• Latest
ΒΟΥΛΗ

Η Βουλή ψηφίζει το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ -Η κυβέρνηση περιμένει 153 «ναι»

8 Φεβρουαρίου 2019
Σιάτιστα: Η όμορφη εκδήλωση με τίτλο:«Κορίτσια σε Κίνηση: Δεδομένα – Κίνδυνοι – Προστασία» από το Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου. Βίντεο και φωτογραφίες

Σιάτιστα: Η όμορφη εκδήλωση με τίτλο:«Κορίτσια σε Κίνηση: Δεδομένα – Κίνδυνοι – Προστασία» από το Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου. Βίντεο και φωτογραφίες

15 Νοεμβρίου 2025
Μαλούτας: Ποιος εμπιστεύεται πλέον τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Τετάρτη 19-11-2025

15 Νοεμβρίου 2025
Ο Σπάρτακος για το Πολυτεχνείο: Ημέρα μνήμης, τιμής, σκέψης

Ο Σπάρτακος για το Πολυτεχνείο: Ημέρα μνήμης, τιμής, σκέψης

15 Νοεμβρίου 2025
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βοΐου

Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί τον Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου «Αη Συμιός» και τη Φιλαρμονική Κέρκυρας

14 Νοεμβρίου 2025
Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

14 Νοεμβρίου 2025
Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

Ορκωμοσία των πρωτοετών Δοκίμων Αστυφυλάκων της εκπαιδευτικής σειράς 2025-2028 στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

14 Νοεμβρίου 2025
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη Δευτέρα 17-11-2025

14 Νοεμβρίου 2025
Με οριακή ψηφοφορία (10-9) το νέο 1ο Δημοτικό Σερβίων θα στεγαστεί στο κτήριο του 1ου Δημοτικού – Ένταση και αντεγκλήσεις στο Δ.Σ. Σερβίων (Βίντεο)

18η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων

14 Νοεμβρίου 2025
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Βοΐου την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2025

14 Νοεμβρίου 2025
Βόιο: Διεγράφη ο Γιώργος Μαγιάγκας από μέλος του συνδυασμού του Δημάρχου Χρήστου Ζευκλή. Βίντεο

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βοΐου για ισολογισμό 2021

14 Νοεμβρίου 2025
Διεθνής Διάκριση για την Ελληνική Γουνοποιία στο “Furmark Futures Competition 2026”

Διεθνής Διάκριση για την Ελληνική Γουνοποιία στο “Furmark Futures Competition 2026”

14 Νοεμβρίου 2025
Βέττα Καλλιόπη

Καλλιόπη Βέττα: «Στη Βουλή η ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών της Δυτικής Μακεδονίας. Απαιτείται ενίσχυση της Ογκολογικής Κλινικής του Μποδοσάκειου και ίδρυση ακτινοθεραπευτικής μονάδας»

14 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 16 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Βουλή ψηφίζει το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ -Η κυβέρνηση περιμένει 153 «ναι»

sierafm by sierafm
8 Φεβρουαρίου 2019
in ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΒΟΥΛΗ
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με τη θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, παίρνει το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Χωρίς να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, η εισήγηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και δύο εκ των τριών ανεξάρτητων βουλευτών ήταν υπέρ του πρωτοκόλλου, ενώ κατά τάχθηκαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ένας ανεξάρτητος.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, το σχέδιο νόμου εγκρίνεται κατά πλειοψηφία.

Η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφίσει σήμερα, Παρασκευή επί της κύρωσης του πρωτοκόλλου εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Η συνεδρίαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:00 και με το πολιτικό θερμόμετρο να είναι στο κόκκινο η ένταση και οι αντιπαραθέσεις αναμένεται να είναι έντονες. Το λόγο θα λάβουν 8 εισηγητές, 8 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι
των κομμάτων, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, 14 ομιλητές και ο αρμόδιος υπουργός, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Πρόθυμοι και Ποτάμι αναμένεται να ψηφίσουν το πρωτόκολλο

Το πρωτόκολλο θα ψηφιστεί από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συν τους προθύμους Σπύρο Δανέλλη, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά και Θανάση Παπαχριστόπουλο, που και ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν στην κυβέρνηση και τη Συμφωνία των Πρεσπών ψήφισαν.

Δεν θα ψηφίσουν όμως το πρωτόκολλο ένταξης οι δύο εκ των 6 προθύμων, δηλαδή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης και ο Κώστας Ζουράρις, που καταψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παρά το γεγονός ότι με επιστολές τους δήλωσαν ότι υπερψηφίζουν όλα τα νομοσχέδια που θα φέρει η κυβέρνηση, ειδικά ο Κώστας Ζουράρις διευκρίνισε στην επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ότι θα καταψηφίσει ό,τι σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στην ψηφοφορία θα προστεθούν οι 3 βουλευτές από το Ποτάμι, διευκολύνοντας τους κυβερνητικούς υπολογισμούς. Υπέρ του πρωτοκόλλου ένταξης, ως παρακολούθημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα ψηφίσουν οι «Ποταμίσιοι» βουλευτές Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης, αλλά και ο διαγραφείς από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ετσι, από την ονομαστική ψηφοφορία θα προκύψουν 153 «ναι».

Ο Καμμένος ζήτησε 180 ψήφους για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Χθες το πρωί, η συζήτηση στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας για το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ξεκίνησε με ενστάσεις επί της διαδικασίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πάνο Καμμένος ζήτησε από το προεδρείο να διεξαχθεί ψηφοφορία για τον τρόπο συζήτησης και ψήφισης του πρωτοκόλλου, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών καθώς η χώρα εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα σε υπερεθνικούς οργανισμούς. Στο αίτημα του προέδρου των ΑΝΕΛ κράτησαν αρνητική στάση όλα τα κόμματα εκτός από την Χρυσή Αυγή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος επικαλέστηκε προηγούμενη ψηφοφορία για την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ όπου και τότε το πρωτόκολλο κυρώθηκε με απλή πλειοψηφία.

«Δεν έχει πεδίο εφαρμογής το 28 παράγραφος 2 που ζήτησε ο κ.Καμμένος. Όταν μπήκε η Αλβανία στο ΝΑΤΟ δεν είχε τεθεί ζήτημα τριών πέμπτων. Το Σύνταγμα θέτει  αυτή την προϋπόθεση όταν η χώρα μας εντάσσεται σε διεθνείς οργανισμούς και παραχωρεί αρμοδιότητες», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ακολούθως ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας κάλεσε τα κόμματα «ανεξαρτήτως κομματικής πειθαρχίας» να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο, ενώ οι  εισηγητές της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, της ΔΗΣΥ, Αν. Λοβέρδος και της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.

Κουμουτσάκος: Η ΝΔ κάνει το καθήκον της με καθαρή συνείδηση

«Η ΝΔ κάνει το καθήκον της με καθαρή συνείδηση, παραμένοντας η πιο στέρεη πολιτική δύναμη της χώρας, υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας των γειτόνων μας, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος των εθνικών συμφερόντων» ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ, καταψηφίζει το «Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ».

Όπως εξήγησε σχετικά με την τοποθέτηση του κόμματός του, «σήμερα δεν ψηφίζουμε το Πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ γιατί είναι παρακολούθημα τυπικό μίας Συμφωνίας σαφώς επιζήμιας, διότι είναι η πρώτη Συμφωνία ιστορικά, στην οποία η Ελλάδα δίνει τη δική της υπογραφή στην παραδοχή ύπαρξης δήθεν μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας». «Ο συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με την αποδοχή από την Ελλάδα δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας είναι το θερμοκήπιο του Μεταπρεσπικού αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια» εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος.

Λοβέρδος: Η συμπεριφορά του Ζάεφ είναι υποσχετική παραβίασης της συμφωνίας μόλις μπουν στο ΝΑΤΟ

«Παράγωγο της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το σημερινό κείμενο. Λέμε “όχι” στη Συμφωνία των Πρεσπών και η συνέπεια λέει “όχι” και στο Πρωτοκόλλο» ανέφερε ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζοντας την αρνητική τοποθέτηση του κόμματός του.

Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, «η άλλη πλευρά δεν έδωσε καμία υποσχετική καλής συμπεριφοράς», επικαλούμενος τη δήλωση Ζάεφ «ας φέρουμε την Ευρώπη στη Μακεδονία».

Σαρίδης: Με το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα βάζει δεύτερο φίδι στον κόρφο της

«Καταψηφίζουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ γιατί η ονομασία του γειτονικού κράτους περιέχει μια ελληνική λέξη ενώ οι κάτοικοι της γείτονος δεν είναι Έλληνες» ανέφερε ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης.

Κατρούγκαλος: Η ΠΓΔΜ είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την Συμφωνία των Πρεσπών

Μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης, η γειτονική χώρα είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών που τίθεται σε ισχύ δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι παρόμοιες ρήτρες για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων υπάρχουν και για την πορεία της στην ΕΕ.

«Η βασική μας διαφορά απέναντι σε όσους έχουν κυβερνήσει μέχρι τώρα είναι ότι δεν είμαστε φοβικοί. Θέλουμε να αλλάζουμε τα πράγματα προς το καλύτερο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητά την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Πηγή:iefimerida.gr
Tags: ΒΟΥΛΗ
Previous Post

Απάντηση του Χάρη Κάτανα στον βουλευτή Γιάννη Θεοφύλακτο, με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοζάνη

Next Post

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10,2% για τη ΝΔ -Κράτησε την καλύτερη στάση στις Πρέσπες

Next Post
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα 10,2% για τη ΝΔ -Κράτησε την καλύτερη στάση στις Πρέσπες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Σιάτιστα: Η όμορφη εκδήλωση με τίτλο:«Κορίτσια σε Κίνηση: Δεδομένα – Κίνδυνοι – Προστασία» από το Κ.Φ.Α.Α. Πενταλόφου. Βίντεο και φωτογραφίες
  • Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την Τετάρτη 19-11-2025
  • Ο Σπάρτακος για το Πολυτεχνείο: Ημέρα μνήμης, τιμής, σκέψης
  • Ο Δήμος Βοΐου ευχαριστεί τον Σύλλογο Πανηγυριστών Μεσολογγίου «Αη Συμιός» και τη Φιλαρμονική Κέρκυρας
  • Ενημερωτική ημερίδα με θέμα: Ηλεκτρονική απογραφή δραστηριοτήτων μέσω της πλατφόρμας “Open Business”

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  2. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  5. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr