Αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος στο Καστρί Γρεβενών Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ΑΠΘ

Αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος στο Καστρί Γρεβενών  Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού  και ΑΠΘ

Την προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, προϋπολογισμού 50.000€, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης, με την οποία η  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο : «Πανεπιστημιακή ανασκαφή στο Καστρί Γρεβενών. Αρχαιολογική έρευνα στην Αρχαία Ακρόπολη, αρχιτεκτονικά και οικοδομικά κατάλοιπα και καταγραφή των ευρημάτων».

Το ερευνητικό έργο θα αναλάβει ομάδα αρχαιολόγων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέσα από το οποίο θα γίνει μελέτη των λειψάνων των αρχαίων οικοδομημάτων στην αρχαία ακρόπολη στο Καστρί Γρεβενών, προκειμένου να διαφυλαχθούν και να αναδειχθούν τα αρχαιολογικά κατάλοιπα του πολιτισμού των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων στην περιοχή αυτή της Ανατολικής Πίνδου.

Η χρηματοδότηση της προγραμματικής σύμβασης θα γίνει από πιστώσεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας του οικονομικού έτους 2018 και συγκεκριμένα από τον Κωδικό ΚΑΕ 073.9769 Π.Ε. ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

Διευκρινίζεται σχετικά ότι στόχος δεν είναι η απλή αποκάλυψη των αρχαίων οικοδομικών λειψάνων της αρχαίας ακρόπολης στο Καστρί, αλλά η σε βάθος διερεύνηση του πολιτισμού και της πολιτικής σημασίας της ακρόπολης στο Καστρί στο πλαίσιο του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας. Το ΑΠΘ θα συνεχίσει την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητά του στο Καστρί με την έρευνα του θέματος της αρχαίας ακρόπολης και την άσκηση των φοιτητών αρχαιολογίας.

Θα υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή με την ανασκαφή με την απασχόληση εργατών και άλλων ειδικευμένων εργαζομένων ενώ μακροπρόθεσμα δημιουργείται χώρος πολιτιστικής δραστηριότητας (θέσεις εργασίας, κ.λπ.).

Απώτερος σκοπός και αναμενόμενα αποτελέσματα είναι, μετά από τη σε βάθος διερεύνηση,

1.Η πλήρης διευκρίνιση και αποτύπωση του τείχους της αρχαίας ακρόπολης  με τις σχετικές πύλες και τα άλλα ανοίγματα-δρόμους καθώς και τις άλλες ιδιομορφίες της.

2.Αναμένεται να διευκρινιστεί η σχέση της δωρικής στοάς με το τείχος.

3.Αναμένεται να διευκρινιστεί  η σχέση του ναού  με το τείχος στη νότια και δυτική πλευρά του.

4.Θα επιδιωχθεί να γίνει σαφής η μορφή του τείχους στο υψηλότερο σημείο του υψώματος Καστρί.

5.Να επιβεβαιωθούν οι  σχετικές  χρονολογήσεις.

6.Η επίτευξη των παραπάνω στόχων θα επιτρέψουν την  πραγματοποίηση επιστημονικής ημερίδας στο τέλος της περιόδου για την σημασία της αρχαιολογικής έρευνας στην περιοχή της ανατολικής Πίνδου (=δυτικά όρια της αρχαίας Μακεδονίας) με κεντρικό ζήτημα την αρχαία ακρόπολη  στο Καστρί.

Η συνολική διάρκεια της παρούσας προγραμματικής συμβάσεως ορίζεται σε 18  μήνες από την υπογραφή της.


Ετικέτες που έχουν αντιστοιχιστεί σε αυτό το άρθρο:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Άλλες ειδήσεις

Ευχαριστήρια επιστολή του Ταξίαρχου ΘΕΟΧΑΡΗ Χαράλαμπου

Ευχαριστήρια επιστολή του Ταξίαρχου ΘΕΟΧΑΡΗ Χαράλαμπου Μετά από διαταγή του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, μετατίθεμαι από τη Γενική Περιφερειακή

Οδηγίες για την καταπολέμηση του Ιού του Δυτικού Νείλου.

Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Κοζάνης ενημερώνει: Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών που διενεργεί

Κοζάνη: Αλλάζει το Κουρί! Τι περιλαμβάνει η μελέτη

Εγκρίθηκε την Τετάρτη το βράδυ με ομόφωνη απόφαση του  Δημοτικού Συμβούλιου Κοζάνης το έργο  «Εκτέλεση δηµοσίων δασοτεχνικών έργων ∆ασικής Αναψυχής,

Χωρίς σχόλια

Γράψτε σχόλιο
Χωρίς σχόλια ακόμα! Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτή την είδηση!

Γράψτε ένα σχόλιο

<

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.