• Latest
ΦΑΓΗΤΟ

Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Κάνουν καλό ή κακό;

9 Ιουλίου 2020
Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Σιάτιστας στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου

Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Σιάτιστας στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου

20 Δεκεμβρίου 2025
Πέμπτη 9 Οκτωβρίου, διακοπή υδροδότησης και αρρυθμίες σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης

Βόιο: Πιθανή διακοπή νερού για τρεις μέρες λόγω σοβαρής βλάβης σε αγωγό της ΔΥΠΡΑ

20 Δεκεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Τα Δημοτικά σχολεία συνεργάστηκαν σε μια όμορφη εκδήλωση για τα Χριστούγεννα.  Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Τα Δημοτικά σχολεία συνεργάστηκαν σε μια όμορφη εκδήλωση για τα Χριστούγεννα. Βίντεο και φωτογραφίες

20 Δεκεμβρίου 2025
Έκθεση τοπικών προϊόντων στο Ζάππειο. Ο Ζευκλής στο περίπτερο του Γεωπάρκου. Βίντεο

Έκθεση τοπικών προϊόντων στο Ζάππειο. Ο Ζευκλής στο περίπτερο του Γεωπάρκου. Βίντεο

20 Δεκεμβρίου 2025
Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου «Πορτρέτα του Κώστα Ντιό»

Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου «Πορτρέτα του Κώστα Ντιό»

20 Δεκεμβρίου 2025
Θεόδωρος Πήττας: « Όταν δεν έχεις τι να πεις στη λογοδοσία, συκοφαντείς για να προκαλέσεις θόρυβο». Απάντηση στη Λαϊκή Συσπείρωση

Βόιο: Καταδίκη της θανάτωσης ζώων στο Σισάνι

20 Δεκεμβρίου 2025
Πράσσος: Φθηνό ρεύμα στους αγρότες και εγγυημένες τιμές στα Προϊόντα

Πράσσος: Φθηνό ρεύμα στους αγρότες και εγγυημένες τιμές στα Προϊόντα

20 Δεκεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: «Να γίνει πράξη η προσωπική διαβεβαίωση του Υπουργού ότι θα λυθεί το πρόβλημα με τις αγροτικές ιδιοκτησίες στην Π.Ε. Κοζάνης»

20 Δεκεμβρίου 2025

ΑΕΚ – ΟΦΗ: Με φόρα από την Ευρώπη

20 Δεκεμβρίου 2025
Η Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης στο Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αυτισμό νομού Κοζάνης ΄΄Ταξιδευτές της Ελπίδας΄΄

Η Ένωση Στρατιωτικών Κοζάνης στο Σύλλογο Γονέων Ατόμων με Αυτισμό νομού Κοζάνης ΄΄Ταξιδευτές της Ελπίδας΄΄

20 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Οι εκδηλώσεις της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου

Δήμος Βοΐου: Οι εκδηλώσεις της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου

20 Δεκεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Σε φάση υλοποίησης δύο κομβικά έργα του Δήμου Κοζάνης – Νέα Κοιμητήρια και Πρόγραμμα Αναπλάσεων οδεύουν προς ένταξη στο ΔΑΜ

19 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Κάνουν καλό ή κακό;

sierafm by sierafm
9 Ιουλίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΦΑΓΗΤΟ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Αν διαβάσετε τις ετικέτες από τα προϊόντα θα δείτε πώς στα περισσότερα έχουν προστεθεί βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποτίθεται ότι τα καθιστούν πιο υγιή. Είναι αλήθεια;

Εάν διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων όταν πηγαίνετε για ψώνια, θα δείτε ότι αρκετά τρόφιμε είναι εμπλουτισμένα τρόφιμα με βιταμίνες και άλλα συστατικά. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των απλών τροφών και των εμπλουτισμένων; Είναι τελικά αυτά τα τρόφιμα πραγματικά καλά για την υγεία, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ζυμαρικά, ακόμα και τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής περιλαμβάνουν πρόσθετες βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που τα καθιστούν «πιο υγιή». Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τι είναι τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και αν είναι καλά για την υγεία.

Τι ακριβώς είναι τα εμπλουτισμένα τρόφιμα;
Στα εμπλουτισμένα τρόφιμα έχουν προσθέσει θρεπτικά συστατικά που δεν ήταν αρχικά στα τρόφιμα πριν από την επεξεργασία τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε Κατευθυντήριες γραμμές για τον Εμπλουτισμό των Τροφίμων με Μικροθρεπτικά συστατικά. Πρόκειται για μια κατευθυντήρια γραμμή για τη διατροφή από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, κυρίως για να παρέχει έναν πρακτικό οδηγό για τους διαχειριστές προγραμμάτων δημόσιας υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή. Ωστόσο, είναι χρήσιμη για όλους εκείνους που εργάζονται για τον έλεγχο του υποσιτισμού μικροθρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας τροφίμων, καθώς και για όποιον χρειάζεται να εφαρμόσει, να παρακολουθήσει και να αξιολογήσει μεθόδους ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα πρέπει να δηλώνονται ως τέτοια στην ετικέτα των τροφίμων.

Εμπλουτισμένη τροφή είναι αυτή στην οποία έχουν προστεθεί μία ή περισσότερες φυσικές ουσίες. Είτε επειδή η αρχική ποσότητα ενός θρεπτικού συστατικού ήταν ελάχιστη στην αρχή, ή επειδή εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

Είναι συνήθης πρακτική να προστίθενται υψηλότερες ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών από αυτές που περιέχονται αρχικά στις τροφές. Για παράδειγμα, το γάλα περιέχει βιταμίνη D, αν και σε περιορισμένη ποσότητα. Έτσι, το γάλα εμπλουτίζεται στη συνέχεια με αυτήν τη βιταμίνη κατά την επεξεργασία του. Το σιτάρι χάνει ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών του κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί αυτήν την πρακτική συχνά για να καλύψει τα χαμένα θρεπτικά συστατικά.

Γιατί τα τρόφιμα πρέπει να εμπλουτιστούν;
Ο εμπλουτισμός ήταν κοινή πρακτική για αρκετές δεκαετίες, καθώς συμβάλλει στη μείωση ορισμένων διατροφικών ελλείψεων στον πληθυσμό.

Το κύριο πλεονέκτημα του εμπλουτισμού των τροφών, σε σύγκριση με άλλες μεθόδους που μπορούν να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά της διατροφής, είναι ότι δεν απαιτούν από τους ανθρώπους να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Ο εμπλουτισμός βοηθά στην αύξηση της πρόσληψης μικροθρεπτικών συστατικών, έτσι ώστε ο καταναλωτής να μην χρειάζεται να τροποποιήσει τη φυσιολογική του διατροφή. Αυτό ωφελεί όλο τον πληθυσμό, ειδικά εκείνους που ζουν σε περιοχές με περιορισμένους πόρους.

Παραδείγματα της σημασίας για τα εμπλουτισμένα τρόφιμα

Η μείωση της ανεπάρκειας ιωδίου σε πολλές χώρες είναι ένα από τα παραδείγματα της ενίσχυσης των τροφίμων. Το ιώδιο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό θυρεοειδικών ορμονών. Αυτά είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της ανάπτυξης και των μεταβολικών διεργασιών.

Αυτό το είδος ανεπάρκειας οδηγεί σε διανοητική αναπηρία και συγγενή υπερθυρεοειδισμό σε βρέφη και παιδιά ή βρογχοκήλη σε ενήλικες. Το ιώδιο βρίσκεται συνήθως στα θαλασσινά, όπως τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα φύκια. Έτσι, οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη θάλασσα σπάνια έχουν πρόβλημα ανεπάρκειας ιωδίου.

Τα πρώτα παραδείγματα ενός αποτελεσματικού προγράμματος ιωδίου πραγματοποιήθηκαν στην Ελβετία και στην πολιτεία του Μίσιγκαν.

Ελαττώματα φολικού οξέος και νευρικού σωλήνα

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η πιθανή σχέση μεταξύ της διατροφής και της συχνότητας εμφάνισης ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα ήταν ήδη σαφής. Αυτός είναι ένας τύπος ελαττώματος που επηρεάζει τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού ή της σπονδυλικής στήλης ενός εμβρύου.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, αυτή η σχέση μεταξύ φολικού οξέος και συγγενών ελαττωμάτων αποτελούσε ήδη τη βάση για τις πρώτες κλινικές μελέτες. Οι μελέτες έδειξαν ότι η συμπλήρωση φολικού οξέος είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα.

Τέλος, συνιστούμε την παρακολούθηση της τακτικής εμπλουτισμένης κατανάλωσης τροφίμων από έναν διατροφολόγο, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική πρόσληψη τροφής.

Πηγή:meygeia.gr

Previous Post

Κοζάνη: Έρχεται το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου – Κυριακή 12 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία

Next Post

Πώς θα αποκτήσεις κλειδάριθμο για το Taxisnet μέσω… βιντεοκλήσης – Τα 9 βήματα

Next Post
κινητο τηλεφωνο

Πώς θα αποκτήσεις κλειδάριθμο για το Taxisnet μέσω… βιντεοκλήσης – Τα 9 βήματα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Επίσκεψη του ΕΠΑΛ Σιάτιστας στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου
  • Βόιο: Πιθανή διακοπή νερού για τρεις μέρες λόγω σοβαρής βλάβης σε αγωγό της ΔΥΠΡΑ
  • Σιάτιστα: Τα Δημοτικά σχολεία συνεργάστηκαν σε μια όμορφη εκδήλωση για τα Χριστούγεννα. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Έκθεση τοπικών προϊόντων στο Ζάππειο. Ο Ζευκλής στο περίπτερο του Γεωπάρκου. Βίντεο
  • Αναβάλλεται η παρουσίαση του βιβλίου «Πορτρέτα του Κώστα Ντιό»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  2. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  3. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  5. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr