• Latest
μασκα, κορονοιος

Αυτόφωρο για τους αρνητές της μάσκας – Παρέμβαση εισαγγελέα

22 Σεπτεμβρίου 2020
Σπάρτακος: Κατολίσθηση σημαίνει πως διολισθαίνει το ενδιαφέρων των υπευθύνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων

Σπάρτακος: Κατολίσθηση σημαίνει πως διολισθαίνει το ενδιαφέρων των υπευθύνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων

17 Φεβρουαρίου 2026
Εορτή Αγίων Αναργύρων Κοζάνης

Εορτή Αγίας Φιλοθέης στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Κοζάνης

17 Φεβρουαρίου 2026
κτηνοτροφια προβατα

Έκκληση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να ολοκληρωθεί η καραντίνα των αιγοπροβάτων

17 Φεβρουαρίου 2026
αστυνομια

Γρεβενά: Συνελήφθη 53χρονος με κάνναβη, έκσταση, χάπια και άλλα ναρκωτικά!!!

17 Φεβρουαρίου 2026
Κοζανίτικη Αποκριά 2026: Κάλεσμα του Δήμου στις μαθήτριες και τους μαθητές για τα φετινά Sourd Games – Μάθημα μόνο την πρώτη ώρα για Γυμνάσια και Λύκεια την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου

Κοζανίτικη Αποκριά 2026: Κάλεσμα του Δήμου στις μαθήτριες και τους μαθητές για τα φετινά Sourd Games – Μάθημα μόνο την πρώτη ώρα για Γυμνάσια και Λύκεια την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου

17 Φεβρουαρίου 2026
Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας Χριστίνα Τζώνου: Αποτελέσματα ESB PROFICIENCY Δεκεμβρίου 2025

Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας Χριστίνα Τζώνου: Αποτελέσματα ESB PROFICIENCY Δεκεμβρίου 2025

17 Φεβρουαρίου 2026
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Ψευτοηλεκτρολόγοι έστησαν κομπίνα μέσω αγγελίας – Πώς αποσπούσαν χρήματα από τα θύματά τους

17 Φεβρουαρίου 2026
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πού πήγαν τα 22,6 εκατ. ευρώ – Σχεδόν 1 εκατομμύριο σε 72χρονο από την Κοζάνη, 620.000 ευρώ σε 69χρονο από τα Τρίκαλα

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Ψευδείς δύο στις τρεις δηλώσεις

17 Φεβρουαρίου 2026

Την Δευτέρα 2 Μαρτίου 2026 συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας

17 Φεβρουαρίου 2026
Πέμπτη 8-8, διακοπή υδροδότησης στο κάτω τμήμα της Τ.Κ.  Πετρανών, 10.00 με 13.00, λόγω εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης

Υποβολή αιτήσεων για τη σύνδεση νέων καταναλωτών στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης Κοζάνης για την περίοδο λειτουργίας 2026-2027

17 Φεβρουαρίου 2026
ΑΡΣΙΣ

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Δήλωση συμμετοχής στον Κύκλο Γυναικών με τίτλο “Her Space”: Ένας κύκλος γυναικών για Ταξιδεύτριες της Ψυχής 

17 Φεβρουαρίου 2026
Εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Κοζάνης της ΚΝΕ με τίτλο: “Τρία χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη. Κράτος και Κεφάλαιο πνίγουν τη ζωή. Οργάνωση και αγώνας για την Ανατροπή”.

Εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Κοζάνης της ΚΝΕ με τίτλο: “Τρία χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη. Κράτος και Κεφάλαιο πνίγουν τη ζωή. Οργάνωση και αγώνας για την Ανατροπή”.

17 Φεβρουαρίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Αυτόφωρο για τους αρνητές της μάσκας – Παρέμβαση εισαγγελέα

sierafm by sierafm
22 Σεπτεμβρίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
μασκα, κορονοιος
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Εγκύκλιος… φωτιά από τον Άρειο Πάγο για τις μάσκες. Θα διώκονται ποινικά όσοι αρνούνται να τις φορέσουν. Έκκληση του εισαγγελέα για επαγρύπνηση σε ό,τι έχει να κάνει με τους… ανυπάκουους και τα καλέσματα μέσω internet.

Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα για το κίνημα αρνητών μάσκας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας ζητάει να τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία και να σχηματίζεται ποινική δικογραφία για όσους αρνούνται τη χρήση μάσκας.

Παράλληλα, ζητάει οι εισαγγελικές αρχές να επαγρυπνούν για όσους διαπράττουν το αδίκημα της τέλεσης σε ανυπακοή και μέσω διαδικτύου.

Σε κάθε περίπτωση, με την εγκύκλιο του, ο κ. Πλιώτας επαναλαμβάνει ότι όλοι οι εισαγγελείς της χώρας θα πρέπει να επαγρυπνούν σχετικά με τη τήρηση των μέτρων.

Aναλυτικά η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου έχει ως εξής

«Με τις  υπ΄ αρ. 4/2020 και 7/2020 εγκυκλίους μας απευθύναμε γενικές οδηγίες και συστάσεις στο πλαίσιο της από τις διατάξεις των άρθρων 19 §§1 στοιχ. γ, 2 και 24 §5 στοιχ.α Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ αρμοδιότητάς μας, επικεντρωμένων αυτών στην  κατά την άσκηση της δικής σας βασικής λειτουργικής αρμοδιότητας ποινική αντιμετώπιση της παραβίασης των εκάστοτε  διατασσόμενων μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19. Επισημάναμε εξυπαρχής την κυρίαρχη, για την περίπτωση, διεκδικούσα εφαρμογή στην ποινική δίωξη διάταξη του άρθρου 285 ΠΚ, εφόσον βεβαίως συντρέξουν όλα τα στοιχεία της νομοτυπικής μορφής του προβλεπόμενου εγκλήματος, οι διαβαθμίσεις του οποίου εξικνούνται μέχρι και την αναγωγή της πράξης σε κακούργημα (βλ. προγενέστερες εγκυκλίους μας). Είναι περιττό να τονιστεί η ανάγκη εξακολούθησης της σχετικής υποχρέωσης,  εγρήγορσης,  συνεχούς ενδιαφέροντος και  κατά νόμο παρέμβασης  των εισαγγελέων πρωτοδικών της επικράτειας  για την άσκηση της καθύλη, κατά τόπο και λειτουργία αρμοδιότητάς τους όταν διακρίνονται συναφείς παραβατικές  ενέργειες.

Με αφορμή,  μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως  επιμένουν να εμφανίζονται,  προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 (“κίνημα κατά της μάσκας”) και προκαλούντα εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, κρίνουμε  σκόπιμο, σε συνέχεια των ανωτέρω εγκυκλίων μας, να επανέλθουμε και να προβούμε στις ακόλουθες, πρόσθετες επισημάνσεις, απευθύνοντας συνάμα γενικές οδηγίες. Η διάρκεια της  πανδημίας με τις οδυνηρές της συνέπειες επέβαλαν κυριολεκτικά και στην ελληνική έννομη τάξη ένα ιδιόμορφο “Δίκαιο της Ανάγκης” για προστασία  από τους άμεσους κινδύνους από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, με απώτερο σκοπό την διαφύλαξη των υπέρτερων εννόμων αγαθών της ανθρώπινης ζωής και της υγείας. Έτσι, δυνάμει της από 1-5-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (άρθρο 36), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 ν. 4690/2020, εκδόθηκε η ΚΥΑ 55339/2020, με την οποία, μεταξύ των άλλων, κατέστη υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας για τους μαθητές κατά την επαναλειτουργία των σχολείων (άρθρο 2). Η λήψη του μέτρου  αυτού στηρίζεται σε εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Κορωνοϊού COVID-19, όπως άλλωστε και όλοι οι “κανόνες αποστασιοποίησης” που επιβάλλονται κατά περίπτωση (ΚΥΑ 55169/2020, εκδοθείσα δυνάμει του άρθρου 44 της ίδιας ΠΝΠ, αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων και των εισαγγελιών, κ.ά.).

Επιβάλλεται, ακολούθως, η προσοχή των εισαγγελικών λειτουργών της χώρας να εστιάζεται εκτός άλλων και στη διερεύνηση τέλεσης του εγκλήματος του άρθρου 183 ΠΚ (διέγερση σε ανυπακοή), σύμφωνα με το οποίο “όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου προκαλεί ή διεγείρει σε απείθεια κατά των νόμων ή των διαταγμάτων ή εναντίον άλλων νόμιμων διαταγών της αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή με χρηματική ποινή”. Η εν λόγω διάταξη βελτιώθηκε στο νέο ΠΚ με την προσθήκη και του διαδικτύου ως μέσου δημοσιοποίησης της πρόκλησης ή διέγερσης σε ανυπακοή (βλ. Αιτιολ. Έκθ. Σχ ΠΚ, υπό το άρθρο 183). Κατά την ποινική θεωρία, η πρόκληση είναι άμεση προτροπή προς άλλους να προβούν σε ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, ενώ η διέγερση είναι έμμεση επιρροή επί της βουλήσεως άλλων προς ορισμένη ενέργεια ή παράλειψη, με ερεθισμό του συναισθηματικού τους κόσμου, των παθών ή των ενστίκτων (βλ. την κλασική μελέτη Ι. Μανωλεδάκη, Η προστασία της δημόσιας τάξεως, σελ. 79-80). Οσάκις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, όταν δηλαδή αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα  μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους  θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας  και η τήρηση  της αυτόφωρης διαδικασίας  των άρθρων 417 επ. ΚΠΔ, υπό τις προϋποθέσεις της, εάν βεβαίως δεν εμποδίζεται από εξαιρετικούς λόγους, επιβάλλεται δε και η άμεση διεύθυνση της αυτεπάγγελτης προανάκρισης (άρθρο 245 §2 ΚΠΔ) από τον εισαγγελέα πρωτοδικών, στο πλαίσιο της από το άρθρο 25 §1 στοιχ.γ,δ Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ. αρμοδιότητάς του. Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας (άρθρο 24§2 Κ.Ο.Δ.Κ.Δ.Λ.), αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών και αξιώνουν τη διαρκή επαγρύπνησή μας».
Πηγή:newsit.gr
Tags: ΜΑΣΚΑ
Previous Post

Έκαναν κατάληψη στο γυμνάσιο του Περδίκκα – Κατά της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας

Next Post

ΚΤΕΛ Κοζάνης: Νέο δρομολόγιο για τους κατοίκους του Βοΐου για Θεσσαλονίκη, μέσω Εγνατίας Express

Next Post
ΚΤΕΛ

ΚΤΕΛ Κοζάνης: Νέο δρομολόγιο για τους κατοίκους του Βοΐου για Θεσσαλονίκη, μέσω Εγνατίας Express

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Σπάρτακος: Κατολίσθηση σημαίνει πως διολισθαίνει το ενδιαφέρων των υπευθύνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων
  • Εορτή Αγίας Φιλοθέης στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Κοζάνης
  • Έκκληση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να ολοκληρωθεί η καραντίνα των αιγοπροβάτων
  • Γρεβενά: Συνελήφθη 53χρονος με κάνναβη, έκσταση, χάπια και άλλα ναρκωτικά!!!
  • Κοζανίτικη Αποκριά 2026: Κάλεσμα του Δήμου στις μαθήτριες και τους μαθητές για τα φετινά Sourd Games – Μάθημα μόνο την πρώτη ώρα για Γυμνάσια και Λύκεια την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  2. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  3. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  4. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  5. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

νεα casino για ελληνες παικτες

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr