• Latest
Γη, ύδωρ και χρήμα στην Πολυεθνική RWE δίνει η Κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας

Γη, ύδωρ και χρήμα στην Πολυεθνική RWE δίνει η Κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας

24 Ιανουαρίου 2024
ΕΠΣ Κοζάνης: Με τεσσάρα πέρασε ο Μακεδονικός Σιάτιστας από την Άρδασσα

Ρεάλ Μαδρίτης – Μαρσέιγ: Πολλά τα γκολ στη Μαδρίτη

16 Σεπτεμβρίου 2025
Συνάντηση του Υπευθύνου Έργου του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης

Συνάντηση του Υπευθύνου Έργου του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης

16 Σεπτεμβρίου 2025
Έγραψε ιστορία ο Εμμανουήλ Καραλής: Πέρασε τα 6 μέτρα συντρίβοντας το πανελλήνιο ρεκόρ – Δείτε το απίστευτο άλμα

Ο Εμμανουήλ Καραλής με άλμα στα 6 μέτρα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο

16 Σεπτεμβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Έκτακτα μέτρα κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων – Το σχέδιο 10 ημερών, τι ανέφερε ο Κ. Τσιάρας

16 Σεπτεμβρίου 2025
Δυτική Μακεδονία: Καθολικό “ΟΧΙ” για τη μονάδα καύσης απορριμμάτων

Δυτική Μακεδονία: Καθολικό “ΟΧΙ” για τη μονάδα καύσης απορριμμάτων

16 Σεπτεμβρίου 2025
ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Ένας ξεχασμένος καρκίνος αρχίζει να αυξάνεται μεταξύ των νέων – Και οι ειδικοί προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί

16 Σεπτεμβρίου 2025
φρουτα λαχανικα

Τα 12 πιο θρεπτικά φρούτα που μπορείτε να φάτε και όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτά

16 Σεπτεμβρίου 2025
Ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη στο στόμα άνδρα

Ηλεκτρονικό τσιγάρο εξερράγη στο στόμα άνδρα

16 Σεπτεμβρίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

21χρονος κατέρρευσε μπροστά στον υπολογιστή του

16 Σεπτεμβρίου 2025
Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης- Πόσο θα κοστίσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Οδηγός φορτηγού πιάστηκε στα πράσα να κλέβει καύσιμα από το βενζινάδικο που δούλευε

16 Σεπτεμβρίου 2025
τρενο, συγκρουση, τεμπη

Τέμπη: Οδηγούνται σε δίκη 36 μη πολιτικά πρόσωπα – Ξεπερνά τις 990 σελίδες η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών της Λάρισας

16 Σεπτεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Έκλεψαν ρολόγια, παπούτσια μέχρι και το… αλουμινόχαρτο σε διάρρηξη

16 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γη, ύδωρ και χρήμα στην Πολυεθνική RWE δίνει η Κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας

sierafm by sierafm
24 Ιανουαρίου 2024
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Γη, ύδωρ και χρήμα στην Πολυεθνική RWE δίνει η Κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας
0
SHARES
14
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΣΔΜ) που έγινε την Πέμπτη 18/1/24, κατόπιν αιτήματος όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Περιφερειάρχης κ. Αμανατίδης και η Παράταξή του αρνήθηκε να ψηφίσει ακόμα και το «ελάχιστο» που πρότεινε η αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση πρότεινε να γίνει «εμπρόθεσμη νομική προσβολή στην άδεια εγκατάστασης μέγα Φωτοβολταϊκού 450 MW στις «αδιατάρακτες εκτάσεις» του πρώην Ορυχείου Αμυνταίου. Το τεράστιο αυτό Φ/Β είναι το ένατο κατά σειρά που αδειοδοτείται, παράνομα και καταχρηστικά από την Κυβέρνηση, για να κατασκευαστεί στις εκτάσεις του Ορυχείου Αμυνταίου, συμπληρώνοντας, μέχρι στιγμής, ισχύ 950 MW. Τα έργα αυτά ανήκουν στην «ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», που είναι κοινοπραξία της Γερμανικής Πολυεθνικής RWE Renewables Europe & Australia, με ποσοστό συμμετοχής 51%, και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., με ποσοστό συμμετοχής 49%.

Τα επιχειρήματα της Περιφερειακής Αρχής για να ταυτιστεί με τις βλαπτικές για την Περιοχή αλλά και παράνομες μεθοδεύσεις της «ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» είναι «παιδαριώδη». «Αφού, λέει, δεν πήραμε είδηση και δεν αντιδράσαμε στην έκδοση αδειών για τα οχτώ προηγούμενα έργα άρα γιατί να αντιδράσουμε για το ένατο;». Μικρές λεπτομέρειες φαντάζουν στην νέα Περιφερειακή Αρχή ότι παράνομα δόθηκαν οι άδειες από το ΥΠΕΝ και την Αποκεντρωμένη και ότι το 9ο Φωτοβολταϊκό Ισχύος 450  MW είναι σχεδόν ίσο με τα οχτώ προηγούμενα συνολικής ισχύος 500 MW.

Μερικές επισημάνσεις:

  1. Τα Φωτοβολταϊκά αυτά θα κατασκευαστούν σε εκτάσεις 22.000 στρεμμάτων που σύμφωνα με την Απόφαση Έκδοσης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2011 προοριζόταν να γίνουν αγροτικές εκτάσεις και αναδάσωση. Δηλαδή αντί να γίνουν παραγωγική γη και να επιστραφούν σε αγρότες και δάση για την τοπική κοινωνία δίνονται χάρισμα στην RWE και στη ΔΕΗ για να βάλουν Φ/Β με απρόβλεπτες συνέπειες στο Περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.
  2. Η ΔΕΗ με τις πλάτες της Κυβέρνησης ούτε καν καταθέτει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ούτε ζητάει έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ούτε μπαίνει σε διαβούλευση όπως από το νόμο οφείλει. Θεωρεί ότι είναι τροποποίηση των ΑΕΠΟ του 2011 και παίρνει απ` ευθείας άδεια από το ΥΠΕΝ και την Αποκεντρωμένη. Όμως δεν πρόκειται για τροποποίηση αλλά για ριζική αλλαγή των ΑΕΠΟ και της ΜΠΕ του 2011 αφού τότε δεν προβλεπόταν ούτε ένα MW Φωτοβολταϊκό!
  3. Επειδή η RWE έχει την πλειοψηφία στην εν λόγω εταιρεία, τα δικαιώματα μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα μεταφερθούν στη Γερμανία. Έτσι ενώ η Γερμανία συνεχίζει να παράγει ενέργεια από λιγνίτη και λιθάνθρακα (35% της συνολικής παραγωγής είχε την προηγούμενη βδομάδα) και όχι στη Χώρα μας που παράτησε τον λιγνίτη (4% παραγωγή) έναντι του εισαγόμενου LNG.
  4. Η RWE, ιδιωτική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη και καύση λιγνίτη στη Γερμανία επιστρέφει 200.000 στρέμματα στην Τοπική Κοινωνία της Περιοχής της χωρίς να κατασκευάσει ούτε ένα Φωτοβολταϊκό. Προφανώς αυτό δεν εδράζεται στα «φιλολαϊκά αισθήματα» της Πολυεθνικής αλλά γίνεται κάτω από ισχυρή απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, των Φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιοχής που δραστηριοποιείται.
  5. Τα έργα αυτά εκτός των άλλων, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και από τραπεζικό δανεισμό. Μόνο για τα 200 από τα 950 MW χρηματοδοτούνται με 150 εκ. ευρώ. Όμως ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε πως το ταμείο ανάκαμψης έχει «κλειδώσει» και δεν μπορούν να μπουν άλλα έργα για τη Δυτική Μακεδονία.

Σύντομο ιστορικό της υπόθεσης:

Το 2011 και 2012 είχαν εγκριθεί οι ΜΠΕ και οι ΑΕΠΟ των Ορυχείων Αμυνταίου και Πτολεμαΐδας αντίστοιχα που συμπεριλαμβάνει όλα τα Ορυχεία της Π.Ε Κοζάνης. Σ` αυτές, που έχουν ισχύ νόμου,  προβλεπόταν πως θα γίνουν οι εξορύξεις, οι αποκαταστάσεις των εδαφών και η τελική χρήση των εκτάσεων που θα προέκυπταν από τις αποκαταστάσεις. Σε ότι αφορά τις εκτάσεις εκτός των άλλων προβλέπονταν η επαναπόδοση για αγροτική χρήση 30.000 στρεμμάτων στο Ορυχείο Πτολεμαΐδας σε συνολική έκταση 150.000 στρεμμάτων και 22.000 στρέμματα στο Ορυχείο Αμυνταίου συνολικής έκτασης 66.000 στρεμμάτων. Το τέλος των εξορύξεων και των αποκαταστάσεων προβλεπόταν να ολοκληρωθούν το 2040 και το 2043 αντίστοιχα.

Η ανακοίνωση της απόφασης του Πρωθυπουργού, από τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβρη του 2019  για κλείσιμο όλης της λιγνιτικής παραγωγής αλλάζει όλα τα δεδομένα.  Σταματάνε πρόωρα τη λειτουργία τους το Ορυχείου Αμυνταίου και Καρδιάς που βρίσκεται στο λιγνιτωρυχείο Πτολεμαΐδας. Τα εν λόγω Ορυχεία εγκαταλείπονται, τεράστιες τρύπες ανοιχτές με ανυπολόγιστες συνέπειες στο γύρω Περιβάλλον, στα νερά και την υγεία των κατοίκων της Περιοχής. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με νόμο απαλλάσσει τη ΔΕΗ από τη συμβατική και ηθική της υποχρέωση για αποκατάσταση των εδαφών των σταματημένων Ορυχείων. Μεταβιβάζει το 70% των εκτάσεων της ΔΕΗ (τα μη αποκατεστημένα) σε μια εταιρεία «φάντασμα» «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε» με έδρα την Αθήνα. Η ΔΕΗ κρατάει στο χαρτοφυλάκιό της το 30% που είναι εκτάσεις αδιατάραχτες (απαλλοτριωμένες που δεν σκάφτηκαν) και εδάφη που έχουν αποκατασταθεί (δηλαδή τα φιλέτα).

Στη συνέχεια η ΔΕΗ, χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς να τα φέρει στην Περιφέρεια και στους Δήμους, έστω για γνωμοδότηση αλλάζει ριζικά τους περιβαλλοντικούς όρους και τις ΜΠΕ θεωρώντας αυθαίρετα ότι αυτά είναι τροποποιήσεις των παλιών ΑΕΠΟ….. ΟΜΩΣ δεν πρόκειται για τροποποιήσεις αλλά για Ανατροπές όλων των όρων και των δεδομένων αφού στις εκτάσεις αυτές δεν προβλεπόταν καμία κατασκευή Φωτοβολταϊκού και σήμερα δεσμεύουν κατ αρχήν τα 52.000 στρέμματα που προορίζονταν για αγροτική γη και ξεκίνησαν ήδη την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών που η ισχύς τους θα ξεπεράσει ακόμα και τα 5 γιγαβάτ!!!

Για όλα αυτά «ό γέγονε γέγονε» λέει Ο Περιφερειάρχης και η παράταξή του και προαναγγέλλει πως δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια παρά μόνο θα «παζαρέψει τα ανταποδοτικά»….. «Πάντα για το καλό του τόπου».

Όμως έχουν αναλογιστεί ποιες θα είναι βραχυχρόνιες και οι μακροχρόνιες  συνέπειες αυτής της εγκληματικής συναίνεσης;

  • Έχει ελεγχθεί ότι η εγκατάσταση ενός «τέρα –Φωτοβολταϊκού» 450 MW και σωρευτικά 950 MW + τα άλλα που εγκαθίστανται στη γύρω Περιοχή δεν θα έχει επιπτώσεις στο μικροκλίμα, στις αγροτικές καλλιέργειες και στην υγεία των κατοίκων; Δεν δημιουργούν τεράστια ζητήματα στη μελισσοκομία που αναπτύσσεται σταθερά στη γύρω περιοχή; Μήπως στο τέλος της ζωής τους, που δεν αργεί και πολύ, θα μείνουν κουφάρια στον τόπο μας για να ρυπαίνουν με τοξικά εκτάσεις και υδροφόρο ορίζοντα; Από όσα γνωρίζουμε τόσο μεγάλα Φωτοβολταϊκά δεν έχουν μπει σε κατοικημένες περιοχές ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη, ούτε στον κόσμο ολόκληρο.
  • Η δημιουργία μιας τεράστιας λίμνης, δεκαπλάσιας και σε βάθος και σε έκταση από αυτή που προβλεπόταν δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην ευστάθεια των πρανών και δεν θα ενεργοποιήσει περεταίρω καταστροφικές κατολισθήσεις που ήδη έχουν εμφανιστεί όχι μόνο στους Ανάργυρους και στα Βαλτόνερα αλλά και στους οικισμούς Φανό, Πεδινό κ.α
  • Ο υδροφόρος ορίζοντας που έχει διαρραγεί σε πολλά σημεία λόγω των εξορυκτικών δραστηριοτήτων θα αποκατασταθεί ποτέ ή θα συνεχίσει να τραβάει όλα τα νερά της γύρω Περιοχής προς το βάθος του Ορυχείου με αποτέλεσμα οι αγρότες τις Περιοχής να χρειαστεί να κάνουν γεωτρήσεις στα 400 μέτρα κι αν βρουν νερό;
  • Η μη αποκατάσταση τελικά του Ορυχείου και τα εκτεθειμένα στην ατμόσφαιρα λιγνιτικά κοιτάσματα δεν ενέχει κινδύνους αυταναφλέξεων με εκπομπές θανατηφόρου μονοξειδίου του άνθρακα;
  • Δεν θα έπρεπε οι εκτάσεις αυτές αντί να γίνουν Φωτοβολταϊκά να δοθούν σε ακτήμονες, νέους αγρότες, συνεταιρισμούς αγροτών κλπ Ώστε να μείνουν και οι νέοι στον τόπο τους;

Εκτός από τις ευθύνες της νέας Περιφερειακής Αρχής, τεράστιες είναι και οι ευθύνες της Προηγούμενης που συναίνεσε σε μια σειρά κυβερνητικές επιλογές που μαθηματικά μας έφερναν σ αυτή την κατάσταση.

Βεβαίως η δικαστική προσφυγή είναι ένα μέσο αντίδρασης όμως καταλύτης σ αυτά τα καταστροφικά σχέδια μπορεί να είναι μόνο ο λαϊκός παράγοντας που με την πάλη του θα επιβάλλει λύσεις προς όφελος των εργαζομένων, των αγροτοκτηνοτρόφων και των αυτοαπασχολούμενων.

Εμείς ως ΑΡ.ΣΥ θα είμαστε πάντα στο πλευρό των αγωνιζόμενων κατοίκων και της Τοπικής Κοινωνίας της Περιοχής. Αυτά τα προβλήματα που τώρα προκύπτουν τα περιγράψαμε έγκαιρα και λεπτομερώς ακόμα από τον Γενάρη του 2020 στην Ημερίδα μας και μάλιστα προτείναμε μια ολοκληρωμένη λύση  για την ολόπλευρη αποκατάσταση του Ορυχείου Αμυνταίου και της γύρω Περιοχής. Αυτή μάλιστα η πρότασή μας  μας ψηφίστηκε ομόφωνα από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς όμως να προχωρήσει σε υλοποίηση λόγω αδιαφορίας όλων των υπευθύνων.

Η Γη των Ορυχείων ανήκει στους κατοίκους και όχι στο κεφάλαιο

 

Κοζάνη 24 /1/2024

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Tags: ΑΡΣΥΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
Previous Post

Τι λέει η Εγνατία Οδός για τα περί «τούνελ του τρόμου» στη Σήραγγα Παναγιάς

Next Post

Ρυθμίσεις οφειλών προς τη ΔΕΥΑΚ

Next Post
Νερό

Ρυθμίσεις οφειλών προς τη ΔΕΥΑΚ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ρεάλ Μαδρίτης – Μαρσέιγ: Πολλά τα γκολ στη Μαδρίτη
  • Συνάντηση του Υπευθύνου Έργου του Μηχανισμού Στήριξης Επιχειρήσεων με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης
  • Ο Εμμανουήλ Καραλής με άλμα στα 6 μέτρα κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο
  • Έκτακτα μέτρα κατά της ευλογιάς αιγοπροβάτων – Το σχέδιο 10 ημερών, τι ανέφερε ο Κ. Τσιάρας
  • Δυτική Μακεδονία: Καθολικό “ΟΧΙ” για τη μονάδα καύσης απορριμμάτων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αλεξανδρος ΜΠΟΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ στο Άγνωστοι άρπαξαν τάματα μεγάλης αξίας από ιερή εικόνα – Αναζητούνται από τις αρχές
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr