Τι Σημαίνει Ποιοτικός Χρόνος με το Παιδί μου;

by sierafm | Φεβρουάριος 13, 2018 11:57 πμ

Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από υπεραπασχόληση και  μειωμένο χρόνο ενασχόλησης για κάθε είδους δραστηριότητα εντός ή εκτός σπιτιού. Οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν ακόμα καταλήξει αν η ποιότητα και  ο χρόνος είναι  ανάλογοι ή αντιστρόφως ανάλογοι όροι;

Ως αφετηρία είναι «φρόνιμο»να ξεκαθαριστεί ότι οι γονείς είναι οι πρώτοι παιδαγωγοί του παιδιού. Ο ποιοτικός χρόνος αφορά στην καλή επικοινωνία που μπορούν να αποκτήσουν οι γονείς με τα παιδιά τους. Η ποιότητα αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενασχοληθεί ο γονέας με το παιδί του ακόμα και αν αυτή η ενασχόληση είναι για ένα μικρό διάστημα μέσα στην ημέρα.

Συγκεκριμένα, για ένα βρέφος η φροντίδα και το νανούρισμα είναι ποιοτικός χρόνος. Για το μωρό ενός έτους ποιοτικός χρόνος είναι η ενασχόληση του ενήλικα για να το μάθει να περπατάει. Τα μωρά χρειάζονται ρουτίνα και ενθουσιασμό από τους γονείς. Από την ηλικία του 1 ½ έτους και έπειτα χρειάζονται εμπιστοσύνη, χώρο για να αυτενεργήσουν και ερασιτεχνικές ιδέες από τους γονείς για να αντιμετωπίσουν την γλυκιά αθωότητα του μαγικού τους μυαλού. Τα παιδιά της προ-νηπιακής και νηπιακής ηλικίας δε μαθαίνουν μέσα από την απόλυτη πειθαρχία.

Τη διαφορά στα παιδιά δεν την κάνει μόνο ο αριθμός των ωρών που ξοδεύονται στο σπίτι ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά. Ένα παιδί μπορεί να πάρει ποιότητα από:

Η ποιότητα επιτυγχάνεται όταν υπάρχει

Δραστηριότητες

Για να είναι ιδιαίτερες αποδοτικές και ωφέλιμες οι δραστηριότητες με το παιδί σας θα πρέπει πάνω απ’όλα να γίνονται με παιγνιώδη τρόπο.

Tip: Παίξτε με τα παιδιά σας!

Οι γονείς αποπροσανατολίζονται από τα παραπάνω όταν ξεκινά το σχολικό διάβασμα.

Tip: Μην επιτρέπετε να καταστρέψει τη σχέση σας με το παιδί σας η καθημερινή μελέτη και τα λάθη των παιδιών.

Στη σύγχρονη κοινωνία για να υπάρχει ποιότητα με το παιδί θα πρέπει να εμπλέκονται και οι δύο γονείς, αφού εργάζονται ισόποσες ώρες και μέρες. Όταν δύο κουρασμένοι γονείς και ένα ενθουσιασμένο παιδί επιστρέφουν στο σπίτι κάθε απόγευμα πρέπει να υπάρχει μια δίκαιη μοιρασιά εργασίας και το παιδί δεν πρέπει να χάνει τίποτα. Τα σαββατοκύριακα μπορεί ο ένας γονιός να κάνει ψώνια, να καθαρίζει ή να παίρνει το παιδί στο πάρκο, ενώ ο άλλος να σιδερώνει και να κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για την επερχόμενη εβδομάδα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία των παραπάνω είναι ο καλός προγραμματισμός των ενηλίκων και η καλή επικοινωνία.

Η ενοχή που επιφορτίζει τις εργαζόμενες μητέρες είναι μεγάλη. Ίσως σε έναν ιδανικό κόσμο οι μητέρες να είχαν τη δυνατότητα να ξοδεύουν ολόκληρη τη μέρα τους με τα ίδια τους τα παιδιά και τα κατορθώματά τους. Όμως, ο κόσμος μας απέχει πολύ από τον ιδανικό, εξάλλου δεν έχει αποδειχτεί πως τα παιδιά των καλών εργαζόμενων μητέρων μειονεκτούν με οποιοδήποτε τρόπο, αρκεί η καλή εργαζόμενη μητέρα να περνά ποιοτικό χρόνο με το παιδί της. Στο θέμα της γονικής φροντίδας δεν έχει  τόση σημασία η ποσότητα του χρόνου, όσο το πώς χρησιμοποιούμε αυτό το χρόνο.

Tip: Ευρηματικότητα,καλή διάθεση και υπομονή χρειάζεται ο ποιοτικός χρόνος και τα παιδιά είναι εκεί και σας περιμένουν.

Πηγή:k-mag.gr

Source URL: https://sierafm.gr/%cf%84%ce%b9-%cf%83%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%cf%80%ce%b1%ce%b9/