• Latest
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ

Εισήγηση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν για την επενδυτική συμφωνία με την εταιρεία Ελληνικός χρυσός

19 Μαρτίου 2021
Νεκρός 13χρονος που οδηγούσε ηλεκτρικό πατίνι και συγκρούστηκε με αυτοκίνητο

Nέο ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι-12χρονος τραυματίστηκε έξω από τον πρώην Σιδηροδρομικό Σταθμό Κοζάνης-Μεταφέρθηκε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο

5 Μαΐου 2026
Συνάντηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με το Ε.Κ.Ν.Ε. Ενίσχυση της νεανικής συμμετοχής μέσω συνεργασιών

Συνάντηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με το Ε.Κ.Ν.Ε. Ενίσχυση της νεανικής συμμετοχής μέσω συνεργασιών

5 Μαΐου 2026
FixItBnB: Νέα υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης από τη ΔΕΗ

FixItBnB: Νέα υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης από τη ΔΕΗ

5 Μαΐου 2026
«Ιστορική στιγμή»: Το τρένο επέστρεψε στο Αμύνταιο, μετά από τρία χρόνια – Κυρανάκης: Έως τέλη Μαΐου τα δρομολόγια

Κυρανάκης από Φλώρινα: «Επανακτούμε την εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στο τρένο» – Δύο δρομολόγια τη μέρα για Φλώρινα-Θεσσαλονίκη

5 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Συναυλία κλιμακίου της Μπαντίνας της «Πανδώρας»

Δήμος Κοζάνης: Συναυλία κλιμακίου της Μπαντίνας της «Πανδώρας»

5 Μαΐου 2026
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Γλωσσική Διδασκαλία σε Πολυπολιτισμικά και Ψηφιακά Περιβάλλοντα»

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Γλωσσική Διδασκαλία σε Πολυπολιτισμικά και Ψηφιακά Περιβάλλοντα»

5 Μαΐου 2026
«Ιστορική στιγμή»: Το τρένο επέστρεψε στο Αμύνταιο, μετά από τρία χρόνια – Κυρανάκης: Έως τέλη Μαΐου τα δρομολόγια

«Ιστορική στιγμή»: Το τρένο επέστρεψε στο Αμύνταιο, μετά από τρία χρόνια – Κυρανάκης: Έως τέλη Μαΐου τα δρομολόγια

5 Μαΐου 2026
Δήμος Κοζάνης: Το έργο μας, μιλά από μόνο του! – Ο απολογισμός των κυριότερων έργων και δράσεων του δεύτερου 15νθημέρου του Απριλίου 2026

Δήμος Κοζάνης: Το έργο μας, μιλά από μόνο του! – Ο απολογισμός των κυριότερων έργων και δράσεων του δεύτερου 15νθημέρου του Απριλίου 2026

5 Μαΐου 2026
Όλγα Μαρκογιαννάκη

Ανάρτηση για την Πτολεμαϊδα V της Όλγας Μαρκογιαννάκη, Αναπλ. Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ

5 Μαΐου 2026
ταξιδι διακοπες

Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι

5 Μαΐου 2026
Δράσεις – παρουσιάσεις του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με Λ.Τ. Κοζάνης

Δράσεις – παρουσιάσεις του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου με Λ.Τ. Κοζάνης

5 Μαΐου 2026
Αδράνεια καταλογίζει στην Περιφερειακή Αρχή ο Γιώργος Κασαπίδης

Αδικαιολόγητη η πεντάμηνη παύση των εργασιών κατασκευής της σήραγγας της Κλεισούρας.

5 Μαΐου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 6 Μαΐου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εισήγηση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν για την επενδυτική συμφωνία με την εταιρεία Ελληνικός χρυσός

sierafm by sierafm
19 Μαρτίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ
0
SHARES
2
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Εισήγηση του Βουλευτή Στάθη Κωνσταντινίδη στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  με τίτλο «Κύρωση Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ” και συναφείς διατάξεις»

Με την υπογραφή της σύμβασης της 5ης Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και στην “Ελληνικός Χρυσός” και την κύρωσή της σήμερα από την ολομέλεια,  δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση μίας πολύ σημαντικής επένδυσης στη χώρα.

Πρόκειται για μία σύμβαση, που δημιουργεί ασφάλεια δικαίου για τα  συμβαλλόμενα  μέρη, τα  οποία αναλαμβάνουν εκατέρωθεν  υποχρεώσεις,  που  καθιστούν τη σχέση  λειτουργική και ισορροπημένη και όπως φαίνεται αμοιβαία επωφελή,  ενώ   προβλέπονται και  οι  διαδικασίες   ταχείας  επίλυσης σε  τυχόν διαφορές που θα προκύψουν.

Είναι όμως ορατή, θα πω, και κάποια δυσπιστία από την πλευρά της εταιρίας απέναντι στην  ελληνική  πολιτεία.

Και μάλλον δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, μετά από τα μύρια κύματα από  τα  οποία έχει περάσει αυτή η σχέση.

Θυμόμαστε όλοι, τις  στοχοποιήσεις, τα επεισόδια, σε βάρος της επένδυσης, αλλά και τις ατέρμονες αντιδικίες  που  την είχαν  στοιχειώσει.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι κανένα επενδυτικό σχέδιο δε μπορεί να ξεδιπλωθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Και όταν ο επενδυτής αισθάνεται ανεπιθύμητος, αυτό συνήθως τον  κάνει  πιο  επιφυλακτικό. Κι αυτό, όχι σε σχέση με το αυτονόητο επιχειρηματικό ρίσκο, που συνοδεύει την κάθε επένδυση, αλλά με την αστάθεια που εμφανίζει η χώρα στην οποία αυτή υλοποιείται, με την αβεβαιότητα του θεσμικού πλαισίου, με τη βραδύτητα στην αμετάκλητη εκδίκαση των   διαφορών.

Αυτά είναι ζητήματα που φρενάρουν κάθε επένδυση.

Και δεν έφτανε μόνο το προβληματικό  ιστορικό αυτής της σχέσης, που δυσκόλευε την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας,  ήρθαν  και οι αρνητικές συνθήκες του κορωνοϊού, οι  οποίες  καθιστούν επισφαλή  κάθε  επιχειρηματικό  σχεδιασμό.

Όμως, πλέον η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και αυτό αποδεικνύεται σε μία κρίσιμη περίοδο, που η παγκόσμια οικονομία υφίσταται τεράστιους κραδασμούς  και  όλα  τα κράτη -και η χώρα μας- καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να διατηρήσουν κάποιες  θέσεις  εργασίας.

Σε αυτές λοιπόν τις περιστάσεις, η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει και υπογράφει μία συμφωνία, η οποία  εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει 5.000 θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες και επιπλέον θα φέρει στο Δημόσιο αυξημένα έσοδα από φόρους και μεταλλευτικά τέλη, θετική επίδραση στο εμπορικό  ισοζύγιο και ανάπτυξη στον μεταλλευτικό κλάδο.

Σε τοπικό επίπεδο, μάλιστα, οι  οικονομικές επιπτώσεις αναμένονται  επίσης θετικές, ενώ  διαλαμβάνονται  στη  σύμβαση και δεσμεύσεις για ανταποδοτικές  κοινωνικές παροχές αλλά και όροι  εντοπιότητας για τους εργαζόμενους και τους εργολάβους που θα δραστηριοποιηθούν γύρω  από  την  επένδυση.

Όμως, εγγυήσεις προβλέπονται και για την προστασία του περιβάλλοντος, με την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών  και  την  εποπτεία   των  αρμόδιων  οργάνων.

Ειδικότερα, το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει:

  •  την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου των Σκουριών.
  •  την αύξηση της δυναμικότητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας.
  •  την αναβάθμιση και επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα επιτρέψει στην επένδυση να αξιοποιήσει  όλες τις μεταλλευτικές δυνατότητες της περιοχής,  για την ωφέλεια όλων  των  μερών, με όρους βιωσιμότητας, αποδοτικότητας  και  σεβασμού  για το  περιβάλλον.

Όμως, δεν είναι μόνο η σχέση των δύο μερών, είναι και το μήνυμα που εκπέμπεται  διεθνώς.

Ότι  πλέον  η  Ελλάδα δεν είναι μία χώρα εχθρική στους επενδυτές,   αλλά  ένας  αξιόπιστος  συνομιλητής,   που διαμορφώνει  μεν  ένα  φιλικό περιβάλλον, αλλά με   συνθήκες αμοιβαίου  σεβασμού και  για  το κοινό  συμφέρον.

 

Και πως ορίζεται, εν προκειμένω, αυτό το αυξημένο συμφέρον για το δημόσιο;

Τα οφέλη που προκύπτουν από το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο ανέρχονται σε:

  •  $1,9 δισ. για επιπλέον επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων.
  •   5.000, όπως προείπαμε, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στο τοπικό εργατικό  δυναμικό.
  •  1 δισ. έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο από φόρους.
  •  191 εκ. από τα μεταλλευτικά τέλη για το κράτος και την τοπική οικονομία και
  •  €70 εκ. για έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης,

σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.

Εξάλλου, η νέα σύμβαση περιέχει ειδικές προβλέψεις  για τη  διαχείριση  των  αρχαιοτήτων, αλλά και πλαίσιο για την αναθεώρηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με εκατέρωθεν υποχρεώσεις και προθεσμίες και για το Δημόσιο, για να  θυμηθούμε  αυτό  που  είπαμε προηγουμένως για τις επιφυλάξεις της εταιρίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρόκειται για μία σημαντική συμφωνία  που ξεκλειδώνει μία μεγάλη  επένδυση.

Η οποία έρχεται σε συνέχεια άλλων εμβληματικών   συμφωνιών και ως προάγγελος των τελικών  ρυθμίσεων  για την έναρξη κατασκευαστικών  εργασιών   στο   Ελληνικό.

Όμως η αντιπολίτευση  και κυρίως η αξιωματική  δε λέει να ξεκολλήσει από τις εμμονές και τις ιδεοληψίες της.

Έπαιξε  πάλι  την  κασέτα της δουλοπαροικίας, των συμφερόντων  και  κατήγγειλε   πολιτικές   συναλλαγές. Φευ, το κόμμα του οποίου κορυφαία  στελέχη ελέγχονται για επιχειρηματικά νταραβέρια.

Απείλησε ότι θα καταγγείλει την  επενδυτική  συμφωνία   στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δηλαδή, ότι θα υποχρεώσει τη χώρα  σε ανακτήσεις και σε αποζημιώσεις.

Υποσχέθηκε ότι θα ανατρέψει τη σύμβαση, κι όταν έρθει στα πράγματα και κάπου εκεί μάλιστα ο εκπρόσωπος, ο εισηγητής του Σύριζα υπενόησε ότι  οι δικλείδες μπήκαν   στη  σύμβαση  διότι   βλέπουμε    την πολιτική  αλλαγή που  έρχεται.  Να του θυμίσω, λοιπόν, ότι η σύμβαση έχει δυνητική  διάρκεια   50  ετών και   δεν φιλοδοξούμε να  την  εξαντλήσουμε  ως  κυβέρνηση,  αν  και με την πολιτική που  ακολουθεί  ο  Σύριζα αποκλείεται  να  τον   εμπιστευτούν  οι πολίτες   ούτε   μέχρι    τότε.

Σας  ευχαριστώ πολύ.

Tags: ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Previous Post

Δυτική Μακεδονία: Αναλυτικοί πίνακες με την εξέλιξη των ενεργών κρουσμάτων. 10 κρούσματα στο Δήμο Βοΐου την Πέμπτη 18 Μαρτίου

Next Post

Σύλληψη 20χρονου σε περιοχή της Καστοριάς για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη 20χρονου σε περιοχή της Καστοριάς για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Nέο ατύχημα με ηλεκτρικό πατίνι-12χρονος τραυματίστηκε έξω από τον πρώην Σιδηροδρομικό Σταθμό Κοζάνης-Μεταφέρθηκε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο
  • Συνάντηση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με το Ε.Κ.Ν.Ε. Ενίσχυση της νεανικής συμμετοχής μέσω συνεργασιών
  • FixItBnB: Νέα υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης από τη ΔΕΗ
  • Κυρανάκης από Φλώρινα: «Επανακτούμε την εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στο τρένο» – Δύο δρομολόγια τη μέρα για Φλώρινα-Θεσσαλονίκη
  • Δήμος Κοζάνης: Συναυλία κλιμακίου της Μπαντίνας της «Πανδώρας»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  2. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
  3. Εκδήλωση για τη Μάχη της Οσνίτσανης - GreekHumans στο Δήμος Βοΐου: Η Εκδήλωση για τον εορτασμό της Μάχης της Οσνίτσανης στη Δαμασκηνιά. Φωτογραφίες
  4. Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο - TsotiliNews στο Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  5. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr