Μπλόκο μέσω ΚΤΕΟ στα «πειραγμένα» κοντέρ των ΙΧΣτο στόχαστρο του υπουργείου Μεταφορών μπαίνουν οιπειραγμένοιχιλιομετρητές των οχημάτων κάθε είδους, όπως προκύπτει από τη νέα υπουργική απόφαση του Χρήστου Σπίρτζη, η οποία συνοψίζει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις που υφίστανται για τους τεχνικούς ελέγχους οχημάτων σε δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ, ενώ ορίζει τον τρόποδιόρθωσηςτων πειραγμένων ενδείξεων με την προσθήκη τεκμαρτών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, in κάθε έλεγχο οχήματος ελέγχεται η ένδειξη του αριθμού των διανυθέντων χιλιομέτρων. Όπου προκύπτει ότι ο αριθμός χιλιομέτρων είναι μικρότερος από τον αριθμό που είχε σημειωθεί σε προγενέστερους ελέγχους, σημειώνεται σοβαρή έλλειψη σε συγκεκριμένους κωδικούς. Στην περίπτωση αυτή το KTEO αποστέλλει στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών ενημερωτικό σημείωμα συνοδευόμενο από φωτοαντίγραφο του δελτίου ελέγχου προκειμένου να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Η αποκατάσταση της έλλειψης πραγματοποιείται με διόρθωση της ένδειξης του μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων που υπολογίζονται ανά μήνα σε:

-500 km. για τις μοτοσικλέτες

-1.000 χλμ για τα επιβατικά ΙΧ

-3.000 km. για φορτηγά και λεωφορεία

-5.000 km. για τα επιβατικά ΔΧ

Ο τεκμαρτός αριθμός χιλιομέτρων καλύπτει όλον τον μήνα ενός του οποίου πραγματοποιείται ή έχει πραγματοποιηθεί ο τεχνικός έλεγχος. Η διορθωμένη ένδειξη που θα πρέπει να φαίνεται στο δελτίο ελέγχου προκύπτει όταν στην ένδειξη του μετρητή του προηγούμενου ελέγχου πριν την παραποίηση προστεθούν τα τεκμαρτά χιλιόμετρα του διαστήματος που μεσολάβησε μεταξύ των δύο ελέγχων, το σύνολο των χιλιομέτρων που έχει καταγράψει ο μετρητής από τον έλεγχο μετά την παραποίηση μέχρι τον τελευταίο χρονικό έλεγχο που αυτή διαπιστώθηκε.

Στην περίπτωση που έχει γίνει μηδενισμός και επανεκκίνηση της καταγραφής του αριθμού των χιλιομέτρων ή αντικατάσταση του μετρητή με άλλον, θα πρέπει να αποδειχθεί με την προσκόμιση νόμιμων παραστατικών, i.e.. απόδειξη ή τιμολόγιο αγοράς και τοποθέτησή του, ενώ τα αντίγραφα αυτά διατηρούνται στο αρχείο του ΚΤΕΟ.

Επιπλέον η απόφαση περιλαμβάνει και την πρόβλεψη ακινητοποίησης του οχήματος σε περίπτωση εντοπισμού σοβαρών ελλείψεων κατά τη διάρκεια του τεχνικού ελέγχου.

Να σημειωθεί ότι αναμένεται και επόμενη απόφαση, με την οποία θα αρχίσει η επιβολή του νέου προστίμου, height 150 ευρώ στους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ αν και έχει συμπληρωθεί διάστημα έξι μηνών από την καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης διενέργειας τεχνικού ελέγχου. Το νέο πρόστιμο θα επιβάλλεται παράλληλα με τα ισχύοντα πρόστιμα καθυστέρησης που προβλέπονται ήδη και ανέρχονται σε 16 ευρώ για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης για τα επιβατηγά αυτοκίνητα, in 33 ευρώ για διάστημα έξι μηνών και σε 65 ευρώ εφόσον είναι εκπρόθεσμοι για διάστημα πάνω από έξι μήνες.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Welcome Back!

Login to your account below

Create New Account!

Fill the forms below to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.