Παραιτείται η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σιάτιστας, Καλλιόπη Δάρδα. Επιστολή λάβρος κατά του Πατρός Βασιλείου

by sierafm | Δεκέμβριος 5, 2018 5:39 μμ

  Θέλω με την παρούσα να απευθυνθώ στους δημότες της Γεράνειας, που ταυτόχρονα είναι και ενορίτες του Αγίου Νικολάου,  για να δώσω εξηγήσεις, σχετικά με τον αυταρχικό τρόπο συμπεριφοράς του προέδρου του εκκλησιαστικού συμβουλίου ιερέα Βασίλειου.

Ως πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Σιάτιστας, έδωσα εντολή στο συνεργείο του Δήμου να εγκαταστήσει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία της Γεράνειας.

Ενημερώθηκα ότι ο πατήρ Βασίλειος ειδοποίησε την αστυνομία και το νομικό του σύμβουλο, διότι “καταπατήσαμε” το χώρο του, ένα χώρο που ενώ δυστυχώς νομικά είναι αμφισβητούμενος, αναμφισβήτητα είναι των κατοίκων της Γεράνειας, δημοτών και ενοριτών.

Ο πατήρ Βασίλειος, εκ φύσεως ολοκληρωτικών τάσεων, ακόμα και την ιερή ώρα της λειτουργίας του Χριστού, με ιδιοκτησιακή αντίληψη στα εκκλησιαστικά κτήματα, με “χριστιανική” αντιμετώπιση, κατέβασε την αστυνομία, αντί να με ευχαριστήσει γιατί θα ήταν φωτισμένη η Πλατεία για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου.

Δεν ήθελε την φάτνη της Γεννήσεως και το στολισμό του χώρου.

Αιτία; Όχι γιατί θα στηνόταν ένας στολισμός για κάποιες μέρες, όχι γιατί τρύπησαν τα πλακάκια, αλλά η εμπάθεια και η γεμάτη μίσος προς το Δήμο αντιμετώπιση.

Παραχώρησε το καφενείο του ναού, το κατεδάφισε με έξοδα του ναού, έχασε ο ναός ένα σημαντικό μηνιαίο έσοδο, έκανε χίλια δυο πισωγυρίσματα, αφού δεν μπόρεσε να κτίσει το οίκημα για διαμονή “του εκάστοτε εφημερίου” και τέλος επιδόθηκε στην προσπάθεια συγκεντρώσεως στοιχείων για να αποδείξει ότι ο χώρος δεν είναι του λαού, αλλά της ενορίας.

Τι θεωρεί ενορία; Τους ημετέρους “οπαδούς” μόνο ή όλους τους πιστούς; Πιστεύει ότι Εκκλησία είναι όλος ο λαός, δίκαιοι και αμαρτωλοί ή συγκεκριμένα δικά του παιδιά; Είδατε πως αντιμετωπίζει το εκκλησίασμα;

Αφού υπερβεί τα όρια του χρόνου με το κουραστικό κήρυγμα, στο τέλος αντί να ζητήσει την κατανόηση, μαλώνει τους πιστούς, μ’ εκείνο το υποκριτικό “σας παρακαλώ” γιατί αδημονούν, αφού πλησιάζει μεσημέρι.

Και κοντεύει να πείσει τον εαυτό του ότι είναι ο μόνος ιερέας “με λόγον Θεού”.

Τα γεγονότα της 3/12/2018 στην Πλατεία μιλούν μόνα τους. Είναι περίπου όπως τα εκθέτει στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ας είναι. Θα μείνει χωρίς χριστουγεννιάτικο στολισμό η Πλατεία, που εγώ συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι όλου του λαού, πιστών και ολιγόπιστων ή άπιστων.

Πάντως ένας μη Γερανειώτης, ο εκτός ενορίας Τουρλούμης, βρέθηκε υπερασπιστής του.

Εκείνο που δεν μπορώ να σηκώσω είναι ότι στα ακλόνητα στοιχεία που επικαλείται είναι πρακτικά της παλιάς επιτροπής, με πρόεδρο τον αείμνηστο ιερέα Νικόλαο Δάρδα, που έτυχε να ήταν πεθερός μου.

Τον ιερέα Νικόλαο Δάρδα, δεν δικαιούται να το βάζει στο στόμα του. Ξέρει γιατί…. Δεν είναι του παρόντος.

Πάντως ο Παπανικόλας επί 50 χρόνια, χωρίς κηρύγματα και λόγια φούσκας και αλαζονείας, κράτησε το λαό ενωμένο, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια μετά τον εμφύλιο, όταν τα πράγματα ήταν τραγικά.

Δεν δίχασε, κατόρθωσε να κρατήσει ενωμένους τους ενορίτες. Και μόνο γι’ αυτό, ελέγχει από εκεί που βρίσκεται. Αν σιωπήσουμε οι πέτρες θα φωνάξουν.

Όσον αφορά 2-3 αξιότιμους Δημοτικούς Συμβούλους της Συμπολίτευσης που, όπως τόνισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Μ. Καραμπατζιάς με άφησαν έκθετη, με άλλα μπροστά και άλλα πίσω, γιατί έρχονται δημοτικές εκλογές και υπολογίζουν σε μερικά «ψηφαλάκια» των προβάτων του ιερέα, δεν αξίζει τον κόπο να τους σχολιάσω.

Πιστεύω ότι ο κ. Δήμαρχος θα αποδεχθεί την παραίτηση που έχω πρόθεση να υποβάλω, εντός των ημερών.

Στο λίγο χρονικό διάστημα της Προεδρίας μου, διέθεσα αρκετό χρόνο, σε βάρος της επιχείρησής μου και της οικογένειάς μου. Ένα στόχο είχα να αναβαθμιστεί η Σιάτιστα όσο γινόταν.

Το αναγνωρίζουν πάρα πολλοί δημότες που δεν θέλησαν να βγουν στα ραδιόφωνα, αλλά μου συμπαραστάθηκαν, όπως και μερικοί Δημοτικοί Σύμβουλοι της Συμπολίτευσης και από την αντιπολίτευση οι κύριοι Ι. Νάκος και Μ. Καραμπατζιάς.

Τους ευχαριστώ όλους, όπως ευχαριστώ επίσης όλους τους συνεργάτες μου και τους φορείς που συνετέλεσαν στην επιτυχία του τριήμερου φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων, το οποίο προσωπικά οραματίστηκα και υλοποίησα.

Με την εμπειρία που απέκτησα θα είμαι δίπλα σε όσους ειλικρινά πονούν αυτόν τον τόπο.

Ο Χριστός θα γεννηθεί χωρίς δένδρο και χωρίς φάτνη που θα τη χαίρονταν τα μικρά παιδιά, στην Πλατεία, θα γεννηθεί όμως στις ψυχές των ανθρώπων, όχι των μεγάλων σταυρών, αλλά των ανθρώπων με γνήσια αισθήματα αγάπης.                    

                                                                                                                                                     Καλά Χριστούγεννα

Καλλιόπη Δάρδα
Πρόεδρος Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας

Source URL: https://sierafm.gr/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%b9%cf%84%ce%b5%ce%af%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82/