• Latest
ΕΟΔΥ

ΕΟΔΥ: Οι νέες οδηγίες για την καραντίνα – Τι ισχύει για ασυμπτωματικούς και όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα

13 Νοεμβρίου 2020
Καστοριά: Πυρκαγιά απείλησε κατοικία και επιχείρηση στους Αμπελόκηπους

Καστοριά: Πυρκαγιά απείλησε κατοικία και επιχείρηση στους Αμπελόκηπους

1 Αυγούστου 2026
Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό Καλοκαίρι- Τρίτη 4 Αυγούστου

Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό Καλοκαίρι- Τρίτη 4 Αυγούστου

1 Αυγούστου 2026
Κοζάνη: Πανηγύρι στη Σκ’ρκα – Τιμούμε τον Άγιο Νικάνορα

Κοζάνη: Πανηγύρι στη Σκ’ρκα – Τιμούμε τον Άγιο Νικάνορα

1 Αυγούστου 2026
Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Υφυπουργό  Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών. Βίντεο και φωτογραφίες

Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών. Βίντεο και φωτογραφίες

1 Αυγούστου 2026
Δήμος Γρεβενών: «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026»: Το Πάρκο των Μανιταριών γέμισε παιδικά χαμόγελα στα «Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα»

Δήμος Γρεβενών: «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026»: Το Πάρκο των Μανιταριών γέμισε παιδικά χαμόγελα στα «Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα»

1 Αυγούστου 2026
ΠΑΣΟΚ: Επίσκεψη του Υποψήφιου Προέδρου Μιχάλη Κατρίνη στον Νομό Κοζάνης

ΠΑΣΟΚ: Ο θίασος των υπουργών, τα «αγγελικά» αφηγήματα και η πολιτική υποκρισία: Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης της ΝΔ ανά νομό στη Δυτική Μακεδονία

1 Αυγούστου 2026
Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2026» ­- Ξεκινά ένα πλούσιο καλοκαίρι πολιτισμού, δημιουργίας και συμμετοχής

Τον «Αλωνάρη»… τα Γρεβενά γίνονται μια μεγάλη σκηνή Πολιτισμού

1 Αυγούστου 2026
Πτολεμαΐδα- Εμπορία ανθρώπων: Διακινούσε 57  αλλοδαπούς και τους εκμεταλλεύοταν

Πτολεμαΐδα- Εμπορία ανθρώπων: Διακινούσε 57 αλλοδαπούς και τους εκμεταλλεύοταν

1 Αυγούστου 2026
Χάρης Κάτανας: Τα γεγονότα στην Ισπανία υπενθυμίζουν μια αλήθεια. Η προστασία των συνόρων είναι εθνική αλλά και ευρωπαϊκή ευθύνη

Χάρης Κάτανας: Τα γεγονότα στην Ισπανία υπενθυμίζουν μια αλήθεια. Η προστασία των συνόρων είναι εθνική αλλά και ευρωπαϊκή ευθύνη

1 Αυγούστου 2026
Κέντρο Αγγλικής Γλώσσας Χριστίνα Τζώνου: Αποτελέσματα ESB PROFICIENCY Δεκεμβρίου 2025

Χριστίνα Τζώνου: 100% Επιτυχία με Διακρίσεις A και B στις Εξετάσεις ESB B2 Μαΐου 2026!

1 Αυγούστου 2026
Κάλεσμα σε συνάντηση των γουνοποιών που απορρίφθηκαν από τις ενισχύσεις

Ένταξη της Πράξης για ενίσχυση των επιχειρήσεων γούνας με 17 εκ. Ευρώ

1 Αυγούστου 2026
Δήμος Βοΐου: Έναρξη λειτουργιάς των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ

Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Τι αλλάζει και ποιοι επωφελούνται μέσα από 4 ερωταπαντήσεις

1 Αυγούστου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 2 Αυγούστου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΟΔΥ: Οι νέες οδηγίες για την καραντίνα – Τι ισχύει για ασυμπτωματικούς και όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσμα

sierafm by sierafm
13 Νοεμβρίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΕΟΔΥ
0
SHARES
9
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σε επικαιροποίηση των οδηγιών για τον τερματισμό της απομόνωσης ατόμων με COVID-19 προχώρησε ο ΕΟΔΥ, τονίζοντας πως οι οδηγίες αυτές αντικατοπτρίζουν τις διαθέσιμες πληροφορίες κατά τη στιγμή της δημοσίευσης και ενδέχεται να αλλάξουν ανάλογα με τα τρέχοντα κάθε φορά επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ως καραντίνα ορίζουμε τη διαδικασία κοινωνικής απομόνωσης με ταυτόχρονο περιορισμό των μετακινήσεων πολιτών οι οποίοι πιθανά έχουν εκτεθεί στον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 αλλά προς το παρόν παραμένουν υγιείς και δεν εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου. Με βάση τη γνωστή περίοδο επώασης 1-14 ημερών, συνιστάται καραντίνα διάρκειας 14 ημερών για τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19.

Τα άτομα που τίθενται σε καραντίνα αποτελούν στενές επαφές (όπως αυτή ορίζεται με τα επικαιροποιημένα κριτήρια του ΕΟΔΥ)επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID19 και η επαφή τους με το κρούσμα εντοπίζεται μέχρι και δύο 24ωρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων του ή τη διάγνωσή του με εργαστηριακό έλεγχο.

Η καραντίνα είναι υποχρεωτική και οι πολίτες οφείλουν να παραμείνουν σπίτι ή σε άλλο χώρο τον οποίο θα υποδείξουν ως χώρο καραντίνας, μόνοι τους, για διάστημα τουλάχιστον14 ημερών από την τελευταία τους επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η ολοκλήρωση του διαστήματος της καραντίνας είναι επιτακτική και δεν διακόπτεται για κανένα λόγο όπως για παράδειγμα σε περίπτωση προσκόμισης αρνητικού τεστ για τον νέο κορονοϊό. Ο λόγος είναι διότι ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 1-14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το κρούσμα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει πιθανότητα οποιαδήποτε στιγμή το άτομο που έχει μολυνθεί να εμφανίσει συμπτώματα της νόσου και να μεταδώσει τον ιό σε άλλους ανθρώπους που θα βρίσκονται γύρω του.

Μετάδοση του ιού από ασυμπτωματικά άτομα

Ένα σημαντικό ποσοστό ασυμπτωματικών κρουσμάτων εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου σε μεταγενέστερο στάδιο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Το ποσοστό των ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων COVID19 υπολογίζεται στο 30-40% του συνόλου των θετικών κρουσμάτων. Από σχετικές μελέτες έχει προκύψει ότι το ιϊκό φορτίο και η πιθανότητα ανίχνευσης βιώσιμου ιού ήταν παρόμοια σε συμπτωματικά και ασυμπτωματικά άτομα, υποδεικνύοντας ότι τα ασυμπτωματικά άτομα αποτελούν πηγή μετάδοσης του ιού.

Κριτήρια λήξης καραντίνας και απομόνωσης επαφών και κρουσμάτων COVID-19

Σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την λήξη της απομόνωσης των κρουσμάτων COVID19 είναι :

  • η υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης,
  • η δυνατότητα για διενέργεια εργαστηριακών διαγνωστικών ελέγχων και
  • η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο

Οι ασθενείς με COVID-19 μπορούν να βγουν από την απομόνωση βάσει κριτηρίων που λαμβάνουν υπόψη τα ακόλουθα:
α) την κλινική βελτίωση των συμπτωμάτων
β) το χρόνο από την έναρξη των συμπτωμάτων
γ) τη σοβαρότητα της νόσου
δ) την ανοσολογική κατάσταση του ασθενή και
ε) την ένδειξη κάθαρσης του ιού (ιϊκού RNA) από τις εκκρίσεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Ασθενής με ήπια νόσο. Αυτό αφορά την πλειονότητα των κρουσμάτων COVID19. Σε αυτές τις περιπτώσεις βασικό κριτήριο άρσης της απομόνωσης είναι η πλήρη ύφεση του πυρετού και η βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα. Η συμπλήρωση 10 ημερών απομόνωσης και 3 ημερών απυρεξίας και ύφεσης και των υπόλοιπων κλινικών συμπτωμάτων εκτός του πυρετού μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Ασθενής με σοβαρή νόσηση που πρέπει να εξέλθει από το νοσοκομείο πριν από την εκπλήρωση των κριτηρίων λήξης της απομόνωσής του και χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου (SARS-CoV-2 RT-PCR) θα πρέπει να απομονωθεί στο σπίτι ή σε ασφαλές μέρος για τουλάχιστον 14 έως και 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και βάσει εκτίμησης κινδύνου ανά περίπτωση.

Σχετικά με την επαναφορά θετικού κρούσματος στην εργασία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία ανοσοκαταστολής, η συχνότητα επαφής του κρούσματος με ευπαθή άτομα για σοβαρή νόσηση από COVID-19 καθώς και το εάν η εργασία του σχετίζεται με χώρους που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και δημιουργία συρροών (π.χ. κλειστές δομές, μονάδες χρονίων πασχόντων, φυλακές ή εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών / προσφύγων).

Τα ασυμπτωματικά άτομα που είχαν θετικό εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 θα πρέπει να απομονωθούν για 10 ημέρες από την ημερομηνία λήψης του δείγματος και της εργαστηριακής διάγνωσης της νόσου.

O εργαστηριακός επανέλεγχος με δύο διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα μοριακής ανίχνευσης του ιού (SARS-CoV-2 RT-PCR), ιδανικά σε διάστημα 24 ωρών, συνιστώνται για την άρση της απομόνωσης σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς. Η δεύτερη δοκιμασία είναι απαραίτητη ως επιβεβαιωτική, για να αποκλειστεί η πιθανότητα ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος. Παρομοίως, μπορούν να εξεταστούν δύο διαδοχικές αρνητικές δοκιμασίες μοριακής ανίχνευσης του ιού (SARS-CoV-2 RT-PCR) για την άρση της απομόνωσης ασθενών με σοβαρή νόσηση, ειδικά εάν πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες μονάδες μέσα στο νοσοκομείο ή να επιστρέψουν σε μονάδες χρόνιων πασχόντων ή σε κλειστές δομές. Ο εργαστηριακός επανέλεγχος των ασθενών με μοριακή ανίχνευση του ιού συμβάλει στην πρωϊμότερη άρση της απομόνωσης όταν πληρούνται τα κλινικά κριτήρια.

Δείτε εδώ όλες τις νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ

Πηγή:Newsbeast.gr

Tags: ΕΟΔΥ
Previous Post

Προσλήψεις 28 μόνιμων υπαλλήλων και κινητικότητα 51 θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Next Post

Lockdown: Ανοιχτά όλο το 24ωρο τα περίπτερα – Delivery έως τη 1:00 από τα σούπερ μάρκετ- Τι ισχύει για τα μίνι μάρκετ

Next Post
super market καταστηματα

Lockdown: Ανοιχτά όλο το 24ωρο τα περίπτερα – Delivery έως τη 1:00 από τα σούπερ μάρκετ- Τι ισχύει για τα μίνι μάρκετ

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Καστοριά: Πυρκαγιά απείλησε κατοικία και επιχείρηση στους Αμπελόκηπους
  • Δήμος Βοΐου: Πολιτιστικό Καλοκαίρι- Τρίτη 4 Αυγούστου
  • Κοζάνη: Πανηγύρι στη Σκ’ρκα – Τιμούμε τον Άγιο Νικάνορα
  • Συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Δήμος Γρεβενών: «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026»: Το Πάρκο των Μανιταριών γέμισε παιδικά χαμόγελα στα «Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα»

Πρόσφατα σχόλια

  1. Xris στο Δήμος Βοΐου: Τέσσερις νέες παιδικές χαρές σε Γαλατινή, Σιάτιστα, Εράτυρα και Τσοτύλι. Φωτογραφίες
  2. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  4. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  5. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr