• Latest
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ

Η Πρόταση του Βουλευτή ΝΔ Ν. Κοζάνης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη για τη σύσταση Οικουμενικού Μητρώου Απόδημων Ελλήνων

15 Δεκεμβρίου 2019
Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ Ζευκλής, Ζαγκουντίνος, Τσιαούσης

Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ Ζευκλής, Ζαγκουντίνος, Τσιαούσης

8 Νοεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης, για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τα μέτρα για το δημογραφικό: «Η αντιπολίτευση προσπαθεί να μας πείσει ότι ένα κιλό ατσάλι είναι πιο βαρύ από ένα κιλό βαμβάκι!». (Video)

8 Νοεμβρίου 2025
Συνάντηση Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών με τη Νέα Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών

Συνάντηση Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών με τη Νέα Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών

8 Νοεμβρίου 2025

Μητρικός θηλασμός: θεμελιώδης πράξη αγάπης- υγείας- φροντίδας

8 Νοεμβρίου 2025
Μειώθηκαν έως και 80% τα επιβλαβή αμερικανικά μινκ στη Βόρεια Ελλάδα

Ενημερωτική Ημερίδα της Saga Furs για τους Έλληνες Εκτροφείς Mink την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου

8 Νοεμβρίου 2025
Ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση

Αιμοδοτικός Σύλλογος Σιάτιστας: Το νέο διοικητικό συμβούλιο

8 Νοεμβρίου 2025
Επίδειξη Μόδας του Κ.Φ. Ασυνόδευτων Ανηλίκων  Πενταλόφου στη Θεσσαλονίκη

Επίδειξη Μόδας του Κ.Φ. Ασυνόδευτων Ανηλίκων Πενταλόφου στη Θεσσαλονίκη

8 Νοεμβρίου 2025

Η Δυτική Μακεδονία σβήνει. Η συνέντευξη τύπου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Βίντεο

7 Νοεμβρίου 2025
Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

Βιωματικό Εργαστήρι για Ενήλικες στη Βιβλιοθήκη Σιάτιστας

7 Νοεμβρίου 2025
Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

Ευχαριστήριο Δήμου Κοζάνης και Νίκου Κουρού

7 Νοεμβρίου 2025
Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

Η επιστημονική φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο EuRoC 2025

7 Νοεμβρίου 2025
Στάθης Κωνσταντινίδης: Η δημιουργία 2 Ωνάσειων Σχολείων στην περιοχή μας αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη

Στάθης Κωνσταντινίδης: «Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε δεκτό το αίτημα να συμπεριληφθεί και η Αιανή στις περιοχές όπου μειώνεται και καταργείται ο ΕΝΦΙΑ τα επόμενα δύο χρόνια.».

7 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Πρόταση του Βουλευτή ΝΔ Ν. Κοζάνης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη για τη σύσταση Οικουμενικού Μητρώου Απόδημων Ελλήνων

sierafm by sierafm
15 Δεκεμβρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΊΔΗΣ
10
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τη «Διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας», έγινε ένα σημαντικό βήμα ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί του απόδημου ελληνισμού, όχι τόσο με την πατρίδα-αφού για τους περισσότερους αυτοί δεν διερράγησαν ποτέ- αλλά κυρίως με την ελληνική πολιτεία, δηλαδή, με την οργάνωση και λειτουργία του κράτους.

Ακριβώς γι’ αυτό, ο «οικουμενικός» αυτός εκλογικός νόμος συνάπτεται θεμελιακά με το οικοδόμημα των Ελλήνων της Διασποράς.
Η ευδοκίμηση αυτήςτης πρωτοβουλίας θα αποτελέσει από μόνη της ένα κίνητρο ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν και να συνδιαμορφώνουν την πολιτική ζωή του τόπου. Δεν αρκεί όμως από μόνη της. Χρειάζεται συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια για να πετύχουμε την ουσιαστική ενεργοποίηση των αποδήμων στα ζητήματα της μητροπολιτικής εστίας, σε όλο το φάσμα του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού βίου.
Στο παρελθόν έχουν υλοποιηθεί σημαντικές δράσεις για την αξιοποίηση των αστείρευτων δυνάμεων των συμπατριωτών μας που ζουν εκτός συνόρων. Υπάρχουν όμως αναμφίβολα πολλά περιθώρια για να τους φέρουμε πιο κοντά μας.
Από τις εργασίες της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω, κατέγραψα τις διαστάσεις του θέματος αλλά και σημαντικές αδυναμίες, δομικές και λειτουργικές.
Μία από αυτές αφορά στη διαπίστωση ότι η χώρα μας δεν διαθέτει μία ενιαία και επικαιροποιημένη βάση δεδομένων με τα προσωπικά στοιχεία των Ελλήνων του εξωτερικού, ενώ όπου υπάρχουν τέτοια δεν είναι πρόσφορα για οργανωμένη και συστηματική επεξεργασία.
Πως μπορείς, όμως, να ενεργοποιήσεις ουσιαστικά ανθρώπους των οποίων δεν γνωρίζεις τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, τους τομείς δραστηριοποίησης, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους;
Σήμερα έχουμε μία χρυσή ευκαιρία για να διορθώσουμε αυτή τη σημαντική έλλειψη.
Μετά την ψήφιση του νόμου, θα ξεκινήσει μία σημαντική προσπάθεια ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση των Ελλήνων του εξωτερικού στο κάλεσμα για την εγγραφή τους στους οικείους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό θα γίνει με διάφορες προσκλήσεις, με όλα τα σύγχρονα και πρόσφορα μέσα. Μάλιστα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 του ιδίου νόμου, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου των Εσωτερικών θα λειτουργήσει σχετική εφαρμογή.
Για τους παραπάνω λόγους, με την τοποθέτησή μου κατά τη συζήτηση του ν/σ, εισηγήθηκα τη σύσταση Μητρώου Απόδημων Ελλήνων, ώστε παράλληλα με την εγγραφή των αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους, όσοι το επιθυμούν να εγγράφονται και σε αυτό (σε διακριτή ηλεκτρονική πλατφόρμα), επιλέγοντας ενδεχομένως, και τομείς ενδιαφέροντος, για την επιδίωξη κάποιων εθνικών στοχεύσεων.
Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να καταρτίσουμε το πρώτο Οικουμενικό Μητρώο Απόδημων Ελλήνωνκαι να αξιοποιήσουμε τις ανεξάντλητες δυνάμεις του ελληνισμού σε διάφορες ήδη αναγνωρισμένες και εφαρμοζόμενες δράσεις, όπως: η προώθηση του φιλελληνισμού, η στήριξη των ομογενειακών συλλόγων και της εκκλησίας μας, η οικονομική διπλωματία, η διάδοση του πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, η συνεργασία ημεδαπών με ξένα ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικά ιδρύματα ή και σε άλλες που ενδεχομένως να υιοθετηθούν στο μέλλον.

Και αυτό το μητρώο θα πρέπει να έχει τον δυναμικό χαρακτήρα που θα έχει και ο εκλογικός κατάλογος, δηλαδή να είναι ανοιχτό σε εγγραφές, διορθώσεις και διαγραφές.

Η χρησιμότητα και χρηστικότητα της προτεινόμενης βάσης δεδομένων είναι νομίζω προφανής και θα αποτελέσει μία συμπληρωματική δράση που θα ενισχύσει τους δεσμούς των αποδήμων με τη χώρα και ένα σημαντικό εργαλείο που θα ενδυναμώσει την Ελλάδα στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της, με την ευρεία έννοια.

Tags: ΣΤΑΘΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Previous Post

Εξιχνιάστηκαν 9 απάτες. Μια σύλληψη, τρία αναζητούνται

Next Post

Σύλληψη 30χρονου αλλοδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού

Next Post
ΣΥΛΛΗΨΗ

Σύλληψη 30χρονου αλλοδαπού, σε περιοχή της Καστοριάς, για παράνομη μεταφορά αλλοδαπού

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ Ζευκλής, Ζαγκουντίνος, Τσιαούσης
  • Στάθης Κωνσταντινίδης, για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τα μέτρα για το δημογραφικό: «Η αντιπολίτευση προσπαθεί να μας πείσει ότι ένα κιλό ατσάλι είναι πιο βαρύ από ένα κιλό βαμβάκι!». (Video)
  • Συνάντηση Εμπορικού Συλλόγου Γρεβενών με τη Νέα Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών
  • Μητρικός θηλασμός: θεμελιώδης πράξη αγάπης- υγείας- φροντίδας
  • Ενημερωτική Ημερίδα της Saga Furs για τους Έλληνες Εκτροφείς Mink την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου

Πρόσφατα σχόλια

  1. Νεάπολη Βοΐου: Τελετή τιμής για τους ήρωες του Α’ Βαλκανικού Πολέμου - TsotiliNews στο Νεάπολη: Τίμησαν τους νεκρούς μαχητές Α΄ Βαλκανικού Πολέμου
  2. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Το πρόγραμμα εορτασμού στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αυγερινού
  3. Τυρνα Μπινου Ελενη Οδοντιατρος Αριδαι Ν.Πελλας στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  4. Chris στο Σιάτιστα: Έφυγε από τη ζωή ο Λαογράφος Γεώργιος Μπόντας
  5. Παύλος στο Τσοτύλι: Η απάντηση για την παιδική χαρά
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr