• Latest

Απίστευτο: Η Ελλάδα εισάγει το 66% των ψαριών που καταναλώνει

23 Ιουλίου 2017
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Δημοσκόπηση στους ΟΤΑ– Αξιολογήστε Δημάρχους και Περιφερειάρχες (ερωτηματολόγιο)

7 Ιανουαρίου 2026
Δηλώσεις συμμετοχής για τα Καστοριανά Ραγκουτσάρια 2025

αγκουτσάρια 2026-Παρέλαση Καρναβαλιστών

7 Ιανουαρίου 2026
Πορεία με τρακτέρ στο Αμύνταιο από το μπλόκο Φιλώτα.  Βίντεο

Πορεία με τρακτέρ στο Αμύνταιο από το μπλόκο Φιλώτα. Βίντεο

7 Ιανουαρίου 2026
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης Εκτέλεσης Έργου για τον Ηλεκτροφωτισμό Ι/Κ Πρεσπών

7 Ιανουαρίου 2026
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Πτολεμαΐδα: Απάτη με υποτιθέμενο εθελοντή γιατρό που προσφέρει βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη στη Συρία

7 Ιανουαρίου 2026
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα :Δελτίο Τύπου «Χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εν μέσω εορτών- Τραγική κυβερνητική ανικανότητα στην καταβολή του εποχικού επιδόματος ανεργίας»

7 Ιανουαρίου 2026
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

Ανοιχτός διάλογος για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

7 Ιανουαρίου 2026
Κόνιτσα: Παράδειγμα των νέων ανθρώπων

Κόνιτσα: Παράδειγμα των νέων ανθρώπων

6 Ιανουαρίου 2026
Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου. Φωτογραφίες

Θεοφάνεια στη Λίμνη Πολυφύτου. Φωτογραφίες

6 Ιανουαρίου 2026
Μπουμπουσάρια Σιάτιστας: Δείτε πολλές φωτογραφίες από όλα τα θέματα

Μπουμπουσάρια Σιάτιστας: Δείτε πολλές φωτογραφίες από όλα τα θέματα

6 Ιανουαρίου 2026
Σιάτιστα: Κέφι και χορός μες τη βροχή στα Μπουμπουσιάρια.  Βίντεο

Σιάτιστα: Κέφι και χορός μες τη βροχή στα Μπουμπουσιάρια. Βίντεο

6 Ιανουαρίου 2026
Με κατάνυξη και σεβασμό γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Δήμο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες

Με κατάνυξη και σεβασμό γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Δήμο Βοΐου. Βίντεο και φωτογραφίες

6 Ιανουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο: Η Ελλάδα εισάγει το 66% των ψαριών που καταναλώνει

sierafm by sierafm
23 Ιουλίου 2017
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το 66% των ψαρικών που καταναλώνουν οι Έλληνες είναι εισαγόμενα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση το WWF, το οποίο διερωτάται πως είναι δυνατό να συμβαίνει σε μία χώρα με τόσο μεγάλη παράδοση στην αλιεία.

Τα Μεσογειακά κράτη της ΕΕ – Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία και Πορτογαλία – τα οποία αναλύονται στη νέα έκθεση του WWF, Seafood and the Mediterranean: local tastes, global markets (Θαλασσινά και Μεσόγειος: τοπικές προτιμήσεις, παγκόσμιες αγορές), συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους καταναλωτές ψαρικών παγκοσμίως. Η περιοχή έχει ετήσια μέση κατανάλωση 33,4 κιλών ψαρικών κατ’ άτομο, τη στιγμή που ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 22,9 κιλά και ο διεθνής μέσος όρος 19,2 κιλά. Αναφορικά με την Ελλάδα, ιδιαίτερα υψηλή είναι η ετήσια κατανάλωση ψαρικών κατ’ άτομο, η οποία αγγίζει τα 19,6 κιλά, εκ των οποίων το 66% είναι εισαγόμενα, το 22% προϊόντα εγχώριας υδατοκαλλιέργειας και μόνο το 12% προϊόντα εγχώριας αλιείας. Αντίστοιχα, η κατανάλωση στην Πορτογαλία είναι 56,8 κιλά, τα οποία αντιστοιχούν σε πάνω από ένα κιλό ψαρικών κατ’ άτομο την εβδομάδα, ενώ η Ισπανία έχει την επόμενη υψηλότερη κατανάλωση, με 42,4 κιλά ψαριών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψαρικών που πωλούνται στις αγορές της Μεσογείου είναι εισαγόμενα και προέρχονται, κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ σημειώνεται παράλληλα, ότι για κάθε κιλό ψαρικών που αλιεύονται ή εκτρέφονται στα μεσογειακά κράτη της ΕΕ, σχεδόν δύο ακόμα κιλά εισάγονται από άλλες χώρες.

Για να κατανοήσει κανείς την κλίμακα του εμπορίου αρκεί να αναφέρουμε ότι τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ καταναλώνουν σχεδόν 7,5 εκατομμύρια τόνους ψαρικών ετησίως. Παρόλα αυτά, εξ αυτών μόνο οι 2,75 εκατομμύρια τόνοι προέρχονται από εγχώριες πηγές. Αυτό σημαίνει ότι αφενός για να καλύψουμε τη ζήτηση, κάθε χρόνο αναζητούμε από άλλες χώρες 5 εκατομμύρια τόνους ψαρικών και αφετέρου, ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως, εξαρτώνται από αυτήν την υψηλή ζήτηση ψαρικών στη Μεσόγειο. Σημειώνεται μάλιστα ότι τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ απορροφούν το 36% όλων των ψαρικών που εισάγονται από τρίτες χώρες. Μεγάλο μέρος των εισαγωγών προέρχεται από τη Βόρεια Αφρική (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη), ενώ σημειώνεται ότι το 2014, τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ εισήγαγαν περίπου 1,8 εκατομμύρια τόνους από αναπτυσσόμενες χώρες της περιοχής (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη, Μαυριτανία, Αίγυπτος και Τουρκία).

Τα πράγματα όμως, δεν ήταν έτσι και στο παρελθόν. Παλαιότερα, η Μεσόγειος είχε μεγάλη επάρκεια ψαρικών, σε αντίθεση με σήμερα που η υπεραλίευση, η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, αλλά και η μη υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή στις θάλασσές μας.

Ο Marco Costantini, υπεύθυνος του Μεσογειακού γραφείου του WWF για θέματα αλιείας δήλωσε: «Η κατάσταση στη Μεσόγειο αντανακλά την παγκόσμια κρίση στον τομέα της αλιείας. Πρέπει επειγόντως να διαχειριστούμε καλύτερα τις σχέσεις μας με τα ψάρια και τις θάλασσές μας, και να εντάξουμε την έννοια της βιωσιμότητας στο επίκεντρο των αγορών ψαρικών στην περιοχή μας».

Πηγή: WWF Ελλάς

Tags: ΨΑΡΙΑ
Previous Post

Αναβιώνει στην 82η ΔΕΘ η μεγάλη φωτιά της Θεσσαλονίκης 100 χρόνια μετά

Next Post

Ο Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο δημοψήφισμα: «Ο λαός να έχει τον λόγο σε σημαντικά ζητήματα»

Next Post
ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο Κατρούγκαλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο δημοψήφισμα: «Ο λαός να έχει τον λόγο σε σημαντικά ζητήματα»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δημοσκόπηση στους ΟΤΑ– Αξιολογήστε Δημάρχους και Περιφερειάρχες (ερωτηματολόγιο)
  • αγκουτσάρια 2026-Παρέλαση Καρναβαλιστών
  • Πορεία με τρακτέρ στο Αμύνταιο από το μπλόκο Φιλώτα. Βίντεο
  • Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Σύμβασης Εκτέλεσης Έργου για τον Ηλεκτροφωτισμό Ι/Κ Πρεσπών
  • Πτολεμαΐδα: Απάτη με υποτιθέμενο εθελοντή γιατρό που προσφέρει βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη στη Συρία

Πρόσφατα σχόλια

  1. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  2. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  3. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  4. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα καζίνο για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr