• Latest
Ανοίγει ο δρόμος για την τροφοδότηση της Καστοριάς: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πλήρωση του Σταθμού Αεριοποίησης LNG  στην περιοχή

Ανοίγει ο δρόμος για την τροφοδότηση της Καστοριάς: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πλήρωση του Σταθμού Αεριοποίησης LNG  στην περιοχή

26 Σεπτεμβρίου 2024
Δρόμος φώτα

Δήμος Κοζάνης: Πράσινο φως” από τη Δημοτική Επιτροπή για την αναβάθμιση του φωτισμού πάρκων

16 Οκτωβρίου 2026
Νεάπολη: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της Κεντρικής πλατείας συντριβανίου

Νεάπολη: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της Κεντρικής πλατείας συντριβανίου

16 Οκτωβρίου 2026
Από την έρευνα στην κλινική πράξη: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Μαμάτσειο Νοσοκομείο σε κοινή ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιολογία

Από την έρευνα στην κλινική πράξη: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Μαμάτσειο Νοσοκομείο σε κοινή ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιολογία

16 Οκτωβρίου 2026
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Ευχαριστήριο από την Ηλιαχτίδα

16 Οκτωβρίου 2026
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Επανεκλογή Νίκου Σαμαρά  στην Προεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου  και ανάδειξη νέου Προεδρείου και Περιφερειακής Επιτροπής

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ο Σχεδιασμός της Πολιτικής Συνοχής στο Εθνικό και Περιφερειακό Εταιρικό Σχέδιο

16 Οκτωβρίου 2026
Όλες οι αλλαγές σε επίδομα παιδιού, επίδομα ενοικίου, ελάχιστο εγγυημένο και ανεργίας

Έως 5.000 ευρώ σε 20 νέα ζευγάρια από τον Δήμο Σερβίων

16 Οκτωβρίου 2026
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Συλλυπητήριο Μήνυμα για τον Γιάννη Τσοκτουρίδη

16 Οκτωβρίου 2026
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Δήμος Κοζάνης: Πρόσκληση τοπικών φορέων για συμμετοχή στη διαβούλευση του νέου Σχεδίου Δράσης για την ένταξη της Ισότητας των Φύλων

16 Οκτωβρίου 2026
Υπογραφή Σύμβασης του έργου: «Συντήρηση Επαρχιακής Οδού Κοζάνης – Αιανής»

4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Ένταξης και Απένταξης Έργων ΕΑΠ Δυτικής Μακεδονίας

16 Οκτωβρίου 2026
 34η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

61η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

16 Οκτωβρίου 2026
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2026

16 Οκτωβρίου 2026
Εορτασμός του Προστάτη του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου και της «Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας» 

Εορτασμός του Προστάτη του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου

16 Οκτωβρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την τροφοδότηση της Καστοριάς: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πλήρωση του Σταθμού Αεριοποίησης LNG  στην περιοχή

sierafm by sierafm
26 Σεπτεμβρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Ανοίγει ο δρόμος για την τροφοδότηση της Καστοριάς: Ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πλήρωση του Σταθμού Αεριοποίησης LNG  στην περιοχή
0
SHARES
64
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Εντός του επόμενου μήνα  θα ενεργοποιηθεί το δίκτυο σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό – Οι περιοχές αυτές θα είναι από τις πρώτες στην Ελλάδα που θα τροφοδοτηθούν με LNG

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 24/09/2024 σε χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου Καστοριάς η πλήρωση του  Σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) που ανέπτυξε η Enaon EDA, η Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων, θυγατρική της Εnaon  από τον όμιλο Italgas,  με στόχο την έλευση του φυσικού  αερίου στις περιοχές της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού. Οι περιοχές αυτές θα είναι οι  πρώτες στην Ελλάδα που η Enaon EDA θα τροφοδοτήσει με  εικονική διασύνδεση μέσω του Σταθμού Αεριοποίησης (LNG station), ενώ θα ακολουθήσουν η Φλώρινα και η Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας μέχρι το τέλος του 2024.

Στην Καστοριά, η μεταφορά του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου έγινε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας , μέσω ειδικού κατασκευασμένου βυτίου (LNG truck) το οποίο διαθέτει δεξαμενή με μόνωση προκειμένου να διατηρείται το φυσικό αέριο σε υγρή κατάσταση.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών προβλέπει την προμήθεια και μεταφορά LNG από τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας με στόχο να καλύψει τις ανάγκες τροφοδοσίας της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινας, Καστοριάς, Άργους Ορεστικού ) και της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρας).

Ο ανεφοδιασμός αυτός είναι ένα ορόσημο στη στρατηγική της ΔΕΠΑ Εμπορίας ώστε να φθάσει το φυσικό αέριο σε όλη την Ελλάδα, ιδίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες δεν είναι συνδεδεμένες με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς, υποστηρίζοντας, την ενεργειακή μετάβαση και τους κλιματικούς στόχους της χώρας.

Από τον Σταθμό Αποθήκευσης και Αεριοποίησης, το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο θα επαναεριοποιείται μέσω θέρμανσης για να επιστρέψει στην αέρια μορφή του και να διοχετευτεί στο δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Πίεσης που τελεί υπό κατασκευή στις περιοχές Καστοριά, Μανιάκοι, Αργος Ορεστικό  και Δισπηλιό.

Η τμηματική ενεργοποίηση των δικτύων Μέσης και Χαμηλής Πίεσης για την τροφοδοσία των περιοχών Άργος Ορεστικό και Δισπηλιό προγραμματίζεται για τις αρχές Οκτωβρίου και με την ολοκλήρωση των περιοχών αυτών θα ακολουθήσει η ενεργοποίηση των δικτύων Μέσης και Χαμηλής Πίεσης για την τροφοδοσία της περιοχής Μανιάκοι. Το δίκτυο στην πόλη της Καστοριάς εκτιμάται ότι θα ενεργοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου.

Το έργο στις περιοχές της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού προβλέπει επενδύσεις ύψους 11,76 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από κεφάλαια της Enaon και πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία 2014-2020». Η σύμβαση αφορά στην κατασκευή συνολικά 117 χλμ. δικτύου Mέσης και Xαμηλής Πίεσης μέσω του οποίου τη διετία 2025-2026 θα τροφοδοτηθούν τουλάχιστον 2.100  καταναλωτές από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα.  Ήδη, εκδηλώνεται αυξημένο ενδιαφέρον για σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου τόσο από νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και από δημόσια και δημοτικά κτήρια, μεταξύ των οποίων είναι το Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, καθώς και το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Μέχρι σήμερα, έχουν κατασκευαστεί περίπου 50 χλμ δικτύου, ενώ το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025.

Η κα Francesca Zanninotti, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Enaon EDA , της Ελληνικής Εταιρείας Διανομής Αερίων τόνισε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρωσης του σταθμού Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου  (LNG) που ανέπτυξε η Εnaon EDA  με στόχο την τροφοδότηση  της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού, η οποία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τη διασφάλιση της  αποδοτικής και αδιάλειπτης διανομής φυσικού αερίου στους καταναλωτές μας. Προχωράμε άμεσα με την πλήρωση του δικτύου με φυσικό αέριο,  συνεχίζοντας με συνέπεια τις διαδικασίες μας με γνώμονα την ασφάλεια, την αποδοτικότητα και την περιβαλλοντική ευαισθησία. Το έργο προχωράει με γοργούς ρυθμούς και πολύ σύντομα οι περιοχές αυτές θα είναι οι πρώτες στην Ελλάδα που θα τροφοδοτηθούν  από την Enaon EDA μέσω υποδομών LNG κορυφαίας τεχνολογίας οι οποίες αναπτύσσονται με την τεχνογνωσία του μητρικού ομίλου Italgas. Ευχαριστούμε όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του κρίσιμου σταδίου και παραμένουμε προσηλωμένοι στη συνεχή εξέλιξη των υποδομών μας για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας και των καταναλωτών μας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ΔΕΠΑ Εμπορίας  κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσε σχετικά: «Ο ανεφοδιασμός με LNG που πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά είναι ο πρώτος της ΔΕΠΑ σε μια σειρά τροφοδοτήσεων του απομακρυσμένου δικτύου διανομής στην Ελλάδα που θα ακολουθήσουν. Πιστή στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και την κοινωνική αποστολή της, η ΔΕΠΑ Εμπορίας μεταφέρει τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη του φυσικού αερίου, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όλης της χώρας, με οικονομία και ασφάλεια. Παράλληλα, η εταιρεία μας ενισχύει τη θέση της στην αγορά μεταφοράς LNG, αυξάνοντας διαρκώς τον στόλο των οχημάτων της ώστε να καλύψει τις ανάγκες ακόμα και των πιο ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας» .

Σημειώνεται ότι η  ανάπτυξη από την Enaon EDA δεξαμενών LNG εξασφαλίζει την παροχή ενέργειας σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, αποφέροντας σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Παρόμοια προσέγγιση εφαρμόζεται από τον μητρικό όμιλο Italgas στη Σαρδηνία της Ιταλίας, όπου η σημαντική ανάπτυξη των δικτύων διανομής υποστηρίζεται από δεξαμενές LNG τα τελευταία χρόνια.

Με την έλευση του φυσικού αερίου μπαίνει τέλος στην ενεργειακή απομόνωση αυτών των περιοχών, παρέχοντας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας. Τα δίκτυα αερίου θα είναι ψηφιακά και θα μπορούν να υποδεχθούν επίσης ανανεώσιμα αέρια, όπως το βιομεθάνιο και, μελλοντικά, το υδρογόνο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των περιοχών και την ομαλή μετάβασή τους στη νέα ενεργειακή εποχή.

Tags: ΚΑΣΤΟΡΙΑΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Previous Post

“Κριτσμάς” Γιορτή καπνού στο Μικρόκαστρο το Σάββατο 28/9

Next Post

Ανδρέας Πάτσης: Ζήτησε διαπραγμάτευση για το ανακριβές πόθεν έσχες

Next Post
Ανδρέας Πάτσης

Ανδρέας Πάτσης: Ζήτησε διαπραγμάτευση για το ανακριβές πόθεν έσχες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Κοζάνης: Πράσινο φως” από τη Δημοτική Επιτροπή για την αναβάθμιση του φωτισμού πάρκων
  • Νεάπολη: Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της Κεντρικής πλατείας συντριβανίου
  • Από την έρευνα στην κλινική πράξη: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Μαμάτσειο Νοσοκομείο σε κοινή ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Καρδιολογία
  • Ευχαριστήριο από την Ηλιαχτίδα
  • Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ο Σχεδιασμός της Πολιτικής Συνοχής στο Εθνικό και Περιφερειακό Εταιρικό Σχέδιο

Πρόσφατα σχόλια

  1. Βασίλης Στρέμπας στο Με καταγωγή από την Εράτυρα ο 62χρονος που έχασε τη ζωή του στη Ρόδο εξαιτίας της κακοκαιρίας
  2. Κωνσταντίνος Καραγιάννης στο Η 34η Εμποροβιοτεχνική & Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, σε δύο λεπτά και σαράντα πέντε δευτερόλεπτα ! (video)
  3. Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού - TsotiliNews στο Ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού στο προφράγμα Πραμόριτσας, στο ύψος του Αυγερινού
  4. Νεκρή 55χρονη μετά από ανατροπή τρακτέρ στο Βόιο - Eordaia.org - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ στο Τσοτύλι: 55χρονη καταπλακώθηκε από τρακτέρ
  5. “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια - TsotiliNews στο “Le Marron”-Tο νέο πολυτελές ξενοδοχείο στο Πολυκάστανο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες από τα εγκαίνια
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr