• Latest
ΓΡΙΠΗ

Ανησυχία για τη γρίπη στην Ελλάδα: Ο «διάδοχος» του Η1Ν1 φέρνει πιο σοβαρές επιπλοκές

17 Οκτωβρίου 2019
Συνάντηση του Υπευθύνου Έργου του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης

Συνάντηση του Υπευθύνου Έργου του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης

16 Σεπτεμβρίου 2025
Έγραψε ιστορία ο Εμμανουήλ Καραλής: Πέρασε τα 6 μέτρα συντρίβοντας το πανελλήνιο ρεκόρ – Δείτε το απίστευτο άλμα

Ο Εμμανουήλ Καραλής με άλμα στα 6 μέτρα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο

16 Σεπτεμβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Έκτακτα μέτρα κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων – Το σχέδιο 10 ημερών, τι ανέφερε ο Κ. Τσιάρας

16 Σεπτεμβρίου 2025
Δυτική Μακεδονία: Καθολικό “ΟΧΙ” για τη μονάδα καύσης απορριμμάτων

Δυτική Μακεδονία: Καθολικό “ΟΧΙ” για τη μονάδα καύσης απορριμμάτων

16 Σεπτεμβρίου 2025
ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ένας ξεχασμένος καρκίνος αρχίζει να αυξάνεται μεταξύ των νέων – Και οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί

16 Σεπτεμβρίου 2025
φρουτα λαχανικα

Τα 12 πιο θρεπτικά φρούτα που μπορείτε να φάτε και όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτά

16 Σεπτεμβρίου 2025
Ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη στο στόμα άνδρα

Ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη στο στόμα άνδρα

16 Σεπτεμβρίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

21χρονος κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του

16 Σεπτεμβρίου 2025
Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης- Πόσο θα κοστίσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Οδηγός φορτηγού πιάστηκε στα πράσα να κλέβει καύσιμα από το βενζινάδικο που δούλευε

16 Σεπτεμβρίου 2025
τρενο, συγκρουση, τεμπη

Τέμπη: Οδηγούνται σε δίκη 36 μη πολιτικά πρόσωπα – Ξεπερνά τις 990 σελίδες η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών της Λάρισας

16 Σεπτεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Έκλεψαν ρολόγια, παπούτσια μέχρι και το… αλουμινόχαρτο σε διάρρηξη

16 Σεπτεμβρίου 2025
bullying, βια, ξυλο, σχολειο

14χρονος αυτοκτόνησε μετά από μπούλινγκ και ομοφοβικές επιθέσεις

16 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ανησυχία για τη γρίπη στην Ελλάδα: Ο «διάδοχος» του Η1Ν1 φέρνει πιο σοβαρές επιπλοκές

sierafm by sierafm
17 Οκτωβρίου 2019
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΓΡΙΠΗ
8
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η χώρα μπαίνει σταδιακά στην περίοδο έξαρσης της γρίπης, με την ιατρική κοινότητα να καταγράφει τα πρώτα περιστατικά.

Προκειμένου να προφυλαχθεί ο πληθυσμός, οι αρμόδιοι φορείς έχουν ήδη ξεκινήσει τις καμπάνιες ενημέρωσης για το εμβόλιο κατά της γρίπης. Οπως εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από δω και στο εξής «περιμένουμε την έναρξη περισσότερων περιστατικών (σ.σ. γρίπης), ως συνήθως, μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, «είμαστε σήμερα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και βρισκόμαστε στους μήνες που χρειαζόμαστε την εμβολιαστική κάλυψη, δεδομένου ότι απαιτούνται δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη των απαραίτητων αντισωμάτων».
Γρίπη: Tι πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Καποδιστριακού σημείωσε ότι «αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -ας μη ξεχνάμε ότι η γρίπη προσβάλει το 10% του πληθυσμού και τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη επιπλοκών από αυτή- ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό μέτρο δημόσιας υγείας για τη γρίπη».

Ο κ. Τσακρής προσέθεσε ότι «άτομα άνω των 60 ετών ή που έχουν άλλα προβλήματα υγείας θα πρέπει στην περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου να εμβολιαστούν, όπως και τα άτομα του περιβάλλοντος που ανήκουν στις ομάδες αυτές, π.χ. πολύ μικρά παιδιά».

Τα άτομα αυτά, όπως ανέφερε, θα πρέπει να εμβολιαστούν «ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν και την εξάπλωση του ενδημικού κύματος, αλλά και τις πιθανότητες επιπλοκών και ανάγκης νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κάτι που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο στην περίοδο της εποχικής γρίπης».
Το επικίνδυνο στέλεχος της γρίπης ΑΗ 3Ν2

Ο Αθανάσιος Τσακρής τόνισε ότι κάθε χρόνο υπάρχουν διακυμάνσεις στον αριθμό των κρουσμάτων «ανάλογα με το ποιο στέλεχος θα επικρατήσει, το πόσο άνοσος είναι ο πληθυσμός, τι αντισώματα έχει απέναντι στο συγκεκριμένο στέλεχος και τα στελέχη που επικρατούν κάθε χρόνο».

Η ανησυχητική παρατήρηση που έκανε ο κ. Τσακρής αφορά στο στέλεχος της γρίπης που αναμένεται να επικρατήσει φέτος στην Ελλάδα. «Φέτος, περιμένουμε -κυρίως από τα δεδομένα που έχουμε από το Νότιο Ημισφαίριο- μάλλον επικράτηση του στελέχους της γρίπης ΑΗ3Ν2, ενός στελέχους που συνήθως έχει πιο πολλές σοβαρές επιπλοκές από άλλες μορφές γρίπης και προσβάλει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με το στέλεχος Η1Ν1» υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας, σε ό,τι αφορά τις πληθυσμιακές ομάδες, στις οποίες αναμένεται να έχουμε πιο σημαντικά προβλήματα, αλλά και το πώς πρέπει ανάλογα να κινηθούμε στην προφύλαξη αλλά και την αντιμετώπιση της γρίπης τη φετινή χρονική περίοδο» προσέθεσε.
Οι δράσεις προφύλαξης του γενικού πληθυσμού

Για την τόνωση του ανοσοποιητικού μας, ο κ.Τσακρής σημειώνει πως σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο η ζωή μας στο πλαίσιο της καθημερινότητας. «Η διατροφή όπως και η κατάσταση στρες, ο καλός ύπνος, η διατροφή, πολλά φρούτα και λαχανικά, λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών, είναι παράγοντες που βοηθούν στο να έχουμε ένα ανοσιολογικό σύστημα, το οποίο θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε ίωση, όχι μόνο τη γρίπη αλλά και τις άλλες λοιμώξεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος», λέει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Σε ό,τι αφορά την προσβολή ενός ατόμου από άλλους αναπνευστικούς ιούς σημειώνει πως πρέπει κάποιος να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και να περιορίσει ή έστω βελτιστοποιήσει τη δραστηριότητά του:

«Αν τα συμπτώματα είναι έντονα θα πρέπει κανείς να παραμείνει σπίτι και να συμβουλευτεί τον ιατρό του αν υπάρχουν κάποιες επιπλοκές. Πολύ σημαντικό, και αυτό θα το συναντήσουμε και αργότερα, καθώς θα μπαίνουμε στο Δεκέμβριο και θα αρχίσει να ξεκινά η εποχική γρίπη, είναι να αποφεύγουμε συγχρωτισμό σε κλειστό περιβάλλον όπου υπάρχουν πολλά άτομα, και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν άτομα με συμπτώματα, όπως και επίσης και όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης, τις ημέρες τουλάχιστον που υπάρχουν τα συμπτώματα, καλό είναι να παραμένουν σπίτι».
Τα μέτρα δημόσια υγείας για τη γρίπη

Ο κ. Τσακρής υποστηρίζει ότι «αυτά είναι πολύ σημαντικά μέτρα δημόσιας υγείας, που περιορίζουν την εξάπλωση όχι μόνο το ιού της γρίπης, αλλά και άλλων αναπνευστικών ιών το φθινόπωρο και τη χειμερινή περίοδο στην κοινότητα».

Επιπλέον, προτείνει «να προσέχουμε τις εναλλαγές θερμοκρασίας, που παρατηρούμε αυτή τη χρονική περίοδο, καθώς οι θερμοκρασίες το φθινόπωρο πολλές φορές ευνοούν την εκδήλωση αναπνευστικών λοιμώξεων, αφού ο ιός πολύ διεισδύει πιο εύκολα στα κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος και προκαλεί τα συμπτώματα της λοίμωξης του αναπνευστικού».

Συγκεκριμένα, καταλήγοντας, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ επισημαίνει:

«Οσο μπορούμε πιο σταδιακά να εκτιθέμεθα στις εναλλαγές των θερμοκρασιών ώστε να είναι πιο ήπια από τις υψηλές στις χαμηλές και από τις χαμηλές στις υψηλές θερμοκρασίες. Εφόσον το τηρήσουμε αυτό έχει έναν σημαντικό ρόλο στη πιθανότητα έκθεσης στους διάφορους ιούς».

Πηγή: iefimerida.gr

Tags: ΓΡΙΠΗ
Previous Post

Τέλη κυκλοφορίας 2020 και παλαιά ΙΧ -Κατάθεση πινακίδων για αποφυγή κόστους

Next Post

Εξαπάτησε δυο άτομα με «μαϊμού» αγγελίες στο Facebook

Next Post
facebook, ιντερνετ

Εξαπάτησε δυο άτομα με «μαϊμού» αγγελίες στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Συνάντηση του Υπευθύνου Έργου του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης
  • Ο Εμμανουήλ Καραλής με άλμα στα 6 μέτρα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο
  • Έκτακτα μέτρα κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων – Το σχέδιο 10 ημερών, τι ανέφερε ο Κ. Τσιάρας
  • Δυτική Μακεδονία: Καθολικό “ΟΧΙ” για τη μονάδα καύσης απορριμμάτων
  • Ένας ξεχασμένος καρκίνος αρχίζει να αυξάνεται μεταξύ των νέων – Και οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αλεξανδρος ΜΠΟΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ στο Άγνωστοι άρπαξαν τάματα μεγάλης αξίας από ιερή εικόνα – Αναζητούνται από τις αρχές
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr