• Latest
εκλογες

Δημοτικές εκλογές: Πώς εκλέγονται πρόεδρος και συμβούλιο στις κοινότητες

18 Απριλίου 2023
Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2026» ­- Ξεκινά ένα πλούσιο καλοκαίρι πολιτισμού, δημιουργίας και συμμετοχής

«Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026»: Άνοιξε τις πύλες του το 2ο Φεστιβάλ Γλυπτικής στο Πάρκο των Μανιταριών

11 Ιουνίου 2026
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Δήμος Κοζάνης: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για αργίες και νυχτερινά

11 Ιουνίου 2026
Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών για τη στήριξη των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα των κοινωνικών δομών.

Δήμος Γρεβενών: Διατηρούνται σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη για το 2026

11 Ιουνίου 2026
Γιώργος Αμανατίδης: Εγκρίθηκαν 110εκ. € για 18 έργα του Πυλώνα ΙΙΙ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Δύο εντάξεις έργων για την Τ.Κ. Ακρινή

11 Ιουνίου 2026
Fiesta voio 2026: Το Αναλυτικό Πρόγραμμα

FIESTA VOIO 2026: Το μεγαλύτερο μουσικό και κατασκηνωτικό φεστιβάλ της βορείου Ελλάδος επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά

11 Ιουνίου 2026
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη – Γιορτή Προσφοράς από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής»

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη – Γιορτή Προσφοράς από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής»

11 Ιουνίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Κυριακή 14-06-2026

11 Ιουνίου 2026
1ο ΓΕΛ Κοζάνης. Εμπειρίες μάθησης και συνεργασίας μέσω Erasmus+

1ο ΓΕΛ Κοζάνης. Εμπειρίες μάθησης και συνεργασίας μέσω Erasmus+

11 Ιουνίου 2026
Χάρης Κάτανας: Επιλέγω τα επιχειρήματα, όχι τις προσβολές

Χάρης Κάτανας: Επιλέγω τα επιχειρήματα, όχι τις προσβολές

11 Ιουνίου 2026
χρημα

ΔΕΥΑΒ: Ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τι ορίζεται από το νόμο

11 Ιουνίου 2026
Δήμος Βοΐου: Έναρξη προγράμματος καθαρισμού και πλύσης κάδων απορριμμάτων

Δήμος Βοΐου: Έναρξη προγράμματος καθαρισμού και πλύσης κάδων απορριμμάτων

11 Ιουνίου 2026
Σιάτιστα: Ο Μπούνος αποκτά και πάλι παιδική χαρά. Φωτογραφίες

Σιάτιστα: Ο Μπούνος αποκτά και πάλι παιδική χαρά. Φωτογραφίες

11 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Δημοτικές εκλογές: Πώς εκλέγονται πρόεδρος και συμβούλιο στις κοινότητες

sierafm by sierafm
18 Απριλίου 2023
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
εκλογες
0
SHARES
10
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής προέδρων και συμβουλίων στις δημοτικές κοινότητες θεσπίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ως ν. 5043/2023.

Ειδικότερα, με το άρθρο 18 προβλέπεται ότι από τις επόμενες δημοτικές εκλογές τριμελές συμβούλιο θα έχουν οι δημοτικές κοινότητες με μόνιμο πληθυσμό από 201 κατοίκους και άνω.

Σήμερα αυτό ισχύει για τις κοινότητες με πάνω από 300 κατοίκους. Οι δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 201 έως 300 κατοίκους, που επηρεάζονται από τη ρύθμιση, είναι συνολικά 723.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, οι δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό έως 200 κατοίκους διοικούνται από τον πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας, ενώ µε πληθυσμό άνω των 201 κατοίκων διοικούνται από τον πρόεδρο του συμβουλίου και το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας.

Το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από:

α) τρία µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους,

β) πέντε µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους,

γ) 11 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους και

δ) 15 µέλη, σε δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 50.001 κατοίκους και άνω.

Σημειώνεται ότι δεν εκλέγονται συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων στους δήμους της Περιφέρειας Αττικής, µε εξαίρεση τους δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Νήσων, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής.

Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά τον α΄ γύρο στη δημοτική κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι λοιποί υποψήφιοι, του ίδιου συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί.

Την αντίθεσή της στη ρύθμιση έχει εκφράσει η Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου Κοινοτήτων Ελλάδος, καθώς ζητεί να επανέλθει η ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των προέδρων και των συμβουλίων των κοινοτήτων.

Πώς εκλέγονται πρόεδρος και συμβούλιο

 Με το άρθρο 37 πρόεδρος δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό έως 300 κατοίκους και τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό από 301 έως 2.000 κατοίκους θα εκλέγονται σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοτικής κοινότητας, ανεξάρτητα αν είναι μέρος του συνδυασμού του επιτυχόντος δημάρχου ή όχι.

Οι έδρες των συμβούλων κατανέμονται αναλογικά στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές στη συγκεκριμένη δημοτική κοινότητα και σύμφωνα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν σε αυτήν.

Πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου είναι ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού στη δημοτική κοινότητα που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 2.001 κατοίκους και άνω, στις οποίες συγκροτούνται (ανάλογα με τον μόνιμο πληθυσμό κάθε δημοτικής κοινότητας) πενταμελή, ενδεκαμελή και δεκαπενταμελή συμβούλια, πρόεδρος ορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του συνδυασμού του δημάρχου, καθώς σύμφωνα με την νομοθεσία ο συνδυασμός του δημάρχου λαμβάνει τα 3/5 του συμβουλίου αυτών των δημοτικών κοινοτήτων.

Ειδική ρύθμιση για την εκλογή προέδρου συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων με ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 που λήγει η δημοτική περίοδος που διανύουμε περιέχεται στο άρθρο 10.

Συμμόρφωση με το ΣτΕ

 
Η διάταξη συνιστά συμμόρφωση με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης του προέδρου των δημοτικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων με ορισμό του συμβούλου του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού.

Με τη νέα διάταξη επανέρχονται σε ισχύ οι ρυθμίσεις που προβλέπουν την εκλογή του προέδρου της δημοτικής κοινότητας από το σύνολο των μελών του συμβουλίου μεταξύ των δύο πρώτων συμβούλων των δύο πρώτων κατά σειρά εκλογής συνδυασμών.

Αυτό σημαίνει ότι σε όσες κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ο πρόεδρος δεν εκλέχτηκε σε συνδυασμό που συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, θα πρέπει να γίνει ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου κοινότητας για να εκλεγεί εκ νέου ο πρόεδρός του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΕΚΛΟΓΕΣΟΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Previous Post

Γεύματα αγάπης και τρόφιμα σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη στήριξης μοίρασε ο Δήμος Καστοριάς

Next Post

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: Προκηρύχθηκε το νέο ΕΣΠΑ “Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ”

Next Post
ΠΑΝΣΕΚΤΕ

ΠΑΝΣΕΚΤΕ: Προκηρύχθηκε το νέο ΕΣΠΑ “Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ”

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026»: Άνοιξε τις πύλες του το 2ο Φεστιβάλ Γλυπτικής στο Πάρκο των Μανιταριών
  • Δήμος Κοζάνης: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για αργίες και νυχτερινά
  • Δήμος Γρεβενών: Διατηρούνται σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη για το 2026
  • Δύο εντάξεις έργων για την Τ.Κ. Ακρινή
  • FIESTA VOIO 2026: Το μεγαλύτερο μουσικό και κατασκηνωτικό φεστιβάλ της βορείου Ελλάδος επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr