• Latest
ΒΟΥΛΗ

Η Βουλή ψηφίζει το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ -Η κυβέρνηση περιμένει 153 «ναι»

8 Φεβρουαρίου 2019
ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Σιάτιστα λόγω βλάβης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Γαλατινή τη Δευτέρα

14 Σεπτεμβρίου 2025
Κατάμεστο το Θέατρο στην ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Σερβίων

Κατάμεστο το Θέατρο στην ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Σερβίων

14 Σεπτεμβρίου 2025
Διεθνής διάκριση για το Δημοτικό σχολείο Τσοτυλίου

Διεθνής διάκριση για το Δημοτικό σχολείο Τσοτυλίου

14 Σεπτεμβρίου 2025
βοτανα, μπαχαρικα

Αυτά τα βότανα ηρεμούν το έντερο και ανακουφίζουν το πεπτικό

14 Σεπτεμβρίου 2025
Καύσιμα: Έρχονται αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης- Πόσο θα κοστίσει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τι θα ισχύσει για τους δικαιούχους και τα ποσά

14 Σεπτεμβρίου 2025
Κέρδισε το λόττο τέσσερις φορές – Σκίζουν τα… διπλώματα οι μαθηματικοί

Αλλάζουν τα ευρώ – Οι δύο θεματικές για τα νέα χαρτονομίσματα, το χρονοδιάγραμμα για την κυκλοφορία τους και η Μαρία Κάλλας

14 Σεπτεμβρίου 2025
Εξοικονομώ

Νέο «Εξοικονομώ»: Ποια προγράμματα θα τεθούν σε ισχύ το 2026 – Όλες οι νέες πληροφορίες

14 Σεπτεμβρίου 2025
Ένας κρυμμένος θησαυρός ανακαλύφθηκε στη μέση του πουθενά – Η συλλογή νομισμάτων 2.300 ετών που συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο

Ένας κρυμμένος θησαυρός ανακαλύφθηκε στη μέση του πουθενά – Η συλλογή νομισμάτων 2.300 ετών που συνδέεται με τον Μέγα Αλέξανδρο

14 Σεπτεμβρίου 2025
Άργος Ορεστικό: Μετά τη Σιάτιστα έκλεψαν χρυσή αλυσίδα με σταυρό από ηλικιωμένη γυναίκα με την ίδια μέθοδο

Άγνωστοι άρπαξαν τάματα μεγάλης αξίας από ιερή εικόνα – Αναζητούνται από τις αρχές

14 Σεπτεμβρίου 2025
ΖΕΥΓΑΡΙ, ΦΙΛΙ,

Ανήλικη εκδιδόταν μέσω εφαρμογής του ίντερνετ – Σύλληψη ενός 30χρονου

14 Σεπτεμβρίου 2025
Το νέο φωτοβολταϊκό έργο της Principia στην Κοζάνη δίνει νέα ώθηση στην ενεργειακή μετάβαση

Γαλατινή: Εντός διετίας έτοιμα προς λειτουργία τα 500 MW της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αντισταθμιστικά μέτρα για τους κατοίκους σύμφωνα με υο ρεπορτάζ!

13 Σεπτεμβρίου 2025
απατη

Καστοριά: Οι απατεώνες άρπαξαν 14.700 ευρώ. Πέντε άτομα στο κόλπο

13 Σεπτεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλή ψηφίζει το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ -Η κυβέρνηση περιμένει 153 «ναι»

sierafm by sierafm
8 Φεβρουαρίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΒΟΥΛΗ
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με τη θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Χωρίς να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, η εισήγηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και δύο εκ των τριών ανεξάρτητων βουλευτών ήταν υπέρ του πρωτοκόλλου, ενώ κατά τάχθηκαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ένας ανεξάρτητος.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, το σχέδιο νόμου εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

Η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφίσει σήμερα, Παρασκευή επί της κύρωσης του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00 και με το πολιτικό θερμόμετρο να είναι στο κόκκινο η ένταση και οι αντιπαραθέσεις αναμένεται να είναι έντονες. Το λόγο θα λάβουν 8 εισηγητές, 8 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι
των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, 14 ομιλητές και ο αρμόδιος υπουργός, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πρόθυμοι και Ποτάμι αναμένεται να ψηφίσουν το πρωτόκολλο

Το πρωτόκολλο θα ψηφιστεί από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συν τους προθύμους Σπύρο Δανέλλη, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά και Θανάση Παπαχριστόπουλο, που και ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν στην κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισαν.

Δεν θα ψηφίσουν όμως το πρωτόκολλο ένταξης οι δύο εκ των 6 προθύμων, δηλαδή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις, που καταψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παρά το γεγονός ότι με επιστολές τους δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν όλα τα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση, ειδικά ο Κώστας Ζουράρις διευκρίνισε στην επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ότι θα καταψηφίσει ό,τι σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην ψηφοφορία θα προστεθούν οι 3 βουλευτές από το Ποτάμι, διευκολύνοντας τους κυβερνητικούς υπολογισμούς. Υπέρ του πρωτοκόλλου ένταξης, ως παρακολούθημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα ψηφίσουν οι «Ποταμίσιοι» βουλευτές Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, αλλά και ο διαγραφείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ετσι, από την ονομαστική ψηφοφορία θα προκύψουν 153 «ναι».

Ο Καμμένος ζήτησε 180 ψήφους για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Χθες το πρωί, η συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας για το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ξεκίνησε με ενστάσεις επί της διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πάνο Καμμένος ζήτησε από το προεδρείο να διεξαχθεί ψηφοφορία για τον τρόπο συζήτησης και ψήφισης του πρωτοκόλλου, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών καθώς η χώρα εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα σε υπερεθνικούς οργανισμούς. Στο αίτημα του προέδρου των ΑΝΕΛ κράτησαν αρνητική στάση όλα τα κόμματα εκτός από την Χρυσή Αυγή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επικαλέστηκε προηγούμενη ψηφοφορία για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ όπου και τότε το πρωτόκολλο κυρώθηκε με απλή πλειοψηφία.

«Δεν έχει πεδίο εφαρμογής το 28 παράγραφος 2 που ζήτησε ο κ.Καμμένος. Όταν μπήκε η Αλβανία στο ΝΑΤΟ δεν είχε τεθεί ζήτημα τριών πέμπτων. Το Σύνταγμα θέτει  αυτή την προϋπόθεση όταν η χώρα μας εντάσσεται σε διεθνείς οργανισμούς και παραχωρεί αρμοδιότητες», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ακολούθως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας κάλεσε τα κόμματα «ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας» να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο, ενώ οι  εισηγητές της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, της ΔΗΣΥ, Αν. Λοβέρδος και της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.

Κουμουτσάκος: Η ΝΔ κάνει το καθήκον της με καθαρή συνείδηση

«Η ΝΔ κάνει το καθήκον της με καθαρή συνείδηση, παραμένοντας η πιο στέρεη πολιτική δύναμη της χώρας, υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας των γειτόνων μας, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των εθνικών συμφερόντων» ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ, καταψηφίζει το «Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Όπως εξήγησε σχετικά με την τοποθέτηση του κόμματός του, «σήμερα δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μίας Συμφωνίας σαφώς επιζήμιας, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει τη δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας». «Ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με την αποδοχή από την Ελλάδα δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας είναι το θερμοκήπιο του Μεταπρεσπικού αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια» εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος.

Λοβέρδος: Η συμπεριφορά του Ζάεφ είναι υποσχετική παραβίασης της συμφωνίας μόλις μπουν στο ΝΑΤΟ

«Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Λέμε “όχι” στη Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει “όχι” και στο Πρωτοκόλλο» ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζοντας την αρνητική τοποθέτηση του κόμματός του.

Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς», επικαλούμενος τη δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».

Σαρίδης: Με το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα βάζει δεύτερο φίδι στον κόρφο της

«Καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ γιατί η ονομασία του γειτονικού κράτους περιέχει μια ελληνική λέξη ενώ οι κάτοικοι της γείτονος δεν είναι Έλληνες» ανέφερε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης.

Κατρούγκαλος: Η ΠΓΔΜ είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών

Μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης, η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που τίθεται σε ισχύ δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι παρόμοιες ρήτρες για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων υπάρχουν και για την πορεία της στην ΕΕ.

«Η βασική μας διαφορά απέναντι σε όσους έχουν κυβερνήσει μέχρι τώρα είναι ότι δεν είμαστε φοβικοί. Θέλουμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Πηγή:iefimerida.gr
Tags: ΒΟΥΛΗ
Previous Post

Απάντηση του Χάρη Κάτανα στον βουλευτή Γιάννη Θεοφύλακτο, με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοζάνη

Next Post

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10,2% για τη ΝΔ -Κράτησε την καλύτερη στάση στις Πρέσπες

Next Post
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10,2% για τη ΝΔ -Κράτησε την καλύτερη στάση στις Πρέσπες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού στη Γαλατινή τη Δευτέρα
  • Κατάμεστο το Θέατρο στην ολοκλήρωση του Φεστιβάλ Σερβίων
  • Διεθνής διάκριση για το Δημοτικό σχολείο Τσοτυλίου
  • Αυτά τα βότανα ηρεμούν το έντερο και ανακουφίζουν το πεπτικό
  • Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τι θα ισχύσει για τους δικαιούχους και τα ποσά

Πρόσφατα σχόλια

  1. ΜΑΙΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ στο Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δημήτρη (Τάκη) Τσιώνα στη Χρυσαυγή Βοΐου
  2. C.A.SAMPSONIDIS στο Δυο αγρότες από Γρεβενά και Βόιο φέρονται εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  3. Κωστας στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
  5. Ευδοκία Λιάτου στο Βόιο: ΟΠΕΚΕΠΕ, Fiesta Voio, Κληροδότημα Μανούση στη συνεδρίαση λογοδοσίας. Βίντεο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr