Δημαρχείο Σιάτιστας
Τηλεφωνικη, απατη,
Δήμος Βοΐου: Ας προστατεύουμε το δάσος μας
Βόιο: Δεντροφυτεύσεις σε Νεάπολη και Τσοτύλι.  Φωτογραφίες
Δημοπρατείται το μεγάλο έργο τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη – Πώς θα συνδεθεί με το δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας
Κινηματογράφος Σινεμά
καφε, ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Νερό
ΔΕΥΑΚ
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
τιμολόγια ρεύματος
ψευτικος, ανθρωπος, ψεμματα, μασκα

22 Ιουλίου και 22 κορίτσια φεύγουν από τον Πεντάλοφο – Η δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σβήνει- Έρχονται αποχωρήσεις εργαζομένων

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 έφτασαν τα πρώτα τέσσερα κορίτσια, τρία από το Κονγκό και ένα από το Κουβέιτ στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων του Πενταλόφου.

Λίγες μέρες αργότερα άρχισαν οι αποχωρήσεις με τα ανήλικα κορίτσια εφηβικής ηλικίας να δηλώνουν ανοιχτά ότι ο Πεντάλοφος δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους.

Ο αριθμός τους έφτασε τα 22 μετά τις συνεχείς προσπάθειες των υπεύθυνων της δομής, παρότι θα μπορούσε να υπάρχουν και σαράντα (40) θέσεις φιλοξενίας. Ανάλογα και οι θέσεις εργασίας ορίστηκαν στις 39, αλλά ποτέ δεν δημιουργήθηκαν τόσες, αφού αυτές είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των φιλοξενουμένων.

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου αποχώρησαν άλλα 22 κορίτσια από τη δομή χωρίς αυτή τη φορά να μπει στη μέση η αστυνομία.

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης φυσικά ούτε καν ασχολείται με την τύχη αυτών των παιδιών και τα αφήνει ελεύθερα να καταλήξουν στα κυκλώματα.

Επέστρεψαν κάποια μετά τις προσπάθειες των ανθρώπων της δομής να τις μεταπείσουν και μέχρι το μεσημέρι η δομή είχε μείνει με πέντε μόλις κορίτσια.

Μέσα στη βδομάδα αναμένεται κι άλλο ένα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης να καθυστερεί τις διαδικασίες , όταν κατά τα άλλα υπάρχουν δεκάδες ασυνόδευτοι πρόσφυγες κάτω των 18 στην χώρα μας. Ο αριθμός τους λίγη σημασία έχει, εξάλλου σε όλες τις δομές υπάρχουν αλλαγές σύνθεσης και πληθυσμού χωρίς να επιδιώκεται κάτι διαφορετικό.

Ο κ. Παππάς στις 22 Ιανουαρίου 2017 είχε χαρακτηρίσει το παράδειγμα του Πενταλόφου ως «παράδειγμα προς μίμηση» για την αλληλεγγύη που δείχνει, λέγοντας πως «δίνει μάθημα ζωής και αλληλεγγύης, σε όσους η χώρα μας θα επιθυμούσαν να έχουν άλλη στάση στο προσφυγικό».

Κατόπιν ο Δήμος Βοΐου υπέβαλλε πρόταση για χρηματοδότηση της δράσης στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων πόρων (Ε.Υ.ΣΥ.Δ. Τ.Α.Μ.Ε.Τ.Ε.Α.Α.Π.) του Υπουργείου Οικονομικών και έλαβε έγκριση με το ποσό των 956.700,00 €.

Προφανώς μετά από αυτά και αυτά είναι σαφές ότι δεν μπορεί να παραμείνουν ούτε τα 20 άτομα ως προσωπικό της δομής, αφού δεν υπάρχει ο ανάλογος φιλοξενούμενος αριθμών κοριτσιών 15-17 ετών και το κονδύλι αυτό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.

Την ίδια ώρα η υπεύθυνη της δομής κα Φωτεινή Ζιάρα μένει μακριά από τα καθήκοντά της παρότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση χαρακτήρισε άκυρη την παύση των καθηκόντων της.

Μπορεί να δίνεται το δικαίωμα προσφυγής στο δήμαρχο Δημήτρη Λαμπρόπουλο, αλλά μέχρι τότε σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» θα έπρεπε και η κα Ζιάρα και ο κ. Γιώργος Τσαρτσαμπαλίδης να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Αυτά είναι τα μαθήματα αλληλεγγύης του Πενταλόφου. Όσα κορίτσια μείνουν, τόσες θέσεις εργασίας θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι να κλείσει οριστικά αυτή η δομή που δεν έχει κανένα μέλλον. Χειρισμοί τουλάχιστον λανθασμένοι…

Ιωάννα Παπαδημητρίου prlogos.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Nako