• Latest
Εράτυρα:: Ημερίδα,  «Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον και Φυσικές Καταστροφές»

Ημερίδα με θέμα: “Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές”, 10/5/2025, Πολιτιστικό Κέντρο Εράτυρας

30 Απριλίου 2025
ΓΑΜΟΣ, ΝΥΦΗ

Γαμπρός το έσκασε από τη γαμήλια δεξίωση – Εγκατέλειψε τη νύφη για την ξαδέλφη της λίγα λεπτά μετά την τελετή

1 Ιουνίου 2025
ασθενοφορο

50χρονος με τζιπ μπέρδεψε το γκάζι με το φρένο και καρφώθηκε σε φούρνο σκοτώνοντας βρετανίδα τουρίστρια

1 Ιουνίου 2025
Κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης για αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης

Κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης για αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης

31 Μαΐου 2025
Νίκος Παπαθανάσης

Νέο και σημαντικό πρόγραμμα ενίσχυσης 1000 πολύ μικρών επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Οικονομίας Ν. Παπαθανάσης – Με 70% επιδότηση – Πότε θα ξεκινήσει – Βίντεο

31 Μαΐου 2025
Σε Αιανή και Λευκοπηγή οι συνοδοί των αντιπροσώπων τψν Επιμελητηρίων

Σε Αιανή και Λευκοπηγή οι συνοδοί των αντιπροσώπων τψν Επιμελητηρίων

31 Μαΐου 2025
Αγροβόιο: Οι νέες τεχνολογίες με τη χρήση Drone παρουσιάστηκαν με επιτυχία. Βίντεο και φωτογραφίες

Αγροβόιο: Οι νέες τεχνολογίες με τη χρήση Drone παρουσιάστηκαν με επιτυχία. Βίντεο και φωτογραφίες

31 Μαΐου 2025
Με βραβεύσεις έκλεισε η πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος το βράδυ της Παρασκευής 30 Μαΐου στα Πετρανά Κοζάνης

Με βραβεύσεις έκλεισε η πρώτη ημέρα της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος το βράδυ της Παρασκευής 30 Μαΐου στα Πετρανά Κοζάνης

31 Μαΐου 2025
Κοζάνη – Γενική Συνέλευση Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος – Πρόγραμμα Συνοδών Παρασκευή 30 Μαΐου

Κοζάνη – Γενική Συνέλευση Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος – Πρόγραμμα Συνοδών Παρασκευή 30 Μαΐου

31 Μαΐου 2025
Καστοριά: Έψαχνε παράνομα για λίρες και αρχαία

Καστοριά: Έψαχνε παράνομα για λίρες και αρχαία

31 Μαΐου 2025
Ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Γιάννη Μητλιάγκα στην Γενική Συνέλευση της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ): Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει από τα Επιμελητήριά της»

Ομιλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Γιάννη Μητλιάγκα στην Γενική Συνέλευση της διοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ): Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει από τα Επιμελητήριά της»

31 Μαΐου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή Ηλεκτρικού Ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Βοΐου

31 Μαΐου 2025
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Κέντρο Υγείας Σιάτιστας: Οι επισκέπτες γιατροί για τον Ιούνιο 2025

31 Μαΐου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ημερίδα με θέμα: “Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές”, 10/5/2025, Πολιτιστικό Κέντρο Εράτυρας

sierafm by sierafm
30 Απριλίου 2025
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Εράτυρα:: Ημερίδα,  «Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον και Φυσικές Καταστροφές»
0
SHARES
25
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η παγκόσμια ανθρώπινη δραστηριότητα (οικονομική και άλλη) οδηγεί στην αύξηση της πολυπλοκότητας αλλά και της αστάθειας του περιβάλλοντος που με την σειρά του οδηγεί στην κλιματική κρίση και σε ακραίες φυσικές καταστροφές.

Αυτές με την σειρά τους οδηγούν σε αυξημένες τεχνικές και οικονομικές δράσεις για την αντιμετώπισή των συνεπειών, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει, αν θέλουμε να μιλούμε για πραγματικά βιώσιμη ζωή και ανάπτυξη. Το φαινόμενο αυτής της θετικής ανάδρασης πολυπλοκότητας-αστάθειας του περιβάλλοντος δεν είναι ευρέως γνωστό στην επιστημονική κοινότητα και το κοινό.

Προς το παρόν τα επιστημονικά εργαλεία στην διάθεσή μας για τον σκοπό αυτό είναι  μάλλον πενιχρά, παρ’ όλη την τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης. Ελπίζουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη και συναφείς κλάδοι θα μπορέσουν να αποδειχθούν ότι είναι το επιστημονικό εργαλείο καλύτερης  κατανόησης και μοντελοποίησης των ακραίων φυσικών φαινομένων,  και να συμβάλουν ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος της αποσταθεροποίησης του περιβάλλοντος.

Από πρακτικής πλευράς, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα των πλημμυρών και δασικών πυρκαϊών, είναι πρώτη προτεραιότητα και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο,  λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί αύξηση της έντασης και συχνότητας σχετικών ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων. Τέτοια συμβάντα παρατηρούνται εντατικά από τους επιστήμονες και παράγουν πληθώρα δεδομένων,  π.χ., δορυφορικές εικόνες, εικόνες drone και αεροφωτογραφίες, μετεωρολογικά δεδομένα, δασικά δεδομένα, αλλά και από πολλούς ιδιώτες που ανεβάζουν πάρα πολλές αλλά και πολύ χρήσιμες αναρτήσεις, εικόνες και βίντεο στα κοινωνικά μέσα.   Η Τεχνητή Νοημοσύνη, η Ρομποτική, αλλά και η Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων ήδη συνδράμουν στην έγκαιρη και ακριβή ανάλυση αυτού του τεράστιου ετερογενούς όγκου των δεδομένων με σκοπό την πρόληψη έναρξης, την σωστή πρόβλεψη εξέλιξης  ενός ακραίου φαινομένου φυσικής καταστροφής, αλλά και την βέλτιστη διαχείρισή του. Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των απωλειών και των επιπτώσεων στους ανθρώπους και στο περιβάλλον, π.χ., μέσω της βέλτιστοποίησης των προειδοποιήσεων της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της εκκένωσης οικισμών. Τέλος συμβάλουν στην πλήρη και γρήγορη αποτύπωση των καταστροφών, ώστε να υιοθετηθούν κατάλληλες πολιτικές αποκατάστασης αλλά και επικαιροποίησης των σχεδίων βέλτιστης  αντιμετώπισης παρόμοιων μελλοντικών φαινομένων.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει την ημερίδα “Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές” το Σάββατο 10 Μαΐου 2025, στις 9:30 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Εράτυρας, Δήμος Βοΐου, Π.Ε. Κοζάνης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Western Macedonia Model Forest, το Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας Π.Δ.Μ. και την Τοπική Κοινότητα Εράτυρας Κοζάνης.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα και την τοποθεσία της Ημερίδας μπορούν να βρεθούν στην σελίδα:  ΗΜΕΡΙΔΑ “Τεχνητή Νοημοσύνη, Περιβάλλον & Φυσικές Καταστροφές” – Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Η Ημερίδα αυτή αποσκοπεί στην παρουσίαση και συζήτηση των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πρόληψη, ανίχνευση και διαχείριση φυσικών καταστροφών. Από τη μία πλευρά, αναμένεται να παρουσιαστούν σύγχρονα εργαλεία και στρατηγικές που χρησιμοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος, και από την άλλη, οι εξελίξεις γύρω από την πρόληψη καταστροφών.

Η Ημερίδα, που είναι ίσως πανελλαδική πρώτη για την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το κοινό σε τεχνολογικά θέματα σχετικά με το περιβάλλον και τις φυσικές καταστροφές. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει την βιομηχανική παράδοση για να αναπτύξει εγχώρια τεχνογνωσία στο σπουδαίο αυτό αντικείμενο, στην μετάβασή της στην μετα-λιγνιτική εποχή.

Οι ομιλητές της ημερίδας είναι ειδικοί από το χώρο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, καθώς και από το πεδίο της πολιτικής προστασίας. Tο ερευνητικό έργο Horizon Europe  TEMA https://tema-project.eu/ που ασχολείται με θέματα ανάλυσης μεγάλων δεδομένων φυσικών καταστροφών, θα συνεισφέρει στην Ημερίδα με δύο επιστημονικές ομιλίες για την σχέση της ΤΝ με το περιβάλλον και για την χρήση της στην πρόβλεψη, ανάλυση, διαχείριση και αποτύπωση των φυσικών καταστροφών (πυρκαϊών, πλημμυρών).

Η ημερίδα απευθύνεται σε φοιτητές, ερευνητές, φορείς αλλά και σε όλους τους ενδιαφερόμενους για τις νέες τεχνολογίες και τη συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και την πρόληψη καταστροφών.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες από το Ινστιτούτο Πολιτικής Προστασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η ημερίδα θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Εράτυρας Κοζάνης, που έχει οργανώσει πολλά ιδιαίτερα αξιόλογα επιστημονικά συνέδρια τα τελευταία χρόνια. Η Εράτυρα, όπως άλλωστε και όλη η Δυτική Μακεδονία, από παλιά ήταν ‘τόπος γραμμάτων’  (20 καθηγητές Πανεπιστημίου κατάγονται από την Εράτυρα) και θέλει να συμβάλει στην εκπαίδευση του κοινού σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ι. Πήτας

Καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ

Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AIDA)

Tags: ΕράτυραημερίδαΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Previous Post

Δήμος Βοΐου: Συνάντηση εργασίας στη Νεάπολη για τα κτήρια του τυροκομείου και των αποθηκών της πρώην Ένωσης

Next Post

Δήμος Κοζάνης: Πρωτομαγιά στο Δάσος «Κουρί» – Τι πρέπει να προσέχουμε!

Next Post
Καμπάνια Δράσης για το Κλίμα: Η Εμπειρία του Δάσους Κουρί

Δήμος Κοζάνης: Πρωτομαγιά στο Δάσος «Κουρί» - Τι πρέπει να προσέχουμε!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

FIESTA VOIO NEW (2)

Πρόσφατα άρθρα

  • Γαμπρός το έσκασε από τη γαμήλια δεξίωση – Εγκατέλειψε τη νύφη για την ξαδέλφη της λίγα λεπτά μετά την τελετή
  • 50χρονος με τζιπ μπέρδεψε το γκάζι με το φρένο και καρφώθηκε σε φούρνο σκοτώνοντας βρετανίδα τουρίστρια
  • Κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης για αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης
  • Νέο και σημαντικό πρόγραμμα ενίσχυσης 1000 πολύ μικρών επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Οικονομίας Ν. Παπαθανάσης – Με 70% επιδότηση – Πότε θα ξεκινήσει – Βίντεο
  • Σε Αιανή και Λευκοπηγή οι συνοδοί των αντιπροσώπων τψν Επιμελητηρίων

Πρόσφατα σχόλια

  1. Σάκης στο Συνεδρίαση με ερώτηση για το κόστος συνδέσεων αερίου στη Γαλατινή. Βίντεο
  2. Βασιλω στο Προσλήψεις 3 ατόμων στο ΠΤΑ Δυτικής Μακεδονίας
  3. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ στο Ο Δήμος Κοζάνης απαγορεύει ποδήλατα, πατίνια & μπάλες στην κεντρική πλατεία
  4. Νικοςασπραδακης ετών 80 στο Μπαράζ Ανόδου: Ο Εορδαϊκός ξανά στη Γ’ Εθνική
  5. Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου – kastoria365 – καστορια 365 στο Σιάτιστα: Καίγεται σπίτι στην περιοχή του 3ου Δημοτικού Σχολείου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr