• Latest
Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή

Η ΑΡΣΥ ενάντια στην εγκατάσταση φάρμας γουνοφόρων ζώων στα Κορέστεια

23 Σεπτεμβρίου 2021
Σιάτιστα: Το πρώτο φιλικό παιχνίδι του Μακεδονικού

Αγιασμός για τον Μακεδονικό Σιάτιστας και την Ακαδημία Ποδοσφαίρου

16 Σεπτεμβρίου 2025
Βόιο: Το Κριμήνι γιορτάζει τον Άγιο Ευστάθιο

Βόιο: Το Κριμήνι γιορτάζει τον Άγιο Ευστάθιο

16 Σεπτεμβρίου 2025
«Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση: Νέα εποχή, με αποτελέσματα» στη ΔΕΘ

«Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση: Νέα εποχή, με αποτελέσματα» στη ΔΕΘ

16 Σεπτεμβρίου 2025

Στα Σέρβια η τίμια Κάρα του Αγίου Παρθενίου, προστάτη των καρκινοπαθών

16 Σεπτεμβρίου 2025

Διπλή παρέμβαση του Π. Κουκουλόπουλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη Συνεταιριστική Τράπεζα και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

16 Σεπτεμβρίου 2025

Το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης στηρίζει τους κατοίκους του Βατερού κατά του φωτοβολταϊκού

16 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ξεκινά απόψε ο «Νιάημερος» – Οι πρώτοι εκθέτες κατέφθασαν, οι ψησταριές στήνονται, το λούνα παρκ έτοιμο (Βίντεο)

Οι Εμποροπανηγύρεις στη Δυτική Μακεδονία. Δείτε πότε είναι η καθεμιά

16 Σεπτεμβρίου 2025
Δήμος Κοζάνης: Ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσκαφών οπτικών ινών (10 Μαρτίου – 15 Μαρτίου 2025)

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας: Παρουσίαση και Δημόσια Διαβούλευση για την Κυκλοφοριακή Μελέτη της Κοζάνης

16 Σεπτεμβρίου 2025
Καλλιόπη Βέττα: «Καλή επιτυχία στις νέες και τους νέους της Π.Ε. Κοζάνης που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις»

Καλλιόπη Βέττα: Ενώ η ευλογιά στα αιγοπρόβατα έχει ξεφύγει και το lock down είναι ορατό, η κυβέρνηση θεωρεί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα

16 Σεπτεμβρίου 2025
Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση: Ανακοίνωση για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την καύση απορριμμάτων

16 Σεπτεμβρίου 2025
Κοζάνη: Σύλληψη 32χρονης για κλοπή

Κοζάνη: Σύλληψη 56χρονου απατεώνα. Ζητούσε 86.000 ευρώ!!

16 Σεπτεμβρίου 2025
Δυναμική Συμμετοχή του Δήμου Γρεβενών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025

Εγκαίνια του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών του Δήμου Κοζάνης στις 7 το απόγευμα της Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

16 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΑΡΣΥ ενάντια στην εγκατάσταση φάρμας γουνοφόρων ζώων στα Κορέστεια

sierafm by sierafm
23 Σεπτεμβρίου 2021
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 μέλη της Αριστερής Συμπόρευσης συναντηθήκαμε και συζητήσαμε, παρουσία περιβαλλοντολόγου, με την επιτροπή που έχει συσταθεί στη περιοχή Κορεστείων Καστοριάς και αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση φάρμας γουνοφόρων ζώων στη περιοχή τους.

Η συζήτηση είχε επίκεντρο τους τρόπους αντιμετώπισης μιας ιδιάζουσας κατάστασης, όπου οι επενδυτές προσπαθούν να παρακάμψουν την αρμόζουσα διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης ώστε να εγκαταστήσουν στη περιοχή μια τεράστια μονάδα αναπαραγωγής με άμεσες αρνητικές συνέπειες στη καθημερινότητα των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον.

Η παράκαμψη της διαδικασίας συνίσταται στο ότι πρόκειται για μια μεγάλη μονάδα, η οποία προκειμένου να αδειοδοτηθεί «έσπασε» σε τέσσερις μικρότερες υποεπενδύσεις στον ίδιο χώρο για τις οποίες η περιβαλλοντική διαδικασία είναι ευμενέστερη.

Η επένδυση φέρεται να γίνεται με τη συμμετοχή Δανών επενδυτών. Σημειωτέον, ότι στη Δανία η εκτροφή γουνοφόρων ζώων για αλεπούδες και ρακούν έχει ήδη απαγορευτεί από το 2009 και σύμφωνα με τη διεθνή ειδησεογραφία[1], οι επενδυτές εκεί ανησυχούν ότι η εκτροφή μινκ θα απαγορευτεί πιθανόν πλήρως, εξαιτίας και της πρόσφατης μαζικής θανάτωσης των ζώων στις φάρμες λόγω του COVID-19. Η απαγόρευση εγκατάστασης τέτοιων ρυπογόνων παραγωγικών δραστηριοτήτων σταδιακά εφαρμόζεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ελλάδα, όπου τέτοιες επενδύσεις επιτρέπονται ακόμα, φαίνεται πως αποτελεί διέξοδο, χαμηλού εργατικού κόστους και ιδανικού πεδίου κερδοφορίας.

Κατά τη διάρκεια αυτοψίας στην περιοχή διαπιστώσαμε το μέγεθος της πραγματικά πολύ μεγάλης έκτασης της εγκατάστασης και την κοντινή απόσταση από τους γειτονικούς οικισμούς.

Με βάση αυτά φαίνεται αναπόφευκτη η οσφρητική όχληση κυρίως, τόσο στον Νέο Οικισμό Κορεστείων, όσο και στον οικισμό της Κρανιώνας.

Η εγκατάσταση της φάρμας στη συγκεκριμένη περιοχή προσβάλλει την αισθητική του μοναδικού της τοπίου, ενώ απειλεί με ρύπανση τα νερά τόσο του Λαδοπόταμου, που επικοινωνεί με τις πηγές της Κορομηλιάς απ’ όπου υδροδοτείται η Καστοριά, όσο και των αρδευτικών καναλιών που ποτίζουν τις καλλιέργειες στην περιοχή. Η λειτουργία της φάρμας απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, τις οποίες δεν μπορεί να διαθέσει η τοπική κοινότητα.

Πέρα από τα παραπάνω όμως, η εισαγωγή ξενικών ειδών στο οικοσύστημα της περιοχής σε τόσο μεγάλους αριθμούς (14.000 ζώα), δημιουργεί φόβους για την αποσταθεροποίηση της οικολογικής ισορροπίας από πιθανές αποδράσεις των σαρκοφάγων ζώων από τα όρια της εγκατάστασης. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ATIAS, εφαρμόζονται στις δυο κοντινές περιοχές NATURA των Πρεσπών και της Καστοριάς μέτρα αντιμετώπισης των μινκ, που έχουν διαφύγει από υφιστάμενες μονάδες εκτροφής.

Κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν εξετάζεται καθόλου ο κίνδυνος της διαφυγής των μινκ και οι σχετικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα των δυο αυτών προστατευόμενων περιοχών.

Η ευρύτερη περιοχή, υποβαθμίζεται δυστυχώς περιβαλλοντικά κι από άλλες επεμβάσεις που σχετίζονται με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις γύρω κορυφογραμμές.

Συνολικά η εντύπωση που αποκομίσαμε ήταν ότι για άλλη μια φορά η ανάγκη για κερδοφορία μεγάλων ντόπιων και ξένων κεφαλαίων, δεν υπολογίζει τις συνέπειες στις τοπικές κοινωνίες και στο περιβάλλον.

Μάλιστα, γίνονται προσπάθειες να παρακαμφθεί κάθε αντίσταση και κάθε μη ευνοϊκή νομοθετική ρύθμιση που στέκεται εμπόδιο σε αυτή την ανάγκη, στέλνοντας ακόμα και εξώδικα με απειλητικό περιεχόμενο στους ανθρώπους που προσπαθούν να διαφυλάξουν την ποιότητα της ζωής τους και του περιβάλλοντός τους.

Εφόσον οι κάτοικοι το θελήσουν, έχουμε από την πλευρά της Αριστερής Συμπόρευσης σκοπό, να φέρουμε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο, ώστε όλες οι παρατάξεις να τοποθετηθούν και να πάρουν θέση γι αυτό το μείζον ζήτημα, και να ασκηθούν τελικά οι ανάλογες πολιτικές πιέσεις.

Δηλώνουμε και πάλι απερίφραστα τη στήριξή μας με κάθε τρόπο στον αγώνα των κατοίκων.

Tags: ΑΡΣΥ
Previous Post

Καλλιόπη Βέττα: Επίσκεψη σε Άρδασσα, Αναρράχη και Εμπόριο

Next Post

Ανδρέας Πάτσης,: Όλα τα τμήματα των ΕΠΑΛ Γρεβενών σε λειτουργεία

Next Post
Ανδρέας Πάτσης

Ανδρέας Πάτσης,: Όλα τα τμήματα των ΕΠΑΛ Γρεβενών σε λειτουργεία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Αγιασμός για τον Μακεδονικό Σιάτιστας και την Ακαδημία Ποδοσφαίρου
  • Βόιο: Το Κριμήνι γιορτάζει τον Άγιο Ευστάθιο
  • «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση: Νέα εποχή, με αποτελέσματα» στη ΔΕΘ
  • Στα Σέρβια η τίμια Κάρα του Αγίου Παρθενίου, προστάτη των καρκινοπαθών
  • Διπλή παρέμβαση του Π. Κουκουλόπουλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τη Συνεταιριστική Τράπεζα και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Πρόσφατα σχόλια

  1. Αλεξανδρος ΜΠΟΥΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ στο Άγνωστοι άρπαξαν τάματα μεγάλης αξίας από ιερή εικόνα – Αναζητούνται από τις αρχές
  2. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  3. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  4. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr