• Latest
Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή

ΑΡΣΥ: Ενημέρωση για τη ρύπανση του νερού της Καστοριάς

4 Μαρτίου 2021
μητροπολιτης αντωνιος

Σιάτιστα: 20ετές Μνημόσυνο για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο

16 Δεκεμβρίου 2025
Εκλογή νέας συντονιστικής επιτροπής στη Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης

Εκλογή νέας συντονιστικής επιτροπής στη Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης

16 Δεκεμβρίου 2025
 Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη 12η ΑΙΤ EXPO 2025

 Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη 12η ΑΙΤ EXPO 2025

16 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικη γιορτή Κατηχητικών Συνάξεων Ενορίας Αγίου Δημητρίου Σιατίστης

Χριστουγεννιάτικη γιορτή Κατηχητικών Συνάξεων Ενορίας Αγίου Δημητρίου Σιατίστης

16 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο και σε παράδρομους της Εγνατίας από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Σιάτιστα

Μπλόκο και σε παράδρομους της Εγνατίας από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Σιάτιστα

16 Δεκεμβρίου 2025
Συλλογή λαδιού για τα χριστουγεννιάτικα δέματα αγάπης του Φιλοπρόοδου Συλλόγου

Συλλογή λαδιού για τα χριστουγεννιάτικα δέματα αγάπης του Φιλοπρόοδου Συλλόγου

16 Δεκεμβρίου 2025
Με φως, μουσική και πλήθος κόσμου άναψε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στα Γρεβενά!

Με φως, μουσική και πλήθος κόσμου άναψε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στα Γρεβενά!

16 Δεκεμβρίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

42χρονος πνίγηκε προσπαθώντας να καταπιεί ναρκωτικά για να αποφύγει έλεγχο

16 Δεκεμβρίου 2025
ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Της πήραν τις πινακίδες, αλλά δεν πτοήθηκε – Έβαλε ψεύτικες!

16 Δεκεμβρίου 2025
χρημα

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Υπολογίστε το με ένα κλικ – Πόσα σας αναλογούν φέτος

16 Δεκεμβρίου 2025
κρυο καιρος θερμομετρο

Meteo: Παγετός σήμερα το πρωί -Οι οκτώ περιοχές που ξύπνησαν με -5

16 Δεκεμβρίου 2025
Άγριος ξυλοδαρμός 15χρονης από τρεις 16χρονες – Στο νοσοκομείο το κορίτσι

55χρονη βίαζε τον γιο της οικιακής βοηθού της

16 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΡΣΥ: Ενημέρωση για τη ρύπανση του νερού της Καστοριάς

sierafm by sierafm
4 Μαρτίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Απαντήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κύριο Σαββόπουλο η ερώτηση της “Αριστερής Συμπόρευσης για την ανατροπή στη Δ. Μακεδονία” που αφορούσε την εξέλιξη της ρύπανσης των υδροφόρων οριζόντων Καστοριάς και Βοΐου με πιθανά καρκινογόνες ουσίες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν.

Αναμέναμε λοιπόν μετά τις δύο παρατάσεις που ζητήθηκαν να ακούσουμε σημαντικές εξελίξεις στα ζητήματα των μέτρων που έχουν ληφθεί ή σχεδιάζονται.
Δυστυχώς ακούσαμε αυτονόητα πράγματα που η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες δεκαετίες δεν ήταν και τόσο αυτονόητα. Ακούσαμε για τους-αυτονόητους-ελέγχους που όμως είχαν μειωθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως οι βλαβερές ουσίες ανιχνεύονται στις πήγες και τους υδροφόρους ορίζοντες ακόμη, αν και στην συντριπτική τους πλειοψηφία εντός ορίων. Σε μια συγκυρία όμως-όπως παραδέχτηκε ο κος Σαββόπουλος-ευνοϊκή ως προς το φαινόμενο, αφού η μείωση των ρύπων συνδέεται με την μειωμένη δραστηριότητα τον Γουνοποιητικών επιχειρήσεων εξαιτίας της κρίσης στον κλάδο και της πανδημίας. Ωστόσο ακόμη κι έτσι, η πηγή του Αρμενοχωρίου ανιχνεύεται πολύ πιο πάνω από τα όρια με ο,τι ξεκάθαρα σημαίνει αυτό για την ύπαρξη της ρύπανσης άρα και των ρυπαντών. Το άλλο σημαντικό αλλά επίσης αυτονόητο ήταν οι επιλογές των Δήμων της Π.Ε Καστοριάς να ξεκινήσουν μελέτες για έργα που αφορούν την ποιότητα του πόσιμου νερού μέσα από μια ολιστική προσέγγιση.
Κάλιο αργά παρά ποτέ…

Το χειρότερο όμως και ενδεικτικό της στάσης αλλά και της οπτικής της Περιφερειακής Αρχής στο πρόβλημα, ήταν η προσπάθεια του κυρίου Σαββόπουλου να αιτιολογήσει ως μια παράμετρο της ρύπανσης την άγνοια σε παλιότερες εποχές, καθώς και η παραίνεση του “Να μην στιγματίζουμε έτσι εύκολα”, χωρίς να τολμήσει να ονοματίσει το αντικείμενο των επιχειρήσεων που ρυπαίνουν.
Εμείς ποτέ δεν κατηγορήσαμε συλλήβδην τον κλάδο της Γούνας αλλά όποιος κατηγορεί όσους ονομάζουν τον κλάδο ως κύριο υπεύθυνο, όταν σε όσες επιχειρήσεις έχουν επιβληθεί πρόστιμα και ποινές ανήκουν εκεί, μάλλον θέλει να συγκαλύψει και να εξυπηρετήσει συμφέροντα.

Συνέχεια αυτής της αντίληψης αποτελεί και η αναφορά στο ύψος των προστίμων ως κατόρθωμα, όταν το ύψος τους βρίσκεται κοντά στις σαράντα χιλιάδες ευρώ, όταν ο τζίρος των ρυπαντών μπορεί να φτάνει και να ξεπερνάει επταψήφιους αριθμούς.
Οι πολίτες των πληγέντων περιοχών όπως κι εμείς, περιμέναμε να ακούσουμε- πέρα από τις γενικές αναφορές για επαφές με καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας- ένα συνεκτικό και γρήγορο στρατηγικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, όπου θα εντάσσονταν τα αποτελέσματα των υδρογεωλογικών μελετών που ακόμη δημοπρατούνται έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια κι ενώ οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να ρυπαίνουν.

Σε αυτό το σχέδιο θα έπρεπε να γίνεται ρητή αναφορά στους στόχους, όπως για παράδειγμα η απορρύπανση και η απαγόρευση χρήσης των συγκεκριμένων ουσιών και η αντικατάστασή τους από άλλες-τουλάχιστον-φιλικότερες στο περιβάλλον.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως και η τωρινή όπως και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή έχουν καθυστερήσει χαρακτηριστικά να πράξουν τα αυτονόητα και δεν είχαν, δεν έχουν και δεν θα έχουν κάποιο σοβαρό σχέδιο, που πιθανά θα θίγει ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, αν όλοι εμείς οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δεν πιέσουμε μέσα από οργανωμένες κινήσεις να εξελιχθεί ένα Περιβαλλοντικό σχέδιο για την ποιότητα της ζωής μας.

Κόντρα στην γενικότερη οικολογική καταστροφή και Περιβαλλοντική υποβάθμιση που σχεδιάζουν είτε επηρεάζει τους υδροφόρους ορίζοντες, είτε τα ορυχεία της Δ.Ε.Η, είτε τα βουνά, είτε τις Λίμνες και τα Ποτάμια, είτε την βιοποικιλότητα και τις προστατευόμενες περιοχές μας.

Η “Αριστερή Συμπόρευση για την ανατροπή στη Δ. Μακεδονία” θα βρίσκεται με όλες τις δυνάμεις, δίπλα σε όσες και όσους πιστεύουν πως μπορούμε να υπερασπιστούμε την προστασία του περιβάλλοντος και να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους και όλες που ζουν σε αυτόν τον τόπο.

Κοζάνη 4/3/2021

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Tags: ΑΡΣΥ
Previous Post

Δήμος Γρεβενών: Έκκληση για αποφυγή στάθμευσης οχημάτων σε σημεία των Οδών Μακεδονομάχων και Θερμοπυλών από το απόγευμα της Πέμπτης 4 Μαρτίου λόγω Λαϊκής Αγοράς

Next Post

Οι ενεργειακές κοινότητες αναπόσπαστος κρίκος για ένα δίκαιο μεταλιγνιτικό μέλλον *της Ιωάννας Θεοδοσίου, Συνεργάτιδας πολιτικής, The Green Tank

Next Post
ΑΙΟΛΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Οι ενεργειακές κοινότητες αναπόσπαστος κρίκος για ένα δίκαιο μεταλιγνιτικό μέλλον *της Ιωάννας Θεοδοσίου, Συνεργάτιδας πολιτικής, The Green Tank

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: 20ετές Μνημόσυνο για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο
  • Εκλογή νέας συντονιστικής επιτροπής στη Γενική Συνέλευση της Δημοτικής Κίνησης
  •  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη 12η ΑΙΤ EXPO 2025
  • Χριστουγεννιάτικη γιορτή Κατηχητικών Συνάξεων Ενορίας Αγίου Δημητρίου Σιατίστης
  • Μπλόκο και σε παράδρομους της Εγνατίας από αγρότες και κτηνοτρόφους στη Σιάτιστα

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr