• Latest

Η Μακεδονία μας… του Χ. Ζήκου

17 Αυγούστου 2018
Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία στη μνήμη του Παναγιώτη Άιζακ Παπαϊωάννου, την Κυριακή 28/6

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία στη μνήμη του Παναγιώτη Άιζακ Παπαϊωάννου, την Κυριακή 28/6

28 Ιουνίου 2026
σχολειο ερατυρα

Η Παιδεία στην Εράτυρα (1699-1999)

28 Ιουνίου 2026
Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Σιατίστης

Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Σιατίστης

28 Ιουνίου 2026
Σοκαριστική περιγραφή της συζύγου του 35χρονου, που δέχθηκε την άγρια επίθεσης των δυο μεγάλων δεσποζόμενων σκύλων-“Πήγε να πάρει νερό από το ψυγείο της καντίνας και του επιτέθηκε από πίσω και μετά έγινε πόλεμος!!

Σοκαριστική περιγραφή της συζύγου του 35χρονου, που δέχθηκε την άγρια επίθεσης των δυο μεγάλων δεσποζόμενων σκύλων-“Πήγε να πάρει νερό από το ψυγείο της καντίνας και του επιτέθηκε από πίσω και μετά έγινε πόλεμος!!

28 Ιουνίου 2026
Ομιλία Π. Κουκουλόπουλου για την Τηλεθέρμανση στην Ολομέλεια της Βουλής

Επίκαιρη Ερώτηση Π. Κουκουλόπουλου: Να ενισχυθεί κατά προτεραιότητα το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας σε ανθρώπινο δυναμικό, βάσει της διυπουργικής Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης

28 Ιουνίου 2026
Δημοκράτες- Προοδευτικό κέντρο: Επίσκεψη στο Δημαρχείο Σερβίων

Δημοκράτες- Προοδευτικό κέντρο: Επίσκεψη στο Δημαρχείο Σερβίων

28 Ιουνίου 2026
Επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ

Επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ

28 Ιουνίου 2026
Σωκράτης Μάλαμας – Ιουλία Καραπατάκη στη Νεάπολη Κοζάνης: Ξεκίνησε η προπώληση!

Σήμερα Κυριακή: Σωκράτης Μάλαμας – Ιουλία Καραπατάκη στη Νεάπολη Κοζάνης – Όλες οι πληροφορίες!

28 Ιουνίου 2026
Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη 07-08-2024

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Δευτέρα 29-06-2026 από ώρα 08:00 έως 20:00

28 Ιουνίου 2026
Σκύλος δάγκωσε ταχυδρόμο – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια του ζώου

Κοζάνη: Aναστάτωση στην οδό Παπανδρέου κοντά σε καφέ-καντίνα από δυο πελώρια δεσποζόμενα σκυλιά – Επιτέθηκαν και δάγκωσαν άσχημα 35χρονο άντρα

27 Ιουνίου 2026
Όλγα Μαρκογιαννάκη

Ανάρτηση για την απάντηση της ΔΕΗ της Όλγας Μαρκογιαννάκη, Αναπλ. Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ

27 Ιουνίου 2026
αστυνομια, συλληψη

Φλώρινα: Σύλληψη 45χρονου αλλοδαπού για ναρκωτικά

27 Ιουνίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 28 Ιουνίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Μακεδονία μας… του Χ. Ζήκου

sierafm by sierafm
17 Αυγούστου 2018
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
18
SHARES
5
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ως Έλληνας της Διασποράς, με τις ρίζες μου να βρίσκονται στη Μακεδονική Γη, αισθάνομαι βαθιά υπερήφανος για τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής μου.

Έναν τόπο, που μέσα από πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων, γραπτές μαρτυρίες αρχαίων, ρωμαίων, βυζαντινών και νεότερων συγγραφέων, αμέτρητα μνημεία χιλιετηρίδων, επιβεβαιώνεται η πεμπτουσία του Ελληνισμού: Η κοινή πολιτιστική ταυτότητά μας, η γλώσσα μας, η ονοματολογία μας, οι κοινοί πολιτικοί, θρησκευτικοί και κοινωνικοί θεσμοί μας.

Βέβαια, ζώντας περισσότερο από 50 χρόνια στη Βιέννη, όπου δραστηριοποιούμαι στον τομέα της γούνας, βρέθηκα συχνά στη δυσάρεστη θέση να υπερασπίζομαι και να αποδεικνύω τα αυτονόητα της ιστορικής διαδρομής και των συμβόλων του Ελληνικού Έθνους. Ιδιαίτερα όταν οι Σκοπιανοί έστηναν σε κάθε συνοικία της πόλης τα «Μακεδονι-κά Πολιτιστικά Κέντρα», τα «Μακεδονικά Σχολεία», τις «Μακεδονικές Εκκλησίες» κ.ά. Η αλήθεια είναι ότι αγανακτούσα, καθώς μου φαινόταν αδιανόητος ο τρόπος οικειοποίη-σης της εθνικής ταυτότητας των Μακεδόνων, που είναι ξένη προς την ιστορική διαδρομή των Σκοπιανών.

Έτσι, το 1993, μαζί με μια μικρή ομάδα Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στην Αυστρία, ιδρύσαμε τον Διαπολιτιστικό Σύλλογο «Μακεδονία» Βιέννης. Ξεκινήσαμε ουσιαστικά μία «εκστρατεία» ενημέρωσης, για να αποτρέψουμε την προσπάθεια επαναπροσδιορι-σμού της ιστορίας και των δεδομένων της Μακεδονίας μας. Συχνά βαδίσαμε σε δύσκολα μονοπάτια, για να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη στην Αυστρία και τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Μέσα από διαλέξεις και εκδηλώσεις επιστημόνων και καλλιτεχνών διεθνούς κύρους, επιδοθήκαμε με υπομονή και επιμονή, στην παρουσίαση των ιστορι-κών τεκμηρίων, που ορίζουν εδώ και 4.000 χρόνια τη γεωγραφική θέση, το όνομα, τα σύμβολα και τους κατοίκους της Μακεδονίας.

Για να ισχυροποιήσουμε τις θέσεις μας, τον Απρίλιο του 1994 κατοχυρώσαμε νομικά την αποκλειστική χρήση του ονόματος «Μακεδονία» και του εμβλήματος του Ήλιου της Βεργίνας, ως χαρακτηριστικά του Συλλόγου μας, αποκλείοντας τους Σκοπιανούς από τη χρήση κάθε σχετικού επιθετικού προσδιορισμού. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 1995, έγινε δεκτή η αίτησή μας στον Διεθνή Οργανισμό Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (International Register of the WIPO) στη Γενεύη, για τη διεθνή κατοχύρωση του ονόματος Μακεδονία (Makedonien, Macedonien, Makedonia, Macedonia, Mazedonia, Macedoine) και του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας, σε 37 χώρες-μέλη της σχετικής διεθνούς Συμφωνίας της Μαδρίτης.

Το 2013, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων πορείας του Διαπολιτιστικού Συλλόγου «Μακεδονία» Βιέννης, ο Καθηγητής Ευθύμιος Βαρλάμης χαρακτήρισε τα μέλη του –στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο ίδιος– ως τους «ακρίτες, που με το ενδιαφέρον τους βλέπουν όλους τους κινδύνους και τις απειλές που υφίσταται η Μακεδονία. Όταν λέμε Μακεδονία, δεν εννοούμε μόνο τη γεωγραφική περίμετρο, αλλά το σύνολο των πολιτι-στικών επιτευγμάτων, μέσα στο πλαίσιο του Ελληνισμού. Ήδη, η σύγχρονη ιστορία τέχνης μιλάει για τη Μακεδονική Τέχνη (ως αναπόσπαστο μέλος της Ελληνικής), που άρχισε από την τεχνολογία της πολεοδομίας ελληνικών πόλεων σε όλες τις χώρες της Εγγύς Ανατολής και της Ασίας».

Σήμερα, οι χειρισμοί και οι αποφάσεις της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας για τα Σκόπια, έχουν ξεσηκώσει τους Έλληνες της Διασποράς, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Μακεδόνες και μη, διερωτούνται πλέον εάν ο Ελληνικός Πολιτισμός αποτελεί αντικείμε-νο του γνωστικού πεδίου των πολιτικών μας και εάν χρειάζονται βοήθεια για την κατα-νόησή του, ώστε να αποτελέσει γνώμονα των αποφάσεών τους!

Ο Πιέρο Μπορντίν, Αυστριακός θεατράνθρωπος και Ιδρυτής – Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρνούντουμ, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι: «Ο πολιτισμός είναι το κλειδί για την κατανόηση της Ελληνικής Κληρονομιάς. Αν υπήρχε σήμερα στη Διεθνή Κοινότητα περισσότερος πολιτισμός, δεν θα ήταν αναγκαίο να προσπαθούμε να δείξουμε πού είναι οι ρίζες των Μακεδόνων. Δυστυχώς, ακόμη και μερικοί αρχηγοί κρατών δεν έχουν την παιδεία για να θυμηθούν από που προέρχονται οι ρίζες, όχι μόνο των Μακεδόνων, αλλά του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Πολιτισμού».

Η προσπάθεια επίλυσης ενός χρόνιου και επικίνδυνου προβλήματος, παρουσιάζει μια εξαιρετικά «περίεργη προχειρότητα», όπως επισημαίνει στην «Καθημερινή» ο Ν. Κωνσταντάρας. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν ΚΑΝΕΙΣ δεν ενημερώθηκε για την πορεία της διαπραγμάτευσης, αλλά επιζητήθηκε η καθολική στήριξή της από τους εκπροσώπους των πολιτών στη Βουλή και τον ελληνικό λαό. Δεν θα σταθώ στο γεγονός, από που θα λέγονται ότι κατάγονται τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Από τη Νότια, την Ανατολική ή τη Δυτική Μακεδονία; Γιατί αυτό θεωρείται από κάποιους ως… απλοϊκό!

Είμαι Έλληνας, Χριστιανός Ορθόδοξος, που κατάγεται από τη Μακεδονία, όπως οι πρόγονοι και οι απόγονοί μου και κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει την Μακεδονική «Ταυτότητά» μας. Οι εταίροι μας στην Ε.Ε., οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και οι ηγέτες Διεθνών Οργανισμών, επικροτούν τη συμφωνία με τα Σκόπια! Ο δρόμος, όμως, μέχρι την επικύρωσή της είναι μακρύς, πολύ μακρύς, καθώς το μέτωπο αντίδρασης των Ελλήνων είναι σχεδόν πάνδημο, όπως το 1990. Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί λύση; Ή μήπως είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση, που αποδυναμώνει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ;

Το γεγονός ότι 140 χώρες έχουν αναγνωρίσει τα «Σκόπια» ως Μακεδονία, ότι μέχρι σήμερα κάποια πολιτικά σχήματα σχεδίαζαν επιθετικό γεωγραφικό προσδιορισμό στην ονομασία Μακεδονία για τα Σκόπια, δεν σημαίνει κάτι για το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού.

Η όποια λύση για το Σκοπιανό δεν μπορεί να είναι συγκυριακή, αλλά ιστορική και αποδεκτή από τους Έλληνες.

Χαρίλαος Ζήκος
Πρόεδρος Διαπολιτιστικού Συλλόγου
«Μακεδονία» Βιέννης

Tags: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Previous Post

Η ιππική παρέα ” Ο Μπούνος” ευχαριστεί

Next Post

Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ): Νέα ηλεκτρονική αίτηση μέσω ΗΔΙΚΑ – Ενημέρωση σε έξι βήματα

Next Post
ΔΕΗ

Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ): Νέα ηλεκτρονική αίτηση μέσω ΗΔΙΚΑ - Ενημέρωση σε έξι βήματα

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εθελοντική Αιμοδοσία στη μνήμη του Παναγιώτη Άιζακ Παπαϊωάννου, την Κυριακή 28/6
  • Η Παιδεία στην Εράτυρα (1699-1999)
  • Πανήγυρις Ιερού Ναού Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Σιατίστης
  • Σοκαριστική περιγραφή της συζύγου του 35χρονου, που δέχθηκε την άγρια επίθεσης των δυο μεγάλων δεσποζόμενων σκύλων-“Πήγε να πάρει νερό από το ψυγείο της καντίνας και του επιτέθηκε από πίσω και μετά έγινε πόλεμος!!
  • Επίκαιρη Ερώτηση Π. Κουκουλόπουλου: Να ενισχυθεί κατά προτεραιότητα το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας σε ανθρώπινο δυναμικό, βάσει της διυπουργικής Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης

Πρόσφατα σχόλια

  1. Self Care για Εσένα και το Κατοικίδιό σου - SieraFM στο Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»
  2. Το Σπίτι, το Σώμα και οι Στιγμές Ξεκούρασης - SieraFM στο Γ. Κασαπίδης: Βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης έργα που προστατεύουν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των Δυτικομακεδόνων
  3. Η Εμπειρία Διακοπών που Συνεχίζεται στο Σπίτι - SieraFM στο Παρουσίαση των Βιβλίων του Δημήτρη Χριστόπουλο, “Ταξίδι στο Κράτος” και “Χρόνια Δοκιμασίας”
  4. Νεότερες πληροφορίες για την 59χρονη γυναίκα που βρέθηκε νεκρή σε ακάλυπτο οικοδομής στην Πτολεμαΐδα - SieraFM στο Σοκ στην Πτολεμαΐδα: Νεκρή βρέθηκε γυναίκα σε ακάλυπτο οικοδομής
  5. Γεωργιος Κεραμαρης Τζεινας στο Bόιο: Απορρίφθηκε η προσφυγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδοχωριτών «Η Πρόοδος» και 18 κατοίκων για τα παγκάκια στην πλατεία Ροδοχωρίου
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr