• Latest
ΞΞ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης: Συνεργασία με τον Δήμο Βοΐου, την Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης

29 Σεπτεμβρίου 2021
ταξιδι διακοπες

Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη για 40.000 νέους – Ποιοι και πώς μπορούν να τα κερδίσουν

2 Νοεμβρίου 2025
Αγριογούρουνο τραυμάτισε στο πόδι 65χρονο κυνηγό σε περιοχή ανάμεσα σε Σκαφίδι και Βατερό

Νεκρός 24χρονος μοτοσικλετιστής έπειτα από σύγκρουση με αγριογούρουνο

2 Νοεμβρίου 2025
ΕΛΤΑ

Αλλαγές στο πλάνο για τα ΕΛΤΑ: Σταδιακά το κλείσιμο των καταστημάτων – Σε βάθος τριμήνου οι αλλαγές στην περιφέρεια

2 Νοεμβρίου 2025
ποδοσφαιρο

Γ’ Εθνική: Ισοπαλίες για Κοζάνη και Εορδαϊκό

2 Νοεμβρίου 2025
πορτοφολι, χρημα

Επιστροφή ενοικίου – επίδομα 250 ευρώ: Πότε πληρώνονται

2 Νοεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Κασομούληδων.  Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Πλατείας Κασομούληδων. Βίντεο και φωτογραφίες

2 Νοεμβρίου 2025
Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου

Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου

2 Νοεμβρίου 2025
4 συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Κοζάνης και της Καστοριάς

4 συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Κοζάνης και της Καστοριάς

2 Νοεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Στην ημερίδα της ΕΣΗΕΜΘ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

Σιάτιστα: Στην ημερίδα της ΕΣΗΕΜΘ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας

2 Νοεμβρίου 2025
Σιάτιστα: Έναρξη εκδηλώσεων μέσα από το Πανηγύρι του Αη Συμιού για τα 200 χρόνια μνήμης από την έξοδο του Μεσολογγίου. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Έναρξη εκδηλώσεων μέσα από το Πανηγύρι του Αη Συμιού για τα 200 χρόνια μνήμης από την έξοδο του Μεσολογγίου. Βίντεο και φωτογραφίες

1 Νοεμβρίου 2025
φορολογια

Φορολογικές Δηλώσεις 2026: Πότε “ανοίγει” η πλατφόρμα – Τι αλλάζει τα επόμενα έτη

1 Νοεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Τρεις μητέρες Ρομά, καταγγέλλουν οδηγό ταξί για κακομεταχείριση των παιδιών τους

Φούντωσε παλιά βεντέτα στα Βορίζια της Κρήτης με νεκρούς και τραυματίες – Έπεσαν 2.000 σφαίρες μετά από βόμβα σε σπίτι

1 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 2 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης: Συνεργασία με τον Δήμο Βοΐου, την Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης

sierafm by sierafm
29 Σεπτεμβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΞΞ
0
SHARES
6
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Βοΐου, την Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης, και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης, διοργανώνει από τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 έως και την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021, μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων υπό τον γενικό τίτλο «Ο πολυσχιδής κόσμος της συντήρησης» συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης.

Ο θεσμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Συντήρησης αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations–ECCO), την οποία στην Ελλάδα στηρίζουν η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Συντήρησης εορτάστηκαν για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης λαμβάνει μέρος από το 2019. Στόχος του συγκεκριμένου θεσμού είναι να αναδειχθεί η συμβολή της συντήρησης στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και να γνωρίσει το ευρύ κοινό την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή.

Το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δράσεων έχει ως ακολούθως:

  • Παρουσίαση των εργασιών συντήρησης των εικόνων του παρεκκλησίου της Ζωοδόχου Πηγής Σιάτιστας

Σιάτιστα, Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας

Δευτέρα και Τρίτη, 4 και 5 Οκτωβρίου, ώρες 8:00-14:00

Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται κυρίως σε σχολικές μονάδες με έμφαση σε μαθητές Γυμνασίων. Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα φέρει τους μαθητές σε επαφή με το έργο των αγιογράφων της περιοχής του Βοΐου, γνωρίζοντάς τους τις τεχνικές κατασκευής και συντήρησης των φορητών εικόνων. Στο χώρο θα βρίσκονται συντηρητές της ΕΦΑ Κοζάνης και του Δήμου Βοΐου,  αρχαιολόγος  της ΕΦΑ Κοζάνης που θα μιλήσει  για τις εικόνες του Βοΐου καθώς και ο συντηρητής και αγιογράφος Κωνσταντίνος Τζαναμπέτης, που θα αναφερθεί στις τεχνικές κατασκευής των εικόνων.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε ομάδες, κατόπιν συνεννοήσεως. Για τη συμμετοχή στη δράση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση αυξημένου ενδιαφέροντος, είναι εφικτή η επανάληψη του προγράμματος κατόπιν συνεννοήσεως.

  • γνωρίζοντας του αγιογράφους του τόπου μας και συντηρώντας τα δημιουργήματά τους

Τσοτύλι, Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου

Πέμπτη και Παρασκευή 7 και 8 Οκτωβρίου, ώρες 8:00-14:00

Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται κυρίως σε σχολικές μονάδες με έμφαση σε μαθητές Γυμνασίων.  Πρόκειται για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα φέρει τους μαθητές σε επαφή με το έργο των αγιογράφων της περιοχής του Βοΐου, γνωρίζοντάς τους τις τεχνικές κατασκευής και συντήρησης των φορητών εικόνων. Στο χώρο θα βρίσκονται συντηρητές της ΕΦΑ Κοζάνης και του Δήμου Βοΐου,  αρχαιολόγος  της ΕΦΑ Κοζάνης που θα μιλήσει  για τις εικόνες του Βοΐου καθώς και ο συντηρητής και αγιογράφος Κωνσταντίνος Τζαναμπέτης, που θα αναφερθεί στις τεχνικές κατασκευής των εικόνων.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε ομάδες, κατόπιν συνεννοήσεως. Για τη συμμετοχή στη δράση θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση αυξημένου ενδιαφέροντος, είναι εφικτή η επανάληψη του προγράμματος κατόπιν συνεννοήσεως.

 

  • «Ψηφίδα, ψηφίδα…»: εκπαιδευτική δράση εκμάθησης κατασκευής και συντήρησης ψηφιδωτού

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Τετάρτη 06 Οκτωβρίου 2021, ώρες 9:00-13:30

Εκπαιδευτική δράση αποκλειστικά για παιδιά Γυμνασίου: Οι μαθητές θα ξεναγηθούν σε ομάδες, σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε δύο ομάδες μαθητών, έως 20 ατόμων, κατά τις ώρες 9:00-10:45 και 11:00-12:45. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σε περίπτωση αυξημένου ενδιαφέροντος από την Εκπαιδευτική Κοινότητα, είναι εφικτή η επανάληψη του προγράμματος κατόπιν συνεννοήσεως.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Επίσκεψη στο Εργαστήριο Συντήρησης, όπου οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με τα τεχνολογικά μέσα, τα υλικά και τον εξοπλισμό για τη συντήρηση των αρχαιολογικών αντικειμένων. Στη συνέχεια, θα τους ζητηθεί να παίξουν το ρόλο του συντηρητή και να ανακαλύψουν τον θαυμαστό κόσμο της συντήρησης ενός ψηφιδωτού. Παράλληλα, ανά ομάδες θα έρθουν σε επαφή με τα υλικά και τα εργαλεία για την κατασκευή ενός ψηφιδωτού. Μέσα από τη διαδικασία αυτή θα κατανοήσουν τα βήματα της συντήρησης των αρχαιολογικών αντικειμένων αλλά και την αναγκαιότητα της συντήρησής τους για την περαιτέρω μελέτη τους από τους αρχαιολόγους. Τέλος, θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση του Μουσείου από αρχαιολόγο, εστιάζοντας στη συντήρηση των αντικειμένων.

 

 

  • Επίσκεψη στο εργαστήριο συντήρησης

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2019, ώρες 11:00-13:00

Η δράση απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά που επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της συντήρησης. Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν στο Εργαστήριο Συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής.

 

Για τις παραπάνω δράσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προκρατήσουν τη θέση τους ως εξής:

Για την Σιάτιστα και το Τσοτύλι, επικοινωνώντας τηλεφωνικά (πρωινές ώρες) με την κ.  Χαραμπάτη Βικτωρία, στην Αρχαιολογική Συλλογή Κοζάνης, τηλ.: 2461026210 εσωτ. 7, και την Ελευθερία Τύπα, στο Δήμο Βοΐου, τηλ.: 2465021119. Επίσης,  στέλνοντας e-mail στη διεύθυνση [email protected].

Για την Αιανή, επικοινωνώντας τηλεφωνικά (πρωινές ώρες) με τις κ. Περιστέρα Πλιάτσιου και Στέλλα Πελέκα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, τηλ.: 2461098800, εσωτ. 8.

 

Σε όλες τις δράσεις θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα από το υγειονομικό πρωτόκολλο μέτρα προστασίας από την πανδημία του covid-19. Πρώτιστο μέλημά μας αποτελεί η ασφάλεια όλων, γι αυτό και σας γνωρίζουμε ότι όλοι οι συμμετέχοντες οφείλουν να επιδείξουν κατά την είσοδό τους στους χώρους των εκδηλώσεων πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης ή αρνητικό rapid test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών ή αρνητικό self test εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών, για όσους είναι κάτω των δώδεκα ετών, πριν την προγραμματισμένη ώρα επίσκεψης. Σημειώνεται ότι η χρήση προστατευτικής μάσκας (η οποία δεν παρέχεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων) είναι υποχρεωτική.

 

Tags: ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ
Previous Post

Διακοπή υδροδότησης σε οδούς της Κοζάνης λόγω αντικατάστασης υδραυλικού εξοπλισμού σε φρεάτιο ύδρευσης

Next Post

Δήμος Γρεβενών: Σε νέο χώρο του Δημαρχείου τα δωρεάν rapid τεστ του ΕΟΔΥ – Στο ισόγειο επί της συμβολής των οδών Φαρδυκάμπου και Μακεδονομάχων

Next Post
Δωρεάν rapid test

Δήμος Γρεβενών: Σε νέο χώρο του Δημαρχείου τα δωρεάν rapid τεστ του ΕΟΔΥ - Στο ισόγειο επί της συμβολής των οδών Φαρδυκάμπου και Μακεδονομάχων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη για 40.000 νέους – Ποιοι και πώς μπορούν να τα κερδίσουν
  • Νεκρός 24χρονος μοτοσικλετιστής έπειτα από σύγκρουση με αγριογούρουνο
  • Αλλαγές στο πλάνο για τα ΕΛΤΑ: Σταδιακά το κλείσιμο των καταστημάτων – Σε βάθος τριμήνου οι αλλαγές στην περιφέρεια
  • Γ’ Εθνική: Ισοπαλίες για Κοζάνη και Εορδαϊκό
  • Επιστροφή ενοικίου – επίδομα 250 ευρώ: Πότε πληρώνονται

Πρόσφατα σχόλια

  1. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  3. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
  5. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr