• Latest
επιδομα παιδιου χρημα

Επίδομα μητρότητας: Άμεσα η ενεργοποίηση της πλατφόρμας σε μη μισθωτές εργαζόμενες

10 Μαρτίου 2024
Μπλόκο αγροτών στα διόδια Μαλγάρων – Κλειστά και τα δύο ρεύματα

Μπλόκο κόμβου Φιλώτα: Όλοι αύριο Σάββατο στις 11 στη Σιάτιστα

5 Δεκεμβρίου 2025
ΟΓΕ

Ομάδα Γυναικών Σιάτιστας: Αλληλεγγύη στο Δίκαιο Αγώνα των Αγροτοκτηνοτρόφων

5 Δεκεμβρίου 2025

Ψήφισμα  του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Βοΐου για τις Κινητοποιήσεις των Αγροτών

5 Δεκεμβρίου 2025
Νέα υπηρεσία (shelf check) απέκτησε η Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Νέα υπηρεσία (shelf check) απέκτησε η Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

5 Δεκεμβρίου 2025
Διπλάσια ποσότητα καυσόξυλων στους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Μεταξά

Επίδομα θέρμανσης: Τι ισχύει για καυσόξυλα και πέλετ – Τα ποσά

5 Δεκεμβρίου 2025

Λαϊκή Συσπείρωση Βοΐου: Να ικανοποηθούν τα αιτήματα των αγροτών. Όλοι στα διόδια Σιάτιστας

5 Δεκεμβρίου 2025
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Ο Δήμος Κοζάνης στο πλευρό των παραγωγών μας

5 Δεκεμβρίου 2025
Οι συναντήσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Αμανατίδη στην Αθήνα

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης «Ασφαλτόστρωση Οδού Περιβόλι- Αβδέλλα»

5 Δεκεμβρίου 2025
Συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στα Γρεβενά – Διαμαρτυρήθηκαν για κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές, καθυστερήσεις στις πληρωμές και σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Γρεβενών στο πλευρό των αγροτών του Νομού. Κοινός αγώνας για το μέλλον της περιοχής

5 Δεκεμβρίου 2025
Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καστοριάς: 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καστοριάς: 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

5 Δεκεμβρίου 2025
Έκθεση, Αφιέρωμα στην παλιότερη αρχαιολογική έρευνα στην Εράτυρα Βοΐου

Έκθεση, Αφιέρωμα στην παλιότερη αρχαιολογική έρευνα στην Εράτυρα Βοΐου

5 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Έναρξη Εορταστικής Περιόδου με Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Καστοριά: Έναρξη Εορταστικής Περιόδου με Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

5 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επίδομα μητρότητας: Άμεσα η ενεργοποίηση της πλατφόρμας σε μη μισθωτές εργαζόμενες

sierafm by sierafm
10 Μαρτίου 2024
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
επιδομα παιδιου χρημα
0
SHARES
29
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε γυναίκες  μη μισθωτές (ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες).

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα καταβάλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό για εννέα μήνες, κατόπιν ελέγχου της ασφαλιστικής ενημερότητας.

Προβλέπεται και αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023 και, ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Με την επέκταση του επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ και σε αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων, η οποία εντάσσεται σε ένα πλέγμα δράσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικογένειας, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει στην εξίσωση των παροχών για όλες τις ασφαλισμένες..

Υπενθυμίζεται ότι, με τον νόμο 4997/2022, θεσπίστηκε η χρονική επέκταση της προστασίας της μητρότητας και για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, σε αναλογία με την ειδική άδεια ανατροφής που δικαιούνται οι μητέρες εργαζόμενες στο Δημόσιο. Αυξήθηκε, δηλαδή, η χρονική διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Τι προβλέπεται

Συγκεκριμένα, η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη και αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, διάρκειας εννέα μηνών, η οποία εκκινεί, μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ.

  • Ειδικά, για την περίπτωση της υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης της υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.
  • Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του αστικού κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των οκτώ ετών.
  • Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.
  • Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές που προβλέπονται, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος.Σε περίπτωση που ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, λαμβάνει, πλέον της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας και ασφαλίζεται με βάση το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο υπάγεται.

Χρόνος ασφάλισης

Ειδικότερα, ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας σύνταξης και ασθένειας του e-ΕΦΚΑ, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του εκάστοτε κατώτατου μισθού, από τον οποίο η ΔΥΠΑ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στους αρμόδιους φορείς, μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τη ΔΥΠΑ.

Σε περίπτωση απόκτησης παιδιού από ομόφυλους συζύγους, ο δικαιούχος της ειδικής παροχής γονέας καθορίζεται με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην περίπτωση αυτή, ο δικαιούχος γονέας δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλον γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης.

Σημειώνεται ότι η παροχή είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα νομικά πρόσωπά τους, τα ασφαλιστικά Ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα, δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα και δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

Πηγή: cnn.gr

Tags: ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
Previous Post

Ρώμη: Πού καταλήγουν τα κέρματα που πετάνε οι τουρίστες στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Next Post

Πανεπιστημιούπολη: Σοβαρά επεισόδια με μολότοφ τα ξημερώματα

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πανεπιστημιούπολη: Σοβαρά επεισόδια με μολότοφ τα ξημερώματα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Μπλόκο κόμβου Φιλώτα: Όλοι αύριο Σάββατο στις 11 στη Σιάτιστα
  • Ομάδα Γυναικών Σιάτιστας: Αλληλεγγύη στο Δίκαιο Αγώνα των Αγροτοκτηνοτρόφων
  • Ψήφισμα  του Συλλόγου Λογιστών – Φοροτεχνικών Βοΐου για τις Κινητοποιήσεις των Αγροτών
  • Νέα υπηρεσία (shelf check) απέκτησε η Μανούσεια Βιβλιοθήκη Σιάτιστας
  • Επίδομα θέρμανσης: Τι ισχύει για καυσόξυλα και πέλετ – Τα ποσά

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr