• Latest
πονος αυτι

Εγκεφαλίτιδα: Συμπτώματα, αιτίες, και θεραπείες

8 Φεβρουαρίου 2021
ΝΔ-ΔΕΕΠ ΚΟΖΑΝΗΣ

Νέα Δημοκρατία: Χωρίς εκλογές η νέα ΔΕΕΠ ( ΝΟΔΕ) και οι νέες ΔΗΜ.Τ.Ο. Δείτε τα ονόματα

20 Νοεμβρίου 2025
Σέρβια: Βροχή και χαλάζι σε Νεράϊδα και Μεταξά.  Εικόνες

Αρναούτογλου: Γιατί Ήπειρος, βορειοδυτικό Ιόνιο κατά τόπους η Δυτική Μακεδονία χρειάζονται λόγω των έντονων βροχοπτώσεων αυξημένη επαγρύπνηση τώρα!

20 Νοεμβρίου 2025
Υπερχείλισε ο ποταμός Αλιάκμονας – Εικόνες καταστροφής

Υπερχείλισε ο ποταμός Αλιάκμονας – Εικόνες καταστροφής

19 Νοεμβρίου 2025
Ευλογιά προβάτων: Στο μικροσκόπιο η προέλευση των κρουσμάτων – Τα μέτρα που ελήφθησαν

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στηρίζει τους κτηνοτρόφους της ΠΕ Κοζάνης με δωρεά ζωοτροφών αξίας 40.000 ευρώ

19 Νοεμβρίου 2025
Άγιος Δημήτριος

Σιάτιστα: Αγρυπνία στον Άγιο Δημήτριο την Παρασκευή

19 Νοεμβρίου 2025
Πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα η εκδήλωση του Επιμελητηρίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο.  Βίντεο και φωτογραφίες

Πραγματοποιήθηκε στη Σιάτιστα η εκδήλωση του Επιμελητηρίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Βίντεο και φωτογραφίες

19 Νοεμβρίου 2025
Νέο Πρυτανικό Σχήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Φλώρινα: Κατάληψη της Σχολής εικαστικών τεχνών – Aίτημα για νέο κτίριο

19 Νοεμβρίου 2025
Ευχαριστήριο μήνυμα του Δημάρχου Γρεβενών προς το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών

Γρεβενά: Νέο συλλαλητήριο ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου

19 Νοεμβρίου 2025
Ο Τάσος Ροβυθάκης λαμπαδηδρόμος στην Ολυμπιακή Φλόγα των Χειμερινών Ολυμπιακών αγώνων στην Κοζάνη

Λαμπαδηδρομία Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Milano-Cortina 2026: Η Φλόγα φωτίζει την Καστοριά

19 Νοεμβρίου 2025
Φίλοι της Παράδοσης: Ευχαριστήρια επιστολή

Ευχαριστήριο Συσσιτίου Δήμου Κοζάνης

19 Νοεμβρίου 2025
Ενημερωτική εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και το Ι.Ν.Ε της Γ.Σ.Ε.Ε

Ενημερωτική εκδήλωση από το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και το Ι.Ν.Ε της Γ.Σ.Ε.Ε

19 Νοεμβρίου 2025
Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Ελληνικής Αστυνομίας

19 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εγκεφαλίτιδα: Συμπτώματα, αιτίες, και θεραπείες

sierafm by sierafm
8 Φεβρουαρίου 2021
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
πονος αυτι
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η εγκεφαλίτιδα προκαλεί συνήθως πυρετό, πονοκέφαλο, και κόπωση. Μπορεί να προκαλέσει επίσης κώμα, ακόμη και θάνατο. Είναι μια σοβαρή ασθένεια η οποία, δυστυχώς, επηρεάζει παιδιά κάτω του ενός έτους αρκετά πιο συχνά απ’ ότι άλλες ομάδες.

Η εγκεφαλίτιδα είναι μια ασθένεια που αποτελείται από τη φλεγμονή του εγκεφάλου. Κανονικά προκαλείται από ιογενή λοίμωξη, αν και υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες. Για την ακρίβεια, τις περισσότερες φορές πρόκειται για επιπλοκή μεταδοτικών ασθενειών.

Ευτυχώς, η εγκεφαλίτιδα δεν είναι πολύ συχνή. Τα τελευταία χρόνια έχει πέσει αρκετά ο αριθμός τέτοιων περιπτώσεων χάρη στον εκτενή εμβολιασμό και τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού. Ακόμη και έτσι όμως, η μερίδα του πληθυσμού που επηρεάζεται περισσότερο από αυτή την ασθένεια είναι τα παιδιά.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν 5 με 10 περιπτώσεις ανά 100.000 παιδιά. Δυστυχώς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η ασθένεια εμφανίζεται πριν τα παιδιά κλείσουν το πρώτο έτος ζωής τους. Πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή.

Οι αίτιες, αλλά και τα συμπτώματα μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, και είναι σημαντικό να τα ανακαλύψετε νωρίς ώστε ν’ αποφύγετε σοβαρές επιπτώσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα σας εξηγήσουμε τι είναι η εγκεφαλίτιδα, ποιες είναι οι αιτίες, τα συμπτώματα και οι θεραπείες της.

Τι προκαλεί την εγκεφαλίτιδα;

Όπως προαναφέραμε πρόκειται για τη φλεγμονή του εγκεφαλικού ιστού. Είναι μια πάθηση με πολλαπλές αιτίες, αν και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλείται από έναν ιό. Παρόλα αυτά, μπορεί να προκληθεί και από βακτηριακή λοίμωξη.

Όταν η λοίμωξη συμβαίνει απευθείας στον εγκέφαλο, ονομάζεται πρωτογενής εγκεφαλίτιδα. Όμως, μπορεί να ξεκινήσει από κάποιο άλλο μέρος του σώματος, τότε, μέσω μετεγκατάστασης, καταλήγει να επηρεάζει τον εγκέφαλο. Αυτή είναι η δευτερογενής εγκεφαλίτιδα.

Στα παιδιά, οι ιοί που την προκαλούν πιο συχνά είναι η ιλαρά, η παρωτίτιδα (μαγουλάδες), και η ερυθρά. Ευτυχώς, υπάρχουν εμβόλια γι’ αυτές τις ασθένειες. Άλλες αιτίες είναι:

  • Ο ιός του έρπητα: Μπορούν να τον προκαλέσουν το σύμπλεγμα του έρπητα, ο ιός Epstein-Barr, ή η ανεμοβλογιά.
  • Ο ιός της λύσσας: Συνήθως μεταδίδεται από δάγκωμα ζώου.
  • Εντεροϊοί: Όπως η πολιομυελίτιδα.
  • Βακτηριακή μηνιγγίτιδα: Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.
  • Παράσιτα.

Είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι η εγκεφαλίτιδα δεν είναι μεταδοτική ασθένεια. Ωστόσο, προκαλείται συχνά από κάποια μεταδοτική ασθένεια. Επίσης, όπως προαναφέραμε, μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλων παθήσεων, όπως του καρκίνου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της εγκεφαλίτιδας;

Να θυμάστε ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλείται από έναν ιό, τα αρχικά συμπτώματα μπορούν να ποικίλλουν και να μην είναι ξεκάθαρα. Παραδείγματος χάρη, μια τυπική περίπτωση θα δείξει κούραση, μυϊκό πόνο, και πονοκέφαλο. Επιπλέον, είναι φυσιολογικό να προκαλεί πυρετό.

Όταν προχωρά η ασθένεια, τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα. Μπορεί να βιώσετε επιληπτικές κρίσεις, λιποθυμία, και προβλήματα στην ομιλία. Επιπροσθέτως, πολλοί άνθρωποι χάνουν την αίσθηση σε κάποια μέρη του σώματός τους.

Στην περίπτωση των μωρών, μπορεί να είναι δύσκολη η παρατήρηση των συμπτωμάτων. Τα παιδιά δείχνουν συνήθως ευερεθιστότητα, κάνουν εμετό, ή δεν τρώτε σωστά. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε κώμα. Αν δεν την αντιμετωπίσετε, η εγκεφαλίτιδα προκαλεί τον θάνατο.

Πώς μπορείτε ν’ αντιμετωπίσετε την εγκεφαλίτιδα;

Για τη διάγνωση της ασθένειας, οι γιατροί εκτελούν διάφορες εξετάσεις και έρευνες. Αρχικά, θα πρέπει να κάνουν μια ανάλυση αίματος και ούρων. Αυτό θα τους επιτρέψει να καθοδηγήσουν τη διάγνωσή τους και να κατανοήσουν τις πιθανές αιτίες.

Κανονικά, θα κάνουν μια μαγνητική ή αξονική τομογραφία για να παρατηρήσουν τον εγκέφαλο. Σε κάποιες περιπτώσεις, θα πρέπει να κάνουν οσφυονωτιαία παρακέντηση. Κατά τη διαδικασία αυτή εξάγεται εγκεφαλονωτιαίο υγρό το οποίο, όταν αναλυθεί στο εργαστήριο, μπορεί να επιβεβαιώσει την αιτία.

Για ν’ αντιμετωπίσετε την εγκεφαλίτιδα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κρατήσετε σταθερό το άτομο και να ξεκουράζεται. Η θεραπεία περιλαμβάνει αναλγητικά φάρμακα όπως παρακεταμόλη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ).

Τι να κάνετε αν έχετε συμπτώματα εγκεφαλίτιδας;

Παρότι είναι δύσκολη η διάγνωσή της σε παιδιά, ορισμένα σημάδια μπορούν να σας βάλουν σε υποψίες. Στους ενήλικες, θα παρατηρήσετε έντονο πονοκέφαλο και πυρετό, αλλά και ορισμένες αλλαγές στις γνωστικές λειτουργίες

Υπάρχουν κάποιοι ιοί που προκαλούν εγκεφαλίτιδα και υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες γι’ αυτούς. Όμως, δεν ισχύει πάντα αυτό. Είναι πολύ σημαντικό, όταν έρχεστε αντιμέτωποι με οποιοδήποτε σύμπτωμα να δείτε τον γιατρό σας. Η εγκεφαλίτιδα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή σας.

Πηγή:meygeia.gr

Previous Post

Πίεση: Έξι μικρές αλλαγές που την ρίχνουν χωρίς φάρμακα

Next Post

«Κόφτης» στα SMS για ψώνια και άσκηση -Τα σενάρια και οι δυσκολίες στην εφαρμογή

Next Post
sms, 13033, κινητο

«Κόφτης» στα SMS για ψώνια και άσκηση -Τα σενάρια και οι δυσκολίες στην εφαρμογή

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Νέα Δημοκρατία: Χωρίς εκλογές η νέα ΔΕΕΠ ( ΝΟΔΕ) και οι νέες ΔΗΜ.Τ.Ο. Δείτε τα ονόματα
  • Αρναούτογλου: Γιατί Ήπειρος, βορειοδυτικό Ιόνιο κατά τόπους η Δυτική Μακεδονία χρειάζονται λόγω των έντονων βροχοπτώσεων αυξημένη επαγρύπνηση τώρα!
  • Υπερχείλισε ο ποταμός Αλιάκμονας – Εικόνες καταστροφής
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας στηρίζει τους κτηνοτρόφους της ΠΕ Κοζάνης με δωρεά ζωοτροφών αξίας 40.000 ευρώ
  • Σιάτιστα: Αγρυπνία στον Άγιο Δημήτριο την Παρασκευή

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr