• Latest
ΡΟΝΑΣ

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ(!) του κ. Ιωάννη Ρόνα

6 Σεπτεμβρίου 2018
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Δήμος Βοΐου: Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026

12 Ιουνίου 2026
Ήρθαν για να μείνουν οι ρυθμίσεις στην Εγνατία- Μετά τις αυτοψίες το χρονοδιάγραμμα

Εγνατία Οδός: Πολύμηνη ταλαιπωρία για τους οδηγούς από Ηγουμενίτσα έως Τύρια

12 Ιουνίου 2026
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

Κοζάνη:Θετικό το κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στην Αμυγδαλιά Κοζάνης

12 Ιουνίου 2026
Ο Σπάρτακος ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου που φαλκιδεύει το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης

Η μαύρη σελίδα της επόμενης ημέρας. Συνέντευξη Προέδρου Σπάρτακου στο WEST

12 Ιουνίου 2026
κινητο τηλεφωνο ιντερνετ wifi

Πώς θα εντοπίσετε αν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι απάτη

12 Ιουνίου 2026
Χόρτα καθαρισμός

Ακαθάριστα οικόπεδα: Πότε λήγει η προθεσμία και πόσο είναι τα πρόστιμα

12 Ιουνίου 2026
Συνελήφθη διακινητής αναβολικών σε αθλητές: Χρυσές μπίζνες με παράνομα σκευάσματα

Φαρμακοποιός έστησε «αυτοκρατορία» παράνομων χαπιών αδυνατίσματος – Οι εξαγωγές σε 90 χώρες και τα «χρυσά» κέρδη

12 Ιουνίου 2026
Δήμος Γρεβενών: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2026» ­- Ξεκινά ένα πλούσιο καλοκαίρι πολιτισμού, δημιουργίας και συμμετοχής

«Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026»: Άνοιξε τις πύλες του το 2ο Φεστιβάλ Γλυπτικής στο Πάρκο των Μανιταριών

11 Ιουνίου 2026
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κοζάνης την Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Δήμος Κοζάνης: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για αργίες και νυχτερινά

11 Ιουνίου 2026
Ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών για τη στήριξη των εργαζομένων και τη βιωσιμότητα των κοινωνικών δομών.

Δήμος Γρεβενών: Διατηρούνται σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη για το 2026

11 Ιουνίου 2026
Γιώργος Αμανατίδης: Εγκρίθηκαν 110εκ. € για 18 έργα του Πυλώνα ΙΙΙ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Δύο εντάξεις έργων για την Τ.Κ. Ακρινή

11 Ιουνίου 2026
Fiesta voio 2026: Το Αναλυτικό Πρόγραμμα

FIESTA VOIO 2026: Το μεγαλύτερο μουσικό και κατασκηνωτικό φεστιβάλ της βορείου Ελλάδος επιστρέφει για 5η συνεχόμενη χρονιά

11 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ(!) του κ. Ιωάννη Ρόνα

sierafm by sierafm
6 Σεπτεμβρίου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΡΟΝΑΣ
12
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

 Με το ξημέρωμα της 21ης Αυγούστου 2018 η Ελλάδα βρέθηκε εκτός των μνημονίων.

Τι θα πει μνημόνιο; Θα πει υπενθύμιση για κάτι το συγκεκριμένο. Και τι σημαίνει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια; Σημαίνει ότι έληξε ο συμφωνηθείς χρόνος της δανειοδότησης μας από τους μηχανισμούς στήριξης.

Η έξοδος λοιπόν αυτή μας δίδει το δικαίωμα, ως χώρα, να ανατρέξουμε σε άλλες αγορές δανειοδότησης του κράτους μας, εκτός του Ευρωγκρούπ και του ΔΝΤ, με ποικίλες όμως και ακριβές  διαπραγματεύσεις, που αυτές οι αγορές  είναι αδίστακτες  και «βάρβαρες».

Μιλάμε για έξοδο από τα μνημόνια αλλά όμως όχι και χωρίς επιτήρηση, η οποία προβλέπεται σκληρή, χωρίς έλεος, από τους κερδοσκόπους – καιροσκόπους δανειστές (εποπτεία δηλαδή).

Είναι όπως ένα φυλακισμένος που βγαίνει από τη φυλακή αλλά για σαράντα (40) και πλέον χρόνια διαμένει υποχρεωτικά στο σπίτι του έγκλειστος, χωρίς να του επιτρέπεται η όποια διακίνηση.

Καθαρή έξοδος θα λεγόταν, αν μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι θέλαμε ως χώρα. Όμως αυτό δεν γίνεται.

Αναφορικά τώρα, με το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω, από τη δική μας σκοπιά.

Με το β΄ μνημόνιο συμφωνήθηκε να είναι  το Ελληνικό πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ. Τα συμφωνηθέντα αυτά  όμως δεν πραγματοποιήθηκαν. Ήταν αδύνατο.

Μετά  συμφωνήθηκε για δέκα (10) χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα και η ανάπτυξη να βρίσκονται στο 3% του ΑΕΠ.

Πρόσφατα πάλι, μεταφέρθηκε η δανειακή υποχρέωση ως το 2060, αλλά όμως με πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3-3,5% του ΑΕΠ ως το 2020 και από εκεί ως το 2060, που είπαμε, με 2-2,2% του ΑΕΠ, αν δεν κάνουμε λάθος.

Πως όμως θα μπορεί να επιτευχθεί αυτό το πλεόνασμα; Αποκλείεται, λέμε εμείς. Συντελεστής 2-2,2% κάθε χρόνο και για σαράντα (40) χρόνια συνεχώς καμιά χώρα δεν μπορεί να έχει, γι αυτό θα πάμε και πιο πέρα από το 2060 αφού με τα νούμερα αυτά δεν θα μπορούμε να πιάσουμε τα συμφωνηθέντα ως τότε. Μακάρι όμως να μπορέσουμε και πιο νωρίς ακόμα.

Συνεπώς, πιστεύουμε ότι δεν θα έχουμε αυτά τα πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν αφού και αν ακόμα υπάρξουν θα είναι τελικά αντιαναπτυξιακά. Άρα θα παρουσιάσουμε ελλείμματα.

Όμως για την ανάπτυξη, τα ελλείμματα που λέμε, μπορεί να είναι αναπτυξιακά εφόσον τα δάνεια, που σίγουρα θα πάρουμε από τις λεγόμενες αγορές, όπως προείπαμε, να μη πάνε σε ανάπτυξη της ζήτησης, των αγορών ας πούμε, που θα έχει σκοπό την αύξηση της κατανάλωσης, γιατί έτσι αντί να αναπτυχθούμε εμείς θα αναπτύξουμε περισσότερο τα κράτη από τα οποία θα κάνουμε εισαγωγές.

Επειδή λοιπόν είμαστε σε ύφεση και θα συνεχίσουμε να είμαστε, πρέπει να δανειζόμαστε για να γίνουν όμως κρατικές επενδύσεις, κατά τη γνώμη μας και να μη αποβλέπουμε τυχόν αυτές οι επενδύσεις να γίνουν με δικά μας χρήματα (από φόρους βασικά), γιατί, έτσι απλά, εμείς οι ίδιοι θα ενισχύουμε την ύφεση και δεν πρέπει.

Τώρα, με την έξοδο από τα μνημόνια, δεν έχουμε υποχρέωση να ρωτάμε τους δανειστές μας ( τους θεσμούς) για το τι να κάνουμε και πώς να διαχειριστούμε οποιοδήποτε θέμα.

Μπορούμε να μειώσουμε τους φόρους, να αυξήσουμε τις συντάξεις (που αντισυνταγματικώς  τότε η μείωση των επιβλήθηκε) και ως προς το διαδικαστικό,  να ρυθμίσουμε τις όποιες οφειλές των επιτηδευματιών και των λοιπών οφειλετών σε αρκετές δόσεις, που τις περιμένουν με αγωνία  και τόσα άλλα που καθημερινώς γίνονται εκκλήσεις, για την επιβίωση μάλιστα.

Βέβαια κάθε κόμμα εξουσίας θα ήθελε να τα πράξει αυτά ή κάποια από αυτά, ανταγωνιστικώς. Όμως, τα ποσά  που υπογράψαμε στα μνημόνια για να τα επιστρέψουμε σε δόσεις, πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο, λένε οι δανειστές. Που όμως θα βρεθούν; Επειδή θα μειωθούν οι συντελεστές του φόρου των επιχειρήσεων θα εισπραχθούν περισσότεροι φόροι; Έπρεπε αυτοί ήδη  να ήταν μειωμένοι από μακρού για να αποφύγουμε και την ανταγωνιστικότητα πολλών κρατών, όπως είναι γνωστό.

Μήπως στα προεκλογικά, κάθε φορά, παιγνίδια «θα βάλουμε χέρι»  στα είκοσι τέσσερα (24) δις ευρώ που εξασφαλίσαμε ως μαξιλάρι για να ανταποκρινόμαστε στις δόσεις για κανα δυό- τρία χρόνια,  θα κάνουμε χρήση αυτών για θέματα που προαναφέρθηκαν;  Γι αυτό είμαστε επιφυλακτικοί, ως προς τους πολιτικούς χειρισμούς γενικά προς όλους, στον τομέα της ανάπτυξης, αφού δεν αντιλαμβανόμαστε ως τώρα την  διάθεση των πολιτικών για μεγάλη περιστολή των εξόδων και της όποιας σπατάλης του δημοσίου, ώστε να υπάρξουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και η καθαρή ανάπτυξη.

Καταλαβαίνουμε τις προσπάθειες των Κυβερνήσεων για το καλύτερο, όπως αντιλαμβανόμαστε και τις σκοπιμότητες των ξένων υπέρ αυτών. Η Ελλάδα μπορεί να ελέγχει τρείς (3) Ηπείρους και τη Μεσόγειο και αυτό λέει πολλά, αρκεί να το εκμεταλλευόμαστε καταλλήλως χωρίς υποτακτικότητα και φοβικά σύνδρομα που μας άφησαν οι κατά καιρούς κατακτητές.

Τέλος, για να πετύχουν οι ρυθμοί ανάπτυξης της πατρίδας μας, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι απαιτούνται   αυτοί να είναι όμοιοι με της Κίνας. Όπερ άτοπον. Δεν θα γίνει αυτό ποτέ.

Λένε κάποιοι: Μα τόση απαισιοδοξία; Υπενθυμίζουμε σ αυτούς τα λόγια του Βολταίρου:

« Η αισιοδοξία είναι μια τρέλα, που θέλει να βλέπουμε το κάθε τι σωστά και όταν ακόμα είναι λάθος». Μένουμε λοιπόν με την ελπίδα, που κατά τον Αριστοτέλη: « η ελπίδα είναι το όνειρο των ξυπνητών ανθρώπων». Άλλωστε  και στην ελπίδα στηρίζεται ο Ελληνικός λαός όταν εκλέγει ένα κόμμα.

του κ. Ιωάννη Ρόνα φορο-συμβούλου  αρθρογράφου

 

 

 

Tags: ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΝΑΣ
Previous Post

Πρόγραμμα επίσκεψης Β. Κεγκέρογλου και Φ. Σαχινίδη στην Π.Ε. Κοζάνης

Next Post

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης Ελένη & Σουζάνα Βoυγιουκλή «Καλοκαίρι στην αυλή»

Next Post
ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης Ελένη & Σουζάνα Βoυγιουκλή «Καλοκαίρι στην αυλή»

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Βοΐου: Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026
  • Εγνατία Οδός: Πολύμηνη ταλαιπωρία για τους οδηγούς από Ηγουμενίτσα έως Τύρια
  • Κοζάνη:Θετικό το κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στην Αμυγδαλιά Κοζάνης
  • Η μαύρη σελίδα της επόμενης ημέρας. Συνέντευξη Προέδρου Σπάρτακου στο WEST
  • Πώς θα εντοπίσετε αν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα είναι απάτη

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr