• Latest
ΕΦΚΑ

Έρχονται οι 120 δόσεις για χρέη στα ταμεία: – Κριτήριο ένταξης το ύψος των οφειλών και η ηλικία

9 Απριλίου 2019
Πραγματοποιήθηκε στα Κομνηνά η εκδήλωση με τίτλο : «Ποντιακές Μνήμες στην Εορδαία»

Πραγματοποιήθηκε στα Κομνηνά η εκδήλωση με τίτλο : «Ποντιακές Μνήμες στην Εορδαία»

18 Σεπτεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: «Η Δυτική Μακεδονία δεν ξεχνά την επέτειο του πρωθυπουργικού “δώρου”»

18 Σεπτεμβρίου 2025
Αναδιαμορφώνοντας τον κόσμο με την βοήθεια του AI

Πρόταση ανάπτυξης τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης στην Δ. Μακεδονία

18 Σεπτεμβρίου 2025
ZAG COPIER – Ο εξοπλισμός της επιχείρησής σου με ποιότητα και αξιοπιστία

ZAG COPIER – Ο εξοπλισμός της επιχείρησής σου με ποιότητα και αξιοπιστία

18 Σεπτεμβρίου 2025
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπεγράφη η Προμήθεια Προκατασκευασμένων Αιθουσών στη Σχολή Αστυφυλάκων Γρεβενών

18 Σεπτεμβρίου 2025
Το Επιμελητήριο Κοζάνης στη 10η επετειακή Serexpo

Το Επιμελητήριο Κοζάνης στη 10η επετειακή Serexpo

18 Σεπτεμβρίου 2025
Νίκος Παπαγεωργίου

Τριετές Μνημόσυνο για τον Μεγάλο Ευεργέτη Νικόλαο Παπαγεωργίου

18 Σεπτεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Το σκάνδαλο των αγροτικών επιδοτήσεων από τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ. επηρεάζει δυστυχώς, εκτός από τους αγρότες, και αμέτοχους συμπολίτες μας

18 Σεπτεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

Κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

18 Σεπτεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025

18 Σεπτεμβρίου 2025
Αγιασμός και έναρξη χορευτικών τμημάτων στον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης

Αγιασμός και έναρξη χορευτικών τμημάτων στον Σύλλογο Βοϊωτών Κοζάνης

18 Σεπτεμβρίου 2025
ΤΕΕ: Αίτημα για παράταση στις καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων για το κτηματολόγιο

Τεχνικό Επιμελητήριο: Επιστημονική Αναδιάρθρωση και Παράταση των Προγραμμάτων «Εξοικονομώ»: Εξισορρόπηση Θεσμικών και Τεχνικών Απαιτήσεων

18 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Έρχονται οι 120 δόσεις για χρέη στα ταμεία: – Κριτήριο ένταξης το ύψος των οφειλών και η ηλικία

sierafm by sierafm
9 Απριλίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΦΚΑ
4
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Tέλος Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ένταξη των οφειλετών στις 120 δόσεις για τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων – Η ρύθμιση θα προωθηθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα στο νομοσχέδιο «σκούπα» του Υπουργείου Εργασίας.

Tέλος Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ένταξη των οφειλετών στις 120 δόσεις για τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων.  Η ρύθμιση για τα Ταμεία θα έχει δύο σκέλη:

– Το πρώτο σκέλος θα αφορά τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών (προς τον τέως ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ), τα οποία θα επαναϋπολογιστούν εφόσον “γεννήθηκαν” μεταξύ 2002 και 2016 και, έτσι, θα μειωθούν, κατά μέσο όρο, κατά 60%-65%. Αναλόγως θα μειωθούν και οι προσαυξήσεις κατά 85%. Το συνολικό ποσό των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών είναι 16,2 δισ. και αφορά 900.000 άτομα.

– Το δεύτερο σκέλος –το οποίο θα είναι αυτόνομο από το πρώτο– θα αφορά τα χρέη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 των εργοδοτών προς το τέως ΙΚΑ. Σε αυτή την περίπτωση, αν οι οφειλές καταβληθούν εφάπαξ θα διαγράφονται κατά 100% μόνο οι τόκοι και οι προσαυξήσεις. Αν οι οφειλές αποπληρωθούν τμηματικά το «κούρεμα» των τόκων και των προσαυξήσεων θα περιοριστεί στο 50%. Η ελάχιστη μηνιαία δόση τοποθετείται στα 50 ευρώ, με ετήσια προσαύξηση δόσης 5% ενώ αναμένεται να ενταχθούν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη έως και το 2018.

Ποιοι μπορούν να υπαχθούν

Από την πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκύπτει ότι οι εργοδότες που μπορούν να ενταχθούν στο εν λόγω ρυθμιστικό πλαίσιο και να επωφεληθούν ανέρχονται στους 490.785. Πρόκειται για εργοδότες που, συνολικά, έχουν οφειλές ύψους 18,18 δισ. ευρώ προς το πρώην ΙΚΑ. Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν 585.000 οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ, 22.000 του ΕΤΑΑ και περίπου 356.000 αγρότες του ΟΓΑ, ενεργοί και μη ασφαλισμένοι. Ο μηχανισμός αυτός οδηγεί σε απομείωση της οφειλής κατά 60-65%. Υπό συζήτηση είναι το όριο των 50.000 ευρώ οφειλή για όσους έχουν κλείσει την επιχείρηση τους.

– Μέσω της ρύθμισης «απεγκλωβίζονται» περίπου 70.000 ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι όφειλαν στον πρώην ΟΑΕΕ πάνω από 20.000 ευρώ με αποτέλεσμα να χάσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το χρέος τους.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν και παράλληλα να συνταξιοδοτηθούν . Ωστόσο θα κληθούν να καταβάλλουν υποχρεωτικά « μπροστάντζα» όλες τις δόσεις που αναλογούν στα αναδρομικά τα οποία θα πιστωθούν στο λογαριασμό τους. Δηλαδή αν ένας « εγκλωβισμένος» είχε υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης δύο χρόνια πριν και ενταχθεί στη ρύθμιση καταβάλλοντας την ελάχιστη δόση ύψους 50 ευρώ μηνιαίως, κ ατά τον πρώτο μήνα της πληρωμής, το ταμείο θα παρακρατήσει ποσό ύψους 1200 ευρώ ( 24Χ50).

-Η ρύθμιση για την Εφορία θα έχει –σε αντίθεση με εκείνη των Ταμείων– εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια σε σχέση με τον καθορισμό του πλήθους των δόσεων. Με άλλα λόγια, περισσότερες δόσεις θα προβλέπονται για όσους έχουν χαμηλότερο εισόδημα και χαμηλότερη περιουσία και λιγότερες δόσεις θα προβλέπονται για όσους έχουν υψηλότερο εισόδημα και περιουσία.
Οι «κόφτες»

Φορολογούμενοι με εισοδήματα και καταθέσεις πάνω από συγκεκριμένο όριο θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.

Οι λεγόμενοι « κόφτες» θα εισαχθούν προκειμένου να αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δηλαδή οι φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα αφήνουν απλήρωτους τους φόρους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη, αυτό που δεν προβλέπεται για άλλη μία φορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, είναι η αναγνώριση των συνεπών εργοδοτών και η επιβράβευση των ενήμερων ασφαλισμένων με μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών, αφού η συνέπεια και η ενημερότητα δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση.

Αναλυτικά όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, η ρύθμιση θα αφορά:

1) Ασφαλιστικές οφειλές, ύψους 18,2 δις ευρώ, στο πρώην ΙΚΑ των επιχειρήσεων με κούρεμα στις προσαυξήσεις από 50 έως και 100% και ρύθμιση σε έως 120 δόσεις.

2) Ασφαλιστικές οφειλές, ύψους 20 δις ευρώ, ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών με επανυπολογισμό και κούρεμα της βασικής οφειλής έως και 60% και ταυτόχρονα μείωση των προσαυξήσεων κατά 85% και ρύθμιση σε 120 δόσεις.

Τι θα ισχύσει με το νέο νομοσχέδιο

Το επικρατέστερο σενάριο για τις οφειλές εργοδοτών προς το πρώην ΙΚΑ προβλέπει εξόφληση σε έως 120 δόσεις με κλιμακωτή έκπτωση στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα από 50% έως και 100%. Η ελάχιστη μηνιαία δόση τοποθετείται στα 50 ευρώ με ετήσια προσαύξηση δόσης 5%, ενώ αναμένεται να ενταχθούν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη έως και το 2018.

Ειδικά για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ προβλέπεται:

• Εθελοντικός επανυπολογισμός οφειλών της περιόδου 2002-2016 με βάση το καθεστώς του ΕΦΚΑ, δηλαδή το καθαρό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι οφειλέτες την περίοδο δημιουργίας της οφειλής. Ο επανυπολογισμός θα γίνεται μετά από αίτηση και συναίνεση του ασφαλισμένου-οφειλέτη και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη μελλοντική σύνταξη του.

• Αυτόματο κούρεμα του συνόλου των προσαυξήσεων κατά 85%. Για τα χρέη της περιόδου 2002-2016 που θα επανυπολογίζονται, οι προσαυξήσεις και η έκπτωση θα αποδίδεται στα νέα πρόστιμα.

• Αποπληρωμή του νέου ποσού σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση 50 ευρώ και με ετήσια προσαύξηση 5%.

-Οι οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ θα επωφελούνται από τις 120 δόσεις και το κούρεμα των προσαυξήσεων του συνολικού χρέους κατά 85% και δε θα μπορούν να επανυπολογίσουν τη βασική οφειλή τους, καθώς σε κάποιες ασφαλιστικές κλάσεις πριν το 2007 είχαν μικρότερες εισφορές, ενώ η ελάχιστη μηνιαία δόση θα είναι 30 ευρώ.

Για τους εν δυνάμει συνταξιούχους ο επανυπολογισμός των οφειλών θα βοηθήσει περίπου 80.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύνταξη. Η οφειλή τους θα περιοριστεί σημαντικά και θα καταστεί εφικτή η ένταξη τους στη ρύθμιση, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται με παρακράτηση ποσού της σύνταξης.

Στη ρύθμιση θα υπάρχει όριο οφειλής το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία του οφειλέτη. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί το όριο των 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και 15.000 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους σήμερα, ενώ για τους αγρότες η οφειλή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Πηγή:protothema.gr
Tags: ΕΦΚΑ
Previous Post

ΔημοτικΌ ΩδείΟ Σερβίων: Εαρινή Συναυλία Τάξης Πιάνου της Κατερίνας Σουλιώτη

Next Post

Οι καυτερές πιπεριές εμποδίζουν την μετάσταση του καρκίνου

Next Post

Οι καυτερές πιπεριές εμποδίζουν την μετάσταση του καρκίνου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Πραγματοποιήθηκε στα Κομνηνά η εκδήλωση με τίτλο : «Ποντιακές Μνήμες στην Εορδαία»
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Η Δυτική Μακεδονία δεν ξεχνά την επέτειο του πρωθυπουργικού “δώρου”»
  • Πρόταση ανάπτυξης τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών Τεχνητής Νοημοσύνης στην Δ. Μακεδονία
  • ZAG COPIER – Ο εξοπλισμός της επιχείρησής σου με ποιότητα και αξιοπιστία
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπεγράφη η Προμήθεια Προκατασκευασμένων Αιθουσών στη Σχολή Αστυφυλάκων Γρεβενών

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr