• Latest
ασπρα μαλλια

Γκριζάρισμα των μαλλιών: Γιατί τα μαλλιά αλλάζουν χρώμα;

23 Δεκεμβρίου 2020
Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

7 Νοεμβρίου 2025
Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

7 Νοεμβρίου 2025
Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

7 Νοεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθεί και η Αιανή στις περιοχές όπου μειώνεται και καταργείται ο ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια.».

7 Νοεμβρίου 2025
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος για τις συνεργασίες διακυβέρνησης

Π. Κουκουλόπουλος για την Αιανή: «Το Νομοσχέδιο διορθώθηκε – Η κοινοβουλευτική προσπάθεια απέδωσε καρπούς»

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης στην Καστοριά

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΑΙΤΑ, ΖΥΓΑΡΙΑ

7 fitness μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

7 Νοεμβρίου 2025
αστυνομια, συλληψη

Συνελήφθη 41χρονος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε περιοχή της Κοζάνης 

7 Νοεμβρίου 2025

Έφτιαχνε πισίνα στο σπίτι του, βρήκε θησαυρό και τον κράτησε

7 Νοεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από το Σύλλογο Βοιωτών Κοζάνης ” Η Αγία Παρασκευή”

Δήμος Βοΐου: 8η Γουρ’νοχαρά στη Βουχωρίνα από το Σύλλογο Βοιωτών Κοζάνης ” Η Αγία Παρασκευή”

7 Νοεμβρίου 2025
ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος

7 Νοεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Η κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να πάρει γενναία μέτρα για τη μείωση των ανισοτήτων και την στήριξη των πολιτών»

7 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γκριζάρισμα των μαλλιών: Γιατί τα μαλλιά αλλάζουν χρώμα;

sierafm by sierafm
23 Δεκεμβρίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ασπρα μαλλια
0
SHARES
78
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Το γκριζάρισμα των μαλλιών είναι αναπόφευκτο για τους περισσότερους ανθρώπους. Είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που συνοδεύει τη γήρανση. Ωστόσο, θα μπορούσε επίσης να οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

Τα γκρίζα μαλλιά έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην εμφάνιση ενός ανθρώπου παρά στη βιολογία. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί άνθρωποι πανικοβάλλονται όταν βλέπουν γκρίζα μαλλιά και επιχειρούν κάθε είδους πράγματα για να τα κρύψουν. Άλλοι τα βάφουν πριν ακόμη εμφανιστούν οι γκρίζες τρίχες.

Η πιθανότητα για γκριζάρισμα αυξάνεται κατά περίπου 10 έως 20% σε κάθε δεκαετία της ζωής σας μετά το 30ο έτος της ηλικίας σας. Ωστόσο, υπάρχουν άτομα με γκρίζα μαλλιά ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Λοιπόν, τι προκαλεί αυτή τη φυσική διαδικασία; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε.

Γκριζάρισμα των μαλλιών

Τα γκρίζα μαλλιά εμφανίζονται συνήθως σταδιακά καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο, σημειώστε ότι όλοι έχουμε λευκά μαλλιά πριν γεννηθούμε, στην αρχή της ζωής μας. Κατά τη διαδικασία ανάπτυξης του εμβρύου, αρχίζει να αποκτά χρώματα λόγω της μελανίνης, μιας χρωστικής ουσίας.

Υπάρχουν δύο τύποι μελανίνης:

  • Ευμελανίνη, που οδηγεί σε σκούρα μαλλιά.
  • Φομελανίνη, η οποία οδηγεί σε ανοιχτόχρωμα μαλλιά.

Και οι δύο συνδυάζονται κατά καιρούς και δημιουργούν άλλους τόνους μαλλιών όπως καστανό, κόκκινο κ.λπ.. Σχηματίζουν μελανίνη σε κύτταρα που ονομάζονται μελανοκύτταρα, των οποίων η λειτουργία είναι η παραγωγή της χρωστικής των μαλλιών. Τα γκρίζα μαλλιά εμφανίζονται επειδή τα μελανοκύτταρα δεν παράγουν πλέον χρωστική ουσία.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πολύ σπάνιο να συμβαίνει σε άτομα κάτω των 20 ετών. Όταν συμβαίνει πριν από την ηλικία των 30, οφείλεται σε πρόωρο γκριζάρισμα

Γιατί εμφανίζονται τα γκρίζα μαλλιά;

Υπάρχουν μερικοί συνηθισμένοι μύθοι για τους λόγους για τους οποίους τα μαλλιά γίνονται γκρίζα. Ωστόσο, η επιστήμη έχει προσδιορίσει μόνο δύο πλήρως αποδεδειγμένες αιτίες.

  • Γενετική: Παρόλο που τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για αυτήν τη διαδικασία δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, γνωρίζουμε ότι η γενετική παίζει καθοριστικό ρόλο. Μεταξύ άλλων, καθορίζει την ηλικία κατά την οποία τα μαλλιά αρχίζουν να χάνουν τη χρωστική τους και να γίνονται γκρίζα. Επίσης, υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις πρόωρου γκριζαρίσματος μεταξύ Καυκάσιων και Ασιατών.
  • Ασθένειες: Καταστάσεις όπως η λεύκη οφείλονται στην απώλεια χρωστικής. Επίσης, η κακοήθης αναιμία, η έλλειψη βιταμίνης Β 12, ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο Werner έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Μερικοί προτείνουν ότι άλλοι παράγοντες προωθούν ή επιταχύνουν τη διαδικασία. Ωστόσο, δεν υπάρχει απόδειξη ότι αυτό συμβαίνει, αν και υπάρχουν ενδείξεις για την επιρροή τους. Αυτοί είναι:

  • Στρες: Η μεταβολή του μεταβολισμού και των ορμονών που προκαλούνται από το στρες θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή μελανίνης. Οι άνθρωποι που περνούν επανειλημμένα δύσκολες στιγμές τείνουν να γκριζάρουν με μεγαλύτερη ταχύτητα.
  • Μια μη ισορροπημένη διατροφή: Μερικοί ερευνητές προτείνουν ότι η χαμηλή κατανάλωση αντιοξειδωτικών και ανόργανων βιταμινών επηρεάζει το γκριζάρισμα.
  • Τοξικές ουσίες: Ορισμένοι πιστεύουν ότι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών μπορεί να οδηγήσουν σε γκρίζα μαλλιά. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη σταθερή απόδειξη πίσω από αυτόν τον ισχυρισμό.

Νέα δεδομένα

Μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων διεξήγαγε μια έρευνα στην οποία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χαμηλή παραγωγή μελανίνης οφείλεται στην υπερβολική παρουσία υπεροξειδίου του υδρογόνου στα τριχοειδή κύτταρα. Ο τρόπος για να το αποφύγετε είναι να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε καταλάση, όπως αβοκάντο, πράσα, κρεμμύδια και συκώτι βοδινού.

Ομοίως, ο καθηγητής Desmond Tobin, από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα είδος βιολογικού ρολογιού στο θυλάκιο των μαλλιών. Αυτό καθορίζει πότε τα μελανοκύτταρα σταματούν να παράγουν τη χρωστική των μαλλιών. Η καινοτομία εδώ είναι ότι υπάρχουν στοιχεία ότι η διαδικασία γκριζαρίσματος είναι αναστρέψιμη.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου της Αιγύπτου, με επικεφαλή τον καθηγητή Irini Samuel, διαπίστωσε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της διαδικασίας γκριζαρίσματος και του στεφανιαίου κινδύνου στους άνδρες. Τα γκρίζα μαλλιά σε νεαρή ηλικία θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικά αυτού του γεγονότος.

Πηγή:meygeia.gr

Tags: ΑΣΠΡΑ ΜΑΛΛΙΑ
Previous Post

5 ψευδείς πληροφορίες σχετικά με το φαγητό: Τι να προσέξετε

Next Post

10 υγιεινά σνακ για… μεταμεσονύχτιες λιγούρες

Next Post
ΨΥΓΕΙΟ

10 υγιεινά σνακ για... μεταμεσονύχτιες λιγούρες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας
  • Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού
  • Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθεί και η Αιανή στις περιοχές όπου μειώνεται και καταργείται ο ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια.».
  • Π. Κουκουλόπουλος για την Αιανή: «Το Νομοσχέδιο διορθώθηκε – Η κοινοβουλευτική προσπάθεια απέδωσε καρπούς»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr