• Latest
ΠΑΙΔΙ ΕΦΗΒΟΙ

ΕΦΗΒΕΙΑ : Προβλήματα και αντιμετώπιση

26 Ιουλίου 2020
Ημερίδα:  Αναζητώντας την Ιστορική Δικαιοσύνη  «Η Μνήμη Ενώνει, η Αλήθεια Διδάσκει»

Ημερίδα: Αναζητώντας την Ιστορική Δικαιοσύνη «Η Μνήμη Ενώνει, η Αλήθεια Διδάσκει»

11 Μαΐου 2025
Θεία Λειτουργία και Ιερά Παράκληση για τους μαθητές στὸν Ἱ.Μ.Ν. Ἁγίου Δημητρίου

Θεία Λειτουργία και Ιερά Παράκληση για τους μαθητές στὸν Ἱ.Μ.Ν. Ἁγίου Δημητρίου

11 Μαΐου 2025
Τιμώμενη Περιφέρεια στην 20η Διεθνή Έκθεση “alexpo” η Δυτική Μακεδονία

Τιμώμενη Περιφέρεια στην 20η Διεθνή Έκθεση “alexpo” η Δυτική Μακεδονία

11 Μαΐου 2025
Μ. Παπαδόπουλος: Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες

Μ. Παπαδόπουλος: Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες

11 Μαΐου 2025
καιρός

Καιρός: Από τα κοντομάνικα στα μπουφάν – Μπόρες και ψύχρα τις επόμενες ημέρες

11 Μαΐου 2025
Αλτσχάιμερ ανοια

Αλτσχάιμερ: Νέο, καινοτόμο εμβόλιο κατά της νόσου αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού

11 Μαΐου 2025
Έρευνα λέει ότι τα κατοικίδια βελτιώνουν τη ζωή μας όσο και ένας σύντροφος – Κυριολεκτικά

Σύστημα Al υπόσχεται να μεταφράσει στην ανθρωπινή γλώσσα τι σκέφτεται ο σκύλος σας

11 Μαΐου 2025
Φιλόζωη φαγώθηκε από τα σκυλιά της

Φιλόζωη φαγώθηκε από τα σκυλιά της

11 Μαΐου 2025
Δρομολόγιο τρόμου για οδηγό λεωφορείου – Του πέταξαν τσιμεντόλιθο στο κεφάλι: «Έχω μια μικρή ρωγμή στο κρανίο»

Δρομολόγιο τρόμου για οδηγό λεωφορείου – Του πέταξαν τσιμεντόλιθο στο κεφάλι: «Έχω μια μικρή ρωγμή στο κρανίο»

11 Μαΐου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Αλβανός μαχαίρωσε αστυνομικό κάτω από το σπίτι του – «Είχε ξαναστήσει καρτέρι»

11 Μαΐου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Προσωπικός Αριθμός: Τα βήματα για την έκδοση

11 Μαΐου 2025
Ηλικιωμένη

Το Ανθρωποκτονιών ανέλαβε την υπόθεση με τους τρεις θανάτους στην ίδια οικογένεια στο Ελληνικό μέσα διάστημα 13 ημερών

11 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΦΗΒΕΙΑ : Προβλήματα και αντιμετώπιση

sierafm by sierafm
26 Ιουλίου 2020
in ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
0
ΠΑΙΔΙ ΕΦΗΒΟΙ
0
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Όπως κάθε άνθρωπος, ασχέτως ηλικίας, έτσι και ένας έφηβος, για να αποκτήσει αυτοεκτίμηση, αυτοσεβασμό και αυτοπεποίθηση, χρειάζεται να νιώσει πως ο περίγυρος και η οικογένειά του δείχνουν τη δέουσα προσοχή και σεβασμό στις απόψεις, στις επιλογές και στη συμπεριφορά του, κυρίως πριν δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Σε περίπτωση που δεν βιώσουν αυτόν το σεβασμό και την αποδοχή από το άμεσό τους περιβάλλον, μία συχνή έκβαση είναι η αναζήτηση φίλων με ανάλογα βιώματα προσωπικής απόρριψης και εσωτερικής μοναξιάς. Το επόμενο βήμα είναι συχνά η αναζήτηση σεβασμού, αποδοχής και θαυμασμού διαμέσου διαφόρων αντικοινωνικών συμπεριφορών με τη γνωστή κατάληξη…

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν με την άποψη πως οι γονείς θα πρέπει να είναι ανοιχτοί και συναισθηματικά ζεστοί με το παιδί τους, να επιδιώκουν μια αμφίδρομη επικοινωνία και να μην το κρίνουν συστηματικά και αλόγιστα για το παραμικρό, παρεμποδίζοντας ή αποκλείοντας την επικοινωνία αυτή. Συμβαίνει, όμως, κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα;

Αυτό που κάνουν συχνά πολλοί γονείς εφήβων, που εμφανίζουν διάφορα κοινωνικά κυρίως προβλήματα, είναι  να επικεντρώνονται στις προβληματικές συμπεριφορές του παιδιού τους στο σπίτι παρά σε αυτά που κάνει εκτός σπιτιού, κάτι για το οποίο πολλές φορές δεν έχουν επαρκή γνώση. Αυτό δεν οφείλεται, φυσικά, στην αδιαφορία των γονέων για το παιδί τους αλλά αποτελεί ένδειξη της έλλειψης επικοινωνίας και σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον έφηβο και τους γονείς του. Όταν, τελικά, οι τελευταίοι μάθουν για τα προβλήματα του παιδιού τους εκτός σπιτιού, αντιδρούν συνήθως συναισθηματικά και παρορμητικά, εκφράζοντας μια πολύ έντονη ανησυχία, δείχνοντας πως δεν εμπιστεύονται το παιδί τους, ενοχοποιώντας το, αποσύροντας συχνά κάθε έκφραση αγάπης και τρυφερών συναισθημάτων προς αυτό, έχοντας έντονες εκρήξεις οργής ή επιβάλλοντας πολύ αυστηρά «αντίποινα», συχνά δυσανάλογα της περίστασης και χωρίς τη δέουσα συνέπεια και σταθερότητα. Όλα αυτά συνιστούν έναν άκρως αποτελεσματικό τρόπο να κάνουν το παιδί να μην θέλει να μας ξαναμιλήσει για τον εαυτό και τα προβλήματά του.

Κάτι άλλο που, επίσης, συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις παιδιών στην εφηβεία είναι η ενοχοποίησή τους από τους γονείς. Αυτό γίνεται συνήθως διαμέσου μιας παρατεταμένης σιωπής των γονιών για τα όσα τους αποκάλυψε/εμπιστεύθηκε το παιδί, διαμέσου υποτιμητικών σχολίων και σαρκασμών ή με το να αποφεύγουν το παιδί τους και να διατηρούν μια ψυχρή και απορριπτική στάση απέναντί του.

Εφηβεία : Προβλήματα και αντιμετώπιση

Είναι φυσικό και κατανοητό να αντιδρούν οι γονείς παρορμητικά και συναισθηματικά, τουλάχιστον αρχικά, όταν διαπιστώσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα στο παιδί τους. Το «παράδοξο» είναι, όμως, πως συχνά πολλοί γονείς, αντί να ενισχύσουν τα όρια και τον έλεγχο του παιδιού τους, αποφεύγουν σχεδόν συστηματικά να το πράξουν. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ο φόβος των γονιών για τις έντονες αντιδράσεις του παιδιού, η ψυχική τους κόπωση και το αίσθημα ανημποριάς που συχνά τους διακατέχει. Οι γονείς αντιδρούν απέναντι στα παιδιά τους που βρίσκονται στην εφηβεία όπως οι άνθρωποι, γενικώς, απέναντι σε άλλους. Είμαστε, δηλαδή, πιο προσεγγιστικοί με άτομα που είναι πιο ανοιχτά και συναισθηματικά ζεστά, απ΄ ό,τι όταν συμβαίνει το αντίθετο. Έτσι, λοιπόν, οι γονείς, που βιώνουν τα παιδιά τους ως άτομα ζεστά και ανοιχτά, μπορούν ευκολότερα να βάλουν όρια, απ΄ό,τι όταν τα βιώνουν ως κλειστά, ψυχρά και απόμακρα άτομα.

Ένας ακόμη λόγος που οι γονείς αποφεύγουν να ασκήσουν πιο ενεργητικά το γονικό τους ρόλο, όταν το παιδί τους παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να είναι ο εξής: επειδή δεν αντέχουν την ψυχική φόρτιση που τους δημιουργείται εξαιτίας της δοκιμασίας που υπόκεινται οι αρχές και οι αξίες ζωής τους, υιοθετούν μια πιο ανεκτική στάση απέναντι στο πρόβλημα του παιδιού τους, εκλογικεύοντάς το. Για παράδειγμα, αν το παιδί τους αρχίζει να εθίζεται στο αλκοόλ, μπορεί να υιοθετήσουν μια στάση του τύπου «Λίγο-πολύ, όλα τα παιδιά αυτής της ηλικίας πίνουν στις μέρες μας» κ.ά., και με τον τρόπο αυτόν να ανέχονται ευκολότερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και την ανημποριά τους, αλλά και τιθασεύουν, κατά κάποιον τρόπο, τους φόβους και τις ανησυχίες τους.

Ποιες είναι, όμως, οι συνέπειες  των αντιδράσεων και της στάσης των γονιών που περιγράψαμε; Περιορίζουν ή διευρύνουν τα προβλήματα του παιδιού; Οι διάφορες έρευνες δείχνουν πως, με τους παραπάνω τρόπους αντιμετώπισης, τα προβλήματα των παιδιών παραμένουν ως έχουν ή ακόμα και αυξάνονται. Ως εκ τούτου, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που δύσκολα σπάει.

Εφηβεία : Προβλήματα και αντιμετώπιση

Ποια συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε, λοιπόν, βάσει των παραπάνω διαπιστώσεων, όσον αφορά στην πρόληψη και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων των εφήβων; Από τη στιγμή που τα προβλήματα του εφήβου φαίνεται πως αυξάνονται από τις αρνητικές αντιδράσεις των γονιών, οι όποιες προληπτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τη στήριξη των γονιών -ώστε να αποφεύγουν αντιδράσεις που εκφράζουν σαρκασμό, απαξίωση, οργή, ενοχοποίηση και συναισθηματική απομόνωση του παιδιού τους- καθώς και τη δημιουργία μιας ανοιχτής και καλής επικοινωνίας μαζί του. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν πως οι πιθανότητες να μειωθούν σημαντικά ανάλογα προβλήματα παιδιών στην εφηβεία είναι μεγάλες, όταν οι γονείς προσπαθούν να κατανοήσουν με ένα σταθερό, αποφασιστικό και ήρεμο τρόπο το τι σκέφτεται, νιώθει και επιθυμεί το παιδί τους.

Σε περίπτωση που ως γονείς αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με το παιδί σας που σας ανησυχεί, δοκιμάστε τα παρακάτω:

–     Μιλήστε μαζί του άμεσα, μη χάνετε πολύτιμο χρόνο.

–     Προσπαθήστε να καταλάβετε τους πιθανούς λόγους που οδήγησαν το παιδί στην κατάσταση που βρίσκεται. Προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα από την οπτική του παιδιού.

–     Μιλήστε διεξοδικά μαζί του με τρόπο που δεν θα προκαλέσει νέες εντάσεις.

–     Εκφράστε ανοιχτά και με σαφήνεια το πώς βλέπετε τα πράγματα, αλλά δείξτε πως είστε ανοιχτοί και για κάθε είδους συζήτηση και άποψη. Αποφύγετε τις συγκρούσεις.

Το σημαντικότερο είναι να προσπαθούμε να βλέπουμε τα πράγματα από την οπτική του παιδιού. Εάν το παιδί νιώσει πως οι γονείς του προσπαθούν ειλικρινά να κατανοήσουν τον τρόπο που αυτό σκέφτεται, νιώθει και βλέπει τα πράγματα, τότε ξεδιπλώνονται πραγματικά οι προϋποθέσεις για μια ειλικρινή και ουσιαστική επικοινωνία. Μια τέτοια έκβαση θα δώσει την ευκαιρία στο παιδί να απευθυνθεί σε εμάς, εφόσον και όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα που δεν μπορεί να διαχειρισθεί από μόνο του. Εάν αυτό συμβεί, τότε έχουμε γίνει, ως γονείς, πρόσβαση και πρότυπο για το παιδί μας.

Πηγή:i-psyxologos.gr

Για την υπηρεσία online ψυχολόγος , (online συνεδρίες), κάντε κλικ ΕΔΩ

Για ραντεβού στο γραφείο του Σάββα Ν. Σαλπιστή , Ph.D. , κάντε κλικ ΕΔΩ

Σάββας Ν. Σαλπιστής, Ph.D., Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Κλινικός Ψυχολόγος Πανεπιστημίου Στοκχόλμης

Διπλωματούχος Ψυχοθεραπευτής

Βασιλικού Ιατροχειρουργικού Ινστιτούτου Karolinska Στοκχόλμης

Tags: ΕΦΗΒΟΙ
Previous Post

ΑΑΔΕ: Μεγάλες ποινές στους φορολογικούς παραβάτες και όσους ασκούν σωματική βία στους ελεγκτές

Next Post

Όζοι θυρεοειδούς: Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Next Post
πονος λαιμος

Όζοι θυρεοειδούς: Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Ημερίδα: Αναζητώντας την Ιστορική Δικαιοσύνη «Η Μνήμη Ενώνει, η Αλήθεια Διδάσκει»
  • Θεία Λειτουργία και Ιερά Παράκληση για τους μαθητές στὸν Ἱ.Μ.Ν. Ἁγίου Δημητρίου
  • Τιμώμενη Περιφέρεια στην 20η Διεθνή Έκθεση “alexpo” η Δυτική Μακεδονία
  • Μ. Παπαδόπουλος: Χρόνια Πολλά σε όλες τις Μητέρες
  • Καιρός: Από τα κοντομάνικα στα μπουφάν – Μπόρες και ψύχρα τις επόμενες ημέρες

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ελπίδα στο Πάτρα: «Δεν βρίσκω κάτι να έχω κάνει κακό στα παιδιά, έστω και αφορμή έστω» – Η συνέντευξη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη φυλακή
  2. Σιάτιστα: Η ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου - Orizontes στο Σιάτιστα: Η Ενορία Αγίου Δημητρίου υποδέχθηκε την Εικόνα της Παναγίας Μικροκάστρου. Βίντεο
  3. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  4. Μπάμπης στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
  5. sierafm στο Τι ισχύει με την αναρρωτική άδεια και το επίδομα ασθενείας, πώς πληρώνεται, ποιος το χορηγεί
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr