• Latest

Ζάεφ: Η λύση για το όνομα να διαφυλάττει την αξιοπρέπεια των «Μακεδόνων» και Ελλήνων

2 Φεβρουαρίου 2018
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025

7 Δεκεμβρίου 2025
Γρεβενά: Συνέλαβαν 53χρονο αλλοδαπό απατεώνα

Γρεβενά: Συνέλαβαν 53χρονο αλλοδαπό απατεώνα

7 Δεκεμβρίου 2025
Σκύλος

Νεκρό αγοράκι 2 ετών: Έπαιζε με το πίτμπουλ στην αυλή – Πώς έγινε η τραγωδία

7 Δεκεμβρίου 2025
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Π. Κουκουλόπουλος: «Στηρίζουμε τα τοπικά ΚΤΕΛ ενάντια στον αιφνίδιο “θάνατο” αποκλεισμού από τους διαγωνισμούς, που σχεδιάζει η Κυβέρνηση

7 Δεκεμβρίου 2025

Κατολίσθηση στο Βελβεντό, απαγόρευση κυκλοφορίας

7 Δεκεμβρίου 2025
ΕΠΣ Κοζάνης: Μοιράζονται την κορυφή Σιάτιστα και Εορδαϊκός

ΕΠΣ Κοζάνης:Αναβολή πρωταθλημάτων Α΄ και Β΄ Κατηγορίας για το Σαββατοκύριακο

6 Δεκεμβρίου 2025
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Εγνατία Οδός: Που απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων λόγω αγροτικών κινητοποιήσεων

6 Δεκεμβρίου 2025
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Σπάρτακος: Συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των αγροτών μας

6 Δεκεμβρίου 2025
Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

Στήθηκε το μεγάλο μπλόκο των αγροτών στα διόδια Σιάτιστας-Έκλεισαν την Εγνατία Οδό με 300 τρακτέρ-Ανοιχτός ο παλιός δρόμος Κοζάνης-Σιάτιστας – Βίντεο και φωτογραφίες

6 Δεκεμβρίου 2025
Ώρα 12:15: Οι αγρότες με τα τρακτέρ στα διόδια της Σιάτιστας – Βίντεο με τη στιγμή που “σπάνε” το μπλόκο της Αστυνομίας

Ώρα 12:15: Οι αγρότες με τα τρακτέρ στα διόδια της Σιάτιστας – Βίντεο με τη στιγμή που “σπάνε” το μπλόκο της Αστυνομίας

6 Δεκεμβρίου 2025
Μπλόκο Φιλώτα: Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Κυριακή

Μπλόκο Φιλώτα: Κάλεσμα σε συγκέντρωση την Κυριακή

6 Δεκεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Πτολεμαΐδα: 59χρονος έκλεψε γεωργικά μηχανήματα

6 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ζάεφ: Η λύση για το όνομα να διαφυλάττει την αξιοπρέπεια των «Μακεδόνων» και Ελλήνων

sierafm by sierafm
2 Φεβρουαρίου 2018
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
0
SHARES
1
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ πιστεύει πως ως τα μέσα του 2018 θα βρεθεί λύση στην 25ετη διαμάχη με την Ελλάδα για την ονομασία των Σκοπίων και την ενεργοποίηση της πρόσκλησης συμμετοχής στο ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ Μακεδονία κατά τη διάσκεψη κορυφής του Ιουνίου.

Ο κ.Ζάεφ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Nova της Βουλγαρίας επανέλαβε πως το θέμα του δημοψηφίσματος στη χώρα του είναι ακόμα ανοιχτό.

«Το δημοψήφισμα θα πρέπει να αποτελέσει πρόσθετη εγγύηση για τους Έλληνες φίλους μας, διότι θα εξαλείψει όλες τις αμφιβολίες, ενώ ο λαός, θα είναι αυτός που θα βρίσκεται πίσω από τη λύση. Είμαι πεπεισμένος ότι οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι προετοιμασμένοι γι ‘αυτό, ωστόσο βρισκόμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι η λύση θα διατηρήσει την αξιοπρέπεια των Μακεδόνων και των Ελλήνων πολιτών», επεσήμανε ο Ζάεφ.

Παράλληλα πρόσθεσε πως «ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε αποδεκτές λύσεις και για τα δύο μέρη, διότι η διευθέτηση θα πρέπει να διατηρήσει την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα και των δύο χωρών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για την οικοδόμηση καλών σχέσεων και αυτό απαιτεί βιώσιμη βάση», τονίζει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Πιο διαλλακτικός ο Ζάεφ, εμπρηστικός ο Ντιμιτρόφ

Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού της FYROM είναι σαφώς πιο διαλλακτική από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος ανέβασε το θερμόμετρο στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Δεν θα υπάρξει λύση για το όνομα αν χρειαστεί διαπραγμάτευση για αλλαγή στην εθνικότητα, τη γλώσσα και την ταυτότητα», διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων μετά τη συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς.

«Η “μακεδονική” γλώσσα είναι μια αναγνωρισμένη γλώσσα της ομάδας των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε ο Νίκολα Ντιμιτρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ.
«Θέλω να επισημάνω ότι αυτό το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τους πολίτες της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας.” Μερικοί από αυτούς παρακολουθούν το ζήτημα με ανησυχία, ορισμένοι με θυμό», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνουμε κάποιους πολίτες στην Ελλάδα που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά ούτε οι Έλληνες γείτονές μας ούτε κανένας άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας να να είμαστε “Μακεδόνες” και να μιλάμε τη “μακεδονική” γλώσσα, ως μέρος των σλαβικών γλωσσών. Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση».

«Συζητήσαμε ιδέες που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη. Του είπα ότι υπάρχουν ιδέες που δεν είναι κακές, αλλά υπάρχουν ιδέες που δεν είναι καλές και προκαλούν ανησυχίες», πρόσθεσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος δείχνει αδιάλλακτος σε κρίσιμα ζητήματα που η ελληνική πλευρά απαιτεί να αλλάξουν, διακινδυνεύοντας να βάλει «φρένο» σε ενδεχόμενη συμφωνία.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση των Σκοπίων είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί την ταυτότητα, ο Ντιμιτρόφ απάντησε: «Όχι. Η ταυτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, δεν αποτελεί αντικείμενο απόφασης, αλλά ιστορικής διαδικασίας. Εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, εάν χρειαστεί να “αγγίξουμε” την ταυτότητα, δεν θα υπάρξει λύση. Θα είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι δύο ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι αρκετά μεγάλες για να αναγνωρίσουν κάτι τέτοιο».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων ανέφερε ότι «το ζήτημα (σ.σ.: το ονοματολογικό) δεν μπορεί να επιλυθεί εάν μια πλευρά αισθάνεται νικημένη. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο. Είναι καιρός η περιοχή να προχωρήσει. Η Ιστορία δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά ελπίζουμε ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας».

Και συμπλήρωσε: «Μόλις η “Μακεδονία” προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, θα είμαστε σύμμαχοι με τους Έλληνες φίλους μας. Για εμένα, αυτή η διαδικασία είναι μια κοινή διαδικασία ανάπτυξης και ωρίμανσης. Και έχω μια κατανόηση για εκείνους που αντιτίθενται στην επίτευξη λύσης. Είναι ένα λεπτό ζήτημα. Η Μακεδονία δεν μπορεί να είναι μόνο δική μας, γιατί μέρος της είναι και στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να είναι και μόνο ελληνική. Ένα μέρος της είναι στην επικράτεια ενός τρίτου κράτους (σ.σ.: προφανώς εννοεί τη Βουλγαρία). Κανείς δεν μπορεί να έχει μονοπώλιο ή αποκλειστικότητα του όρου “Μακεδονία”. Καταλαβαίνουμε διαφορετικά πράγματα όταν λέμε “είμαι Μακεδόνας”».

Ερωτηθείς, δε, από έναν Έλληνα δημοσιογράφο εάν η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμα, ο Ντιμιτρόφ δήλωσε: «Αν απαντήσω, δεν θα προσφέρω καλές υπηρεσίες σε κανένα από τα δύο μέρη».

«Στην ελληνική κοινή γνώμη υπάρχουν συζητήσεις που προκαλούν σύγχυση. Ορισμένα θέματα που ονομάστηκαν “αλυτρωτισμός” επιλύθηκαν το 1992, αλλά και το 1995 με την Ενδιάμεση Συμφωνία», πρόσθεσε ο κ. Νιτμιτρόφ.

Πηγή:iefimerida.gr
Tags: ΣΚΟΠΙΑ
Previous Post

Γρεβενά Αποκρά 2018!!!!!

Next Post

Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Το Βατερό υποδέχεται η Σιάτιστα. Στην Κοζάνη η Γαλατινή, με Βελβεντό η Ακαδημία Βοΐου

Next Post
ΕΠΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ε.Π.Σ. Κοζάνης: Το Βατερό υποδέχεται η Σιάτιστα. Στην Κοζάνη η Γαλατινή, με Βελβεντό η Ακαδημία Βοΐου

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Εθελοντική Αιμοδοσία την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025
  • Γρεβενά: Συνέλαβαν 53χρονο αλλοδαπό απατεώνα
  • Νεκρό αγοράκι 2 ετών: Έπαιζε με το πίτμπουλ στην αυλή – Πώς έγινε η τραγωδία
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Στηρίζουμε τα τοπικά ΚΤΕΛ ενάντια στον αιφνίδιο “θάνατο” αποκλεισμού από τους διαγωνισμούς, που σχεδιάζει η Κυβέρνηση
  • Κατολίσθηση στο Βελβεντό, απαγόρευση κυκλοφορίας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr