• Latest

Άρθρο: «Η Καστοριά και η Κοζάνη βουλιάζουν λόγω γούνας και ΔΕΗ»

20 Οκτωβρίου 2018
Κοζάνη: Παρέμβαση διαμαρτυρίας από το ΚΚΕ για την επίθεση των Αμερικανών στην Βενεζουέλα

Κοζάνη: Παρέμβαση διαμαρτυρίας από το ΚΚΕ για την επίθεση των Αμερικανών στην Βενεζουέλα

3 Ιανουαρίου 2026
ναρκωτικα

36χρονος κατηγορείται ότι έδωσε κοκαΐνη στον ανήλικο γιο του

3 Ιανουαρίου 2026
Βενεζουέλα: Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία από τη σύλληψη Μαδούρο

Βενεζουέλα: Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία από τη σύλληψη Μαδούρο

3 Ιανουαρίου 2026
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο voucher για εργαζόμενους & ανέργους μέχρι 1.500 ευρώ

3 Ιανουαρίου 2026
κυνηγι καραμπινα

Τραυμάτισε τον αδελφό του με καραμπίνα ενώ την καθάριζε

3 Ιανουαρίου 2026
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Διαρρήκτης έπεσε από ταράτσα σπιτιού που πήγε να ληστέψει – Συνελήφθη ο 40χρονος

3 Ιανουαρίου 2026
Νεάπολη: Τριήμερο εκδηλώσεων από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων

Νεάπολη: Τριήμερο εκδηλώσεων από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων

3 Ιανουαρίου 2026
Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης: Αγιασμός Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Ενημέρωση από την Ενορία Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας για τα Θεοφάνεια

3 Ιανουαρίου 2026
Επιμελητήριο Κοζάνης: Αντάλλαξαν ευχές και έκοψαν τη βασιλόπιτα

Επιμελητήριο Κοζάνης: Αντάλλαξαν ευχές και έκοψαν τη βασιλόπιτα

3 Ιανουαρίου 2026
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Η επίσημη ανακοίνωση για τις αλλαγές σε Αντιδημάρχους και Εντεταλμένους του Δήμου Βοΐου

3 Ιανουαρίου 2026
Αδράνεια καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο Γιώργος Κασαπίδης

Κασαπίδης: Αιφνιδιασμός αγροτών και ιδιοκτητών γης των οικισμών Λιβαδερού, Αιανής, Κρόκου, Καρυδίτσας, Μηλιάς και Κερασιάς με τον αποκλεισμό αγροτεμαχίων

3 Ιανουαρίου 2026
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Μπλόκο Σιάτιστας: Συνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία

3 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 3 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άρθρο: «Η Καστοριά και η Κοζάνη βουλιάζουν λόγω γούνας και ΔΕΗ»

sierafm by sierafm
20 Οκτωβρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
20
SHARES
4
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Καστοριά είναι μια πανέμορφη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, γνωστή για την λίμνη, τις βυζαντινές εκκλησίες και τη γούνα.

Εκατοντάδες ήταν κάποτε τα εργαστήρια και χιλιάδες οι εργαζόμενοι στη γούνα.

Γι’ αυτό και η περιοχή άνθισε οικονομικά. Επί δεκαετίες στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούσε ο αστικός μύθος ότι η μισή πόλη είναι αγορασμένη από Καστοριανούς. Μπορεί και να ήταν αλήθεια.

Η Κοζάνη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Και από τις πλουσιότερες, όπως και η γειτονική της Πτολεμαΐδα.

Γι’ αυτό και τα… μισά εξοχικά στη Χαλκιδική ανήκουν σε κατοίκους του νομού Κοζάνης.

Άλλος ένας αστικός μύθος, που κι αυτός ίσως να βρίσκεται κοντά στην αλήθεια. Αιτία του πλούτου της περιοχής η ΔΕΗ.

Τα λιγνιτωρυχεία και οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, στα οποία απασχολούνται επί δεκαετίες κυρίως ντόπιοι –απ’ τον παππού στον εγγονό-, με μισθούς αισθητά υψηλότερους από το μέσο όρο των υπολοίπων Ελλήνων εργαζομένων. Όχι μόνο τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αλλά και στις πριν του 2010 «χρυσές» εποχές.

Σήμερα, στις δύο αυτές ευημερούσες επί μακρόν πόλεις και περιοχές της Βορείου Ελλάδος οι πιο ψαγμένοι από τους κατοίκους και τους δημόσιους παράγοντες είναι προβληματισμένοι.

Η οικονομική κρίση είναι εμφανής και το μέλλον δεν μοιάζει ευοίωνο, κυρίως λόγω πλήρους ελλείψεως προετοιμασίας μετάβασης σε ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο.

Στην ουσία ισχύει στην Καστοριά και στην Κοζάνη ότι ισχύει και στην υπόλοιπη χώρα, με μία σημαντική διαφορά.

Ενώ στο σύνολο της χώρας το πρόβλημα της οικονομικής υποβάθμισης είναι γενικευμένο και πολυεπίπεδο στις δύο αυτές περιοχές η οικονομική δραστηριότητα μοιάζει με μονοκαλλιέργεια.

Ακόμη και όσοι δεν ασχολούνται με τη γούνα ή δεν δουλεύουν στη ΔΕΗ εργάζονται ή συνεργάζονται με επιχειρήσεις και ανθρώπους, οι οποίοι έχουν τις συγκεκριμένες ασχολίες, οι οποίες κινούν το χρήμα στις δύο αυτές περιοχές.

Με έγκαιρη διάγνωση και κατάλληλες πρωτοβουλίες η κατάσταση θα μπορούσε να κρατηθεί σε ένα καλό επίπεδο, δεδομένου ότι τα οικονομικά μέσα στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν, ενώ υπάρχουν και κοινοτικά κονδύλια, τα οποία περιμένουν δημιουργική αξιοποίηση.

Στην Καστοριά ενδεχομένως να έπρεπε να προβλέψουν ότι στην αγορά της κατασκευής γούνας θα μπουν κάποια στιγμή οι χώρες – εργοστάσια του πλανήτη, όπως η Κίνα και το Βιετνάμ τινάζοντας τη «μπάνκα του κόστους» στον αέρα.

Χώρια η παγκόσμια εκστρατεία των οικολογικών οργανώσεων και η γενικότερη διεθνής τάση για οικολογικά προϊόντα, αλλά και η κλιματική αλλαγή που ασφαλώς συμβάλλουν στη μείωση της ζήτησης των γουναρικών.

Είναι, πράγματι, κρίμα πολυτελείς εγκαταστάσεις εκθετηρίων γούνας στην Καστοριά να μαραζώνουν σήμερα λόγω της μείωσης της παραγωγής και γενικότερα του περιορισμού του οικονομικού αντικειμένου.

Αναλόγως στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης οι περισσότεροι αρνούνται να αποδεχθούν ότι ο λιγνίτης σε λίγα χρόνια τελειώνει.

Οι περισσότεροι ικανοποιούνται από θολές διαβεβαιώσεις του τύπου «κάτι θα γίνει στο τέλος», ίσως γιατί αυτή είναι η επιθυμία τους.

Δυστυχώς δεν τους περνάει καν από το μυαλό ότι αυτή η εξέλιξη, που οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πιθανόν μια πολύ καλή ευκαιρία για την περιοχή τους που είναι περιβαλλοντικά επιβαρυμμένη να… αναπνεύσει καθαρό αέρα.

Η «1η Πανελλήνια Έκθεση Αρωματικών Φυτών και προϊόντων» που πραγματοποιείται από χθες Παρασκευή μέχρι αύριο Κυριακή στα Κοίλα Κοζάνης, υπό την ευθύνη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Επιμελητηρίου του νομού, αποτελεί ισχυρή ένδειξη των δυνατοτήτων της περιοχής στον αγροτικό τομέα.

Κανονικά αυτή η έκθεση θα έπρεπε να έχει διοργανωθεί πριν από δέκα χρόνια, αλλά… κάλιο αργά παρά ποτέ.

Στη ζωή είναι γνωστό ότι «το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν». Όπως λέει ο σοφός ελληνικός λαός «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».

Μόνο που τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός έχει χάσει τη σοφία του και προτιμάει να χάνεται στην επιπολαιότητά του. Διότι ούτε τις παροιμίες του θυμάται ούτε τι γίνεται στον υπόλοιπο πλανήτη αντιλαμβάνεται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας και των υπόλοιπων αραβικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Εδώ και δεκαετίες επενδύουν σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ώστε να είναι οικονομικά εύρωστες όταν τελειώσει το πετρέλαιο.

Προφανώς μια τοπική κοινωνία στην Ελλάδα δεν μπορεί να κινείται όπως μια χώρα που έχει τη δυνατότητα να φτιάξει, να νοικιάσει ή να αγοράσει μυαλά και να προγραμματίσει το μέλλον της με επιστημονικό τρόπο.

Ο τρόπος σκέψης και η νοοτροπία είναι το θέμα. Η δυσκολία στον αναπροσανατολισμό, ακόμη κι όταν οι εξελίξεις είναι ορατές, αλλά ενδεχομένως όχι χειροπιαστές.

Ως φαίνεται το δυσκολότερο απ’ όλα είναι να κάνει «κλικ» το μυαλό

Πηγή: https://www.voria.gr/article/i-kastoria-ke-i-kozani-vouliazoun-logo-gounas-ke-dei

Tags: ΚΑΣΤΟΡΙΑΚΟΖΑΝΗ
Previous Post

Αστυνομικός βρίζει χυδαία ηλικιωμένη πρόσφυγα στη Μόρια- «Άι γ@@@@, σκατόγρια! Φύγε από ‘δω σαύρα»

Next Post

Τι συμβαίνει με τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο

Next Post
σπιτια αυθαιρετα

Τι συμβαίνει με τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Κοζάνη: Παρέμβαση διαμαρτυρίας από το ΚΚΕ για την επίθεση των Αμερικανών στην Βενεζουέλα
  • 36χρονος κατηγορείται ότι έδωσε κοκαΐνη στον ανήλικο γιο του
  • Βενεζουέλα: Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία από τη σύλληψη Μαδούρο
  • ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο voucher για εργαζόμενους & ανέργους μέχρι 1.500 ευρώ
  • Τραυμάτισε τον αδελφό του με καραμπίνα ενώ την καθάριζε

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr