• Latest
ΝΕΡΟ

Έξι τρόποι για να αποφύγετε την αφυδάτωση

29 Ιουλίου 2018
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τοποθέτηση Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου

9 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Καστοριάς: Έναρξη Εορταστικής Περιόδου με τη Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου  στην Πλατεία Ομονοίας

Δήμος Καστοριάς: Έναρξη Εορταστικής Περιόδου με τη Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου  στην Πλατεία Ομονοίας

9 Δεκεμβρίου 2025
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων

Εκτροφείς Γουνοφόρων: Έγκριση Χρηματοδότησης της Επιδημιολογικής Μελέτης του ιού της Μόρβας

9 Δεκεμβρίου 2025
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Κάλεσμα από τους Γεωργοκτηνοτρόφους και μελισσοκόμους Δυτικής Μακεδονίας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Σιάτιστα την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου

9 Δεκεμβρίου 2025
Στο Μπλόκο των Αγροτών στη Σιάτιστα οι Αντιπεριφερειάρχες  Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο

Στο Μπλόκο των Αγροτών στη Σιάτιστα οι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο

9 Δεκεμβρίου 2025
Αναβάλλεται η συναυλία με τον Sicario-Πότε θα ανάψει το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τη “Λευκή Νύχτα” στην Κοζάνη

Kοζάνη: Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και Λευκή Νύχτα με SICARIO

9 Δεκεμβρίου 2025
Ευχαριστήριο από τους Λαμπηδόνες

Ευχαριστήριο από τους Λαμπηδόνες

9 Δεκεμβρίου 2025

Δίπλα στους αγρότες και κτηνοτρόφους το Επιμελητήριο Κοζάνης – Ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα

9 Δεκεμβρίου 2025
ΓΡΕΒΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για Συμμετοχή στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό Γρεβενών

9 Δεκεμβρίου 2025

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας για τον προϋπολογισμό

9 Δεκεμβρίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Δώστε τώρα ή πραγματικές λύσεις στήριξης των αγροτών ή τη δημοκρατική λύση των εκλογών»

9 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Γρεβενών: Μαγικά Χριστούγεννα στην «Χώρα των Ξωτικών».

Δήμος Γρεβενών: Μαγικά Χριστούγεννα στην «Χώρα των Ξωτικών».

9 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έξι τρόποι για να αποφύγετε την αφυδάτωση

sierafm by sierafm
29 Ιουλίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΝΕΡΟ
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Όσο η περιβαλλοντική θερμοκρασία ανεβαίνει, η ανάγκη για σωστή και επαρκή ενυδάτωση γίνεται κάτι παραπάνω από ζωτική, γιατί η αφυδάτωση μπορεί να ανοίξει το δρόμο στη θερμοπληξία. Η ζέστη επηρεάζει με πολλούς τρόπους τον οργανισμό, ο οποίος δίνει μάχη για να διατηρήσει σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία του. Η μάχη αυτή όμως μπορεί να χαθεί, αν […]

Όσο η περιβαλλοντική θερμοκρασία ανεβαίνει, η ανάγκη για σωστή και επαρκή ενυδάτωση γίνεται κάτι παραπάνω από ζωτική, γιατί η αφυδάτωση μπορεί να ανοίξει το δρόμο στη θερμοπληξία.

Η ζέστη επηρεάζει με πολλούς τρόπους τον οργανισμό, ο οποίος δίνει μάχη για να διατηρήσει σταθερή την εσωτερική θερμοκρασία του. Η μάχη αυτή όμως μπορεί να χαθεί, αν αναπτυχθεί αφυδάτωση.

«Το νερό αποτελεί βασικό συστατικό στο ανθρώπινο σώμα και είναι απαραίτητο για την επιβίωση», λέει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος. «Για να λειτουργεί ομαλά, το σώμα των ενηλίκων πρέπει να αποτελείται σε ποσοστό 50-60% από νερό. Αν τα επίπεδα αυτά μειωθούν, το επακόλουθο είναι η αφυδάτωση».

Η αλήθεια είναι πως η αφυδάτωση είναι πιθανότερη σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ωστόσο σε αυτές δεν ανήκουν μόνο οι ηλικιωμένοι και τα μωρά, αλλά και όσοι κάνουν βαριές δουλειές στη ζέστη. Έχει υπολογιστεί ότι με μία ώρα μέτριας έως σκληρής δουλειάς στη ζέστη μπορεί εύκολα να χάσει κάποιος 700-950 ml νερό από το σώμα του.

Αυξημένο κίνδυνος αφυδάτωσης διατρέχουν επίσης οι πάσχοντες από ορισμένα χρόνια νοσήματα (π.χ. αρρύθμιστο διαβήτη, νεφροπάθεια). Το ίδιο και όσοι παίρνουν φάρμακα όπως τα διουρητικά, αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την κατάποση.

Δίψα σημαίνει αφυδάτωση

Ο περισσότερος κόσμος νομίζει πως μπορεί να αποφύγει την αφυδάτωση πίνοντας νερό κάθε φορά που διψάει. Στην πραγματικότητα, όμως, όταν αναπτυχθεί το αίσθημα της δίψας, ο οργανισμός είναι ήδη αφυδατωμένος.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν νιώθουν δίψα αν δεν χάσουν το περίπου 2% των υγρών από το σώμα τους. Σε αυτό το επίπεδο, όμως, έχουν ήδη ήπια αφυδάτωση», λέει ο Δρ. Δημοσθενόπουλος, ο οποίος είναι προϊστάμενος στο Τμήμα Διατροφής του Λαϊκού Νοσοκομείου. «Επομένως, όταν κάνει πολλή ζέστη πρέπει κανείς να αναπληρώνει τακτικά τα υγρά που χάνει με την εφίδρωση, ακόμα κι αν δεν διψάει».

Αυτό είναι απαραίτητο διότι, αν συνεχιστεί η αφυδάτωση και φθάσει στο 8% του σωματικού βάρους, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος θερμοπληξίας.

Η θερμοπληξία είναι μια απειλητική κατάσταση, διότι η εκδήλωσή της σημαίνει πως ο οργανισμός δεν μπορεί πια να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.

Πόσα υγρά χρειαζόμαστε, όμως; «Η ποσότητα του νερού που πρέπει να λαμβάνει ένα άτομο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες», απαντά ο Δρ. Δημοσθενόπουλος. «Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η ηλικία, το φύλο, η δραστηριότητα, ο τρόπος ζωής και η φύση της εργασίας».

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι υγρά δεν λαμβάνουμε μόνο από το νερό και τα άλλα ροφήματα που πίνουμε. Υπολογίζεται ότι από το συνολικό ποσό νερού που καταναλώνεται σε μια τυπική δυτική διατροφή, το 20-30% προέρχεται από τα τρόφιμα.

Τι να κάνετε

Ποιοι είναι λοιπόν οι καλύτεροι τρόποι ενυδάτωσης του οργανισμού και επομένως πρόληψης της αφυδάτωσης; Ο Δρ. Δημοσθενόπουλος συνιστά τους εξής:

* Να πίνετε υγρά με σταθερό ρυθμό. Αν εργάζεστε στη ζέστη ή ιδρώνετε πολύ, πρέπει είναι να καταναλώνετε συχνά μικρές ποσότητες υγρών. Παραδείγματος χάριν, ένα μικρό ποτήρι δροσερό (όχι παγωμένο) νερό κάθε μισή ώρα, θα ήταν ένας καλός ρυθμός.

Άλλα ροφήματα που συνιστώνται για καλή ενυδάτωση είναι το κρύο/ζεστό τσάϊ, καθώς και οι χυμοί φρούτων/λαχανικών και τα αναψυκτικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Αντιθέτως, το αλκοόλ αντενδείκνυται, διότι έχει διουρητικές ιδιότητες.

Κατά μέσον όρο, οι άνδρες χρειάζονται το καλοκαίρι τουλάχιστον 3 λίτρα υγρών την ημέρα και οι γυναίκες τουλάχιστον 2,2 λίτρα.

* Να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Τα τρόφιμα αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (φθάνει έως το 85-90% του βάρους τους). Καλές επιλογές είναι φράουλα, πεπόνι, γκρέιπφρουτ, σταφύλι, ροδάκινο, αχλάδι, πορτοκάλι, μήλο, αγγούρι, μαρούλι, σέλινο, ντομάτα, κολοκύθα, μπρόκολο, κρεμμύδι, καρότο, μπανάνα, πατάτες και καλαμπόκι.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, πέρα από την ενυδάτωση που προσφέρουν αποτελούν και πηγές πολύτιμών βιταμινών και ινών. Προστατεύουν επίσης το γαστρεντερικό και το καρδιαγγειακό μας σύστημα και συμβάλλουν στη μακροβιότητα.

* Να τρώτε ζελέ (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη). Το ζελέ είναι πλούσιο σε νερό και ταυτοχρόνως καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού για κάτι γλυκό.

* Προσθέστε λίγο αλάτι στο φαγητό σας. Αυτό ισχύει μόνον για όσους δεν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. υπέρταση, πρόβλημα στα νεφρά). Λίγο περισσότερο αλάτι στη διατροφή αυξάνει την φυσική ανάγκη σε νερό και διεγείρει την κατανάλωσή του.

* Να καταναλώνετε καφεΐνη με μέτρο. Καφές, τσάι και κάθε είδους ροφήματα με καφεΐνη συνυπολογίζονται στις ποσότητες των υγρών που συμμετέχουν στην ενυδάτωση του οργανισμού. Ωστόσο αυτό ισχύει μόνο αν δεν γίνεται κατάχρηση, διότι η καφεΐνη σε μεγάλες δόσεις έχει διουρητικές ιδιότητες.

* Να προτιμάτε φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Σούπες (λαχανικών ή κρέατος με ζυμαρικό), γάλα, γιαούρτι, ζυμαρικά, ψάρια και θαλασσινά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (περίπου 65%).

Πηγή:iatropedia.gr

 

Tags: ΝΕΡΟ
Previous Post

Ύπνος: 8 λάθη που κάνετε μετά τις 8 το βράδυ και σας προκαλούν αϋπνίες

Next Post

Δηλητηρίαση: Προσοχή στις 5 πιο επικίνδυνες καλοκαιρινές τροφές

Next Post
πονος κοιλια

Δηλητηρίαση: Προσοχή στις 5 πιο επικίνδυνες καλοκαιρινές τροφές

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τοποθέτηση Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου
  • Δήμος Καστοριάς: Έναρξη Εορταστικής Περιόδου με τη Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου  στην Πλατεία Ομονοίας
  • Εκτροφείς Γουνοφόρων: Έγκριση Χρηματοδότησης της Επιδημιολογικής Μελέτης του ιού της Μόρβας
  • Κάλεσμα από τους Γεωργοκτηνοτρόφους και μελισσοκόμους Δυτικής Μακεδονίας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Σιάτιστα την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου
  • Στο Μπλόκο των Αγροτών στη Σιάτιστα οι Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας. Βίντεο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr