• Latest
παχυσαρκια διαιτα

Έρευνα αποκαλύπτει τον τρόπο να αδυνατίσουμε πιο γρήγορα

16 Δεκεμβρίου 2019
Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2026» ­- Ξεκινά ένα πλούσιο καλοκαίρι πολιτισμού, δημιουργίας και συμμετοχής

Θερινό Σινεμά στο πλαίσιο του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2026» με την βραβευμένη ταινία «Μικρές Ανάσες»

5 Αυγούστου 2026
Marseaux Live στα Γρεβενά:  Παρασκευή 7 Αυγούστου στις 21:00

Marseaux Live στα Γρεβενά: Παρασκευή 7 Αυγούστου στις 21:00

5 Αυγούστου 2026
ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Γρεβενά: Συνελήφθη άμεσα 18χρονος αλλοδαπός, για κλοπή εξοπλισμού γυμναστηρίου

5 Αυγούστου 2026
1η έκθεση τοπικών προϊόντων στη Νεάπολη! Δηλώσεις συμμετοχής

1η έκθεση τοπικών προϊόντων στη Νεάπολη! Δηλώσεις συμμετοχής

5 Αυγούστου 2026
Βόιο: 14.000.000 ευρώ τα χρέη της ΔΕΥΑΒ προς την ΔΕΗ

Ιωσήφ Τζιούφας: Ευχαριστίες σε ολους τους συνεργάτες στη ΔΕΥΑΒ

5 Αυγούστου 2026
Γαλατινή: Τουρνουά ποδοσφαίρου 5χ5

Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ 1948: Το πρώτο βήμα προς τα play off

5 Αυγούστου 2026
Ημερίδα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας:  «Το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τη διενέργεια του προσυμβατικού ελέγχου  των δημοσίων συμβάσεων»

Νέος Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Βοΐου ο Κωνσταντίνος Δούβλος

5 Αυγούστου 2026
Ενορία Αγίου Νικολάου Σιάτιστας.  Η Πανήγυρις του Αγίου Νικάνορα

Ενορία Αγίου Νικολάου Σιάτιστας. Η Πανήγυρις του Αγίου Νικάνορα

5 Αυγούστου 2026
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος: Πήγε περίπατο η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης – Τελευταία η Δυτική Μακεδονία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

5 Αυγούστου 2026
5 θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε περισσότερο καθώς μεγαλώνετε

Δεν τρώτε λιπαρά ψάρια; 5 φυτικές τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 για την προστασία της καρδιάς

5 Αυγούστου 2026
ασθενοφορο

Νταλίκα παρέσυρε πεζό στα φανάρια – Εγκλωβίστηκε κάτω από τις ρόδες

5 Αυγούστου 2026
Aναστάτωση και περιπολικά το βραδάκι της Τρίτης στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης-Γυναίκα φέρεται να χτύπησε την ηλικιωμένη μητέρα της σε χωριό της περιοχής

Θύμα απάτης «μαϊμού» λογιστή άφησε σε… γλάστρα λεφτά και κοσμήματα

5 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έρευνα αποκαλύπτει τον τρόπο να αδυνατίσουμε πιο γρήγορα

sierafm by sierafm
16 Δεκεμβρίου 2019
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
παχυσαρκια διαιτα
2
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter
Ένας υποδοχέας που βρίσκεται στον εγκέφαλο και ρυθμίζει τη θερμότητα του σώματος είναι πιθανό να συμβάλει και στην επιτάχυνση της απώλειας βάρους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη

Ο μηχανισμός του εγκεφάλου που μας επιτρέπει να διατηρούμε σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος μπορεί επίσης να αποτελεί το κλειδί για την ταχεία απώλεια βάρους, όπως υποστηρίζει μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα ακολούθησαν μια διατροφή με περιορισμένες θερμίδες, με τους επιστήμονες να ανακαλύπτουν ότι όταν μπλόκαραν έναν εγκεφαλικό υποδοχέα που κανονικά ρυθμίζει τη θερμότητα του σώματος παρατηρούνταν σημαντικές μειώσεις στο βάρος.

«Σχεδόν το 50% των τροφών που καταναλώνουμε κάθε μέρα χρησιμοποιούνται ως ενέργεια για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Όταν, όμως, η κατανάλωση τροφής είναι σπάνια, τα θηλαστικά προσαρμόζονται χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία τους και περιορίζοντας τη δαπάνη ενέργειας και την απώλεια σωματικού βάρους», σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Bruno Conti.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι κάποια είδη μπορούν να περάσουν σε κατάσταση απόλυτης χειμερίας νάρκης, με τους ανθρώπους φυσικά να μην ανήκουν σε αυτή την κατηγορία όταν βρίσκονται σε διατροφή περιορισμένων θερμίδων, αλλά να βιώνουν φυσικά χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η απώλεια βάρους καθίσταται τόσο δύσκολη σε περίοδο δίαιτας.

Σε συνέχεια προηγούμενης έρευνάς τους, λοιπόν, ο Δρ. Conti και η ομάδα του διερεύνησαν τους κυτταρικούς μηχανισμούς που ρυθμίζουν την απόκριση ψύξης του σώματος στον περιορισμό των θερμίδων. Τα βιολογικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν υπέδειξαν την πιθανότητα οι οπιοειδείς ενώσεις που βρίσκονται φυσιολογικά στο σώμα να μπορούν να μετριάσουν αυτές τις επιπτώσεις.

Η ομάδα εξέτασε αν το μπλοκάρισμα της δραστηριότητας των υποδοχέων οπιοειδών θα επηρέαζε τη θερμοκρασία του σώματος στην περίοδο του θερμιδικού περιορισμού, πράγμα που όντως συνέβη. Προσδιόρισαν επίσης ότι ο μηχανισμός αυτός ρυθμιζόταν αποκλειστικά από έναν από τους τρεις γνωστούς τύπους υποδοχέων οπιοειδών, τον κ- οπιοειδή υποδοχέα. Το εύρημα είχε λογική εξήγηση, καθώς ο κ-υποδοχέας είναι αυτός που βρίσκεται περισσότερο σε αφθονία στον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που θεωρείται ότι συμμετέχει στη ρύθμιση τόσο της θερμοκρασίας του σώματος όσο και της τροφής.

Έπειτα οι επιστήμονες προσπάθησαν να διαπιστώσουν αν με το μπλοκάρισμα του κ-υποδοχέα, το σώμα θα συνέχιζε να καίει θερμίδες για να ρυθμίσει τη θερμότητα όταν η τροφή είναι περιορισμένη. «Αναπτύξαμε ένα πειραματικό πρωτόκολλο που θα μας επέτρεπε να προσδιορίσουμε ποιες είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της ρύθμισης θερμότητας και όχι της διατροφής», τονίζει ο Rigo Cintron-Colon, πρώτος συγγραφέας της μελέτης.

Σε μια από τις κατηγορίες πειραμάτων, οι επιστήμονες παρατήρησαν δύο ομάδες αδύνατων ποντικιών που είχαν ήδη τεθεί σε διατροφή περιορισμένων θερμίδων για έξι εβδομάδες, με τη μία ομάδα στη συνέχεια να λαμβάνει ένα φάρμακο που θα εμπόδιζε τον κ- υποδοχέα. Η ομάδα ελέγχου προσαρμόστηκε στη νέα διατροφή και στο πλαίσιο απώλειας βάρους, ενώ η ομάδα πειραμάτων παρουσίασε μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας και έχασε 6% επιπλέον από το σωματικό της βάρος.

«Όταν μπλοκάραμε τον κ-υποδοχέα, τα ζώα δεν μείωσαν τη θερμοκρασία τους λόγω του θερμιδικού περιορισμού και έχασαν περισσότερο βάρος», τονίζει ο Δρ. Conti. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε ποντίκια που είχαν αναπτύξει παχυσαρκία τεχνητά, μέσω της διατροφής. Το μπλοκάρισμα του κ-υποδοχέα οπιοειδών σε κατάσταση θερμιδικού περιορισμού σχεδόν διπλασίασε την απώλεια βάρους που θα υφίσταντο αυτά τα παχύσαρκα ζώα υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, όταν τους επιτράπηκε να φάνε ελεύθερα, το μπλοκάρισμα του κ- υποδοχέα οπιοειδών δεν είχε καμία επίδραση στη θερμοκρασία του σώματος και δεν άλλαξε τον φυσιολογικό ρυθμό απώλειας βάρους.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως πρόκειται για ένα εύρημα σημαντικό, καθώς δηλώνει ότι οι μηχανισμοί που εμποδίζουν τους κ-υποδοχείς οπιοειδών είναι εξίσου αποτελεσματικοί τόσο στα αδύνατα όσο και στα παχύσαρκα ποντίκια, αλλά η ιατρική πρακτική αυτή είναι ικανή να επηρεάσει το σωματικό βάρος μόνο στα ζώα που βρίσκονται σε δίαιτα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν την πιθανότητα να σχεδιαστεί ένα φαρμακευτικό προϊόν ικανό να βοηθήσει εκείνους που προσπαθούν μάταια να χάσουν βάρος, παρά την προσκόλλησή τους σε μια διατροφή περιορισμένων θερμίδων. Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να διερευνήσουν αν οι υπάρχουσες ιατρικές τεχνικές που μπλοκάρουν τον κ- υποδοχέα οπιοειδών μπορούν να αναπροσαρμόσουν το σκοπό τους προς την ασφαλή θεραπεία της παχυσαρκίας.

Πηγή:ygeiamou.gr

Previous Post

Μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων στο Δήμο Κοζάνης

Next Post

Το πασίγνωστο κόλπο που αποτοξινώνει το ήπαρ

Next Post
ΝΕΡΟ ΛΕΜΟΝΙ

Το πασίγνωστο κόλπο που αποτοξινώνει το ήπαρ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Θερινό Σινεμά στο πλαίσιο του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2026» με την βραβευμένη ταινία «Μικρές Ανάσες»
  • Marseaux Live στα Γρεβενά: Παρασκευή 7 Αυγούστου στις 21:00
  • Γρεβενά: Συνελήφθη άμεσα 18χρονος αλλοδαπός, για κλοπή εξοπλισμού γυμναστηρίου
  • 1η έκθεση τοπικών προϊόντων στη Νεάπολη! Δηλώσεις συμμετοχής
  • Ιωσήφ Τζιούφας: Ευχαριστίες σε ολους τους συνεργάτες στη ΔΕΥΑΒ

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr