• Latest
ΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΗΜΑ, ΦΟΡΟ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Ποιοι και γιατί απορρίπτονται – Τι λένε επαγγελματίες που έμειναν εκτός

30 Νοεμβρίου 2020
Γήπεδο Σιάτιστας: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι χρησιμοποιούν το στίβο

Γήπεδο Σιάτιστας: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι χρησιμοποιούν το στίβο

17 Σεπτεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Ο Αγιασμός του Μακεδονικού και της Ακαδημίας.  Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Ο Αγιασμός του Μακεδονικού και της Ακαδημίας. Βίντεο και φωτογραφίες

17 Σεπτεμβρίου 2025
ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ: Προσοχή για απάτη με δήθεν επιστροφή χρημάτων – Πώς θα αναγνωρίσετε τα παραπλανητικά email

17 Σεπτεμβρίου 2025
bullying, βια, ξυλο, σχολειο, ξυλοδαρμος

Με σπασμένη την κάτω γνάθο 15χρονος έπειτα από επεισόδιο ξυλοδαρμού – Συνελήφθησαν ένας 16χρονος και ο πατέρας του

17 Σεπτεμβρίου 2025
Του έσκασε ηλεκτρονικό τσιγάρο στο στόμα – Του έκαψε τα ούλα

Του έσκασε ηλεκτρονικό τσιγάρο στο στόμα – Του έκαψε τα ούλα

17 Σεπτεμβρίου 2025
ΛΥΚΟΣ

Χαλκιδική: 5χρονο κοριτσάκι δέχθηκε επίθεση από λύκο σε παραλία

17 Σεπτεμβρίου 2025
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 13χρονος για ΑΙ παιδική πορνογραφία

17 Σεπτεμβρίου 2025
ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΑΜΕΑ

Επίδομα 165 ευρώ τον μήνα για ΑμεΑ – Ποιοι το δικαιούνται

17 Σεπτεμβρίου 2025
Τα SOS για μετεγγραφές φοιτητών – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Άνοιξαν ξανά οι αιτήσεις

17 Σεπτεμβρίου 2025
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2025

17 Σεπτεμβρίου 2025
Καθηγητής Λυκείου κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε μαθήτρια – Τέθηκε σε αργία

Εφιάλτης για 14χρονη: Έπεσε θύμα revenge porn από 25χρονο που γνώρισε στο διαδίκτυο – Είχε εκβιάσει κι άλλες κοπέλες

17 Σεπτεμβρίου 2025

Σιάτιστα: Έσπασε βιτρίνες καταστημάτων τα ξημερώματα της Τετάρτης

17 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Ποιοι και γιατί απορρίπτονται – Τι λένε επαγγελματίες που έμειναν εκτός

sierafm by sierafm
30 Νοεμβρίου 2020
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΔΑΝΕΙΑ, ΧΡΗΜΑ, ΦΟΡΟ
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

«Παράπονα» και αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην αγορά καθώς πολλοί επιχειρηματίες που υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα για ένταξη στο πρόγραμμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4, τίθενται εκτός του προγράμματος. Τους «πετά» το σύστημα, επί της ουσίας απορρίπτοντάς τους ως μη δικαιούχους. Πολλές τέτοιες περιπτώσεις έχουν φτάσει στο enikos.gr, με επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς υπολόγιζαν στα ποσά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για να αντιμετωπίσουν τις «βαριές» οικονομικές υποχρεώσεις σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω του κορονοϊού και του lockdown που οδήγησαν πολλούς εξ αυτών να έχουν «στεγνώσει» από τζίρους και έσοδα. Σημειώνεται ότι έως σήμερα Δευτέρα υποβάλλονται οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, αν και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση.

Ο Α.Κ. είναι ένας από τους επιχειρηματίες που βρέθηκαν εκτός της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Όπως περιγράφει στο enikos.gr «είμαι νέος επιχειρηματίας με κατάστημα εστίασης. Άνοιξα την επιχείρησή μου τον Οκτώβριο με πολύ κόπο και δημιουργώντας χρέη. Απασχολούσα πέντε υπαλλήλους και έναν μήνα μετά έπεσα κι εγώ «θύμα» του lockdown, όπως και πολλοί ακόμη επαγγελματίες. Αποφάσισα να κάνω την προσπάθειά μου και να ανοίξω την επιχείρησή μου μετά και τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού το καλοκαίρι ότι δεν θα πάμε σε δεύτερο lockdown». Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 μπορούν να υπαχθούν και οι νέες επιχειρήσεις, η εφαρμογή σήμερα δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε την αίτηση, λέγοντας ότι δεν την δικαιούμαστε. Τι θα γίνει με τα χρέη μας σε τράπεζες, ενοίκια, προμηθευτές κ.α.; Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και πώς θα μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά τα καταστήματά μας;» αναρωτιέται ο ίδιος.

Η δικηγόρος Ε.Ψ. είναι ακόμη μια επαγγελματίας της οποίας απορρίφθηκε η αίτηση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. «Με απέρριψε το σύστημα καθώς έχει τεθεί ως κριτήριο η μείωση του τζίρου 20% τους μήνες αναφοράς (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο) και ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει ελάχιστος τζίρος αναφοράς 300 ευρώ». Σύμφωνα με την ίδια «μας κοροϊδεύουν για να δείξουν ότι δίνουν χρήματα στον κόσμο και επί της ουσίας πολλοί είναι εκείνοι που απορρίπτονται». Η ίδια έχει καταθέσει ένσταση μετά το «μπλόκο» στην αίτησή της.

Άλλη περίπτωση είναι εκείνη ενός συμπολίτη μας που άνοιξε ατομική επιχείρηση στις 20 Φεβρουαρίου, πριν από το πρώτο lockdown του Μαρτίου. «Μπήκα, έκανα την αίτηση, αλλά απορρίφθηκε» τονίζει ο ίδιος, ο οποίος αρχικά αναρωτιόταν μήπως ο ίδιος έκανε κάποιο λάθος και δεν έγινε αποδεκτός. «Τι γίνεται; Πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουμε κι εμείς μια δική μας επιχειρηματική προσπάθεια και βλέπουμε να πέφτει στο κενό» λέει ο ίδιος.

Γιατί μένουν εκτός

Το συγκεκριμένο θέμα έφτασε με τη μορφή ερώτησης από το ΚΙΝΑΛ στο αρμόδιο υπουργείο. Όπως αναφέρεται «με κυβερνητικές αποφάσεις από τις 3/11 ανεστάλη η λειτουργία των καταστημάτων εστίασης, από τις 7/11 το λιανεμπόριο, ενώ από τις 8/11 και τα κομμωτήρια. Μεταξύ των εν λόγω επιχειρήσεων είναι και πολλές νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν λίγους μήνες πριν από την έναρξη της επιδημίας. Επιχειρήσεις που στο ξεκίνημά τους βρέθηκαν αντιμέτωπες με την επιδημία του Κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της στην αγορά και αναστέλλουν αναγκαστικά τη λειτουργία τους με απόφαση της πολιτείας για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες (άρα μηδέν έσοδα) και ουσιαστικά αποκλείονται δε facto από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4».

Τι συμβαίνει όμως και μένους πολλοί επιχειρηματίες εκτός; Όπως υποστηρίζουν φοροτεχνικοί – λογιστές, υπαίτιος για τον αποκλεισμό είναι ο τρόπος υπολογισμού της μείωσης 20% στον τζίρο των επιχειρήσεων. Διότι η πτώση αυτή δεν λογίζεται με βάση τους τζίρους των προηγούμενων μηνών, αλλά με βάση τον τζίρο του τελευταίου τριμήνου του 2019 ή του πρώτου τριμήνου του 2020. Όπως μπορεί όμως κανείς εύκολα να καταλάβει, μια επιχείρηση που άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2019 για παράδειγμα ή τον Ιανουάριο του 2020 και μάλιστα λίγο μετά ήρθε και η επιδημιολογική κρίση, είναι εύλογο ότι δεν μπορεί να έχει σχηματίσει αυτά τα διαστήματα υψηλούς τζίρους είτε γιατί είναι στην αρχή της και “χτίζει” πελατολόγιο, είτε γιατί ήρθε αντιμέτωπη με την κρίση της επιδημίας. Αντίθετα, για μια παλαιά επιχείρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύκλος εργασιών αναφοράς προγενέστερο τρίμηνο του 2019 ή, σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν υπολογιστεί το 1ο τρίμηνο του 2020 πρόκειται κατά κανόνα για παλαιές επιχειρήσεις που έχουν ήδη ένα πελατολόγιο. Έτσι, αντιμετωπίζουμε το εξής παράδοξο: Επιχειρήσεις που εμφάνισαν μείωση τζίρου 40 και 50% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Ιούνιο για παράδειγμα ή ακόμη και τον Αύγουστο που ήταν πεσμένη η αγορά λόγω θέρους, να εμφανίζουν οριακή κερδοφορία σε σχέση με τους πρώτους μήνες έναρξής τους και να αποκλείονται από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

Απαντήσεις από την φοροτεχνικό Φιλοθέη – Μακριδάκη

Η φοροτεχνικός, σύμβουλος επιχειρήσεων και ιδιωτών, Φιλοθέη Μακριδάκη δίνει μέσω του enikos.gr απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα αναγνωστών σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, μέσω της οποίας θα διατεθεί ποσό ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

  1. Ποιοι έχουν Δικαίωμα συμμετοχής ?

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή έχουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων και των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες αναφοράς (Σεπτέμβριο-Οκτώβριοο) και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ !! Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον μεσογειακό κυκλώνα ΙΑΝΟ δικαιούνται να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία ανεξαρτήτως της πτώσης του τζίρου τους, αρκεί φυσικά να έχουν ως ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.

Επίσης, δικαίωμα συμμετοχής έχουν τώρα και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου-Αυγούστου για τις διπλογραφικές και του τρίτου τριμήνου για τις απλογραφικές.

  1. Το ποσό οι δικαιούχοι το μαθαίνουν άμεσα αυτή τη φορά ?

Ναι φυσικά. Το ύψος του ποσού που θα λάβουν οι δικαιούχοι από το χρηματοδοτικό σχήμα παρουσιάζεται απευθείας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Να επισημάνουμε ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 προβλέπονται ακόμη ευνοϊκότεροι όροι ως προς τους δικαιούχους και το ύψος της ενίσχυσης, το 50% της οποίας είναι μη επιστρεπτέο, υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως και την 31η/3/2021.

  1. Η διαδικασία υποβολής της αίτησης σε πόσα βήματα μπορεί να ολοκληρωθεί ?

Η διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 ολοκληρώνεται σε 2 βήματα:

Βήμα Α:

Συμπληρώνονται τα απαραίτητα στοιχεία εσόδων-εξόδων της επιχείρησης στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ» στην πλατφόρμα του “myBusinessSupport”.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων αυτών, διότι μετά την οριστικοποίησή τους δεν είναι δυνατή η τροποποίησή τους.

Βήμα Β:

Μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης στην εφαρμογή «ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΜΟΥ», πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί οριστικοποιημένη αίτηση χορήγησης μέσω της πλατφόρμας “myBusinessSupport”, μέσω της εφαρμογής «ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4: ΑΙΤΗΣΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ».

Σε περίπτωση μη ορθής συμπλήρωσης της αίτησης, η αίτηση τροποποιείται μόνο αυθημερόν.

Της Εύης Κατσώλη

Πηγή:enikos.gr

 

  • ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ
  • ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 4 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΕΚΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ
  • ΦΙΛΟΘΕΗ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ
  • Share
  • Tweet
  • Share
  • Email
σχολίασε κι εσύ
Tags: Επιστρεπτέα προκαταβολή
Previous Post

ΟΑΕΔ: Επίδομα 1.000 ευρώ στο «χέρι» με ένα κλικ

Next Post

Τα σενάρια και οι ημερομηνίες για άρση του lockdown – Επιφυλάξεις και διχογνωμία ειδικών

Next Post
Λουκετο

Τα σενάρια και οι ημερομηνίες για άρση του lockdown – Επιφυλάξεις και διχογνωμία ειδικών

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Γήπεδο Σιάτιστας: Τι πρέπει να ξέρουν όσοι χρησιμοποιούν το στίβο
  • Σιάτιστα: Ο Αγιασμός του Μακεδονικού και της Ακαδημίας. Βίντεο και φωτογραφίες
  • ΕΟΠΥΥ: Προσοχή για απάτη με δήθεν επιστροφή χρημάτων – Πώς θα αναγνωρίσετε τα παραπλανητικά email
  • Με σπασμένη την κάτω γνάθο 15χρονος έπειτα από επεισόδιο ξυλοδαρμού – Συνελήφθησαν ένας 16χρονος και ο πατέρας του
  • Του έσκασε ηλεκτρονικό τσιγάρο στο στόμα – Του έκαψε τα ούλα

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr