Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Μ.Π.Σ Γαλατινής
Συμπτύξεις τμημάτων: Σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης  η ακολουθούμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας
Γιάννης Κορεντσίδης
φυσικο αεριο
Υπογραφή σύμβασης εκπόνησης μελέτης για την προστασία και ασφάλεια του συστήματος ύδρευσης της Καστοριάς
Κοζάνη: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης  για τα Θύματα Τροχαίων Ατυχημάτων» με τίτλο «Δρόμοι Ασφαλείς για Όλους»
Βόιο: Διεγράφη ο Γιώργος Μαγιάγκας από μέλος του συνδυασμού του Δημάρχου Χρήστου Ζευκλή. Βίντεο
Τελέστηκε από το Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών-Πειραιώς, τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων στη Μάχη της Σιάτιστας της 4ης Νοεμβρίου
Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»
«Μηδενική Ανοχή στη μη χρήση κράνους»: Πραγματοποιήθηκαν 461 τροχονομικοί έλεγχοι σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας
νερο

Έκκληση για συνέχιση της εθελοντικής αιμοδοσίας απευθύνει το ΕΚΕΑ

«Η αρρώστια δεν κάνει διακοπές! Πάρε την παρέα σου και δώσε αίμα στην πλησιέστερη αιμοδοσία».

Αυτό είναι το μήνυμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία, καθώς σύμφωνα με το ΕΚΕΑ «οι θερινοί μήνες και μάλιστα ο Αύγουστος αποτελούν διαχρονικά δύσκολη εποχή για την αιμοδοσία στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς και κύρια αιτία είναι η ερήμωση των αστικών κέντρων λόγω αδειών».

Επιπροσθέτως, η οδηγία του ΕΚΕΑ στις υπηρεσίες αιμοδοσίας είναι «να μην ακυρώνονται προγραμματισμένες πληθυσμιακές αιμοδοσίες με αναμενόμενη σημαντική συλλογή αίματος ακόμα και σε αποκλεισμένες περιοχές, (ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία), αλλά να γίνεται έλεγχος των συλλεγομένων μονάδων, ώστε να μη χαθεί ούτε μια μονάδα αίμα».

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία τετραετίας (2016-19) που παρουσιάζει το ΕΚΕΑ, η κατάσταση τον Αύγουστο 2019 διαμορφώνεται παρόμοια με μείωση της συλλογής αίματος κατά περίπου 50% συγκριτικά με τη συνήθη των μη θερινών μηνών, αλλά χωρίς διαφορές στην τετραετία.

Ιός Δυτικού Νείλου και ελονοσία

Το ΕΚΕΑ επισημαίνει ότι με βάση το σχεδιασμό του, λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια του αίματος σε συνδυασμό με την επάρκεια, γίνεται εκτίμηση κινδύνου για τον αποκλεισμό περιοχών ή τον έλεγχο του αίματος για τα εν λόγω παθογόνα.

Έτσι, σήμερα από 34 δήμους που επηρεάζονται από τον ιό του Δ. Νείλου, στους 32 διενεργείται μοριακός έλεγχος του αίματος, ενώ μόνο δύο μικροί πληθυσμιακά δήμοι τελούν σε αποκλεισμό.

Στην περίπτωση της ελονοσίας μόνο τρεις δημοτικές ενότητες βρίσκονται φέτος σε αποκλεισμό, ενώ στο μεγάλο Δήμο Ευόσμου-Κορδελιού γίνεται για πρώτη φορά έλεγχος με μοριακή και ορολογική μέθοδο.

«Θεωρούμε λοιπόν ότι η επίπτωση των λοιμώξεων αυτών στην επάρκεια είναι ασήμαντη και δεν πρέπει να αποθαρρύνονται οι εθελοντές να δώσουν αίμα με βάση τις επηρεαζόμενες περιοχές, για επικοινωνιακούς λόγους», τονίζει το ΕΚΕΑ και καλεί όλους τους εθελοντές αιμοδότες να δώσουν αίμα στην πλησιέστερη αιμοδοσία και τους συλλόγους εθελοντών να οργανώσουν έκτακτες αιμοδοσίες.

Προσθέτει ότι σημαντικό ρόλο στις δύσκολες εποχές για την αιμοδοσία έχει ο κεντρικός συντονισμός και η σχεδιασμένη αποθεματοποίηση του αίματος, που μόνο ένα συγκεντροποιημένο Εθνικό Σύστημα Αίματος μπορεί να εξασφαλίσει και επιταχύνει τις διαδικασίες προς την υλοποίησή του, «που είναι ανάγκη του χθες».

Πηγή:Real.gr

Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *