• Latest

Δημοσκόπηση για το μέλλον της θέρμανσης στις λιγνιτικές περιοχές

9 Ιουλίου 2024
Έρχεται το πιο μαγικό ταξίδι των Χριστουγέννων – Το «Πολικό Εργαστήρι» στην Καστοριά!

Ξεκινούν τα δρομολόγια του Χριστουγεννιάτικου Τρένου προς και από τη «Μαγική Λιμνοπολιτεία»

19 Δεκεμβρίου 2025
Λάζαρος Γκερεχτές: Προχωρά η κατασκευή κόμβων στη Μπάρα Σιάτιστας.  Φωτογραφίες

Λάζαρος Γκερεχτές: Εντάσσεται σε χρηματοδότηση ο κόμβος της Μπάρας Σιάτιστας

18 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο Αντιγόνου: Συνεχίζουμε τον αγώνα μας!

Μπλόκο κόμβου Φιλώτα Δ. Αμυνταίου: Την Παρασκευή 19/12 στις 15:30 συνέλευση στο μπλόκο και 16:00-19:00 κλείσιμο δρόμου

18 Δεκεμβρίου 2025
Βελβεντό: Χριστουγεννιάτικες μελωδίες

Βελβεντό: Χριστουγεννιάτικες μελωδίες

18 Δεκεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος στο Συνέδριο του Economist: «Αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία, με διαρθρωτικές πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Π. Κουκουλόπουλος: «Ανεπίτρεπτη αιφνιδιαστική ταλαιπωρία για τους αγρότες και κτηνοτρόφους στη Δημοτική Κοινότητα Λιβαδερού»

18 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025 το «2ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Τοπικής Γευσιγνωσίας»

Δήμος Κοζάνης: Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025 το «2ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Τοπικής Γευσιγνωσίας»

18 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Υποδεχόμαστε όλοι μαζί το 2026 παρέα με τον μοναδικό Τόνι Σφήνο!

Καστοριά: Υποδεχόμαστε όλοι μαζί το 2026 παρέα με τον μοναδικό Τόνι Σφήνο!

18 Δεκεμβρίου 2025
Μαλούτας: Ποιος εμπιστεύεται πλέον τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Δευτέρα 22-12-2025

18 Δεκεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

7 Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας

18 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

26.026.943,28 € για αποζημιώσεις από την ευλογιά. Λάρισα Σέρρες και Ξάνθη παίρνουν πάνω από τα μισά χρήματα

18 Δεκεμβρίου 2025
Κοζάνη: Έκθεση Τοπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών στην Αιανή

Κοζάνη: Άρπαξαν 4.500 ευρώ παριστάνοντας τον λογιστή

18 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα.  Βίντεο

Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο

18 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Δημοσκόπηση για το μέλλον της θέρμανσης στις λιγνιτικές περιοχές

sierafm by sierafm
9 Ιουλίου 2024
in ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
44
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Πώς βλέπουν οι πολίτες το μέλλον της θέρμανσης στις λιγνιτικές περιοχές;

Σχεδόν 7 στους 10 πολίτες της Κοζάνης, της Εορδαίας, της Φλώρινας και του Αμυνταίου ενθαρρύνουν τοπική αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση να αναθεωρήσουν τον δρομολογούμενο σχεδιασμό για τη θέρμανση και την τηλεθέρμανση που βασίζεται στο ορυκτό αέριο

Η κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και τηλεθέρμανσης των πολιτών στους λιγνιτικούς δήμους της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Εορδαία, Φλώρινα και Αμύνταιο) αποτελεί κομβικό ζήτημα για τη δίκαιη και ομαλή μετάβασή τους στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Ο σχετικός σχεδιασμός δρομολογήθηκε το 2020 και βασίζεται εξολοκλήρου στο ορυκτό αέριο. Ωστόσο, η υλοποίηση πολύ βασικών συστατικών του δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και οι σχετικοί πόροι δεν έχουν εκταμιευτεί. Επιπλέον, στα 4 χρόνια που μεσολάβησαν έχουν λάβει χώρα κοσμογονικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική σε ό,τι αφορά τα ζητήματα θέρμανσης. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η θέσπιση του νέου Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών για τα κτίρια και τις οδικές μεταφορές που θα ακριβύνει τη χρήση ορυκτών καυσίμων στους τομείς αυτούς από το 2027 και μετά, όπως και το REPowerEU που έθεσε πολύ πιο φιλόδοξους στόχους περιορισμού της εξάρτησης από το ορυκτό αέριο ως το 2030 για την ΕΕ-27, προωθώντας παράλληλα τον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης με αντλίες θερμότητας.

Καθώς αυτή την περίοδο αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση για το μέλλον της τηλεθέρμανσης στους τέσσερις δήμους Κοζάνης, Εορδαίας, Αμυνταίου και Φλώρινας, το Green Tank, σε συνεργασία με την prorata, διενέργησε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με τηλεφωνική επικοινωνία σε δείγμα 1000 ατόμων από τους τέσσερις δήμους. Βασικός της στόχος ήταν η διερεύνηση των απόψεων των ίδιων των πολιτών που θα επηρεαστούν άμεσα από τις επιλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης για τη θέρμανση και την τηλεθέρμανση.

Τα κυριότερα ευρήματα συνοψίζονται ως εξής:

  • Μόλις το 14% των πολιτών θεωρεί λογική τη σχεδιαζόμενη λύση με βάση το ορυκτό αέριο για τη θέρμανση και την τηλεθέρμανση των 4 πόλεων στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης και Φλώρινας. Το ίδιο ακριβώς ποσοστό θεωρεί ότι η επιλογή του ορυκτού αερίου θα οδηγήσει στο χαμηλότερο κόστος θέρμανσης. Αντίθετα, το 60% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η επιλογή αυτής της λύσης θα αυξήσει το κόστος θέρμανσης.
  • Το 68% των ερωτώμενων θεωρεί ότι οι δημοτικές αρχές των 4 πόλεων, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, πρέπει να επανεξετάσουν τη λύση που σχεδιάστηκε το 2020 και βασίζεται στο ορυκτό αέριο. Συγκεκριμένα, το 34% θεωρεί ότι ο επανασχεδιασμός πρέπει να γίνει με γνώμονα το χαμηλότερο δυνατό κόστος, ενώ το 29% θέτει ως προτεραιότητα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
  • Το 54% των πολιτών αποδίδει την πρόσφατη κρίση ενεργειακών τιμών στα ορυκτά καύσιμα. Ειδικότερα, το 43% θεωρεί ως κυρίαρχη αιτία της κρίσης το ορυκτό αέριο, ενώ ένα 11% θεωρεί ότι η κρίση σχετίζεται με την άνοδο του κόστους της χρήσης λιγνίτη λόγω του χρηματιστηρίου ρύπων. Στον αντίποδα, λίγο περισσότεροι από 1 στους 5 πολίτες (22%) αποδίδουν την κρίση στην αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Ολοένα και περισσότεροι πολίτες των λιγνιτικών δήμων στρέφονται στις ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών. Σχεδόν 1 στους 2 ερωτώμενους (48%) είτε έχουν ήδη φωτοβολταϊκά (4%), είτε σχεδιάζουν να αποκτήσουν ανεξαρτήτως χρηματοδότησης (21%), είτε θα προχωρούσαν στην εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων αν υπήρχε σχετική επιδότηση (23%).
  • Θετικά διακείμενοι είναι οι πολίτες και ως προς τις αντλίες θερμότητας. Περισσότερα από 1 στα 3 νοικοκυριά (34%) εξετάζουν την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας ως λύση για την κάλυψη των θερμικών τους αναγκών. Από το 53% που δεν εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, περίπου οι μισοί (47%) θεωρούν ως βασικότερο ανασταλτικό παράγοντα το υψηλό κόστος αγοράς και εγκατάστασης αντλιών θερμότητας.

 

  • Το γεγονός ότι οι αντλίες θερμότητες αναγνωρίζονται ως βιώσιμη λύση από τα νοικοκυριά φαίνεται και από το γεγονός ότι τα περισσότερα νοικοκυριά (33%) θα επέλεγαν σήμερα τις αντλίες θερμότητας έναντι του αερίου, αν υπήρχε σχετική επιδότηση, ενώ το 26% δεν θα επέλεγε καμία από τις δύο λύσεις.

 

«Oι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην από το 2020 που σχεδιάστηκε η μετάβαση από τον λιγνίτη στο ορυκτό αέριο για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης στους λιγνιτικούς δήμους της Δ. Μακεδονίας. Από την άλλη μεριά, οι πολίτες φαίνεται να επιζητούν όλο και περισσότερο μακροχρόνια βιώσιμες λύσεις που βασίζονται στον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης και τη χρήση ΑΠΕ. Τοπική αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση οφείλουν να αφουγκραστούν τους πολίτες και τις τάσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής και να επανασχεδιάσουν το μέλλον της θέρμανσης και της τηλεθέρμανσης σε νέες και στέρεες βάσεις», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής & συνιδρυτής του Green Tank.

 

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη δημοσκόπηση εδώ.

Tags: ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ
Previous Post

Καστοριά: Συνελήφθη 42χρονος αλλοδαπός, για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα, καθώς και για το αδίκημα της πλαστογραφίας εγγράφου

Next Post

“Νύχτες Θεάτρου” στην Κοζάνη: «Οκτώ Γυναίκες» την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 και ώρα 21:30 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης

Next Post
“Νύχτες Θεάτρου” στην Κοζάνη: «Οκτώ Γυναίκες» την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 και ώρα 21:30 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης

“Νύχτες Θεάτρου” στην Κοζάνη: «Οκτώ Γυναίκες» την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 και ώρα 21:30 στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ξεκινούν τα δρομολόγια του Χριστουγεννιάτικου Τρένου προς και από τη «Μαγική Λιμνοπολιτεία»
  • Λάζαρος Γκερεχτές: Εντάσσεται σε χρηματοδότηση ο κόμβος της Μπάρας Σιάτιστας
  • Μπλόκο κόμβου Φιλώτα Δ. Αμυνταίου: Την Παρασκευή 19/12 στις 15:30 συνέλευση στο μπλόκο και 16:00-19:00 κλείσιμο δρόμου
  • Βελβεντό: Χριστουγεννιάτικες μελωδίες
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Ανεπίτρεπτη αιφνιδιαστική ταλαιπωρία για τους αγρότες και κτηνοτρόφους στη Δημοτική Κοινότητα Λιβαδερού»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  2. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  3. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr