• Latest

Θέμης Μουμουλίδης : «Ας κάνουμε τον Πολιτισμό και την Παιδεία, σημεία συνάντησης και όχι σημείο διαφωνίας»

23 Φεβρουαρίου 2019
IRIS, κινητο

IRIS: Αυξάνονται τα όρια – Πληρωμές σε βενζινάδικα και ταξί

22 Νοεμβρίου 2025
Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης

22 Νοεμβρίου 2025
Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα

22 Νοεμβρίου 2025
Π. Κουκουλόπουλος: «Η Αλλαγή φέρνει τη Βόρεια Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή»

Π. Κουκουλόπουλος: «Μην τσουβαλιάζετε τους αγρότες σε ψηφιακές απαιτήσεις εκτός πραγματικότητας»

22 Νοεμβρίου 2025
Λαϊκή Συσπείρωση

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Λίγους μήνες μετά την «συμφωνία – κλοπή» μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε., κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης για την τηλεθέρμανση, εκδηλώνεται το μέγεθος της κοροϊδίας απέναντι στον λαό

22 Νοεμβρίου 2025
απατη

«Caller ID Spoofing»: Η νέα μέθοδος απάτης για να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς

22 Νοεμβρίου 2025
κλοπη

Διαρρήκτες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από διαμέρισμα έπεσαν από μπαλκόνι έξι μέτρων

22 Νοεμβρίου 2025
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πού πήγαν τα 22,6 εκατ. ευρώ – Σχεδόν 1 εκατομμύριο σε 72χρονο από την Κοζάνη, 620.000 ευρώ σε 69χρονο από τα Τρίκαλα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώθηκαν 82.870 αγρότες για ενισχύσεις 46 εκατ. ευρώ

22 Νοεμβρίου 2025
μανιταρια

«Αν δεν γνωρίζεις, δεν το τρως»: Το μήνυμα ειδικού μετά το περιστατικό με τα δηλητηριώδη μανιτάρια – Τα συμπτώματα

22 Νοεμβρίου 2025
Τραγωδία στη Χαλκιδική: Αγόρι 8 ετών κατέρρευσε και πέθανε μπροστά στους γονείς του

Νεαρός δηλητηριάστηκε από σούσι – Μολύνθηκε από το παράσιτο «ανισάκις»

22 Νοεμβρίου 2025
Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 60χρονος με ναρκωτικά

Πτολεμαΐδα: Συνελήφθη 60χρονος με ναρκωτικά

22 Νοεμβρίου 2025
Αγριογούρουνο τραυμάτισε στο πόδι 65χρονο κυνηγό σε περιοχή ανάμεσα σε Σκαφίδι και Βατερό

Φρένο στην εξάπλωση των αγριογούρουνων – Τι ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος

22 Νοεμβρίου 2025
  • Ακούστε Live
  • O Σταθμός
  • YouTube Videos
  • WEB TV
  • Πρόγραμμα
  • Εμβέλεια
  • Διαφημιστείτε
  • Επικοινωνία
SieraFM
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
Κυριακή, 23 Νοεμβρίου, 2025
No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS
No Result
View All Result
SieraFM
No Result
View All Result
Home ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θέμης Μουμουλίδης : «Ας κάνουμε τον Πολιτισμό και την Παιδεία, σημεία συνάντησης και όχι σημείο διαφωνίας»

sierafm by sierafm
23 Φεβρουαρίου 2019
in ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
0
1
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Παρέμβαση του Θέμη Μουμουλίδη , κατά τη διάρκεια της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού με θέμα την  «Περιφερειακή Πολιτισμική Πολιτική».

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

ξεκινώντας με τον τίτλο αυτής της συνεδρίασης («Περιφερειακή Πολιτισμική Πολιτική για τον σύγχρονο πολιτισμό») , επιτρέψτε μου να παρατηρήσω,ότι ποτέ, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε Περιφερειακή Πολιτική για τον Σύγχρονο Πολιτισμό .

Επιχειρήθηκε  προηγουμένως μία προσπάθεια στοιχειώδους αντιπολιτευτικού λόγου, από τους αγαπητούς συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία είχε την ευκαιρία με τρία κορυφαία στελέχη της- τρεις αρχηγούς εκ των οποίων δύο Πρωθυπουργοί, (οι οποίοι διετέλεσαν και Υπουργοί Πολιτισμού) και μία αρχηγός κόμματος  και διακεκριμένο στέλεχος-, να παράξει -εφ’ όσον είχε,- όραμα και σημαντικό έργο στον τομέα του πολιτισμού.

Αν, αγαπητοί συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέλατε πραγματικά να κάνατε κάτι στο χώρο του Πολιτισμού θα το είχατε κάνει.

Και για να είμαι δίκαιος, το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει σχέδιο και όραμα για τον πολιτισμό,  είναι το ΠΑΣΟΚ σε δύο περιόδους , τότε που στην ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού υπήρχαν δυο κορυφαίες προσωπικότητες, αυτή της Μελίνας Μερκούρη και του Θάνου Μικρούτσικου μέχρι  τον Ιανουάριο του 1996.

Από εκεί και μετά, ο Πολιτισμός μπήκε σε μια μεγάλη περιπέτεια. Έγινε κυρίως ένα προεκλογικό σύνθημα κενό περιεχομένου.

Χαίρομαι που έστω και με καθυστέρηση δύο και πλέον ετών,  αυτή η Κυβέρνηση φέρνει προς συζήτηση ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά στις δυνατότητες ανάπτυξης και δημιουργίας δομών ανάπτυξης του Σύγχρονου Πολιτισμού στην ελληνική περιφέρεια, αν και προσωπικά δεν θα διαχώριζα την περιφέρεια από το κέντρο.

Αντιλαμβάνομαι ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης υπάρχει μια διχογνωμία καθώς κάποιοι δεν δέχονται τον διαχωρισμό του πολιτισμού σε ιστορικό- αρχαιολογικό και σύγχρονο. Και βέβαια ο πολιτισμός είναι έννοια αδιαίρετη, ωστόσο οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι αυτό που αντιλαμβανόμαστε όλοι ως σύγχρονο πολιτισμό και σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή, υπολείπεται θεαματικά στους κωδικούς του Υπουργείου διαχρονικά, σε επίπεδο επιχορηγήσεων, έναντι του αρχαιολογικού τομέα.Πολύ μεγαλύτερη είναι η άδικη οικονομική αντιμετώπιση κέντρου και περιφέρειας στο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού.

Ένα παράδειγμα: Οι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού , δηλαδή το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο, η Λυρική Σκηνή, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα Μέγαρα  Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης κ.λ.π.,διαχρονικά λαμβάνουν περίπου το 97% του συνόλου του Προϋπολογισμού του Υπουργείου. Και μόνο με ποσοστό περίπου 3%, επιδοτείται το σύνολο της ελληνικής περιφέρειας.

Επομένως υποθέτω, ότι η Υπουργός επισημαίνοντας αυτη την αδικία, έρχεται να απαντήσει ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο Πολιτισμός είναι το μεγάλο μας όπλο. Θα μπορούσε να είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας και να αποτελέσει ένα ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης. Αυτό το πλεονέκτημα δεν μπορούμε να το απεμπολούμε. Όταν μιλάμε για έξοδο από την κρίση, για έξοδο στις αγορές, για ανάπτυξη, ο πολιτισμός δεν μπορεί να εξαιρείται, γιατί απλά αποτελεί ύψιστο αναπτυξιακό εργαλείο.

Και επειδή αναφερθήκατε πριν στην περίπτωση της DisneyLand, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κινηματογράφος είναι βαριά βιομηχανία. Παράγει και πολιτιστικά προϊόντα, όχι απαραίτητα πολιτισμό. Η DisneyLand είναι δημιούργημα της βαριάς αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Μακάρι, να επιχειρήσει το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, να συμφωνήσει και να επενδύσει πάνω στο κεφάλαιο του ελληνικού πολιτισμού.

Ο κ. Ανδριανός διετέλεσε και Υπουργός Πολιτισμού.Θεωρώ τη θητεία του από τις θετικές στιγμές αυτού του Υπουργείου. Ταυτόχρονα εκπροσωπεί μια περιοχή, την Αργολίδα, της οποίας το αναπτυξιακό μοντέλο θα μπορούσε να αλλάξει. Εάν , πειραματικά, συνδυάζαμε τον Τουρισμό με τον Πολιτισμό, με τη συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, όχι για να βάλει χρήματα , αλλά για να συνδράμει ώστε να παραχθεί αποτέλεσμα, θα είχαμε μία θεαματική βελτίωση στους οικονομικούς και πολιτισμικούς δείκτες της περιοχής αυτής.

Ας συμφωνήσουμε λοιπόν, ας κάνουμε τον Πολιτισμό και την Παιδεία, σημείο συνάντησης και όχι σημείο διαφωνίας. Γιατί, δεν έχουμε την πολυτέλεια να απεμπολούμε τα πλεονεκτήματά μας. Δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες να συναντηθούμε σε μια κοινή πορεία.

Επομένως, θεωρώ, ότι το εγχείρημα, η πρόταση της κυρίας Υπουργού, είναι σε εξαιρετικά θετική κατεύθυνση. Δημιουργεί μια διοικητική, αν θέλετε, τάξη. Πρέπει να επισημάνω, ότι κάτι παρόμοιο έχει κάνει και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με τη δημιουργία των film offices. Και καλό είναι, όσοι εκπροσωπούμε Περιφέρειες, να δούμε τι γίνεται στην Περιφέρεια μας με αυτά τα γραφεία φιλοξενίας και ανάπτυξης των οπτικοακουστικών μέσων.

Σε ό,τι αφορά στον κινηματογράφο, όπου κάποιος συνάδελφος υπαινίχθηκε ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν κάνει κάτι, πρέπει να επισημάνω πως αυτή η Κυβέρνηση είναι η πρώτη Κυβέρνηση, που έχει αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, που αντιλαμβάνεται ότι ο κινηματογράφος είναι και βιομηχανικό προϊόν και μια δυναμική οικονομική παράμετρος. Σήμερα στην Ελλάδα γυρίζονται περισσότερες από 18 διεθνείς οπτικοακουστικές παραγωγές. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα αυτής της κυβέρνησης. Ας μην μικροψυχούμε.

Η Υπουργός, και εδώ οφείλω να την συγχαρώ, κάνει μια υπέρβαση ώστε να δημιουργήσει μια στέρεη δομή, για να μπορούμε στο μέλλον να διαχειριστούμε ζητήματα πολιτισμού στην ελληνική περιφέρεια.  Όλο αυτό το εγχείρημα είναι η μια απαραίτητη εξέλιξη.

Όμως αυτό το εγχείρημα, αυτό το οικοδόμημα, δεν μπορεί να χτιστεί μόνο από την Περιφέρεια προς το Κέντρο.

Θα πρέπει και το Κέντρο να δημιουργήσει τους πυλώνες, πάνω στους οποίους θα επιλέξει να αναπτυχθεί στην περιφέρεια.

Αλλά και η περιφέρεια πρέπει να διαθέτει τους δικούς της ισχυρούς θεσμούς.  Και τέτοιοι θεσμοί είναι τα Περιφερειακά Θέατρα , κάποιες Ορχήστρες, αλλά και άλλοι σημαντικοί πολιτισμικοί θεσμοί. Θα μπορούσε λοιπόν να θεσμοθετηθεί η ανάπτυξη και συνεργασία με τους κορυφαίους εθνικούς θεσμούς, όπως είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τα δύο Μέγαρα, Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αλλά και οι Κρατικές Ορχήστρες, θα μπορούσαν αυτοί οι Οργανισμοί, με μια στοιχειώδη αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους, να ενθαρρύνουν και να δημιουργήσουν μικρές κοιτίδες πολιτισμού στην ελληνική περιφέρεια , χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος.

Σας καλώ να σκεφτούμε, ότι ο Πολιτισμός και η Παιδεία είναι σημεία συνάντησης και σας προτείνω  να συναντηθούμε με κοινή ατζέντα σε ένα κοινοβουλευτικό διήμερο, να συζητήσουμε για αυτά τα ζητήματα και ας μείνει να γίνει μετά τις εκλογές η υλοποίηση. Προέχει να γίνει αυτή η συζήτηση.

Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα εθνικό σχέδιο για τον πολιτισμό, ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας, μόνο τότε ως κοινωνία θα είμαστε πραγματικά κερδισμένοι .

 

ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ Θέμη Μουμουλίδη

Σκηνοθέτη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης

Μέλους Διαρκών Επιτροπών Μορφωτικών

και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Tags: ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Previous Post

Με τα γκολ σε Μόναχο και Μπιλμπάο!

Next Post

Γρεβενά: Εξιχνιάστηκαν 2 κλοπές

Next Post
κλοπη

Γρεβενά: Εξιχνιάστηκαν 2 κλοπές

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Πρόσφατα άρθρα

  • IRIS: Αυξάνονται τα όρια – Πληρωμές σε βενζινάδικα και ταξί
  • Καστοριά: Ο Δήμος Νεστορίου κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης
  • Γρεβενά: Φωτιά σε πολυώροφη οικοδομή – Απεγκλωβίστηκαν πέντε άτομα
  • Π. Κουκουλόπουλος: «Μην τσουβαλιάζετε τους αγρότες σε ψηφιακές απαιτήσεις εκτός πραγματικότητας»
  • Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Κοζάνης: Λίγους μήνες μετά την «συμφωνία – κλοπή» μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε., κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης για την τηλεθέρμανση, εκδηλώνεται το μέγεθος της κοροϊδίας απέναντι στον λαό

Πρόσφατα σχόλια

  1. Ευδοκία Λιάτου στο Ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης Δημοσθένης Μαυρίδης για τις φυλακές: «Να δούμε την ευκαιρία, όχι τον φόβο»
  2. Άγνωστος φίλος Βοίου στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  3. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  4. sierafm στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
  5. Ανδρομάχη Τσιώρα στο Νεάπολη: Προβλήματα και παράπονα από την απαγόρευση στάθμευσης στον κεντρικό δρόμο
Facebook Twitter

Χρήσιμα

  • Ταυτότητα
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου

Ακούστε μας ζωντανά

Plinko.gr

Επικοινωνία

© 2023 Sierafm.gr

No Result
View All Result
  • ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΣΙΑΤΙΣΤΑ
  • ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • VIDEOS

© 2023 Sierafm.gr