• Latest
Αλτσχάιμερ ανοια

Άνοια: Τρεις παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου

23 Σεπτεμβρίου 2021
Η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα με την εκρηκτική Ευαγγελία.  Βίντεο και φωτογραφίες

Η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα με την εκρηκτική Ευαγγελία. Βίντεο και φωτογραφίες

14 Δεκεμβρίου 2025
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14/12

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14/12

14 Δεκεμβρίου 2025
Fur Vision 2026: Δημιουργικότητα, Καινοτομία και Θετικό Όραμα για το Μέλλον της Γούνας

Fur Vision 2026: Δημιουργικότητα, Καινοτομία και Θετικό Όραμα για το Μέλλον της Γούνας

14 Δεκεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Γρεβενά: Μπήκαν σε Μοναστήρι κι έκλεψαν ότι βρήκαν

14 Δεκεμβρίου 2025

Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Ο Εορτασμός του Αγίου Ελευθερίου

14 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Το όνομα του Αναστασίου Δάρδα στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο

Δήμος Βοΐου: «Αναστάσιος Δάρδας» ονομάζεται από σήμερα η Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιστορικού Τραμπαντζείου Γυμνασίου Σιάτιστας

14 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Το όνομα του Αναστασίου Δάρδα στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο

Σιάτιστα: Το όνομα του Αναστασίου Δάρδα στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο

14 Δεκεμβρίου 2025
ΔΕΥΑΒ

Σιάτιστα: Αρρυθμία και προσωρινή διακοπή στην υδροδότηση λόγω τεχνικού προβλήματος σήμερα Κυριακή

14 Δεκεμβρίου 2025
Νεάπολη: Έγινε η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.  Βίντεο και φωτογραφίες

Νεάπολη: Έγινε η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. Βίντεο και φωτογραφίες

13 Δεκεμβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών ο Χρήστος Καραλιώτας

13 Δεκεμβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Η τεράστια αύξηση των έμμεσων φόρων πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ακρίβεια, το κόστος στέγασης, την έλλειψη προοπτικών και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους»

13 Δεκεμβρίου 2025
χιονι αλυσιδες

H κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων

13 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άνοια: Τρεις παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσου

sierafm by sierafm
23 Σεπτεμβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
Αλτσχάιμερ ανοια
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η υγεία των ματιών είναι καθοριστική για την γενικότερη υγεία, αλλά φαίνεται ότι παίζει και κομβικό ρόλο στον κίνδυνο στον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας – Δείτε πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος άνοιας από την ύπαρξη οφθαλμοπαθειών.

Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και οι διαβητικές οφθαλμοπάθειες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Ophthalmology. Σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα επιστημονική έρευνα, η εξασθένηση της όρασης μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια άνοιας και η μειωμένη διέγερση των αισθητικών μονοπατιών της όρασης θεωρείται ότι επιταχύνει την εξέλιξή της.

Κάποιες μικρές μελέτες έχουν υποδείξει ότι μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση ανάμεσα στις οφθαλμικές παθήσεις που προκαλούν εξασθένηση της όρασης –όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας , ο καταρράκτης, οι διαβητικές οφθαλμοπάθειες και το γλαύκωμα- και στη γνωστική εξασθένηση. Τα περιστατικά τέτοιων οφθαλμοπαθειών αυξάνονται με την ηλικία, όπως συμβαίνει και με τις συστηματικές παθήσεις σαν τον διαβήτη, την υπέρταση, τις καρδιακές παθήσεις, την κατάθλιψη και το εγκεφαλικό επεισόδιο, τα οποία αποτελούν αποδεδειγμένους παράγοντες κινδύνου για την άνοια.

