θέματα – «Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε όλοι μαζί, για το καλό του τόπου μας», τονίζει ο Γιάννης Κοκκαλιάρης (Βίντεο+Φωτογραφία)
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Αυξάνεται στα 25 εκ. € ο προϋπολογισμός  για τα Σχέδια Βελτίωσης της Δυτικής Μακεδονίας
Πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός της 49ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς. Φωτογραφίες
Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Διαφάνειας, Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης & Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Α. Ραφαηλίδη, με τα στελέχη της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης ( GOV.GR ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Γρεβενά: Με ένα εικονικό σκάμμα τιμούν τον Μίλτο Τεντόγλου οι μαθητές του 4ου και 5ου Δημ. Σχολείου
Καλλιόπη Βέττα: Απαιτείται άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Για πόσο ακόμα θα αδιαφορεί η κυβέρνηση
ΓΕΦΥΡΑ ΣΕΡΒΙΩΝ
Στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου
Κοζάνη: Ξεκινούν οι εργασίες στη γέφυρα Σερβίων
ΑΓΚΑΛΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙ

Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος άνοιας για τους ανθρώπους με καρδιακή αρρυθμία

Οι άνθρωποι με μια συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας, την κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να εμφανίσουν ταχύτερη έκπτωση των νοητικών και μνημονικών ικανοτήτων τους, με συνέπεια να κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν άνοια, ιδίως αν δεν παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Neurology” της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν σε βάθος εξαετίας στοιχεία για 2.685 άτομα με μέση ηλικία 73 ετών, από τους οποίους οι 243 (ποσοστό 9%) είχαν διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή. Στη διάρκεια της εξαετίας που διήρκεσε η μελέτη, άλλοι 279 άνθρωποι (11%) εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή, ενώ 399 (ποσοστό 15%) εκδήλωσαν άνοια.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν καρδιακή αρρυθμία, ήταν κατά μέσο όρο 40% πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια. Από τους συνολικά 522 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή, οι 121 (το 23%) εμφάνισαν άνοια, έναντι ποσοστού 10% μεταξύ των υπολοίπων που δεν είχαν καρδιακή αρρυθμία.

Από την άλλη, όσοι ασθενείς με αρρυθμία έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα για το αίμα τους, είχαν 60% μειωμένο κίνδυνο για άνοια. Από τους 128 που έκαναν τέτοια φαρμακευτική αγωγή, το 11% διαγνώσθηκαν με άνοια, έναντι ποσοστού 22% μεταξύ όσων είχαν καρδιακή αρρυθμία, αλλά δεν έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι πάνω από τα μισά περιστατικά άνοιας (το 54%) θα μπορούσαν πιθανώς να είχαν αποφευχθεί, αν όλοι οι άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή έπαιρναν αντιπηκτικά φάρμακα.

Στην περίπτωση κολπικής μαρμαρυγής, επειδή η καρδιά χτυπά ασυγχρόνιστα, το αίμα μπορεί να συσσωρευτεί στην καρδιά, σχηματίζοντας θρόμβους που μπορεί να φθάσουν στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό. Όσο γερνάει κανείς, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή.

Πηγή:Real.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako