• Latest
ΒΟΥΛΗ

Αυτοδιοίκηση και Σύνταγμα: Τι πρότειναν οι πολιτικοί αρχηγοί χθες στη Βουλή

15 Νοεμβρίου 2018
Η 1η Συνάντηση – Εργαστήριο στο πλαίσιο του έργου Μετρονόμος

Η 1η Συνάντηση – Εργαστήριο στο πλαίσιο του έργου Μετρονόμος

12 Δεκεμβρίου 2025
2nd Secret Santa Swap Party από τη ΔΙΑΔΥΜΑ και το Δήμο Κοζάνης 

2nd Secret Santa Swap Party από τη ΔΙΑΔΥΜΑ και το Δήμο Κοζάνης 

12 Δεκεμβρίου 2025
Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Πτολεμαΐδας

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Πτολεμαΐδας

12 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΛΛΗΨΗ

Συνελήφθη αγρότισσα για αναρτήσεις στα social media – Προέτρεπε σε επιθέσεις κατά προσώπων

12 Δεκεμβρίου 2025
Ημερίδα με θέμα «Παιδιά και Διαδίκτυο» διοργανώνει τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου ο Δήμος Βοΐου

Ημερίδα με θέμα «Παιδιά και Διαδίκτυο» διοργανώνει τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου ο Δήμος Βοΐου

12 Δεκεμβρίου 2025
Αγρότες

Αγροτικές ενισχύσεις: Αναλυτικά οι οδηγίες του ΥΠΑΑΤ για διορθώσεις και ενστάσεις

12 Δεκεμβρίου 2025
ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Νηπιαγωγός κατηγορείται για κακοποίηση νηπίων με ειδικές ανάγκες – «Κλωτσούσε και μούτζωνε τα παιδιά»

12 Δεκεμβρίου 2025
Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Στο «μικροσκόπιο» οι επικοινωνίες του ανιψιού – Τα ερωτήματα και το μυστήριο με το λευκό αυτοκίνητο

Τα τηλέφωνα που τους «έκαψαν» και το τρίτο πρόσωπο – Απολογούνται ο ανιψιός και ο επιχειρηματίας για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα

12 Δεκεμβρίου 2025
χρημα

Το επίδομα μετεγκατάστασης μέχρι 10.000 ευρώ επεκτείνεται σε 6 Περιφέρειες – Καστοριά και Φλώρινα

12 Δεκεμβρίου 2025
Βράβευση Αρχιφυλάκων Αστυνομικού Τμήματος Βοΐο από την “Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι – ΝΕΜΕΣΙΣ”

Βράβευση Αρχιφυλάκων Αστυνομικού Τμήματος Βοΐο από την “Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι – ΝΕΜΕΣΙΣ”

12 Δεκεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: «Γιατί εξαιρέσατε τους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών από την επέκταση του Προγράμματος Δημογραφικής Ανάπτυξης;»

11 Δεκεμβρίου 2025
Μήνυμα του Στάθη Κωνσταντινίδη για την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη προέδρου του Eurogroup «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ».

Μήνυμα του Στάθη Κωνσταντινίδη για την εκλογή του Κυριάκου Πιερρακάκη προέδρου του Eurogroup «Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ».

11 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοδιοίκηση και Σύνταγμα: Τι πρότειναν οι πολιτικοί αρχηγοί χθες στη Βουλή

sierafm by sierafm
15 Νοεμβρίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΒΟΥΛΗ
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος διεξήχθη χθες στη Βουλή, με τους Επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων να παρουσιάζουν, μεταξύ άλλων, τις προτάσεις τους για τα αναθεωρητέα άρθρα ή/και γενικότερα τις προτεραιότητές τους.

Ο AIRETOS συγκέντρωσε και καταγράφει κατωτέρω τις άμεσες αναφορές τους σε ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν έκανε ούτε μία ρητή αναφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, διατύπωσε την εξής πρόταση:

“Η Τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά αυτοτελείς πόρους, αλλά και μηχανισμούς λογοδοσίας. Οι προϋπολογισμοί της οφείλουν να διασφαλίζουν δημοσιονομική ισορροπία και διαφάνεια.”.

Να σημειωθεί ότι, κλείνοντας την ομιλία του, έκανε μνεία στην αναθεωρητική πρόταση που κατέθεσε χθες επίσημα στη Βουλή το κόμμα του, όπου το αρ.102 συμπεριλαμβάνεται στα αναθεωρητέα, με τις εξής κατευθύνσεις (σελ. 15):

“Πειθαρχικές ποινές στα αιρετά όργανα των ΟΤΑ επιβάλλονται μόνο ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου.

Οι ΟΤΑ έχουν ίδιους πόρους που συνίστανται σε ανταποδοτικά τέλη και ίδιο εύλογο φόρο.

Οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ καταρτίζονται μετά από επαρκή δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους των οικείων περιοχών και οφείλουν να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική ισορροπία.

Καθιέρωση όρων διαφάνειας των οικονομικών των ΟΤΑ και ευθύνες για την ορθολογική διαχείριση των πόρων τους”.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, άσκησε δριμεία κριτική στον Κλεισθένη1, υπογραμμίζοντας σχετικά: “Με την αντιμεταρρύθμιση του Κλεισθένη αποδυναμώσατε τους Δήμους και καταδικάσατε και τους Δήμους και τις Περιφέρειες σε ακυβερνησία. Και το χειρότερο είναι ότι με το νόμο αυτό θα είναι όμηροι σε κάθε λογής μειοψηφίες. Είμαι σίγουρη ότι αυτή την στιγμή τρίβουν ήδη τα χέρια τους και τοπικά συμφέροντα, αλλά και διάφορα φασιστοειδή.”

Επιπλέον, συμπεριέλαβε την Αυτοδιοίκηση στα πεδία αλλαγών που παρουσίασε, συγκεκριμένα στο δεύτερο πεδίο αλλαγών, “για την ανασύνταξη της Πολιτείας”.

Τόνισε ότι “η χειραφέτηση της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης διακυβέρνησης και η συνακόλουθη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση” είναι στις βασικές κατευθύνσεις των επιλογών του Κινήματος Αλλαγής.

Ειδικότερα, περιέγραψε:“Mε τόλμη προχωρούμε σε μια ισχυρή και χειραφετημένη Τοπική Αυτοδιοίκηση με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες, οικονομική αυτοτέλεια και κανονιστική αυτονομία.  Αναπτυξιακός ρόλος στην Περιφέρεια και όλο το κοινωνικό κράτος με τους αντίστοιχους πόρους στην Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού”.

Ο Πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, είπε πως επέστρεψε από ταξίδι στη Γαλλία και εκεί συζητούν “μόνο τρεις διαδοχικές θητείες βουλευτών και Δημάρχων”.  Συνεχίζοντας, ανέφερε “πρέπει, λοιπόν, (…) να βάλουμε θητείες και στους εκλεγμένους, 12 συνεχή χρόνια. Αν κάποιος θέλει να συνεχίσει, θα πρέπει να κάνει ένα διάλειμμα”.

Επιπλέον, όσον αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας,διατύπωσε ως δεύτερη εναλλακτική πρόταση:“Αν και στις δύο ψηφοφορίες δεν εκλεγεί Πρόεδρος -είναι η πρόταση του Καθηγητή, του κ. Αλιβιζάτου- τότε η εκλογή θα γίνεται από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα, με τη συμμετοχή και των Ευρωβουλευτών και των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων των μεγάλων πόλεων”.

Ο Γ.Γ. του Κ.Κ.Ε., Δ. Κουτσούμπας, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Π. Καμμένος, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, δεν συμπεριέλαβαν στις χθεσινές κοινοβουλευτικές τοποθετήσεις τους άμεσες αυτοδιοικητικές αναφορές.

Για λόγους πληρότητας, σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε γενικώς για δημοψηφίσματα και για αναλογικό εκλογικό σύστημα, χωρίς να εξειδικεύσει εάν τα σημεία της ομιλίας του αναφέρονταν στην κεντρική πολιτική σκηνή ή/και σε τοπικό επίπεδο.   Υπενθυμίζεται ότι στην πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή στις 2/11/2018, οι ανωτέρω δύο προτάσεις εντάσσονται τόσο στα άρθρα 28, 44, 54 όσο και στο 102.

Πηγή:airetos.gr

Tags: ΒΟΥΛΗ
Previous Post

Μείωση του κόστους τηλεφωνικών κλήσεων και SMS στην ΕΕ με απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου

Next Post

ΚΚΕ: Για τα 45 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

Next Post
ΚΚΕ

ΚΚΕ: Για τα 45 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Η 1η Συνάντηση – Εργαστήριο στο πλαίσιο του έργου Μετρονόμος
  • 2nd Secret Santa Swap Party από τη ΔΙΑΔΥΜΑ και το Δήμο Κοζάνης 
  • Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Πτολεμαΐδας
  • Συνελήφθη αγρότισσα για αναρτήσεις στα social media – Προέτρεπε σε επιθέσεις κατά προσώπων
  • Ημερίδα με θέμα «Παιδιά και Διαδίκτυο» διοργανώνει τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου ο Δήμος Βοΐου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr