• Latest
Οχιά φιδι

Έρχεται ένα αντίδοτο για όλα τα δηλητηριώδη φίδια στον κόσμο

12 Μαρτίου 2024
Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το διάστημα 9-11 Αυγούστου 2024

Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το διάστημα 17-19 Οκτωβρίου 2025

16 Οκτωβρίου 2025
Καστοριά: Φορτηγό συγκρούστηκε με αγελάδα κοντά στο Επταχώρι

Καστοριά: Φορτηγό συγκρούστηκε με αγελάδα κοντά στο Επταχώρι

16 Οκτωβρίου 2025
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

51η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

16 Οκτωβρίου 2025
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκανε αποδεκτή την παραίτηση του Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διασφάλισης Ποιότητας

Ημερίδα με θέμα «Η Ελληνική Χειροτεχνία στη Δυτική Μακεδονία του σήμερα»

16 Οκτωβρίου 2025
λιρες

Φλώρινα: Απάτη με λεία λίρες αξίας 35.000 ευρώ

16 Οκτωβρίου 2025
Κινηματογράφος Σινεμά

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης: Σινεμά Δευτέρα βράδυ – «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι»

16 Οκτωβρίου 2025
Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2025

16 Οκτωβρίου 2025
Γέφυρα Ζωής: Καλοκαιρινή 19η Αιμοδοσία του 2025

Γέφυρα Ζωής: 27η Αιμοδοσία στο Δ.Δ. Καισαρειάς και Κήπου

16 Οκτωβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ. νομοθετεί την εξάντληση του ανθρώπου – Το νέο νομοσχέδιο καταλύει το Εργατικό Δίκαιο και καταργεί το 8ωρο»

16 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Το χάντμπολ επιστρέφει στην Κοζάνη!

Δήμος Κοζάνης: Το χάντμπολ επιστρέφει στην Κοζάνη!

16 Οκτωβρίου 2025
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Προσοχή! Ψεύτικες κλήσεις από «Google» για αλλαγή κωδικών

16 Οκτωβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Κοζάνης: Θερμές ευχαριστίες προς το Περιφερειακό Τμήμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κοζάνης

16 Οκτωβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Έρχεται ένα αντίδοτο για όλα τα δηλητηριώδη φίδια στον κόσμο

sierafm by sierafm
12 Μαρτίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
Οχιά φιδι
0
SHARES
22
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα αντίσωμα που εμποδίσει τις θανατηφόρες τοξίνες στα δηλητήρια μιας μεγάλης ποικιλίας φιδιών στην Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία να δράσουν.

Στη μελέτη οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τοξίνες που παράγονται στο εργαστήριο για να εξετάσουν δισεκατομμύρια διαφορετικά ανθρώπινα αντισώματα και να εντοπίσουν ένα που μπορεί να εμποδίσει τη δράση τους.

Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ανάπτυξη ενός καθολικού ορού για το δηλητηριώδες δάγκωμα φιδιών όλων των ειδών.

«Αυτό το αντίσωμα δρα ενάντια σε μια από τις κύριες τοξίνες που βρίσκονται σε πολλά είδη φιδιών προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο», λέει ο ανώτερος συγγραφέας Joseph Jardine, PhD , επίκουρος καθηγητής ανοσολογίας και μικροβιολογίας στο Scripps Research στις ΗΠΑ. «Αυτό θα μπορούσε να είναι απίστευτα πολύτιμο για τους ανθρώπους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν το μεγαλύτερο βάρος θανάτων και τραυματισμών από δαγκώματα φιδιών».

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι ετησίως, κυρίως στην Ασία και την Αφρική, πεθαίνουν από δάγκωμα φιδιού, γεγονός που το καθιστά πιο θανατηφόρο ακόμη και από τις περισσότερες παραμελημένες τροπικές ασθένειες. Τα τρέχοντα αντίδοτα παράγονται με ανοσοποίηση ζώων με δηλητήριο φιδιού και το καθένα λειτουργεί εναντίον μόνο ενός είδους φιδιού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρασκευαστούν πολλά διαφορετικά αντίδοτα για την αντιμετώπιση των δαγκωμάτων από φίδια στις διάφορες περιοχές.

Ο Jardine και οι συνεργάτες του είχαν μελετήσει προηγουμένως πώς μπορούν να λειτουργήσουν ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) στοχεύοντας περιοχές του ιού που δεν μπορούν να μεταλλαχθούν.

Συνειδητοποίησαν ότι η πρόκληση της εύρεσης ενός καθολικού αντίδοτου για το δάγκωμα φιδιού ήταν παρόμοια με την αναζήτησή τους για ένα εμβόλιο για τον HIV.

Ακριβώς όπως οι ταχέως εξελισσόμενες πρωτεΐνες του HIV παρουσιάζουν μικρές διαφορές μεταξύ τους, τα διαφορετικά δηλητήρια φιδιών έχουν αρκετές παραλλαγές ώστε ένα αντίσωμα που δεσμεύεται σε μία γενικά δεν δεσμεύεται σε άλλες.

Αλλά όπως και ο HIV, οι τοξίνες των φιδιών έχουν επίσης σταθερές περιοχές που δεν μπορούν να μεταλλαχθούν και έτσι ένα αντίσωμα που θα στοχεύει αυτές θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει εναντίον όλων των παραλλαγών αυτής της τοξίνης.

Στη εργασία, ο Jardine και οι συνάδελφοί του απομόνωσαν και σύγκριναν πρωτεΐνες από δηλητήριο μιας ποικιλίας φιδιών της οικογένειας Elapidae συμπεριλαμβανομένων του μάμπα, της κόμπρας και του kraits (βούγγαρος) και διαπίστωσαν ότι ένας τύπος πρωτεΐνης που ονομάζεται τοξίνη με τα τρία δάχτυλα (3FTx), που υπάρχει σε όλα τα φίδια της οικογένειας Elapidae και είναι υπεύθυνη για την παράλυση ολόκληρου του σώματος, αποτελεί ιδανικό θεραπευτικό στόχο.

Με σκοπό την ανακάλυψη ενός αντισώματος για τον αποκλεισμό της 3FTx, οι ερευνητές δημιούργησαν μια καινοτόμο πλατφόρμα που εισήγαγε γονίδια για 16 διαφορετικές 3FTx σε κύτταρα θηλαστικών, τα οποία στη συνέχεια παρήγαγαν τις τοξίνες στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, η ομάδα στράφηκε σε περισσότερα από πενήντα δισεκατομμύρια διαφορετικά ανθρώπινα αντισώματα και ξεχώρισε ένα που είχε τις ισχυρότερες αλληλεπιδράσεις με όλες τις παραλλαγές τοξινών, το οποίο ονομάστηκε 95Mat5.

Η ομάδα των επιστημόνων δοκίμασε την επίδραση του 95Mat5 σε ποντίκια στα οποία χορηγήθηκαν τοξίνες από το φίδι krait, από την ινδική και τη βασιλική κόμπρα και από τη μαύρη μάμπα με ένεση, και διαπίστωσε πως όχι μόνο προστατεύτηκαν από το θάνατο, αλλά και από την παράλυση.

Όταν οι ερευνητές μελέτησαν ακριβώς πώς το 95Mat5 ήταν τόσο αποτελεσματικό στο να μπλοκάρει τις παραλλαγές 3FTx, ανακάλυψαν ότι το αντίσωμα μιμείται τη δομή της ανθρώπινης πρωτεΐνης με την οποία συνήθως συνδέεται η 3FTx.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα ευρείας δράσης αντισώματα HIV που έχει μελετήσει προηγουμένως ο Jardine λειτουργούν επίσης μιμούμενα μια ανθρώπινη πρωτεΐνη.

«Είναι απίστευτο ότι για δύο εντελώς διαφορετικά προβλήματα, το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα συγκλίνει σε μια πολύ παρόμοια λύση», λέει ο Jardine. «Ήταν επίσης συναρπαστικό να βλέπουμε ότι μπορέσαμε να φτιάξουμε εξ ολοκλήρου συνθετικά ένα αποτελεσματικό αντίσωμα, καθώς δεν ανοσοποιήσαμε κανένα ζώο ούτε χρησιμοποιήσαμε φίδια».

Ενώ το 95Mat5 είναι αποτελεσματικό εναντίον του δηλητηρίου όλων των φιδιών της οικογένειας Elapidae δεν εμποδίζει το δηλητήριο της οχιάς, της δεύτερης ομάδας δηλητηριωδών φιδιών.

Η ομάδα του Jardine επιδιώκει τώρα να αναπτύξει ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα εναντίον μιας άλλης τοξίνης των φιδιών της οικογένειας Elapidae, καθώς και εναντίον δύο τοξινών οχιάς. Υποψιάζονται ότι ο συνδυασμός του 95Mat5 με αυτά τα άλλα αντισώματα θα μπορούσε να προσφέρει ευρεία προστασία από πολλά ή από όλα τα δηλητήρια φιδιών.

«Πιστεύουμε ότι ένα κοκτέιλ αυτών των τεσσάρων αντισωμάτων θα μπορούσε δυνητικά να λειτουργήσει ως καθολικό αντίδοτο εναντίον οποιουδήποτε επικίνδυνου φιδιού στον κόσμο», λέει ο Khalek.

Το αντίσωμα, το οποίο προστάτεψε τα ποντίκια στο εργαστήριο από το θανατηφόρο δηλητήριο φιδιών παρουσιάστηκε στο Science Translational Medicine .

Πηγή: dikaiologitia.gr

Tags: ΦΙΔΙ
Previous Post

Υπόθεση αιμομιξίας: Επτά μηνών έγκυος 13χρονη από τον αδερφό της, ποινική δίωξη στον 15χρονο

Next Post

Οι Humans First στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας. Δραστηριότητες για την περιβαλλοντική ευεξία

Next Post
Οι Humans First  στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας. Δραστηριότητες για την περιβαλλοντική ευεξία

Οι Humans First στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας. Δραστηριότητες για την περιβαλλοντική ευεξία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το διάστημα 17-19 Οκτωβρίου 2025
  • Καστοριά: Φορτηγό συγκρούστηκε με αγελάδα κοντά στο Επταχώρι
  • 51η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  • Ημερίδα με θέμα «Η Ελληνική Χειροτεχνία στη Δυτική Μακεδονία του σήμερα»
  • Φλώρινα: Απάτη με λεία λίρες αξίας 35.000 ευρώ

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr