• Latest
ΣΕΡΒΙΑ ΜΑΧΗ

Η ιστορία μέσα από τα στρατιωτικά ενθυμήματα του Νικολάου Κασομούλη

25 Μαρτίου 2020
Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο

Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο

23 Δεκεμβρίου 2025
ΡΟΝΑΣ

Ψηφίστηκε ο νόμος για ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ Του κ. Ιωάννη Ρόνα

23 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Βοΐου: Αλλαγή της τηλεφωνικής γραμμής του ΚΕΠ Νεάπολης λόγω προσωρινής βλάβης

Δήμος Κοζάνης: Κλειστά τα ΚΕΠ το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025

23 Δεκεμβρίου 2025
Δ.ΕΠ.Ε.ΠΟ.Κ. : Αλαζονεία, έπαρση και αποποίηση ευθυνών από τη Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

Τεχνικό Πρόγραμμα 2026: «Πάμε κι όπου βγει» από την Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη

23 Δεκεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: Ανακοινώθηκε και στη βουλή η ανέγερση φυλακών στο Βόιο (Βίντεο)

23 Δεκεμβρίου 2025
Ένα μοναδικό Stand Up Comedy στη «Μαγική Λιμνοπολιτεία» με τους Αλέξανδρο Χαριζάνη και Κώστα Κρύο!

Ένα μοναδικό Stand Up Comedy στη «Μαγική Λιμνοπολιτεία» με τους Αλέξανδρο Χαριζάνη και Κώστα Κρύο!

23 Δεκεμβρίου 2025
πονος μεση

Νεφρική ανεπάρκεια: Τα ήπια σημάδια που συχνά μπερδεύουμε με την κούραση της ηλικίας

23 Δεκεμβρίου 2025
Προσοχή στις απάτες τύπου Caller ID spoofing: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι

Δωρεάν φάρμακα για την παχυσαρκία: Ξεκίνησε η αποστολή SMS σε 30.000 δικαιούχους

23 Δεκεμβρίου 2025
ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: 2.000 θέσεις εργασίας για ΑμεΑ σε Δήμους – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

23 Δεκεμβρίου 2025
Δήμος Καστοριάς: Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Θεματικού Πάρκου “Μαγική Λιμνοπολιτεία – Πολικό Εργαστήρι”

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η Κλήρωση της Μαγικής Λιμνοπολιτείας, χαρίζοντας πλούσια δώρα!

23 Δεκεμβρίου 2025
Χριστουγεννιάτικα δώρα στους μαθητές του Ειδικού  Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Κοζάνης.

Χριστουγεννιάτικα δώρα στους μαθητές του Ειδικού  Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Κοζάνης.

23 Δεκεμβρίου 2025
Καστοριά: Περιμένουν την υποχώρηση των νερών για να απεγκλωβιστούν οι πέντε κτηνοτρόφοι στον Γράμμο

ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς στη χώρα (εβδομάδα αναφοράς 24-30 Νοεμβρίου)

23 Δεκεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΣΙΑΤΙΣΤΑ

Η ιστορία μέσα από τα στρατιωτικά ενθυμήματα του Νικολάου Κασομούλη

sierafm by sierafm
25 Μαρτίου 2020
in ΣΙΑΤΙΣΤΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
0
ΣΕΡΒΙΑ ΜΑΧΗ
12
SHARES
40
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Τα γεγονότα της περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, μας τα περιγράφουν οι διάφορες ιστορικές πηγές που ανάμεσα τους είναι και τα απομνημονεύματα αυτών που τα έζησαν ή πρωταγωνίστησαν σε αυτά.

O Σιατιστινός στρατιωτικός Νικόλαος Κασομούλης ήταν ένας από αυτούς.

Το 1929 ο Γιάννης Βλαχογιάννης αγόρασε μετά από μαρτυρία του στρατιωτικού Τιμολέοντα Βάσου τα χειρόγραφα του Νικόλαου Κασομούλη. Το 1940 εκδόθηκε ο πρώτος τόμους από τα «Στρατιωτικά Ενθυμήματα» του Νικόλαου Κασομούλη. Ο Γιάννης Βλαχογιάννης στην εισαγωγή του πρώτου τόμου εξηγεί γιατί ξεχωρίζει τα απομνημονεύματα του Κασομούλη μαζί με αυτά του Σπηρομύλιου. Συγκρίνει το έργο και των δύο με βάση την εξιστόρηση της πολιορκίας του Μεσολογγίου (1826).

Μεταφέρω απόσπασμα της εισαγωγής για να αντιληφθούμε πόσο πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο είναι για την Ελλάδα τα «Στρατιωτικά Ενθυμήματα» του Νικόλαου Κασομούλη, που έχασε τον αδερφό του Δημήτρη στην Έξοδο, και τον πατέρα του Κώστα στην Νάουσα. Δεν θα ήθελα να τα συγκρίνω προς την ιστορική τους αξία με την «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» των Μαρκίδων γιατί νιώθω ότι συγκρίνω δυο διαφορετικά πράγματα.

Τις ίδιες απόψεις έχει με τον Βλαχογιάννη και ο άγγλος μελετητής David Brewer όπου στο βιβλίο του «ΕΛΛΑΔΑ 1453 – 1821» έχει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με τίτλο «Νικόλαος Κασομούλης – Ζώντας τον πόλεμο».

«Πώς να περιγράψει κανείς αυτό το θάμα της πολιορκίας; Θάφτανε η περιγραφή του Κασομούλη ν’ αναδείξει τ’ όνομα του αθάνατο μαζί με την ίδια του περιγραφή. Ως την ώρα τούτη γνωρίζαμε το Μεσολόγγι «απόξω» καθώς δηλαδή φαίνεται από τα έργα του τα πολεμικά, την αδιάκοπη άμυνα και επίθεση. Την εσωτερική του όμως κατάσταση, την ψυχολογική, την κοινωνική, και απλά ανθρώπινη που κατάφερνε αυτά τα έργα, δεν την ξέρουμε παρά μέσες – άκρες. 

Οι περιγραφές των «Ελληνικών Χρονικών» δεν μας λένε παρά τις μάχες τις αμέτρητες λακωνικά, όμως το δράμα το μεγαλοφάνταστο που κρύβεται από κάτω δεν το λένε. Γενικά, την ιστορία τα πραγματικά περιστατικά, παρατεταγμένα με τα υλικά τους μονάχα γνωρίσματα, χωρίς τον αγώνα των ψυχών που τα γεννάει αθώρητος, αφήνουν τον άνθρωπο ψυχρό κι’ αδιάφορο θεατή, αντίκρυ από μια απέραντη λιτανεία νεκρών ονομάτων και πραγμάτων. Ο Σπυρομίλιος, στρατιώτης λιγόλογος, μας χάρισε έργο πολύτιμο για την ακρίβεια των ιστορικών του περιγραφών, όχι όμως και για την από κάτω κρυμμένη αλήθεια τους.

Του Κασομούλη η περιγραφή μοιάζει με άξαφνο ξεσκέπασμα βαθιά κρυμμένου κόσμου ζωντανού. Φαντασθείτε, μια στιγμή, ένα απίστευτο άνοιγμα ναού μέσα στη γη χωμένου, που να λειτουργιέται ακόμα μυστικά, με τα εικονίσματα και με τα θυμιατά, με τα καντήλια και τα μανουάλια του αναμμένα, με παπάδες και δεσπότη λαμπροφόρετους, με ψαλτάδες αγγελόφωνους, παραδομένα, όλα κι όλους, σε μια λειτουργία ανείπωτη, μυστική μονοκλησιά, πανηγύρι αναστάσιμο, που άρχισε και που ποτέ δε θα τελειώσει πια.

Σε αυτό το φανταχτερό πανηγύρι μας προσκαλεί ο Κασομούλης. Εκεί, στο Μεσολόγγι, είναι παρατηρητής μαζί και πολεμιστής, γραμματικός μαζί και παραστάτης στα περίφημα πολεμικά συμβούλια, ζωγράφος των μαχών, των εξόδων, των ομηρικών διαλόγων ανάμεσα σε εχθρούς και φίλους, των άγνωστων και απίστευτων επεισοδίων, ανεκδότων, περίεργων σκηνών με τα γέλια τους τα ηρωικά, τις προκλήσεις, και αντι – προκλήσεις και διονυσιακές βρισολογίες. Αναγκάζεται κανείς να μακαρίσει του Κασομούλη τη φροντίδα τη μυστικοπαθή να μας μυήσει στα παραμικρά της Πολιορκίας και όχι μονάχα στα μεγάλα. Μπαίνοντας κανείς με την φαντασία, και με τον Κασομούλη συντροφιά, στο Μεσολόγγι δε μπορεί να κρατήσει τα δάκρυα. Έδωσε πιο πάνω την εικόνα ναού που λειτουργιέται τάχα. Λοιπόν, ο αναγνώστης νιώθει την ανάγκη την αμίλητη να γονατίσει και να σταυροκοπηθεί.»


Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Πολιτικός Μηχανικός, PhD

Tags: ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΩΤΣΙΚΑΣ
Previous Post

Ο Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής για την 25η Μαρτίου

Next Post

Κηδεύτηκε η 41χρονη – Το μήνυμα της οικογένειας της

Next Post
Πένθος

Κηδεύτηκε η 41χρονη – Το μήνυμα της οικογένειας της

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Οριστικοποιήθηκε η λειτουργία Σχολής Πέτρας στον Πεντάλοφο
  • Ψηφίστηκε ο νόμος για ένταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ Του κ. Ιωάννη Ρόνα
  • Δήμος Κοζάνης: Κλειστά τα ΚΕΠ το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025
  • Τεχνικό Πρόγραμμα 2026: «Πάμε κι όπου βγει» από την Δημοτική Αρχή Κοκκαλιάρη
  • Στάθης Κωνσταντινίδης: Ανακοινώθηκε και στη βουλή η ανέγερση φυλακών στο Βόιο (Βίντεο)

Πρόσφατα σχόλια

  1. Λόζιος κι ανακατωσια στο Σιάτιστα: Έκλεψαν λόζιο, ( φουρφούρια) για τις κλαδαριές αλλά τους έγραψε η κάμερα. Βίντεο
  2. Γιατί η online ψυχαγωγία έχει γίνει μια μικρή απόδραση για τους εργαζόμενους - SieraFM στο Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ψυχαγωγίας στην Ελλάδα: Πέρα από τα Παραδοσιακά Όρια
  3. Αντώνης Φωτόπουλος στο Ηλεκτρονικό εξοπλισμό παρέδωσε στη Σχολή Πυροσβεστών Τσοτυλίου ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής. Βίντεο
  4. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  5. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Νέα casino για Έλληνες παίκτες

 

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr