• Latest
κοζανη τοπος να ζεις

Η πρόταση της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις» για την Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης

16 Ιουλίου 2020
Δήμος Βοΐου Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Πέμπτη 30  Ιουλίου. Γαλατινιώτικα

Δήμος Βοΐου Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Πέμπτη 30  Ιουλίου. Γαλατινιώτικα

29 Ιουλίου 2026
Ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βοΐου

Το νέο Δ.Σ.της ΔΕΥΑΒ. Συνεχίζει η Δομή Πενταλόφου. Κλείνει το 3ο Νηπιαγωγείο Σιάτιστας. Όλη η Συνεδρίαση του Δήμου Βοΐου. Βίντεο

29 Ιουλίου 2026
ΔΕΥΑΒ, Κληροδοτήματα, Αγροβόιο, Γαλατινή και ΕΚΑΒ στη συνεδρίαση Λογοδοσίας του Δήμου Βοΐου. Βίντεο

75.000 δολάρια σε αριστεύσαντες μαθητές του Βοΐου από το Νέο Ίδρυμα Ευανθίας και Παναγιώτη Ξενόπουλου. Βίντεο

29 Ιουλίου 2026
Όλγα Μαρκογιαννάκη: «Η Δυτική Μακεδονία αξίζει μια μετάβαση με ρεαλισμό, ανάπτυξη και προοπτική για τους πολίτες, όχι κενές εξαγγελίες»

Άρθρο της Όλγας Μαρκογιαννάκη, Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ, για τη χθεσινή επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου

29 Ιουλίου 2026
Το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026» συνεχίζεται στα Γρεβενά με θέατρο και παιχνίδι για όλη την οικογένεια

Το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026» συνεχίζεται στα Γρεβενά με θέατρο και παιχνίδι για όλη την οικογένεια

29 Ιουλίου 2026
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Φεστιβάλ Αυλής Δήμου Καστοριάς: Εορταστική παρουσίαση του βιβλίου «Ίων Δραγούμης – “Θα ζήσω καίοντας τον εαυτό μου”»

29 Ιουλίου 2026
Γ. Φασίδης: Αδύναμη η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της

Γ. Φασίδης: Αδύναμη η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της

29 Ιουλίου 2026
ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Χορωδιακό Ακουστικό Live «Τραγούδια ενός Απογεύματος»

ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Χορωδιακό Ακουστικό Live «Τραγούδια ενός Απογεύματος»

29 Ιουλίου 2026
Μιχάλης Παπαδόπουλος: Εμβληματικό Έργο Πράσινης Κινητικότητας και Καινοτομίας για τη Δυτική Μακεδονία

Μιχάλης Παπαδόπουλος: Εμβληματικό Έργο Πράσινης Κινητικότητας και Καινοτομίας για τη Δυτική Μακεδονία

29 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Τεράστιες ουρές από αρνητές νέας ταυτότητας για έκδοση διαβατηρίου!!

Κοζάνη: Τεράστιες ουρές από αρνητές νέας ταυτότητας για έκδοση διαβατηρίου!!

29 Ιουλίου 2026
ΔΙΑΔΥΜΑ: Κλειστά τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Δυτικής Μακεδονίας από 3 έως 14 Αυγούστου

ΔΙΑΔΥΜΑ: Κλειστά τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών Δυτικής Μακεδονίας από 3 έως 14 Αυγούστου

29 Ιουλίου 2026
Κοζάνη: Ολοκληρώθηκε η διημερίδα «Μακροχρόνια Φροντίδα Υγείας: Χτίζοντας Συνεργασίες»

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου. Βίντεο

29 Ιουλίου 2026
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Τετάρτη, 29 Ιουλίου, 2026
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η πρόταση της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις» για την Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης

sierafm by sierafm
16 Ιουλίου 2020
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
κοζανη τοπος να ζεις
0
SHARES
7
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση της περιοχής μας, πέρα όλων των άλλων συνεπειών, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη πτώση του ΑΕΠ και περαιτέρω ανεργία, παράγοντες που θα συμβάλουν καταλυτικά στην μείωση του πληθυσμού  και εν τέλει στην απαξίωση  και υποβάθμιση όλης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Χρέος μας είναι να συμβάλλουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις έτσι ώστε να θεσμοθετηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα από την κεντρική κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για την ανάσχεση του καταστροφικού αυτού σεναρίου.

Σε συνέχεια της συζήτησης στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο παρουσιάστηκε η πρόταση της Δημοτικής αρχής για την μεταλιγνιτική περίοδο, η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη – Τόπος να Ζεις» παρουσιάζει σήμερα την πρότασή της για την δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου στήριξης της απασχόλησης και του ΑΕΠ της περιοχής με τον τίτλο «Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης».

Η θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης ρήτρας πιστεύουμε ότι πρέπει να διεκδικηθεί άμεσα από τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία συνδεδεμένη με σαφείς στόχους όπως είναι η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας, η μείωση της ανεργίας και η διατήρηση του ΑΕΠ της περιοχής. Η υλοποίηση των στόχων αυτών θα συνδέεται με συγκεκριμένες χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις. Σε κάθε περίπτωση ο βαθμός απόδοσης του νέου οικονομικού – παραγωγικού – κοινωνικού μοντέλου είναι αυτός που θα καθορίζει και τα αντισταθμιστικά οφέλη για την στήριξη της περιοχής σε όλη την διάρκεια της μετάβασης.

Η Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης θα αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα για την εφαρμογή της παραπάνω δέσμευσης και μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο με βάση τα παρακάτω:

  1. Να τεθεί ως έτος βάσης το 2019 και να προσδιοριστούν σαφείς δείκτες, όπως ο δείκτης απασχόλησης, το ποσοστό ανεργίας και το ετήσιο περιφερειακό ΑΕΠ  με μελλοντικό ορίζοντα τουλάχιστον 20 ετών.
  2. Οι αποκλίσεις στα μεγέθη να μεταφράζονται σε οικονομικό ισοδύναμο που θα διοχετεύεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μέσω εξειδικευμένου κωδικού που θα εγγράφεται κάθε έτος ως υποχρέωση στον κρατικό προϋπολογισμό.
  3. Για την απρόσκοπτη λειτουργία της διαδικασίας επιβολής της Ρήτρας να δημιουργηθεί σχετικό παρατηρητήριο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δουλειά του οποίου θα είναι η παρακολούθηση και αποτίμηση, μέσω δεικτών, της υλοποίησης και εξέλιξης του προγράμματος.
  4. Το ποσό που θα προκύπτει ετησίως θα διατίθεται μέσω του Παρατηρητηρίου στην τοπική κοινωνία (π.χ. αν το 2028 έχουμε απόκλιση από τον σχεδιασμό 5% στην απασχόληση και 10% μείωση στο ΑΕΠ, αυτό να αποτιμάται σε οικονομικό μέγεθος).
  5. Τα χρήματα αυτά να διατίθενται σε δράσεις επιδότησης της εργασίας, όπως είναι ενδεικτικά:
  • επιχειρηματικές δράσεις με προτεραιότητα σε εταιρικές μορφές έντασης εργασίας (ΚΟΙΝΣΕΠ) ή πράσινης ανάπτυξης
  • στον πρωτογενή-δευτερογενή τομέα
  • με μορφή επιδομάτων εργασίας
  • μέσω Δήμων ή άλλων φορέων σε δράσεις απασχόλησης

Οι δράσεις αυτές θα αναθεωρούνται και θα επικαιροποιούνται.

Να σημειωθεί ότι και στην πρόταση του Δημοτικής Αρχής περιλαμβάνεται η ανάγκη διασφάλισης “Ειδικής αναπτυξιακής ρήτρας” σε επίπεδο ενεργειακών Δήμων, όπως αναφέρεται. Προτείνεται ότι «εφόσον το τοπικό ΑΕΠ μειώνεται ή παραμένει σταθερό, τότε θα μετατίθεται ανάλογα και ο χρονικός ορίζοντας πλήρους απένταξης του λιγνίτη για το μέλλον». Με την πρόταση αυτή διαφωνούμε, αφού  συνδέει την  στήριξη μόνο του τοπικού ΑΕΠ και όχι της απασχόλησης με την επιβολή ρήτρας όχι στην κεντρική κυβέρνηση αλλά σε μία Ανώνυμη Εταιρία, όπως είναι πλέον η ΔΕΗ,  μέσω παράτασης της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων. Πρόταση ανεδαφική και μη ρεαλιστική, αφού σε καμία περίπτωση η συνέχιση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων δεν μπορεί να «επιβληθεί» στην ΔΕΗ μέσω ρήτρας. Άλλωστε η λειτουργία και η συμμετοχή στο εθνικό σύστημα μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής εξαρτάται πλέον από πάρα πολλούς παράγοντες και σίγουρα όχι μόνο από την καλή διάθεση της ΔΕΗ.

Η Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται, να προτείνει και να διεκδικεί σε όλα τα επίπεδα μια δίκαιη, όσο αυτό είναι δυνατόν, μετάβαση στην μετά τον λιγνίτη εποχή για την Δυτική Μακεδονία με την κοινωνία όρθια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η φτωχοποίηση, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, η άτακτη φυγή των νέων και εν τέλει η ερήμωση του τόπου μας.

Κοζάνη 15-7-2020

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

Tags: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ
Previous Post

Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών: Οι τοποθετήσεις Δασταμάνη-Κασαπίδη στο πλαίσιο της Διαβούλευσης για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων

Next Post

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 20-07-2020 έως 26-07-2020)

Next Post
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 20-07-2020 έως 26-07-2020)

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα άρθρα

  • Δήμος Βοΐου Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Πέμπτη 30  Ιουλίου. Γαλατινιώτικα
  • Το νέο Δ.Σ.της ΔΕΥΑΒ. Συνεχίζει η Δομή Πενταλόφου. Κλείνει το 3ο Νηπιαγωγείο Σιάτιστας. Όλη η Συνεδρίαση του Δήμου Βοΐου. Βίντεο
  • 75.000 δολάρια σε αριστεύσαντες μαθητές του Βοΐου από το Νέο Ίδρυμα Ευανθίας και Παναγιώτη Ξενόπουλου. Βίντεο
  • Άρθρο της Όλγας Μαρκογιαννάκη, Αναπληρώτριας Εκπροσώπου Τύπου ΠΑΣΟΚ, για τη χθεσινή επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου
  • Το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2026» συνεχίζεται στα Γρεβενά με θέατρο και παιχνίδι για όλη την οικογένεια

Πρόσφατα σχόλια

  1. sierafm στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  2. Σιμος Μιμής στο Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα στη Σιάτιστα στο κέντρο
  3. Το Μυστικό μιας Ποιοτικής Καθημερινότητας - SieraFM στο Αγχος και καθημερινότητα -Οι 12 αλλαγές που πρέπει να κάνετε στον τρόπο ζωής σας για να το μειώσετε
  4. Οι Καλύτερες Επενδύσεις Ξεκινούν από τις Σωστές Αποφάσεις - SieraFM στο Επένδυση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Κοζάνη?
  5. Τι Αυξάνει Πραγματικά την Αξία ενός Σπιτιού; - SieraFM στο Μια παράσταση «Θεάτρου Forum» για το έμφυλο χάσμα στη φροντίδα!
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr