετών. Για τα παιδιά που παρουσιάζουν παράγοντες κινδύνου για υψηλή χοληστερίνη, όπως διαβήτη ή οικογενειακό ιστορικό υψηλής χοληστερίνης, η εξέταση πρέπει να γίνεται σε ηλικία 2-8 ετών και ξανά σε ηλικία 12-16 ετών αντίστοιχα.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά ποιες είναι οι φυσιολογικές και ποιες οι επικίνδυνες τιμές χοληστερίνης στα παιδιά.

Στρατηγικές μείωσης της χοληστερίνης

Βασικές στρατηγικές που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης σε κάθε ηλικία είναι οι εξής:

Γυμναστική: Βοηθά στη μείωση τους βάρους και στην αύξηση της HDL χοληστερίνης. Στόχος πρέπει να είναι τα 30-60 λεπτά γυμναστικής ήπιας έντασης την ημέρα.
Φυτικές ίνες: Συνιστάται η αντικατάσταση των επεξεργασμένων (λευκών) υδατανθράκων με αντίστοιχους ολικής άλεσης ώστε να εξασφαλιστεί επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών.
Υγιεινά λιπαρά: Το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ξηροί καρποί παρέχουν λιπαρά που δεν ανεβάζουν την LDL χοληστερίνη.
Μείωση της πρόσληψης χοληστερίνης:Περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών που λαμβάνονται από τα τυριά και τα λοιπά γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, καθώς και από το κόκκινο κρέας.

Στόχος πρέπει να είναι η διατήρηση της χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα από την παιδική κιόλας ηλικία και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ώστε να αποφευχθεί η συσσώρευσή της και ο σχηματισμός της λεγόμενης πλάκας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση.


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Άλλες ειδήσεις

Καστοριά: ξεκινάει την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 η Εμποροπανήγυρη Άργους Ορεστικού

Η  έναρξη της εμποροπανήγυρης Άργους Ορεστικού θα γίνει  αύριο  Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει έως και την Τρίτη

Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας για το ντοκιμαντέρ με θέμα «Η Τέχνη της Γούνας – Χθες σήμερα, αύριο – Ιστορία και Πολιτισμός»

Η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας χαιρετίζει τη θετική εξέλιξη τής υπογραφής σύμβασης από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την ολοκλήρωση του

Την Παρασκευή η πληρωμή του ΚΕΑ

Το ποσό των 55 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί σε 246.529 δικαιούχους. Την Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017, θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευτεί
Απαιτούμενα πεδία είναι με *

*