Σημάδια της ψυχολογικής βίας στο σώμα: μάθετε ποια είναι

by sierafm | Φεβρουάριος 11, 2019 12:43 μμ

Παρά το ότι η ψυχολογική βία δεν προκαλεί ορατά σημάδια που αποδεικνύουν την κακοποίηση, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή μας, επομένως όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τα σημάδια της ψυχολογικής βίας.

Η βία είναι ένα είδος κοινωνικής ή προσωπικής αλληλεπίδρασης στα πλαίσια της οποίας υπάρχει η σαφής πρόθεση πρόκλησης βλάβης ή ζημιάς σε κάποιο άλλο άτομο. Υπάρχουν πολλά είδη και βαθμοί βίας. Επίσης η βία μπορεί να είναι τόσο ανεπαίσθητη που δεν την προσέχουμε. Τα σωματικά σημάδια της ψυχολογικής βίας είναι υπαρκτά, παρόλο που δεν είναι πάντα ορατά.

Στο παρακάτω άρθρο θα μάθετε για τις επιπτώσεις που έχει η ψυχολογική βία στο σώμα, το πώς μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής μας, καθώς και το πώς μπορούμε να προλάβουμε αυτή την τόσο θλιβερή και παρατεταμένη ψυχολογική κακοποίηση. Αυτή η κοινωνική μάστιγα προκαλεί στα θύματά της ψυχολογικό πόνο, ο οποίος οδηγεί σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

Τι είναι η ψυχολογική βία;

Η ψυχολογική βία είναι ένα είδος λεκτικής (μη σωματικής) κακοποίησης, που βασίζεται στην ταπείνωση, στην απόρριψη, στον εξευτελισμό, στις προσβολές, στην απομόνωση ή στον εκφοβισμό. Αφού τα σημάδια της ψυχολογικής βίας δεν είναι ορατά, όπως τα τραύματα, οι γρατσουνιές ή οι μώλωπες, μερικές φορές δεν αποδεικνύεται εύκολα, αφού πρόκειται για τον λόγο ενός ατόμου εναντίον του λόγου κάποιου άλλου.

Η ψυχολογική βία είναι ένα είδος κακοποίησης στα πλαίσια της οποίας ένα άτομο υποβιβάζει και βλάπτει κάποιον άλλον μέσω συνεχούς πίεσης. Εκφράζεται με φωνές ή ταπεινώσεις που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του θύματος.

Σημάδια της ψυχολογικής βίας στο σώμα

1. Διαταραχές ύπνου

Η ψυχολογική βία συνήθως οδηγεί σε διαταραχές ύπνου. Οι μεγάλες δόσεις πίεσης και λεκτικής βίας προκαλούν ψυχολογικές καταστάσεις ανησυχίας, άγχους και αϋπνίας. Οι διάφορες ταπεινώσεις μπορούν να προκαλέσουν νευρολογικές και καρδιολογικές διαταραχές.

Η αϋπνία που προκαλεί ο φόβος για τον θύτη αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο το θύμα. Αυξάνει επίσης την αποφυγή που οφείλεται στην κατάχρηση εξουσίας. Επιπλέον, χωρίς αρκετές ώρες ύπνου, το σώμα εξασθενεί και έχει περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσει.

2. Διατροφικές διαταραχές

Γενικά, τα θύματα της ψυχολογικής βίας υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές. Λόγω μειωμένης αυτοεκτίμησης, το άτομο αισθάνεται ότι δεν του αξίζει τίποτα, ότι όλα είναι δικό του λάθος. Αυτή η παραμόρφωση της πραγματικότητας οδηγεί σε:

Μια διατροφική διαταραχή είναι μια πάθηση στα πλαίσια της οποίας διαστρεβλώνεται η εικόνα που έχει το άτομο για το σώμα του. Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτές τις διατροφικές διαταραχές, όπως τα αισθήματα μοναξιάς, ματαίωσης, καταπιεσμένου θυμού ή συναισθηματικής αναστάτωσης.

3. Υπέρταση

Η ακανόνιστη αρτηριακή πίεση αποτελεί ακόμα ένα από τα πιθανά σημάδια της ψυχολογικής βίας στο σώμα. Όταν το άτομο ζει σε κατάσταση μόνιμης εγρήγορσης για την αυτοπροστασία του, η πίεση του αίματος ανεβαίνει. Το μυαλό στέλνει σήματα κινδύνου στο σώμα και έτσι το σώμα αυξάνει το αίμα που αντλείται.

Οι άνθρωποι που ζουν σε επικίνδυνα μέρη, ή των οποίων η ζωή απειλείται συνεχώς, τείνουν να εμφανίζουν υπέρταση. Εν συντομία, η υπέρταση είναι μια στρατηγική άμυνας του σώματος η οποία συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τους ανθρώπους που είναι θύματα ψυχολογικής βίας.

4. Κατάθλιψη

Η ψυχολογική βία κάνει το θύμα να βρίσκεται σε κατάσταση κατάθλιψης και απόλυτης ψυχικής οδύνης. Πολλές από τις εκφράσεις της ψυχολογικής βίας οδηγούν σε ασθένειες ή σε ψυχική διαταραχή:

Δεδομένων όλων των παραπάνω, δεν είναι παράξενο το ότι το θύμα, ακόμα και χωρίς να παρουσιάζει σημάδια σωματικής βίας, βυθίζεται σε κατάσταση απόγνωσης -μέχρι το σημείο αυτοκτονικών τάσεων ή αδιαφορίας για όσα συμβαίνουν στη ζωή του.

Επιπλέον, ένας παράγοντας που επιδεινώνει τα πράγματα είναι ότι, συνήθως, ο θύτης είναι ο/η σύντροφος ή κάποιο κοντινό μέλος της οικογένειας. Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στην ψυχολογική κακοποίηση από τον/τη σύντροφο διαβάστε το άρθρο των Coker et al. εδώ.

Συμβουλές για την πρόληψη της ψυχολογικής βίας

Έχετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε να πέσετε θύμα ψυχολογικής βίας:

Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, εξοπλιστείτε με θάρρος και ζητήστε βοήθεια.\

Πηγή:meygeia.gr

Source URL: https://sierafm.gr/%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%ac%ce%b4%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%88%cf%85%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%b2%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%8e%ce%bc%ce%b1/