Επειδή, λοιπόν, παραμένει ασαφές αν αυτές οι οφθαλμοπάθειες σχετίζονται με υψηλότερο αριθμό περιστατικών άνοιας ανεξάρτητα από τις συστηματικές παθήσεις, οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης ανέλυσαν δεδομένα 12.364 ενηλίκων ηλικίας 55-73 ετών που είχαν εγγραφεί στη βρετανική βιοτράπεζα, πραγματοποίησαν μια αξιολόγηση των συμμετεχόντων μεταξύ 2006-2010 και τους παρακολούθησαν έως και το 2021. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης καταγράφηκαν 2.304 περιστατικά άνοιας, με την ανάλυση των δεδομένων να δείχνει ότι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και οι διαβητικές οφθαλμοπάθειες, αλλά όχι το γλαύκωμα, σχετίζονταν ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο άνοιας από οποιαδήποτε αιτία.

Συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν είχαν οφθαλμικές παθήσεις κατά την έναρξη της μελέτης, ο κίνδυνος άνοιας ήταν κατά 26% υψηλότερος σε εκείνους που είχαν ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, κατά 11% υψηλότερος σε εκείνους με καταρράκτη και 61% υψηλότερος σε εκείνους με διαβητικές οφθαλμοπάθειες. Επίσης, παρόλο που το γλαύκωμα δεν σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ, σχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο για αγγειακή άνοια.

Στην έναρξη της μελέτης, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν είχαν υποστεί ποτέ έμφραγμα, στηθάγχη, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπέρταση ή διαβήτη, ενώ αξιολογήθηκαν και για την κατάθλιψη. Διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και κατάθλιψη σχετίστηκαν όλα με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Η ύπαρξη μίας από αυτές τις συστηματικές παθήσεις, καθώς και η οφθαλμοπάθεια αύξανε περαιτέρω τον κίνδυνο άνοιας, ο οποίος, μάλιστα, ήταν μεγαλύτερος όταν η διαβητική οφθαλμοπάθεια εμφανιζόταν παράλληλα με μια συστηματική πάθηση. Ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος άνοιας παρατηρήθηκε σε άτομα με περισσότερες οφθαλμικές παθήσεις.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η μελέτη αυτή ήταν παρατηρητική και ως τέτοια δεν μπορεί να αποδώσει αιτία, με τους συγγραφείς να υπογραμμίζουν και τους διάφορους πιθανούς περιορισμούς που μπορεί να έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Καταληκτικά, οι επιστήμονες αναφέρουν: « Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλικίδας, ο καταρράκτης και οι διαβητικές οφθαλμοπάθειες σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, με τα άτομα που πάσχουν από οφθαλμικά και συστηματικά νοσήματα να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο άνοιας από εκείνους που έχουν είτε οφθαλμική είτε συστηματική πάθηση. Ωστόσο, η πρόσφατα ανεπτυγμένη υπέρταση, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι καρδιακές παθήσεις και η κατάθλιψη διευκολύνουν τον συσχετισμό ανάμεσα στον καταρράκτη/διαβήτη λόγω οφθαλμοπάθειας και στην άνοια».

Πηγή: ygeiamou.gr

Tags: ΑΝΟΙΑ
Previous Post

Χρηματοδότηση Μελετών για την ωρίμανση έργων που θα υλοποιηθούν στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας, του ΕΣΠΑ 2014-2020

Next Post

Eγκύκλιος του Αρείου Πάγου βάζει «φρένο» στα αυτόφωρα από μηνύσεις αντιεμβολιαστών

Next Post
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Eγκύκλιος του Αρείου Πάγου βάζει «φρένο» στα αυτόφωρα από μηνύσεις αντιεμβολιαστών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στη Σιάτιστα με την εκρηκτική Ευαγγελία. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14/12
  • Fur Vision 2026: Δημιουργικότητα, Καινοτομία και Θετικό Όραμα για το Μέλλον της Γούνας
  • Γρεβενά: Μπήκαν σε Μοναστήρι κι έκλεψαν ότι βρήκαν
  • Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας: Ο Εορτασμός του Αγίου Ελευθερίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr