• Latest
αρχοντικο μανουση

Δήμος Βοΐου: Σχεδόν 2 εκ. ευρώ για τη διάσωση του αρχοντικού Μανούση

5 Ιανουαρίου 2021
Νεάπολη: Έγινε η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.  Βίντεο και φωτογραφίες

Νεάπολη: Έγινε η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. Βίντεο και φωτογραφίες

13 Δεκεμβρίου 2025
Συλλυπητήρια από το σωματείου “ΦΙΛΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ” για τον Πενταλοφίτη μάστορα Κώστα Ταρνανά

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών ο Χρήστος Καραλιώτας

13 Δεκεμβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Η τεράστια αύξηση των έμμεσων φόρων πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ακρίβεια, το κόστος στέγασης, την έλλειψη προοπτικών και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους»

13 Δεκεμβρίου 2025
χιονι αλυσιδες

H κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων

13 Δεκεμβρίου 2025
Όλγα Μαρκογιαννάκη

Όλγα Μαρκογιαννάκη: Αναφορικά με την ανακοίνωση της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης στις 12/12/25

13 Δεκεμβρίου 2025
Νεάπολη: Σήμερα Σάββατο η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Νεάπολη: Σήμερα Σάββατο η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

13 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεματικού Πάρκου “Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι”

Δήμος Καστοριάς: Σήμερα η επίσημη έναρξη της Μαγικής Λιμνοπολιτείας!

13 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Με 155 έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα ξεκινά το 2026

Δήμος Βοΐου: Με 155 έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα ξεκινά το 2026

13 Δεκεμβρίου 2025
Saga Furs: Online Δημοπρασία Δεκεμβρίου 2025

Saga Furs: Πρόγραμμα Πωλήσεων για τη Online δημοπρασία Δεκεμβρίου

13 Δεκεμβρίου 2025
εφορια φορολογια

Τέλος η «ομηρία» από χρέη – Απαλλαγή από ποινικές διώξεις και διπλή ρύθμιση-ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά

13 Δεκεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Σοβαρό επεισόδιο σε νοσοκομείο – Ασθενής-μποξέρ επιτέθηκε σε γιατρό και τον ξυλοκόπησε χωρίς αφορμή

13 Δεκεμβρίου 2025
Διπλή δολοφονία στη Φοινικούντα: Στο «μικροσκόπιο» οι επικοινωνίες του ανιψιού – Τα ερωτήματα και το μυστήριο με το λευκό αυτοκίνητο

Έγκλημα στη Φοινικούντα: Αδιάσειστα στοιχεία κατά του ανιψιού του ιδιοκτήτη κάμπινγκ για τη διπλή δολοφονία – Τρίτο άτομο αναζητά η Interpol

13 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Δήμος Βοΐου: Σχεδόν 2 εκ. ευρώ για τη διάσωση του αρχοντικού Μανούση

sierafm by sierafm
5 Ιανουαρίου 2021
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
αρχοντικο μανουση
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Δήμος Βοΐου υπέβαλλε πρόταση προϋπολογισμού 1.932.942,98€ στην πρόσκληση 116, του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας 2014 -2020, για την χρηματοδότηση της πλήρης αποκατάστασης του Αρχοντικού Μανούση (Δούκα Τζάτζα) στην Σιάτιστα.

Η μελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 2017.Μέσα στο διάστημα των τελευταίων επτά μηνών (ενώ σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις έργων στην περιοχή μας χρειάστηκαν χρόνια) ολοκληρώθηκε ο φάκελος του έργου χάρις στις επίπονες προσπάθειες των στελεχών του Δήμο και των μελετητών, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε:

  • Την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη που από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε από το Δήμαρχο Βοΐου Χρήστο Ζευκλή, στήριξε την προσπάθεια μας, αρχικά επισκεπτόμενη η ίδια το μνημείο και έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την αποκατάσταση του, υπερτονίζοντας την αρχιτεκτονική και την ιστορική του αξία, και στην συνέχεια με την έμπρακτη βοήθεια της ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια.
  • Τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και ιδιαιτέρως την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης.
  • Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης) που θα αναλάβει την επίβλεψη του έργου της αποκατάστασης του δομήματος του αρχοντικού, αφού δεν υπάρχει η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βοΐου.
  • Τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου πολιτικό μηχανικό Δρ Κώτσικα Λάζαρο για το συντονισμό του όλου εγχειρήματος

Το Αρχοντικό Μανούση – Δούκα Τζάτζα είναι κτισμένο το 1763 από τους αδερφούς Γεώργιο και Θεόδωρο Μανούση. Τα δύο αδέρφια δημιούργησαν εμπορικό οίκο στην Βιέννη και ήταν δραστήρια μέλη της εκεί Ελληνικής Κοινότητας. Από την αυτοκρατορική αυλή της Αυστροουγγαρίας τους απονεμήθηκε το 1826 τίτλος ευγενείας (Manoussi von Ohabizha). Απόγονοι της οικογενείας, ήταν ο Εθνικός Ευεργέτης και πανεπιστημιακός Θεόδωρος Μανούσης, ο λόγιος Αθανάσιος Μανούσης, η Ιρένα Μανούση von Ohabitza σύζυγος του Έλληνα Πρωθυπουργού Δημητρίου Μάξιμου στην οποία χρωστά την ύπαρξη του το Μέγαρο Μαξίμου, o γιατρός Alessandro Manoussi von Ohabitza (1836-1914) που διατέλεσε διευθυντής του Δημοτικού Νοσοκομείου της Τεργέστης, έγραψε πλήθος επιστημονικών εργασιών και υπήρξε Ευεργέτης της εκεί Ελληνικής Κοινότητας, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας θεατρικών έργων JeanManoussi (1868-1919), η Μαρία Μανούση που νυμφεύτηκε τον ιστορικό, πολιτικό και λογοτέχνη Παύλο Καλλιγά.

Το Αρχοντικό Μανούση είναι ένα μνημείο με εντυπωσιακό ζωγραφικό και ξυλόγλυπτο διάκοσμο, που επέλεξε μάλιστα ο Φώτης Κόντογλου να αντιγράψει ζωγραφικές του παραστάσεις, και με πλούσια ιστορία.

Το Αρχοντικό Μανούση κατοικήθηκε από την οικογένεια Δούκα Τζάτζα έως το 1937 οπότε απαλλοτριώθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και κηρύχτηκε προστατευόμενο μνημείο. Από τα τέλη του 2017 ανήκει στο Δήμο Βοΐου. Εφόσον εγκριθεί η πρόταση του Δήμου Βοΐου και ολοκληρωθεί το έργο, το Αρχοντικό Μανούση θα λειτουργήσει ως επισκέψιμο μνημείο όπως συμβαίνει από το 2017 με το Αρχοντικό της Πούλκως που έχει δεχθεί ως τώρα περισσότερους από 10.000 επισκέπτες.

Ελπίζουμε πως η λειτουργία του Αρχοντικού Μανούση ως επισκέψιμο μνημείο, μαζί με το Αρχοντικό Πούλκως, με το Αρχοντικό Μαλιόγκα (Αργυριάδη), το Αρχοντικό Νεραντζόπουλου (Χατζηγιάννη – Σαχίνη) και το Αρχοντικο Τζώνου που θα αποκατασταθούν από το ΥΠΠΟΑ, σε συνέργια με τις δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος Βοΐου, θα δώσουν μια νέα δυναμική στην τουριστική ανάπτυξη του Βοΐου και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Tags: ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΜΑΝΟΥΣΗ
Previous Post

«Τοπική Αυτοδιοίκηση και πανδημία»… του Λάζαρου Μαλούτα

Next Post

Δήμος Γρεβενών: Απαλλαγή τελών καθαριότητας και φωτισμού για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους εξαιτίας της πανδημίας  

Next Post
ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Δήμος Γρεβενών: Απαλλαγή τελών καθαριότητας και φωτισμού για τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους εξαιτίας της πανδημίας  

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Νεάπολη: Έγινε η Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών ο Χρήστος Καραλιώτας
  • Καλλιόπη Βέττα: «Η τεράστια αύξηση των έμμεσων φόρων πλήττει τη μεγάλη πλειοψηφία, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ακρίβεια, το κόστος στέγασης, την έλλειψη προοπτικών και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους»
  • H κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) διεξάγεται αποκλειστικά με τη χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων
  • Όλγα Μαρκογιαννάκη: Αναφορικά με την ανακοίνωση της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης στις 12/12/25

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr