• Latest
ΑΑΔΕ, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι για πλαστές δηλώσεις σε Taxisnet και «Εργάνη»

8 Μαρτίου 2021
μητροπολιτης αντωνιος

Όταν τα βήματα του Αγίου συναντηθούν με τα όνειρα του νέου. Αφιέρωμα στον Μακαριστό Αντώνιο Κόμπο (1920-2005)

17 Δεκεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Δίκαιος και αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός, εκπέμπει ελπίδα και αισιοδοξία, σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον». (Video)

16 Δεκεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Πτολεμαΐδα: Σύλληψη 2 Ανήλικων για κλοπή σε Super Market

16 Δεκεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 60χρονος για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 60χρονος για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

16 Δεκεμβρίου 2025
Επεισοδιακή καταδίωξη 23χρονης από Ιωάννινα μέχρι Γρεβενά-Είχε 215 κιλά κάνναβης σε τζιπ στο οποίο ήταν ο 2,5 ετών γιος της, χτύπησε περιπολικά για να διαφύγει

Επεισοδιακή καταδίωξη 23χρονης από Ιωάννινα μέχρι Γρεβενά-Είχε 215 κιλά κάνναβης σε τζιπ στο οποίο ήταν ο 2,5 ετών γιος της, χτύπησε περιπολικά για να διαφύγει

16 Δεκεμβρίου 2025
μητροπολιτης αντωνιος

Σιάτιστα: 20ετές Μνημόσυνο για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο

16 Δεκεμβρίου 2025
Εκλογή νέας συντονιστικής επιτροπής στη Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης

Εκλογή νέας συντονιστικής επιτροπής στη Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης

16 Δεκεμβρίου 2025
 Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη 12η ΑΙΤ EXPO 2025

 Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη 12η ΑΙΤ EXPO 2025

16 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικη γιορτή Κατηχητικών Συνάξεων Ενορίας Αγίου Δημητρίου Σιατίστης

Χριστουγεννιάτικη γιορτή Κατηχητικών Συνάξεων Ενορίας Αγίου Δημητρίου Σιατίστης

16 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο και σε παράδρομους της Εγνατίας από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Σιάτιστα

Μπλόκο και σε παράδρομους της Εγνατίας από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Σιάτιστα

16 Δεκεμβρίου 2025
Συλλογή λαδιού για τα χριστουγεννιάτικα δέματα αγάπης του Φιλοπρόοδου Συλλόγου

Συλλογή λαδιού για τα χριστουγεννιάτικα δέματα αγάπης του Φιλοπρόοδου Συλλόγου

16 Δεκεμβρίου 2025
Με φως, μουσική και πλήθος κόσμου άναψε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στα Γρεβενά!

Με φως, μουσική και πλήθος κόσμου άναψε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στα Γρεβενά!

16 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι για πλαστές δηλώσεις σε Taxisnet και «Εργάνη»

sierafm by sierafm
8 Μαρτίου 2021
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΑΑΔΕ, Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Εξηγήσεις μέσω φορολογικών ελέγχων θα ζητήσει η ΑΑΔΕ από δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που θέλησαν να ξεγελάσουν τα συστήματα Taxisnet και «Εργάνη» και να λάβουν παράνομα ενισχύσεις που προορίζονταν για τους πληττόμενους της πανδημίας, χωρίς να τις δικαιούνται.

Οι διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ και του συστήματος «Εργάνη» διαπίστωσαν παρατυπίες σε ενοίκια, αναστολές συμβάσεων εργασίας, Συν-Εργασία και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Με τη λήξη της πανδημίας και την επαναφορά στην κανονικότητα, τόσο η εφορία όσο και η επιθεώρηση εργασίας έχουν αποκτήσει τεράστιο αρχείο με τα στοιχεία επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και των ιδιοκτητών ακινήτων που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν ορισμένες αδυναμίες των συστημάτων και να λάβουν αποζημιώσεις χωρίς να τις δικαιούνται.

Ήδη από το φθινόπωρο, έχουν αρχίσει σταδιακά να μπαίνουν «κόφτες» στα μέτρα, αφού διαπιστώθηκαν χιλιάδες καταστρατηγήσεις, ενώ συνεχίστηκε πρόσφατα πρόσθετοι φραγμοί σε ενοίκια και στις αναστολές συμβάσεων.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες παραβατών. Εκείνοι που κατάφεραν και έλαβαν αποζημιώσεις, χωρίς να τις δικαιούνται και εκείνοι που δεν κατάφεραν να ξεγελάσουν το Taxisnet και την ΕΡΓΑΝΗ. Αμφότεροι είναι υποψήφιοι για ελέγχους τήρησης της φορολογικής και της εργατικής νομοθεσίας, ενώ οι πρώτοι θα επιστρέψουν και με τόκο τα ποσά που έλαβαν.

Κατά κατηγορία μέτρου ενίσχυσης των πληγέντων της πανδημίας, οι παρατυπίες που εντοπίστηκαν είναι οι ακόλουθες:

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Συνήθης απάτη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, είναι το «πείραγμα» των στοιχείων του τζίρου. Οι έλεγχοι εντόπισαν χιλιάδες περιπτώσεις επιχειρηματιών, οι οποίοι μείωσαν τεχνητά το τζίρο, προκειμένου να ενταχθούν στη λίστα των δικαιούχων του κρατικού δανείου.

Το φαινόμενο διευρύνθηκε σημαντικά κατά την 4η και 5η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και έσπασε κάθε ρεκόρ στον 6ο κύκλο.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλαξαν τα κριτήρια επιλογής και από τους προληπτικούς ελέγχους ελήφθησαν μέτρα με τα οποία, από τους 721.396 που υπέβαλαν αιτήσεις, θα επιδοτηθούν μόνο 286.181 αιτούντες ή το 39,7% και κόπηκαν οι 435.215 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, ή το 60,3%.

Από τις επιχειρήσεις αυτές, υποψηφιότητα φορολογικών ελέγχων θέτουν, όσες δεν κατάφεραν να εμφανίσουν τζίρο ούτε 200 ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, ενώ ήταν ανοιχτές έστω και για ορισμένες μέρες ή υπολειτούργησαν.

Επίσης, με βάση τα ευρήματα των διασταυρώσεων της ΑΑΔΕ, διαπιστώνεται ότι τα στοιχεία των δηλώσεων για τη λήψη της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ήταν «διαφορετικά» σε σχέση με εκείνα που προκύπτουν από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, των προηγούμενων μηνών ή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος και υπάρχουν στο αρχείο του Taxisnet.

Ενοίκια

Μεγάλες παρατυπίες εντοπίστηκαν στις δηλώσεις των ενοικίων, λόγω των οποίων κόπηκαν οι αποζημιώσεις για περίπου 110.000 αιτούντες.

Ορισμένοι εξ αυτών, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, είχαν δηλώσει ότι ενοικίαζαν τα ακίνητα για επαγγελματική χρήση, αλλά οι ίδιοι δεν ήταν επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες, ή υποβλήθηκαν δηλώσεις για ακίνητα, για τα οποία είχε δηλωθεί, νωρίτερα, λύση της μίσθωσης, δηλαδή ήταν ξενοίκιαστα!

Ακόμη αιτήθηκαν αποζημίωσης για μείωση του ενοικίου, φορολογούμενοι που δεν είχαν περιλάβει το ακίνητο στο Ε9, το ενοίκιο ήταν διαφορετικό από εκείνο που είχε δηλωθεί στην Εφορία ή δεν υπήρχε ενοικιαστής πληττόμενος.

Αναστολές συμβάσεων

Μεγάλο πάρτι έγινε και με τις αναστολές συμβάσεων εργαζόμενων, μέχρι και τον Ιανουάριο, που ήταν σχετικά χαλαρή η διαδικασία. Μέχρι και τον Ιανουάριο, οι επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν εκ των υστέρων τους υπαλλήλους που έθεταν σε αναστολή.

Έτσι, στις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν ή υπολειτουργούσαν οι εργαζόμενοι εργάζονταν κανονικά και εάν δεν γινόταν έλεγχος από το ΣΕΠΕ και για να γλιτώσει τους μισθούς ο εργοδότης τους δήλωνε σε αναστολή.

Από τον Φεβρουάριο, άλλαξε η διαδικασία και οι αναστολές συμβάσεων δηλώνονται εκ των προτέρων και αποτρέπονται οι συγκεκριμένες καταστρατηγήσεις.

Ενδεικτικό είναι πως από τις 623.000 αναστολές που είχαν δηλωθεί τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο μετά το μέτρο, περιορίστηκαν σε 548.000 ήτοι λιγότερες κατά 75.000!

Επιπλέον, από τον Μάρτιο ισχύουν πιο αυστηρά μέτρα για τις αναστολές. Ειδικότερα μένουν εκτός οι επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, οι οποίες ξεκίνησαν μεν να λειτουργούν πριν τον Ιανουάριο του 2018, δεν άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019, αλλά παρόλα αυτά είχαν αύξηση τζίρου το 9μηνο Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020 συγκριτικά με το ίδιο 9μηνο του 2019.

Συν–Εργασία

Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στη Συν-Εργασία, δηλώνονται πως εργάζονται τις μισές μέρες και πληρώνονται από τον εργοδότη τον μισό μισθό. Από το υπόλοιπο 50% του ονομαστικού μισθού, το κράτος καλύπτει το 60% και το 100% των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή αν οι αποδοχές είναι 1.000 ευρώ, ο εργαζόμενος λαμβάνει 500 ευρώ από τον εργοδότη και 300 ευρώ (500Χ60%) από το κράτος.

Όμως, λίγο πριν ενταχθούν εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», παρατηρήθηκε θεαματική αύξηση των αποδοχών τους, ώστε να αυξηθεί αντίστοιχα το ποσό που θα εισπράττουν από το Κράτος!

Έτσι, ελάμβαναν επιδότηση υψηλότερη από τον πραγματικό μισθό που είχαν πριν, και πιθανότατα το επιπλέον μέρος το καρπωνόταν ο εργοδότης. Η απάτη εντοπίστηκε όταν το πρόγραμμα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ έβγαλε τα ποσά της αναλογίας του δώρου των Χριστουγέννων, για όσους είναι ενταγμένοι στη Συν-Εργασία. Εκεί εντοπίστηκαν περιπτώσεις που η αναλογία του δώρου ήταν 18.000 και 24.000 ευρώ(!), η οποία με την αναγωγή παρέπεμπε σε μισθούς της τάξης των 60.000 και 80.000 ευρώ!

Έτσι, ορίστηκε πλαφόν στους μισθούς των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, με βάση το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, δηλαδή τα 6.500 ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται για τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν από τον περασμένο Ιούλιο και μετά.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Tags: ΑΑΔΕ
Previous Post

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ανέργων στο ψηφιακό μάρκετινγκ – Πώς γίνεται η αίτηση

Next Post

Σεισμός στην Ελασσόνα: Μη κατοικήσιμα 898 σπίτια – Στήνονται υποδομές για τη φιλοξενία σεισμοπλήκτων

Next Post
ΣΕΙΣΜΟΣ

Σεισμός στην Ελασσόνα: Μη κατοικήσιμα 898 σπίτια – Στήνονται υποδομές για τη φιλοξενία σεισμοπλήκτων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Όταν τα βήματα του Αγίου συναντηθούν με τα όνειρα του νέου. Αφιέρωμα στον Μακαριστό Αντώνιο Κόμπο (1920-2005)
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: «Δίκαιος και αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός, εκπέμπει ελπίδα και αισιοδοξία, σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον». (Video)
  • Πτολεμαΐδα: Σύλληψη 2 Ανήλικων για κλοπή σε Super Market
  • Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 60χρονος για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών
  • Επεισοδιακή καταδίωξη 23χρονης από Ιωάννινα μέχρι Γρεβενά-Είχε 215 κιλά κάνναβης σε τζιπ στο οποίο ήταν ο 2,5 ετών γιος της, χτύπησε περιπολικά για να διαφύγει

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr